Pipacs (papaver rhoeas) termesztése és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Ha jön a tavasz, akkor valószínűleg nem szeretnéd, ha felkészületlenül talaálna. Mi lehet kielégítőbb, mint megtölteni a kertet babonázó és színes növényekkel? Ha idén egy kicsit divatos akarsz lenni, ezek a virágzó kis csodák tökéletesek számodra!

A Papaver commutatum ‘Katicabogár’ fajta, közismert nevén ‘Katicabogár’ Pipacs, Kaukázusi Skarlát Pipacs, Pipacs ‘Katicabogár’ vagy Katicabogár Pipacs, a Papaveraceae család virágos növényeinek faja. Ez a növény megtalálható a Kaukázusban, valamint Észak-Törökország és Irán északnyugati részein is.

Egyedülálló mintázatuknak köszönhetően a „Katicabogár” pipacsok világszerte rendkívül népszerű dísznövényekké váltak. Ezek a szépségek nemcsak lenyűgözően néznek ki, hanem nagyon könnyen termeszthetők és gondozhatók is.

Ezeket a növényeket többnyire különböző tájdíszekben fordulnak elő, például réteken, ágyásokon, napsütötte határokon vagy nyaralókertekben. Kétségkívül fantasztikusan fognak kinézni vágott virágként csábító vázákban vagy cserepes növényként imádnivaló cserepekben is!

 

Botanikai név: Papaver commutatum ‘Katicabogár’

Általános név: Katicabogár

Család: Papaveraceae

Növény típusa: Egynyári

Virág színe: piros

Lombozat színe: zöld

 

Főbb jellemzők:

 • Vonzó a vadon élő állatok számára
 • Virágok
 • A gazdag talajt részesíti előnyben
 • Sikeres a rossz talajon

 

 

papaver commutatum

Katicabogár pipacs virágról

 • Élénk, mintás és szemet gyönyörködtető virágainak köszönhetően a P. commutatum ‘Katicabogár’ növényei elnyerték a rangos Kerti Érdemdíjat.
 • A „commutatum” érdekes különleges jelzője a latin „megváltozott” szónak. Ezt a jelzőt arra használják, hogy egy másik fajból származó névváltozásra utaljanak.
 • Virágaik virágporban gazdag nektárt termelnek. Ez nagyon vonzó a méhek és más beporzók számára.
 • A „Katicabogár” pipacsok akkor fejlődnek a legjobban, ha sok napfényben és kissé melegebb hőmérsékletben vannak. A fagyot is jól tolerálják.
 • Ezek az élénk virágok nem válogatósak ha taajról van szó, a savas és a lúgos talajokat szeretik,  viszont jó vízelvezetéssel, szeretik ha a talaj  gazdag szerves anyagokban vagy tápanyagokban.
 • Rövid ideig szárazságtűrőek, de érzékenyek a túlöntözésre. Győződj meg róla, hogy csak akkor öntözöd ezeket a növényeket, ha a talaj felső rétege teljesen kiszáradt.
 • Az optimális növekedés és virágzás érdekében javasoljuk, hogy közvetlenül a virágzás után vágd vissza a „Katicabogár” pipacsokat. Távolítsd el az elhasznált virágokat, hogy újak jelenjenek meg.
 • A Pipacs „Katicabogár” növényekről nem számoltak be mérgező hatásokról. Biztonságosan termeszthetők bárhol, kíváncsi állatok, háziállatok vagy gyermekek körül is.

 

 

