Pettyeslevél (Hypoestes Phyllostachya) gondozása, szaporítása és minde namit tudnod kell

A pettyeslevél, más néven „szeplős arc”, “Hypoestes Phyllostachya”, egy rövid termetű szobanövény, amely aranyos és könnyen karbantartható. Néhány fajtában kapható, különböző színű mintákkal és levelek tarkaságával.

Egyes hibridek fehér vagy vörös foltokkal rendelkeznek, ami a növény jellegzetes megjelenését adja. Összességében egy vonzó és könnyen növekvő szobanövényről van szó, amely remek választás minden otthonba.

A pettyeslevél jól növekszik a beltérben, és a növény gyökérrendszere gyorsan megtelepszik, függetlenül a környezetének változásától. A növények kissé nagyok lesznek, ha nagy cserépben termeszted őket kint a teraszon. Ez azonban egy kis metszéssel megoldható.

A pettyeslevél növények lila virágokat is elkezdhetnek termelni. A virágok nem túl vonzóak, és a növény általában elpusztul, miután befejezte a virágzási ciklust. Ha tovább akarod tartani a növényedet, akkor csípd le a virágokat, mielőtt esélyük lenne elszívni a növény többi részében található energiát.

Ez az útmutató mindent megad, amit tudnod kell a pettyeslevél termesztéséről.

 

 

Hypoestes_Phyllostachya pettyeslevél

Milyen megvilágítási körülmények a legjobbak a pettyeslevél számára?

Amikor hazahozod a növényt, győződj meg arról, hogy a virágcserepet olyan helyre helyezed, ahol erős, közvetett napfény éri. Ne tedd a közvetlen napfénybe, mert az erős UV-sugarak megégetik a leveleket. A nyugati vagy déli fekvésű ablak ideális környezetet biztosít.

Azoknak a kertészeknek, akik a szabadban termesztik a pettyeslevelet, azt javasoljuk, hogy egy nagyobb cserepet használjanak egy árnyékos erkélyen vagy teraszon. Ügyelj arra, hogy ne érje őket közvetlen napsugárzás, különben a levelek megégnek.

Ha a pettyesleveledet egy olyan helyiségben hagyod, ahol nincs megfelelő napfény, a levelek színe el kezd halványulni. Azt is észreveheted, hogy a levelek elveszítik a tarkaságukat, és világoszöldre változnak.

 

 

Szüksége van a pettyeslevélnek magas páratartalomra?

A pettyeslevelek jól növekednek olyan környezetben, ahol a relatív páratartalom legalább 50 %. Ha szárazabb régióiban élsz, hozzál létre egy olyan mikroklímát a pettyeslevél számára úgy, hogy a cserepet egy tálcára helyezed. Tegyél egy réteg kavicsot a tálca aljára, és egyensúlyozd ki az edényt a kavicsokon.

Tegyél vizet a tálcába, de győződj meg arról, hogy a vízszint nem éri el a növény tövét. Amint majd a víz párologni kezd a tálcáról, bebiztosítja a páratartalmat, amelyre a pettyeslevélnek szüksége van a jellegzetes levelek kinövéséhez.

Több pettyeslevél egymás köré csoportosítása szintén hozzájárul a relatív páratartalom növeléséhez, mikroklímát teremtve a pettyeslevelek számára.

Ezek a növények télikertben, üvegházban vagy terráriumban virágoznak. Jó választás a kisebb növények számára az, ha beteszed a fürdőszobádba. A forró fürdőből vagy zuhanyból származó hő és köd biztosítja a pettyeslevélnek a levegőből szükséges összes nedvességet.

 

szeplős arc növény

Hogyan öntözzem a pettyeslevelet?

A pettyeslevelek nedves, szellős talajt szeretnek. Az öntözés között azonban hagyd kiszáradni a talajt. Ezeknek a növényeknek nem örülnek, ha hosszú ideig nedvesek a gyökereik. Ha hagyod, hogy a gyökerek nedvesek legyenek, a növényt elpusztító bakteriális és gombás betegségek növekedését eredményezed.

Azonban ne hagyd, hogy a talaj teljesen kiszáradjon az öntözések között. A száraz talaj göndör lombozatot eredményez, amely hervadás közben barnulni kezd.

Tartsd egy kicsit nedvesen a talajt, de ügyelj arra, hogy ne öntözd túl. Szerencsére szívós növényekről van szó, és az öntözéssel történő bántalmazásból gyorsan felépülnek. Ügyelj azonban arra, hogy ne öntözd túl a talajt, mivel a gyökérrothadás komoly gondot jelent.

 

 

Hogyan akadályozhatom meg, hogy a pettyeslevél nagyra nőjön?

Néhány kertész úgy dönthet, hogy a pettyeslevelét a szabadba, a teraszra telepíti. A szabadtéri növények általában nagyobb cserepeket kapnak. Ha hagyd, hogy a növény túl nagy legyen.

Szerencsére ezt megakadályozhatod, ha a növényt a vegetációs időszakban metszed. Csípd le a növény virágait, és szabályozd a magasságát, mielőtt túl késő lenne. A virágok lecsípése bokrossá teszi a pettyeslevelet, szép hatást keltve a teraszodon.

 

 

Melyek az ideális hőmérsékleti viszonyok a hypoestes számára?

A hypoestes phyllostachya mérsékelt hőmérsékleteket szeretik a beltérben. Az ideális hőmérsékleti tartomány 18-27 °C között van.

