Párnacserje (Calocephalus Brownii) gondozása és minden amit tudnod kell róla – Teljes útmutató

A Calocephalus brownii, más néven „ezüstbokor” vagy „párnacserje”, az Asteraceae családba tartozó virágzó örökzöld cserje. Ezek a növények megtalálhatóak a növénytermesztőknél és vásárokban is a Leucophyta brownii, botanikai név alatt.

Az ezüst bokrokat általában Ausztráliában termesztik, ahol őshonosak. Leggyakrabban a óceánparti régiókban fordulnak elő, például Ausztrália déli partvidékén és a közeli szigeteken, ezek a növények a dűnék és szirtek területein nőnek.

Ezek az imádnivaló cserjék havas megjelenésükkel és a szélsőséges környezetekek ellenálló képeségükkel nagyon népszerű dísznövényekké váltak világszerte. Általában a szabadban termesztik, de néhány kertész jobban szereti az otthonában tartani mivel nagyon dekoratívak.

Ezüstös lombjuk tökéletesen illeszkedik a különböző karácsonyi díszekhez, mikulásvirággal, vörös rózsákkal, apró fenyőágakkal vagy fenyőtobozokkal együtt.

Ha gyönyörű dekoratív növényt keresel, amellyel meglepheted vendégeidet karácsony napján, mindenképpen válaszd a párnacserjét.

 

 

A párnacserje növényről:

 • Ezek a cserjék a Leucophyta család egyetlen fajtája, így nyugodtan mondhatjuk, hogy meglehetősen egyediek. Először 1818 -ban írta le őket egy Robert Brown nevű skót botanikus.
 • A népszerű ausztrál fajta mellett létezik egy másik törpe forma is, amelyet díszítő szobanövényként termesztenek. Ez a cserje általánosan Silver Nugget néven ismert, és Tasmániából származik.
 • Az optimális eredmény érdekében a párnacserjéket olyan helyre kell ültetni, ahol ősszel vagy télen teljes a napfény éri. Bármilyen típusú tartályban jól érzik magukat.
 • Az „ezüstbokor” növények szeretik a meleg hőmérsékletet, de a fagyos körülményeket is nagyon jól elviselik.
 • A párnacserjék általában jól érzik magukat rossz, gyenge minőségű talajban is és nem igényelnek rendszeres trágyázást. Ezeknek a cserjéknek csak az első ültetéskor és évente egyszer, tavasszal kell majd tápot adni.
 • Rendszeres metszést igényelnek, hogy erőteljesek és egészségesek maradjanak. Gondozás közben szánj egy kis időt arra, hogy megvizsgáld, hogy vannak-e kártevők a növényen.
 • A párnacserjével kapcsolatban nem jelentettek mérgező hatásokat. Ha háziállataidat vagy gyerekeidet hipnotizálják ezek a biztonságos szépségek, nincs miért aggódnod.

 

 

calocephalus brownii
calocephalus brownii | forrás: https://www.gardeningexpress.co.uk/

Calocephalus brownii jellemzői: áttekintés

 • A Calocephalus brownii növények apró évelő cserjék, amelyek természetes élőhelyükön elérhetik akár az 1 métert, magasságban és szélességben egyaránt, termesztéskor viszont 20–70 cm magasak lehetnek.
 • Számos águk egymásra nő. Ez a jelenség a párnacserjének nagyon szép, sűrű és tömött alakot kölcsönöz, amely sok bokorfajra jellemző.
 • A kusza ágak fehér-ezüst színűek. Amikor ezek a cserjék elérik a felnőtt korukat, nagyobb valószínűséggel zsúfolt, puffos és ragyogó megjelenést nyújtanak.
 • Szára vastag és kifelé nő, ami lágy és apró leveleket tartalmaz, amelyek szorosan egymás mellett maradnak. Mind a szár, mind a levelek nagyon jól tükrözik a fényt.
 • A területtől függően az párnacserjék az év különböző időszakaiban virágoznak. Általában virágzási idejük késő tavasztól nyárig tart, de Ausztráliában a nyár decembertől februárig tart.
 • Ezek a cserjék aranyos apró virágokat hoznak létre, melyek átmérője körülbelül 1 cm. A gomb alakú virágok általában fehér-sárga árnyalatúak.
 • Hasonló környezeti követelményeiknek köszönhetően ezek a növények kiváló ültetőtársak lehetnek a Shasta Daisy (Shasta százszorszép), a Coneflower (kasvirág), a Salvia ( zsálya) és más cserjék számára.
 • A Calocephalus brownii szinte irreálisnak tűnik. Ha úgy döntesz, hogy a karácsonyi ünnepek alatt otthonodat ezekkel a növényekkel díszíted, úgy fogod érezni magad, mint Elsa a jégkastélyban.