Papaver rhoeas jellemzői: áttekintés

 • A „Katicabogár” pipacs a Papaver nemzetséghez tartozik, amely 70-100 fajta évelő, kétéves és egynyári virágos növényt tartalmaz. A fagytűrésről ismertek.
 • Olyan egynyári növények, amelyek 30-60 cm magasak és 15-20 cm szélesek. Halmokban, csomókban növekednek.
 • A „Katicabogár” pipacs hosszú és szőrös szárakat hoz létre. Alacsony és tiszta lombozatuk többnyire puha, ovális alakú és zöld levelekből áll, szabályos lebenyekkel.
 • Virágzás idején, késő tavasztól nyár elejéig ezek a növények sok érdekes kinézetű virágokat hoznak létre. Mindegyik növény egyszerre legalább két tucat virágot képes létrehozni, ami termékeny virágzóvá teszi őket.
 • Virágaik mutatósak, tál alakúak és általában körülbelül 8 cm átmérőjűek. Bár színválasztékuk korlátozott, a szirmok élénk-sötétvörös látványos keverékben jelennek meg, tövükben kiemelkedő fekete foltokkal.
 • Ezeknek a növényeknek a virágzását számos díszes gömb alakú mag követi. Ez lehetővé teszi, hogy a P. commutatum „Katicabogár” növények télig meghosszabbítsák életüket.
 • A magok  összegyűjthetők az anyanövényekből és hatékonyan felhasználhatók tavaszi szaporításra is. Az optimális csírázáshoz és növekedéshez meleg, párás és jól megvilágított helyre van szükségük.
 • Könnyed stílusuk miatt a P. commutatum ‘Ladybird’ növények kiváló társai lehetnek a Marsh Spurge (Euphorbia palustris), a Díszhagyma (Allium hollandicum ‘Purple Sensation’), a Lupin (Lupinus ‘Manhattan Lights’) és Burnetnek (Sanguisorba tenuifolia var. Alba).

 

 

papaver rhoeas
pipacs

Katicabogár pipacs gondozása

Ha odafigyelsz az alapvető igényeikre és feltétel nélkül szereted őket, a ‘Katicabogár’ pipacsok termesztése nagyon könnyű!

A virágzó növények néha meglehetősen válogatósak lehetnek, de ez nem így van ezekkel a növényekkel. Nagyon kevés karbantartást igényelnek, és szinte bármilyen környezeti körülmények között egész évben jól teljesítenek.

 

Fényigény

Ami a fényigényt illeti, a „Katicabogár” pipacsok előnyben részesítik azokat a helyeket, ahol sok, teljes napfényt kaphatnak. Ha ezeket a növényeket szabadban szeretnéd nevelni, ültesd őket olyan helyre, ahol minden nap legalább hat órán keresztül világos és közvetlen fényt tudsz biztosítani számukra.

Beltéren helyezd őket jól megvilágított ablakok közelébe vagy elé, például a déli vagy a nyugati oldalra.

 

Hőmérséklet

Hőmérséklet szempontjából a ‘Katicabogár’ pipacs igazi öröm! Általában minden évszakban élvezhetik a meleg hőmérsékletet, amely 20-25 ° C  között mozog. De ne aggódj! Ha hűvösebb hőmérsékletű vagy hosszú telekkel rendelkező régióban élsz, ezek a növények ideálisak a számodra. Ellenállnak a -15 ° C-ra csökkenő hőmérsékletnek, így eléggé tolerálják a fagyot.

 

Kártevők

A „katicabogár” pipacsokat időnként felkereshetik olyan kártevők, mint a csigák és levéltetvek. A csigák előszeretettel táplálkoznak a palántákon és könnyen károsítják őket, így  talajukat megszórhatjuk tojáshéjjal, darált vas -foszfáttal vagy kovafölddel. Ha a növényeket levéltetvek fertőzik, puszta kézzel eltávolíthatod őket és megfelelő rovarölő szert használhatsz.

 

 

Katicabogár pipacs ültetése

A ‘Katicabogár’ pipacs egyediek és különlegesek, így teljesen normális, hogy azt akarjuk, ami a legjobb nekik. Függetlenül attól, hogy találtál egy szép helyet a kertedben vagy egy szép cserepet, ahol ültetheted őket, ezeknek a növényeknek mindenhol megfelel és jól fogják érezni magukat.

Különösen akkor, ha agyagos talajban nőnek, amelyek kiváló vízelvezetéssel rendelkeznek. Általában szeretik a tápanyagban gazdag talajt, ezért feltétlenül keress termékeny, szerves anyagokban gazdag szubsztrátumokat.

Ha ezeket a virágokat gazdag talajban termesztik, akkor rendes trágyázás nélkül is jól fogják érezni magukat. Az ültetés előtt azonban ajánlott körülbelül 5 cm komposztot keverni a talajjal.