Ha a növényeid a szabadban a teraszon vannak és a hőmérséklet éjszaka 13 °C alá csökken, vidd a növényeidet a beltérbe, hogy ne fagyjanak meg.

A pettyeslevelek érzékenyek a hidegre, és nem fognak sokáig kibírni, különösen, ha rájuk esik a fagy. Tedd a pettyesleveleket egy fedél alá, és ha hidegebb területen élsz, tegyél éjjelre a növény köré egy takarót, mielőtt kihűlne.

 

 

Mikor trágyázzam a pettyeslevelet?

A pettyesleveleket csak gyökérrendszer létrehozása után lehet trágyázni. Ha egy fiatal növényt vásárolsz, adj neki néhány hetet – egy hónapot, hogy telepedjen meg a táptalajban az átültetés után. A gyökerek megtelepedése után megöntözheted a pettyeslevelet folyékony, univerzális műtrágyával.

A használat előtt feltétlenül hígítsd fel a műtrágyát. A növényeket kéthetente tápláld áprilistól szeptemberig. Télen ne tápláld a növényt; hadd pihenni.

A növekedés ösztönzése és a gyökerek egészségének megőrzése érdekében kora tavasszal kezdd újra a táplálást. Ne feledd, ne öntözd túl a növényt.

Egy szpré-palackot is használhatsz a lomb öntözéséhez. A lombtáplálás fokozza a pettyeslevelek erejét és színét, élénk megjelenést biztosítva.

 

 

Milyen talajviszonyok felelnek meg a pettyesleveleknek?

Válassz egy cserepet vagy edényt, amelynek alján sok vízelvezető lyuk van. A vízelvezetés javítása érdekében néhány módosítást végezhetsz a szokásos cserepes talajban. Adj hozzá egy marék perlitet és tőzegmohát a talajba, hogy javítsd a vízelvezetést és levegőt juttass a gyökerekhez.

Ha a pettyeslevelet a teraszon lévő cserépbe ülteted, adj néhány marék mulcsot a talajba a vegetációs időszak alatt. A mulcs segít megőrizni a talaj nedvességét és így megakadályozza az öntözés között levő szárazságot. Fa-apríték is hatékonyan korlátozhatja a párolgást.

Kiváló minőségű cserepes keveréket használj, majd add hozzá a módosításokat. A perlit segít abban, hogy több levegő juthasson a növény gyökereihez, a tőzegmoha pedig a talajt agyagosra és levegősre változtatja.

 

Pettyeslevél különböző színű levelekkel

Hogyan szaporíthatom a pettyesleveleket?

Ha szeretnél hozni egy pár pettyeslevelet az otthonodba, akkor néhány lehetőséged van, hol szerezheted be őket. A boltok érett és fiatalkorú pettyesleveleket is értékesítenek, amelyek kevés karbantartást igényelnek, mivel márt kialakították a gyökérzetüket.

A pettyesleveleket különösebb erőfeszítés nélkül mag-formából is meg lehet nevelni. A magok könnyen nőnek, és néhány hét múlva készen állnak az átültetésre.

Ha magból növekszed a pettyeslevelet, válassz ki egy kis cserepet, és töltsd fel cserepes talajjal. Hagyd a magokat a talaj felszínén, és egy vízpermetező palackkal öntözd meg. Ne takard le a magokat, mivel a talajréteg elpusztítja őket.

A magok néhány nap alatt nőni kezdenek, és az átültetésre 10-14 nap alatt lesznek elég nagyok. Készíts elő egy újabb cserepet + talajkeveréket, majd ültesd át a palántát.

Permetezd a permetezőpalackoddal, és néhány napig ne érintsd meg a növényt. A fiatalkorú növénynek néhány hónapra van szüksége a gyökérzet létrehozásához, majd elkezdi gyorsabban nőni.

A pettyeslevelek termesztésének harmadik módszere a meglévő növények szaporítása. A növények kora tavasszal, kora nyárig az alap körül új hajtásokat kezdenek termelni. Szedd össze ezeket a hajtásokat, majd mártsd be gyökereztető hormonba.

Ültesd a hajtásokat egy tekercsbe, és egy hét múlva majd új gyökerek alakulnak ki. Miután a hajtásnak erős gyökérzete van, ültesd át egy nagyobb cserépbe.

 

 

Milyen kártevők és betegségek érintik a pettyesleveleket?

A pettyeslevelek beltéri szobanövények. Ezért a betegségek és kártevők nem nagyon érintik őket. Azoknak a kertészeknek, akik túlöntözik a növényeiket, a gyökérrothadás előfordulásával kell számolniuk.

Ügyelj arra, hogy az öntözések között a talaj részben kiszáradjon, és így semmilyen bakteriális vagy gombás fertőzéssel nem kell küzdened.

Néhány pettyeslevél problémákat tapasztalhat a takácsatkafélékkel. Ezek a kártevők úgy néznek ki, mint apró pókok, és akkorák, mint egy hangya. Hálót fonnak, mint a valódi pókok, és észreveheted, hogy a növény belsejében a levélszárak között kezdenek megjelenni.

Ha takácsatkaféle fertőzést észlelsz, kezeld a pettyeslevelet olyan szerves növényvédő szerrel, mint a neemolaj. A neem egy hatékony természetes kártevő-visszatartó, és számos online kiskereskedőnél kapható.

Ha zárt térben növekszik a pettyeslevél, akkor vidd ki a szabadba, és használd a kártevő-visszatartót. Néhány ember a neemolajat enyhén mérgezőnek találhatja, és az aeroszol gőzök belélegzése allergiás reakciót okozhat egyes kertészekben.