Szagos bükköny (Lathyrus Odoratus) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Gyönyörű illatos virágot keresel a kertedbe? Ne keress a Szagos bükkönynél tovább! A Lathyrus Odoratus, közismert nevén a Szagos bükköny, bármelyik kert szép kiegészítője lehet.

Azon kevés egynyári virágok közé tartozik, amelyek hosszú ideig tartó szépséggel és vonzerővel rendelkeznek. Emellett gyönyörű és csábító illata is van, amelyet egyszerűen imádni fogsz a kültéren.

A Szagos bükköny szintén tökéletesen szedhető és felhasználható virágdíszekben és csokrokban. Termesztheted cserépben vagy a földben. Helyezd a Szagos bükkönyt az ülőhelyed közelébe, hogy érezhesd az illatát amikor a szabadtérben pihensz, és biztosan nagyon fogod értékelni társaságukat.

A legjobb az egészben, hogy ezt a gyorsan növő virágot nagyon könnyű gondozni, és egész szezonban tartó színnel és lenyűgöző illattal hálálja majd meg odafigyelésed a kültéren.

Készen állsz arra, hogy többet megtudj a Szagos bükköny termesztéséről és gondozásáról? Olvasd tovább az alábbiakban!

 

Botanikai név Lathyrus odoratus
Közönséges név Szagos bükköny
Növény típusa Hüvelyesek, egynyári szőlő, évelő szőlő
Felnőtt méret 180-240 cm magas
Napkitettség Teljes napfény, félárnyék
Talajtípus Gazdag, jó vízelvezetésű
Talaj pH Lúgos, 7,0-7,5
Virágzás időszaka Nyártól őszig
Virág színe Piros, rózsaszín, kék, fehér és levendula színű
Őshonos terület Dél-Olaszország, Égei-tengeri szigetek
Toxicitás Mérgező az emberekre és a háziállatokra

 

bökköny szirmain az esőcseppek

A Szagos bükkönyről

 • A Lathyrus Odoratus a Fabaceae családba tartozó Lathyrus nemzetségbe tartozó egynyári növény. Ez a virág Szicíliában, Dél-Olaszországban és az Égei-tengeri szigeteken őshonos.
 • A Szagos bükköny botanikai neve Lathyrus Odoratus.
 • Ezek a virágok tökéletesen alkalmasak házikertekbe vagy kötetlen stílusú kertekbe. Valójában a Szagos bükköny olyan, mintha nosztalgikusan emlékeztetne a nagyszüleink kertjeire, amelyeknek nem volt különösebb stílusuk, de amelyek olyan gyönyörűvé tették gyermekkorunkat.
 • A Szagos bükköny a zöldségeskertekben is remekül működik, különösen azért, mert vonzza a méheket és más beporzókat, amelyek segítik a többi növény virágzását.
 • A Szagos bükköny napimádó, és teljes napsütésben szeret nőni. Azonban a részleges árnyékhoz is alkalmazkodik. Ezért győződjön meg róla, hogy olyan helyet választasz a kertedben, ahol elegendő napfényt kapnak a virágzásukhoz.
 • A Lathyrus Odoratus az enyhén lúgos talajt kedveli, amelynek ideális pH-értéke 7,5. Lényeges azonban, hogy a talaj jó vízelvezetést biztosítson a gyökérrothadás megelőzése érdekében.
 • Ami az öntözési igényeit illeti, a Szagos bükköny akkor boldogul a legjobban, ha hetente öntözik. Ne feledd azonban, hogy a tenyészidőszakban a nedves talajt kedveli, ezért az öntözési ütemtervet a termesztési körülményekhez igazítsd.
 • A mediterrán területről való származása miatt szereti a mérsékelten meleg hőmérsékletet. Egy kis lehűlést elviselnek, de a Szagos bükkönyt a legjobb azután ültetni, hogy a fagyveszély teljesen elmúlt és melegebb az időjárás.
 • Az optimális növekedéshez ezeknek a virágoknak nappal 26 °C-nál (80 °F) nem melegebb, éjszaka pedig 7-10 °C-nál nem hidegebb hőmérsékletre van szükségük.
 • A Szagos bükkönnyel kapcsolatban csak néhány problémával és kártevővel találkozhatunk. Pontosabban a levéltetvek, a tripszek és a levélkék támadhatják meg ezeket a virágokat. A mormoták és a nyulak szintén rossz hírt jelentenek a Szagos bükköny számára, mert megehetik a palántákat.
 • A Szagos bükköny virágai mérgezőek az emberekre, a háziállatokra és a haszonállatokra, ellentétben az e nemzetséghez tartozó más növényfajtákkal. A Szagos bükköny mérgezés olyan tünetekről ismerhető fel, mint a gyengeség, letargia, légzési nehézség és bénulás. Ha Szagos bükköny mérgezésre gyanakszol, azonnal hívj szakorvost vagy állatorvost.
 • Figyelj a Szagos bükköny magokra, mert azok hasonlítanak az ehető édes borsóra. Lenyelve azonban mérgezőek. Ezért ügyeljen arra, hogy ha gyermekeid segítenek a kertben, semmiképp ne vegyék a szájukba ezeket a magvakat.

