Párnafű (Soleirolia Soleirolii) gondozása és amit tudnod kell – Teljes útmutató

A Soleirolia soleirolii egy lágyszárú, évelő növény, amelynek az angol nyelvben számtalan elnevezése van (Baby’s tears, Angel’s tears, Bread and cheese, Corsican curse, Bits and pieces, Paddy’s wig, Pollyana vine, esetleg Irish moss). Ezek a népi elnevezések kissé megtévesztőek lehetnek, azonban a magyarban szerencsére csak párnafűként hivatkoznak rá.

Habár az angolban a vicces elnevezésekkel szőlőként vagy mohakéntis hivatkoznak rá, a Soleirolia soleirolii egyik csoportba sem tartozik. Ez az évelő növény a csalánfélék családjának tagja. Buja zöld színének és zömök alakjának köszönhetően megjelenése mohára, esetleg gyepszőnyegre emlékeztet.

Nagyszerűen mutat terráriumokban, akváriumokban, üvegkertekben, függő virágcserepekben, miniatűr kertekben és egyéb beltéri kompozíciókban. A megszokottól eltérő közegben is nevelgetheted őket, mint például egy uszadékfában.

A növény ágak százaiból tevődik össze, amelyeken élénkzöld vesealakú aprócska levelek találhatóak. Sokoldalúságának hála a párnafű nagyon keresett szobanövény. A megfelelő élőhely kialakítása azonban igen trükkös is lehet. Ám, ha sikerül beállítani a számára megfelelő páratartalmat és szellőzést, akkor a sűrű kúszónövény gondozására már nem kell sok figyelmet fordítani.

 

 

párnafű

Mindent a párnafűről

 • A Soleirolia soleirolii-t és a szálkás zöldhúrt a hétköznapokban gyakran összemossák, azonban fontos, hogy két eltérő növényről van szó. Bár a szálkás zöldhúr mind színében, mind alakjában nagyon hasonlít, a lombozata sokkal vékonyabb. Emellett a párnafű a vese alakú leveleivel inkább csalánszerű.
 • A növény Henri-Augustin Soleirol botanikus után kapta a nevét, ő volt ugyanis az első, aki Korzika szigetén először begyűjtötte ezt.
 • A növény abszolút nem mérgező. Sőt mi több, az Amerikai Állatvédő Társaság véleménye szerint mind a macskákra, mind a kutyákra egyenesen veszélytelen.
 • A felszínnel párhuzamosan terjeszkedik. Olyan edényekben, ahol erre nincsen módja sűrűsödő hajként viselkedik, éppen ezért ideális felfüggesztéshez.
 • Májustól egészen Júniusig virágzik, ilyenkor apró, szirom nélküli fehér virágokat hoz. A virág dekorációs értéke minimális, a fő vonzereje a pázsitszerű alacsony lombozatban rejlik.
 • Mohás megjelenésének ellenére, abszolút nem tolerálja ha rálépnek. Kültéren szerencsés sétautak mellé vagy sziklakertekbe ültetni. Alternatív gyepként felhasználható, azonban csak olyan területeken, ahol nincs nagy forgalom.
 • Ahogy a leveles növények nagytöbbsége, úgy a párnafű is kedveli a fényes helyeket és a közvetett napsütést. A részben árnyékos helyekkel is megbirkózik, azonban a közvetett napfény könnyen meg tudja égetni a finom, vékony lombozatot.
 • Egyedül az északi országok térsége az, ahol akár a közvetlen napfénynek is kitehetjük ezeket a növényeket. Mesterséges fénnyel is jól elboldogulnak.
 • A hőmérséklet tekintetében a Soleirolia soleirolii a 11-21 °C tartományban érzi jól magát, igyekezz egész évben állandó hőmérsékletet teremteni.
 • Amennyiben a hőmérséklet hirtelen változna meg, úgy a növénynek viszonylag sok időbe fog telni, mire adaptálódik az új körülményekhez, ám megfelelő körültekintés mellett, ez nem okozhat problémát.
 • 60% feletti páratartalom az ideális a számára. Beltérben ezt egy terráriumban, a konyhában vagy a fürdőszobában tudod megteremteni.
 • A következőkben adnunk néhány tippet arra vonatkozóan, hogy hogyan milyen trükköket vethetsz be a páratartalom megnövelésére.