Elég gyors ütemben nőnek, ezért csak akkor kell őket nitrogénben gazdag szerves műtrágyával ellátni, ha növekedési hiányosságot észlelsz. Tápozd a  növényeidet kora tavasszal.

 

 

Katicabogár pipacs öntözése

Ha úgy gondolod, hogy a „Katicabogár” pipacsok fagytűrő tulajdonsága több mint elég, várj, amíg meglátod, milyen egyszerű öntözni őket! Ezek a növények a folyamatosan nedves talajt részesítik előnyben, de a rövid aszályos időszakokat is képesek elviselni. Így nagyszerű választás a virágzó növények számára egy kezdő vagy egy feledékeny tulajdonos számára.

Általában a „Katicabogár” pipacsok hetente körülbelül 2,5 cm vízzel jól megvannak. Az öntözés gyakorisága azonban változhat a termesztési régiótól és a tapasztalt környezeti feltételektől függően.

Ha elegendő vizet szeretnél biztosítani növényeidnek, rendszeresen ellenőrizd a talajt az öntözések között. Ha az aljzat száraznak tűnik tapintásra, akkor öntözd meg a pipacsokat.

Ne feledd, hogy mindig jobb pár napig szárazon hagyni a „Katicabogár” pipacsokat, minthogy túlöntözni őket. Fogékonyak a gyökér- és koronarothadásra, ezért a túl sok nedvesség visszafordíthatatlan károsodást és végül a növények halálát okozhatja.

Reggel öntözd meg a növényeket, hogy lombjaik megfelelően megszáradjanak a zord délutáni napfény előtt.

 

 

piros pipacs

Katicabogár pipacs szaporítása

A „Katicabogár” pipacsok minden otthonban vagy kertben nélkülözhetetlenek, ezért miért ne lephetnéd meg családtagjaidat vagy barátaidat egy kis  ajándékkal? A legjobb ezekben a szépségekben az, hogy nagyon könnyen szaporíthatók magokon keresztül és gyorsabban nőnek, mint más virágos növények.

Ha nem vagy túl tapasztalt a kertészetben, ne aggódj! Azért vagyunk itt, hogy megtanítsuk, hogyan kell szaporítani a Katicabogár pipacsot, hogy a legbájosabb példányokat ajándékozd szeretteid számára!

Ha azt szeretnéd, hogy a virágok nyáron jelenjenek meg, a magokat kora tavasszal kell összegyűjtened az anyanövényektől. Kora ősszel elvetheted a magokat, hogy virágokat, így a következő tavasszal virágozni fognak a pipacsok. Akárhogy is, távolíts el annyi magot a virágokból, amennyit csak akarsz és azonnal ültesd friss virágföldbe.

A termesztőközeghez tölts fel egy cserépet vagy ágyást,  megfelelő, jó vízelvezető talajkeverékkel és győződj meg arról, hogy a cserép alján leeresztő lyukak vannak. A magokat közvetlenül az aljzat fölé kell vetni és vízzel kell ellátni, hogy a talaj folyamatosan nedves maradjon. Ezenkívül a csírázáshoz ajánlott hőmérsékletek 10–16 ° C között mozognak.

Ha követed ezeket a lépéseket és a tartályt fényes helyen tartod, a magok a vetés után három-négy héten belül csíráznak. Miután a palánták erős gyökérzetet fejlesztettek ki, átültetheted őket saját cserepeikbe. Légy nagyon óvatos ebben a folyamatban, mert a pipacsok általában nem szeretik, ha mozgatják vagy zavarják őket.

 

 

Összefoglaló

Most, hogy a „Katicabogár” pipacsok elbűvöltek kiváló megjelenésükkel és nagyon kevés igényükkel,  megéri adni nekik  egy esélyt! Ha nem, akkor valószínűleg addig maradnak az elmédben, amíg el nem döntöd, hogy hozzáadod őket a gyűjteményedhez. Ha már rajongsz a katicabogár pipcsért és a kertedben termeszted, oszd meg tapasztalataidat az alábbi megjegyzésekben!