 

 

A Lathyrus Odoratus Jellemzői: Áttekintés

 • A Szagos bükköny virágai bokros és kúszó típusai egyaránt léteznek. Mindkettő szőlő, de a bokros típusok nem nőnek olyan magasra, mint a kúszó típusok, és lugas nélkül is képesek fenntartani magukat.
 • Ezek az egynyári virágok szárain szárnyas, párban álló, közép- és sötétzöld levélkékkel borított, rendkívül illatos virágokkal rendelkeznek. A növények lombja lándzsa alakú, és szárnyas megjelenést kölcsönöz nekik.
 • A szárak indákban végződnek, amelyek segítik a kúszó típusok mászását.
 • A Szagos bükköny akár 180-240 cm magasra is megnőhet.
 • A tél végén és a nyár elején a Szagos bükköny virágzási fázisban van és különböző színű virágokat hoz, többek között piros, rózsaszín, kék, fehér és levendula színűeket. A Szagos bükköny virágai a rojtos pillangókra emlékeztetnek.

 

 

Lathyrus Odoratus

A Szagos bükköny gondozása

A Szagos bükköny termesztése és gondozása nagyon egyszerű. Kezdő és tapasztalt kertészek egyaránt termeszthetik. Amíg biztosítod a Szagos bükköny virágainak ideális termesztési körülményeit, addig virágozni fognak, és élénk színekkel és csábító illattal töltik majd meg a kültéri teret.

 

Fényigény

Mindenekelőtt győződjön meg arról, hogy teljes napsütésben termeszted őket. Ha azonban melegebb éghajlaton élsz, ahol a teljes napsütés leégést okozhat a növényeknek, akkor a legjobb, ha a kert egy olyan pontján tartod őket, ahol csak részleges napfényt kapnak.

Különösen fontos, hogy a délutáni hőségben megvédd a Szagos bükkönyt a napfénytől. Tehát a területed klímájától függően olyan helyet kell választanod a kültérben, ahol a növények elegendő napfényt kapnak a virágzáshoz, de nem túl sokat.

 

Tápozás

Tavasszal és kora nyáron, a Szagos bükköny növekedési időszakában a legjobb, ha némi tápoldatozással segítjük, hogy virágai boldogan és egészségesen fejlődjenek.

Javasoljuk, hogy havonta etesd Szagos bükkönnyödet magas káliumtartalmú műtrágyával.

Használhatsz például paradicsomtrágyát. Ha egy kis vérlisztet adunk a talajhoz, az is segíthet abban, hogy a növény szára hosszúra nőjön és elég tartós legyen a vágáshoz.

A metszés inkább öröm, mint felelősség, ha Szagos bükkönyről van szó. Ez azért van, mert a virágvágás mind neked, mind a növényednek előnyös.

Ahogy a Szagos bükköny virágzásnak indul, minél több virágot vágsz, hogy felhasználhasd a virágdíszekben, annál több virágot kapsz majd. Így bármikor behozhatsz néhány csokrot a házba anélkül, hogy aggódnod kellene amiatt, hogy a kertedben csúnya hiányosságok maradnak.