 

 

Soleirolia soleirolii áttekintése

 • A Soleirolia soleirolii a Földközi-tenger nyugati szigeteinek térségében őshonos, különösen Szardínián és Korzikán őshonos. Hasonló környezeti jellemzők mellett más térségekben is jól érezheti magát.
 • Előszeretettel nő mocsaras, lápos területeken. Származási helyén gyakorta tekintenek a párnafűre gyomnövényként. Más térségekben azonban hatalmas becsben tartják az egzotikus, mohás megjelenésük és élénkzöld színük miatt.
 • Általános magassága 7,62 cm és 15 cm közé esik és hihetetlenül agresszív terjeszkedésre képes, egyetlen növény akár 1-2 méter hosszan is elnyúlhat. Enyhe és párás tél mellett az örökzöld növény könnyen áttelel. A fagyokat nem viseli jól, így a kemény telekkel megáldott területeken lehullajtja a levélzetét és csak tavasszal hajt ki újra.
 • A legtöbb kertész az élénkzöld, talajhoz közeli, pázsitszerű megjelenése miatt hasznosítja. Sőt mi több, néhány változatánál a levelek közé arany, sárga és fehér levelek is vegyülnek. A Variegata (Silver Queen) változata is igen népszerű.
 • Ennek az imádnivaló kis törpének nincsenek komolyabb kártevő- vagy betegségproblémái sem. Alkalomadtán előfordulhat tetvesedés. Szappanos oldattal való hetente 2-3-szori permetezéssel ayonban könnyedén megszabadulhatsz tőlük.

 

 

Soleirolia Soleirolii

Párnafű nevelése

Mint tudjuk, bármilyen növény nevelgetése esetén a föld kérdése okozza a legtöbb fejtörést. Ám a párnafű esetében emiatt nem kell aggódnod, mert ezek a növények ilyen szempontból teljesen igénytelenek. A legjobban magát, laza szerkezetű földben fogja érezni, ahol a víz megfelelően beszivároghat.

Mégha a növény maga szereti is a párát, az egészséges növekedéséhez szükséges a jó vízelvezetés. A lehető legjobb eredmény érdekében válassz egy enyhén savas talajtípust (5-6 pH). Ahogy már korábban is említettük a terráriumok és fürdőszobák a legmegfelelőbb otthonok ezeknek a növényeknek.

Amennyiben neked ezek a lehetőségek nem adottak, úgy vedd fontolóra egy párásító berendezés üzembe helyezését a növény közelében, esetleg tehetsz nedves kavicsokat alá. Bár a rendszeres permetezés is jó megoldás lehet, ez egyértelműen nagyobb erőfeszítést kíván meg a részedről.

Az ősszel és tavasszal megejtett trágyázás jó formában fogja tartani a növényt, az univerzális felhasználású termék megfelelő lesz a célra. A legjobb megoldást talán a folyékony műtrágya jelenti, hiszen azt könnyebb higítani. A legtöbb műtrágya esetén fontos, hogy ne érjen hozzá a levelekhez, ami az alacsony növésű növények esetén igazi kihívás lehet. A műtrágya használatát követően mindig öblítsd le a leveleket.

Szerencsé ezeket a növényeket évente egyszer újraültetni vagy akkor, ha azt észleled, hogy a párnafű kinőtte az otthonát jelentő cserepet. Ha képes vagy a természetes élőhelyéhez nagyon hasonló környezetet megteremteni, akkor gyorsan fog terjeszkedni, így gyakrabban lesz szükség az újraültetésre is.

