Repkény vadszőlő (Parthenocissus Tricuspidata) gondozása és amit tudnod kell róla – Telejs útmutató

Ha egy gyors „hegymászót” keresel, amely mind a napos, mind az árnyékos környezetet elviseli, nagyon kevés jobb növényeket találsz, mint a repkény vadszőlő (Parthenocissus Tricuspidata). Kezdjük rögtön egy érdekes ténnyel – ez az a növény az „Ivy League” kifejezést ihlette, mivel gyakran látták, hogy számos rangos egyetemen növekszik.

Sok kertész használja ezt a növényt az épületek homlokzatának szépítésére, de nagyon kevesen tudják, hogy a repkény vadszőlő valójában ugyanannak a Vitaceae családnak a része, és jobban kapcsolódik a szőlőhöz, mint a borostyánokhoz.

Ez és az a tény, hogy Kelet-Ázsiából származik – túlnyomórészt Japánból – számos nevet szerzett neki, például a Grape Ivy, a Japanese Ivy és a Japanese Creeper.

A repkény vadszőlőt sikeresen termesztheted kültéren és beltéren is, de óvatos kell lenni, és gyakran metszeni kell, mivel hajlamos nagyon gyorsan kinyúlni és ragaszkodni mindenhez, amivel találkozik. Mindent összevetve, ez egy csodálatos hegymászó és talajtakaró növény, valamint szép kiegészítője minden olyan helyiségnek, amelyhez természetérzékelés szükséges.

Amikor eléri az érettséget, a repkény vadszőlő akár 15 méter magasra is emelkedhet, vagy bizonyos esetekben még ennél is többre. Zöld, buja lombozata nyáron látható a legjobban, de a Japanese Creeper a színek látványa egész évben.

Tavasszal az új levelek vöröses színűek, nyáron zöldek, majd ősszel lassan visszaváltoznak a vörös árnyalatokba – ünnep a szemnek, és a kis termései miatt a madaraknak is.

 

 

A repkény vadszőlő növényről

 • Latin jelzője tricuspidate (háromhegyes), mert a levél általában pontosan így van kialakítva.
 • A repkény vadszőlő mellett Japanese Creeper és Grape Ivy-ként is ismert.
 • Ez a növény büszkén mászik a rangos egyetemeken, inspirálva az „Ivy League” kifejezést.
 • A Parthenocissus Tricuspidata teljes napsütésben virágzik, de részleges árnyékban is jól boldogul, ami megkönnyíti gondozását.
 • Ez a növény Japánban és Kínában őshonos, de a legtöbb Kelet-Ázsiában található meg.
 • A repkény vadszőlő egy nagyon egészséges, ellenálló növény és a kártevők vagy betegségek ritkán károsítják.
 • Mivel ellenáll a sószórásnak, a Japanese Creeper a tengerparti házak környékén is virágzik.
 • Jól nő a karbantartást nem igénylő cserjék, a boróka és az arborvitae törpefajtái mellett.

 

 

repkény vadszőlő
vadszőlő az épületeket is betakarja

A Parthenocissus Tricuspidata jellemzői: Áttekintés

 • A repkény vadszőlő egy gyorsan növekvő növény, évente 1 és 3 méter között nyúlik.
 • A repkény vadszőlő szaporításának legegyszerűbb módja a szárvágás.
 • Annak érdekében, hogy a Japanese Creeper ne növekedjen úgy, hogy átvegye az irányítást a kerted felett, minden évben metszd meg.
 • Ennek a növénynek a metszési szezonja késő tél vagy kora tavasz.
 • Ha a saját eszközeire hagyják, a Japanese Creeper elérheti a 15 méter feletti érést.
 • A repkény vadszőlő zöldesfehér virágokkal virágzik, amelyek apró, sötétkék bogyókká változnak.
 • A legtöbb termelő az őszi szezonra tekinti a növény csúcsidényét, amikor lombja gyönyörű vörös árnyalatokat vált.
 • A repkény vadszőlő nagyon jól reagál a metszésre, ezért ne félj attól, hogy a növény megsérül a metszés közben.
 • Sok más fajtája is van, köztük a Veitchii, amelynek nagyobb levelei vannak, és a Green Spring, tömörebb levelekkel.

 

 

A repkény vadszőlő gondozása

Nagyon kevés hegymászó határozottabb, mint a japán vadszőlő. Könnyen rögzíthető falazathoz, fához vagy bármilyen típusú felülethez, kis inataival, amelyek kalcium-karbonátot választanak, és gyengéd ragasztóként működnek. Sok lakástulajdonos is szívesen hagyja, hogy ez a növény elterjedjen a földön, és talajtakaróként működjön.

Könnyedén formálhatod a növényt, ahogy nő, és irányíthatod azokat a helyeket, amelyek több árnyékot igényelnek. Segíthetsz neki felkapaszkodni pergolákra, kerítésekre és rácsokra, hogy természetes pavilont kapjon. Tökéletes adatvédelmi növénnyé válik, különösen nyáron és ősszel, amikor a lombja teljesen felnőtt.

Ha azt szeretnél, hogy a repkény vadszőlő ne terjeszkedjen fel a falakon, ültesd legalább 5 méterre az épületektől, és győződj meg, hogy szükség szerint metszed.