Ne feledkezz meg arról sem, hogy az elhasznált virágokat lefejezd, mert ez ösztönözni fogja a további virágzást.

 

 

A Szagos bükköny Ültetése

A Szagos bükköny ültetésekor néhány alapvető dolgot is figyelembe kell venned, például a palánták ültetésének megfelelő időpontját, a legjobb helyet a kertben, és a talaj típusát, hogy ezek a virágok jól fejlődjenek majd.

Először is, a Szagos bükköny palántákat az utolsó tavaszi fagy után ültesd ki a szabadba. Lényeges, hogy a talaj körülbelül 10 °C hőmérsékletű legyen, és száraznak is kell lennie.

Az ültetés előtt segít, ha a magokat 24 órán át meleg vízben áztatod, hogy a maghéj megpuhuljon. Egy másik módja annak, hogy segítsd a magok csírázását az ültetés előtt, ha reszelővel vagy éles késsel bevágod őket. Ez megkönnyíti a víz behatolását a magokba, ami elengedhetetlen a csírázáshoz.

Ezután győződjön meg arról, hogy a megfelelő helyet választod ki a leendő Szagos bükköny elültetéséhez. Pontosabban, mindenképpen olyan helyet válassz a kültéren, ahol a növények elegendő napfényt kapnak a virágzáshoz.

Ami a talaj előkészítését illeti, egy 5 cm-es komposztréteget kell bedolgoznod, hogy a talaj elég termékeny legyen és jó vízelvezetést biztosítson.

Ha a területeden a hőmérséklet és az időjárási viszonyok nem ideálisak a Szagos bükköny szabadföldi termesztéséhez, a jó hír az, hogy ezeket a virágokat cserépben is termesztheted. Csak tartsd szem előtt ugyanazokat a fény-, talaj- és vízigényeket.

 

 

A Szagos bükköny Öntözése

A Szagos bükköny nem igényel sok figyelmet, ha vízigényéről van szó. Ezt a virágot ritkán kell hetente egynél többször öntözni. Az öntözés gyakorisága azonban a terület éghajlati viszonyaitól is függ.

A Szagos bükköny nem kedveli a forró időjárást, és ha mégis túl kell élnie a perzselő hőmérsékletet, akkor jobban szereti ha a nedves talaj segít neki. A nyári hónapokban tehát ügyelj arra, hogy rendszeresen öntözd őket, hogy a talaj mindig kissé nedves legyen.

Kerüld a túlöntözést, mert az gyökérrothadáshoz vezethet. A gyökérrothadás gyakori probléma a Szagos bükköny körében. A gyökérrothadás jele lehet a növények tövénél megjelenő sárga szín és a szárak elszáradása.

Egy másik dolog, amit kerülni kell, az a virágok késői öntözése, mert ez hajlamossá teszi a növényeket a megperzselődésre.

 

 

bükköny virág

Az Szagos bükköny szaporítása

Két lehetőség van arra, hogy több büggönyt helyezz el a szabadban: szaporítsad magvakkal vagy dugványokkal. Ezeknek a növényeknek a magvakkal történő szaporítását az ültetési rész ismerteti, ezért a dugványokkal történő szaporításra összpontosítunk.

Az bükköny dugványokkal történő szaporításához éles tiszta ollóval vágj le egy 12 cm-es darabot a szárból, közvetlenül egy pár levél fölött.

Ezután helyezd a vágást néhány másodpercre folyékony gyökereztető hormon oldatba, majd helyezd vízbe. Várd meg, amíg a gyökérrendszer megjelenik, és akkor ültetheted a legújabb bükköny növényt a földbe.

 

 

Következtetésképpen

Az szagos bükköny gyönyörű növény, amelyet otthonodban és kertjedben egyaránt meg lehet tartani. Ezek a virágok beporzóbaráttá varázsolják kerted, csodálatos illatuk van, és lenyűgöző színekkel töltik meg a kültéri teret. Ráadásul mindenekelőtt hihetetlenül egyszerű a gondozásuk.