A metszés a Te ízlésedtől függ. A száraz leveleket viszont mindig le kell vágnod. Az virágládában vagy kosárban fellógatott párnafű esetében a metszés opcionális, de a bokrosabb kinézet érdekében a rendszeres metszés szükséges. Egy egyszerű olló felhasználásával csak metszd olyan formájúra, amilyenre csak szeretnéd.

 

 

Párnafű öntözése

Az szükséges öntözés gyakorisága nagyban függhet a cserép méretétől. Ám általános körülmények között hetente kétszer öntöznöd kell. A növény igényli a párás környezetet, éppen ezért lesz gyönyörű egy terráriumban. Ahogy már korábban is tettünk róla említést a nedves föld nem tesz jót a növénynek, viszont a rendszeres öntözésről így sem szabad megfelejtkeznünk.

Amennyiben lehetséges, használj langyos vizet. Úgy tudjuk megakadályozni, hogy elárasszuk a földet, hogy alulról adagoljuk a cserépbe a vizet. Soha ne hagyd, hogy a föld teljesen kiszáradjon, amennyiben a növény megfonnyad, nehéz dolgod lesz a regenerációjával.

 

 

Párnafű szaporítása

A gyepszerű növények legtöbbjéhez hasonlóan, a párnafű is egyszerűen szaporítható és ha egyszer gyökeret eresztett, akkor villámgyorsan és agresszíven képes terjedni. Legkönnyebben felosztás útján szaporítható. A szárhegy levágása is hatásos technika lehet.

Amennyiben szárcsúcsról szeretnéd szaporítani, úgy először készíts elő egy cserepet, amelyben a földet kellően átnedvesíted. Alakíts ki egy mélyedést benne és nézz egy egészséges és legalább 5-6 cm hosszú hajtás után. Az alsó leveleket távolítsd el és csak a felsőket tartsd meg.

forrás: https://lazyflora.com/

Tedd a dugványt egy kevés vízbe és adj hozzá egy kevés gyökereztető hormont a jobb eredmény érdekében. Majd helyezd a növényi részt a korábban kialakított lyukaba. A megfelelő páratartalom biztosításához tedd az egész edényt egy műanyag zacskóba.

A megfelelő szellőzés érdekében tegyél néhány kis lyukat a csomagolásra. A műanyagot 2 hét után távolítsd el. A jó gyökérzet kialakuláshoz 3-4 hétnek kell eltelnie.

A felosztás még egy ennél is könnyebb módja a szaporításnak, az egyetlen hátránya, hogy ezzel megkockáztatod az egész növény károsítását. Az első lépés, hogy távolítsd el a növényt az edényből. Majd gyengéden rázd le a felesleges földet a főgyökérről, aztán vágd több darabra. Ezt követően a dugványokat külön edényekbe helyezheted.

Ehhez a módszerhez nem kell párás közeget kialakítanod, azonban ha ezt észleled, hogy a növény elkezdett hervadni, akkor a műanyag borítás talán a segítségedre lehet abban, hogy az új hajtás alkalmazkodni tudjon az új helyéhez.

 

 

Konklúzió

Hacsak nem élsz a Földközi-tenger partvidékén vagy mocsaras környéken, nem javasoljuk, hogy a Soleirolia soleirolii-t kültéren nevelgesd, hiszen más helyeken szinte lehetetlen immitálni a számára ideális körülményeket. Beltérben ezzel szemben sokkal egyszerűbben kialakíthatóak a megfelelő feltételek, értve ezalatt az ideális páratartalmat és fényviszonyokat.

Ez a gyepszerű növény sokoldalú és haladó kertészeti ismereteket igényel attól függően, hogy mennyiben kell átalakítani a meglévő viszonyokat és ez mekkora tudást igényel. Megjelenésével bármilyen stílusú otthonba remekül illik. A különböző fajták kombinálásával, játékosságot is teremthetünk.