Ha ezt a gyönyörű növényt a falodra szeretnéd helyezni, javasoljuk, hogy hagyj bőven teret a növekedésnek, és terítsd el a repkény vadszőlőt legalább 30 cm-re attól a szerkezettől, amelyen szeretnéd, hogy nőjön, és hagyj körülbelül 50 cm-t az egyes növények között – elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy a Japanese Creeper boldog és egészséges legyen.

Parthenocissus Tricuspidata
parthenocissus tricuspidata

Egy dologra vigyáznod kell – ne hagyd, hogy a repkény vadszőlő fákon nőjön. Sajnos a repkény vadszőlő sok árnyékot vet a fára, gátolja a fotoszintézis folyamatát, és megakadályozza, hogy a szükséges tápanyagok elérjék a fát.

A repkény vadszőlő részleges árnyékban és teljes megvilágításban is jól boldogul, így nem igazán tévedhetsz azzal, hogy hol ülteted el. Ha azonban ősszel szeretnéd élvezni a csúcsvörös színeit, gondoskodnod kell arról, hogy a növény napfényhez jusson.

A repkény vadszőlő termesztése és gondozása egyáltalán nem nehéz. Ez egy nagyon erős és egészséges növény, vagyis nem kell sok a túléléséhez. Mindaddig, amíg fényes vagy mérsékelt napfényt biztosítasz, a lombozat nőni kezd, és az ősz folyamán megmutatja igazi vörös színét.

Ezeknek a gesztenyebarna árnyalatoknak köszönhető, hogy a repkény vadszőlőt olyan gyakran használják az épületek és falak elfedésére.

 

 

A repkény vadszőlő öntözése

A könnyen ápolható repkény vadszőlő mérsékelt vízigénnyel rendelkezik. Az első növekedési időszakban a növénynek alapos öntözéssel kell segíteni a gyökerek fejlődése miatt. Ezt követően jó, ha csak hidegebb évszakokban hetente egyszer öntözöd a repkény vadszőlőt, nyáron pedig néhány naponként, vagy ha forró éghajlaton élsz.

A növény jól boldogul minden éghajlaton, így nem kell túlságosan aggódnod a hőmérséklet és a páratartalom miatt. Míg a hideg tél károsíthatja a növényt, általában tavasszal és nyáron helyreáll.

Ha a repkény vadszőlőt szabadban termeszted, nem mindig szükséges trágyázni. Ha fel szeretnéd lendíteni növényedet, javasoljuk, hogy az ültetés során magas foszfortartalmú műtrágyát alkalmazz. Ez ösztönzi a gyökér fejlődését, hogy erősödjön.

Míg a repkény vadszőlő a nedves talajt kedveli, nem lesz túl ideges, ha elfelejted megöntözni, mivel ellenáll a száraz talajnak is. Ez mind a cserepes, mind a szabadban termesztett növényekre is vonatkozik, de ne feledd, hogy a cserepes repkény vadszőlő, amelynek a földje állandóan száraz, gyakran fonnyadtnak tűnik.

 

 

vadszőlő
vadszőlő

A vadszőlő szaporítása

A repkény vadszőlő szaporítása elsőre kissé félelmetesnek tűnhet, de ha követed az utasításokat, képesnek kell lenned arra, hogy annyi babanövényt hozz létre, amennyire szükséged van. A legjobb, ha tavasszal szaporítjuk, hogy fenntartsuk a növekedési ciklust.

Távolítsd el az egészséges növényről az öt-hat csomópontot tartalmazó dugványokat. Győződj meg arról, hogy két pár kivételével távolítsd el az összes levélszemet a kapott dugványokról, majd vidd fel a gyökereztető hormont a vágás oldalára, amelyet a talajba helyezed.

A vágást ültesd egy cserépbe kaktuszkeverékkel, vagy perlit és tőzegmoha keverékkel. A baba növényeidet mindig alulról öntözd, hogy a gyökerek lefelé növekedjenek. Ha a gyökerek kifejlődtek, a kis növények készen állnak arra, hogy átültesd őket egy állandó cserépbe vagy az udvarra.

 

Szaporítás magvakból

Lehetőség van a repkény vadszőlő szaporítására is a magvakból, amelyeket összegyűjthetsz a bogyóiból, de ez hosszú folyamat lehet. Be kell szedned a bogyókat, amikor megértek, majd óvatosan távolítsd el a magokat.

A következő lépés a magok mosása és papírtörlőn való szárítás. Helyezd a magokat egy laza homokkal töltött cserépbe, és két hónapig hűtőszekrényben tárold, hogy szimuláld a növény természetes körforgását. A magokat kora tavasszal, beltéren vagy kint, körülbelül 1 cm mélységbe ültetheted a talajba, és alaposan öntözd, amíg a növény ki nem hajt és növekedni kezd.

 

 

Következtetésképpen

A repkény vadszőlő megölése szinte lehetetlen, mivel még cserepes növényként is elviseli az elhanyagolást. Könnyed természete miatt nagyszerű ajándék azoknak, akik most kezdenek hozzá a kertészkedéshez.

Beltéren termesztve a repkény vadszőlő irányítható arra, hogy mely területekre másszon fel, és metszhető, hogy megkapd a kívánt aspektust. Ne félj, hogy a metszéssel károsítod a növényt – a repkény vadszőlőnek nem okoz gondot, hogy pontosan úgy formázd, ahogy szeretnéd.

A bostoni borostyán gondozásakor valóban nem kell sokat aggódni, így nem tévedhetsz, ha hozzáadod a kerthez, különösen, ha biztosítasz neki árnyékot és nyári védelmet.