 

 

Párnacserje gondozása

Ha ezek a szemet gyönyörködtető cserjék már ellopták a szívedet, nem ítélkezhetünk! Az ezüst bokrok nagyszerű választás az egzotikus növények szerelmeseinek és nagyon könnyen termeszthetők és gondozhatók még a kezdő kertészek számára is.

Ezeknek a cserjéknek a titka, hogy ne aggódj túl sokat értük csak hagyni kell őket. Szeretettel és minimális törődéssel évekig elbűvölő kis bokor lehet otthonodban!

Az párnacserjék inkább a teljes napsütést részesítik előnyben, de elviselik a részleges napfényt vagy a félig árnyékos helyeket is. Akkor fejlődnek a legjobban, ha naponta legalább 6 órányi erős és közvetlen fény éri őket.

 

Párnacserje lakásban

Ha a párnacserjét beltéren termeszted, helyezd jól megvilágított helyre, például déli, keleti vagy északra néző ablakokhoz. A szabadtéri kertben ültesd őket olyan helyre, ahol sok reggeli napsütést és egy kis árnyékot kaphatnak délután. Ha forró éghajlatú helyen élsz, akkor jobb, ha megvéded a növényt az erős napfénytől, mert megégetheti leveleket.

 

Hőmérséklet

Ezeknek a cserjéknek az egészséges növekedéshez szükséges hőmérsékleti értékeket 24 ° C vagy magasabban kell tartani. A párnacserjék nagyon jól alkalmazkodnak a környezeti feltételekhez. Elég fagyállóak, és elviselik a -9 ° C-ra csökkenő hőmérsékletet is.

Néhány alkalmi szél nem jelent problémát ezeknek a cserjéknek, de ha északi területeken élsz, ahol fagyos szél fúj, mindenképpen meg kell védened növényeidet.

 

 

Párnacserje ültetése

Természetes élőhelyükön ezek a növények kavicsos, sziklás, homokköves talajban vagy csak homokban nőnek. Ültesd a párnacserjét tavasztól őszig egy könnyű, erősen lúgos és rendkívül jó vízelvezetésű talajba. A vízelvezetés javítása érdekében hozzáadhatsz néhány szerves anyagot, például tőzegmohát, trágyát vagy kerti komposztot.

 

Metszés

Minden bokornak időnként metszésre van szüksége és ezek a szépségek sem kivételek! Ha meg szeretnéd őrizni a bokor méretét és alakját, rendszeresen kell metszeni. A régi ágakat, leveleket és elszáradt virágokat le kell vágni, hogy a növény megőrizze friss megjelenését, így ösztönzöd a gyorsabb növekedést és virágzást is.

Csak győződj meg róla, hogy mindezt szeptember előtt tedd meg, mivel némi időre van szükségük, hogy megerősödjenek a hideg téli időszakra.

Az párnacserje növények általában kártevőktől mentesek, de a rágcsálók vagy a pajzstetvek zavarhatják néha őket. Ezek a kártevők kisebb problémákat okoznak, azonban jobb, ha korai lépéseket teszünk az esetleges terjedés megakadályozása érdekében. Ha fertőzés jeleit észleled a cserjék levelein, növényvédő szerekkel kezelheted őket.

 

 

Párnacserje

Párnacserje öntözése

Mint a legtöbb cserje, a calocephalusok is csak akkor igényelnek különös figyelmet, ha frissen ültetik őket. Néhány hétig a fiatal növények rendszeres öntözést igényelnek naponta. Miután megtelepedtek új helyükön, ritkábban kell öntözni. Ez a folyamat olyan egyszerű, mint amilyennek látszik és nem jár semmilyen erőfeszítéssel.

A talajtípustól és az időjárástól függően az öntözés gyakorisága változhat. Általában a párnacserje növényeket, 7-14 naponként kell öntözni. Ha agyagos talajban neveled a növényt, akkor ritkábban kell öntözni mint homokos közegben. Ezenkívül a melegebb hónapokban a növényeket hetente kell öntözni.

A párnacserje növények az átlagos öntözési szokásokat részesítik előnyben, szeretik ha bőségesen megöntözöd őket de biztosíts jó vízelvezetést növényed számára. A nedves lombozat tökéletes mágnes a penész és a betegségek számára, ezért csak a növények gyökerét kell öntözni.

Ügyelj arra, hogy mindig ellenőrizd a talajt, mielőtt újra öntözöd a növényeket. Amikor a felső 5-10 cm talaj tapintásra száraznak tűnik, akkor ez az ideális idő a cserjék öntözésére.

Ami a páratartalmat illeti, a párnacserje a kissé száraz helyeken szereti a legjobban. Ha a cserjék körül túl párás a levegő, könnyen beavatkozhatsz. A beltéri növények esetében helyezd őket szellőzőnyílásokkal ellátott helységbe vagy párátlanító közelébe.

Ha nagyon párás vidéken élsz, akkor a cserje elég jól fogja majd bírni a csapadékot és a magas páratartalmat, de lassan nő majd és végül elhal.

 

 

Párnacserje szaporítása

A párnacserje növény kiváló ajándék az ünnepekre, szóval miért is ne szaporítsuk őket? Ne aggódj, nem mondjuk el barátaidnak, ha meg szeretnéd tartani ezeket a díszes havas példányokat! Ezenkívül a sikeres szaporítást bármilyen kertész egyszerűen elérheti, akár szárvágást, akár magvakat használva.

Ha a calocephalus-kat dugványokkal szeretnéd szaporítani, akkor ez a leggyakoribb módszer. A jobb eredmény érdekében a szárakat januárban kell levágni olyan helyen, ahol a cserje védve van a hidegtől, például üvegházban vagy bárhol beltéren. Keress félig kemény ágakat, amelyek több magot tartalmaznak, és vágd le szögben.

Tölts meg egy edényt friss, megfelelő talajjal, és ültesd el a dugványokat. Tartsd őket meleg szobában, és rendszeresen öntözd őket. Amint észreveszed, hogy a gyökerek kezdenek kifejlődni, a kis cserje átültethető az új termesztő közegbe vagy akár ott is hagyhatod ahol eddig volt.

Bár az ezüst bokor növényeket általában dugványokon keresztül szaporítják, a virágokban található magokat is használhatod. Nyáron könnyen összegyűjthetők és friss virágföldbe ültethetők. Ha világos és meleg helyen helyezzük el, a csírázásnak körülbelül 10-30 napon belül meg kell történnie a magok elvetése után és a szokásos módon kell gondoskodni róluk.

 

 

Összefoglaló

Kinek van szüksége más karácsonyi dekorációra, ha ezek a havas cserjék olyan gyönyörűek, hogy csak ezzel akarjuk majd dekorálni otthonunkat? A párnacserje növények nemcsak az ünnepekre alkalmasak, hanem karbantartást nem igénylő szobanövények is, egészen a metszés időpontjáig. De ez sem olyan nagy felhajtás! Megfelelő környezeti feltételekkel és sok szeretettel hűséges társad lesz évekig!