Papiruszsás (Cyperus Papyrus) gondozása és minden amit tudnod kell – Teljes útmutató

A Cyperus Papyrus, közismert nevén papiruszsás, a Cyperaceae családba tartozó vízi virágos növény. A papiruszsásokat eredetileg Afrika trópusi vidékein, a Nílus folyó környékén termesztették, és az utóbbi időben nagymértékben termesztik dísznövényként is.

Ezeknek a növényeknek nagyon régi és jól ismert felhasználási módja van a közeli rokonaik között az ókori egyiptomiak történetében. Tőlük származik az, amiről a történelemórán tanulunk – a papiruszpapír, az egyik első papírtípus, amelyet az ember valaha is készített.

Ezenkívül úszó száruk kiváló természetes anyagként szolgált nádhajók, kosarak, matracok, szandálok, szőnyegek és kötelek készítéséhez.

Bár nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a papiruszsások hatékonyak lennének a gyógyászatban, a múltban nagyon népszerűek voltak a hagyományos gyakorlatokban.

Az ókori egyiptomiak az elégetett papiruszlapok hamuját használták bizonyos szembetegségek és a rosszindulatú fekélyek terjedésének kezelésére. Azt is hitték, hogy ha a hamut ecetben beáztatják és elégetik, akkor sebeket gyógyíthat.

 

 

papiruszsás növény

A papiruszsásról

 • Egy norvég etnológus, Thor Heyerdahl papiruszból épített két csónakot, amelyekkel át akart kelni az Atlanti-óceánon. Célja az volt, hogy bebizonyítsa, hogy az ókori egyiptomi civilizáció elérte Amerikát, és kapcsolatba lépett Közép- és Dél-Amerika őslakosaival.
 • A gazdasági célokon kívül a papiruszsásoknak nagy környezeti értéke van. Közismertek arról, hogy nagymértékben képesek a környezet tisztítására és az ökoszisztéma szabályozására.
 • A szárak belsejében fehér maghéj található, amely a papiruszpapír tényleges forrása.
 • E növények egyes részei, például a keményítő tartalmú rizómák ehetőek, és sok éven át nyers vagy főtt ételként használták őket.
 • Fás gyökereikből gyakran készítettek tálakat és sok más, mindennapi használatra szánt eszközt. Az ókori emberek a rizómákat tüzelőanyagként is elégették.
 • A papiruszsások megfelelően fejlődnek, ha sok világos és közvetlen napfényt kapnak, de néhány órán át elviselik a részleges árnyékot is.
 • A legjobban az enyhén savas vagy lúgos talajban fejlődnek. A talajnak szerves anyagokban gazdagnak és állandóan nedvesnek kell lennie.
 • Ezek a növények természetes élőhelyükről hozzászoktak a vizes körülményekhez. A Cyperus Papyrus-t olyan közegben neveld, ahol a gyökerei vízbe merülhetnek.
 • A Papyrus növényekkel kapcsolatban nem számoltak be mérgező hatásokról, így biztonságosan termesztheted őket gyermekek, háziállatok vagy haszonállatok közelében.

 

 

A papiruszsás tulajdonságai: Áttekintés

 • A Cyperus nemzetségbe tartoznak, amely több mint 600 fajt tartalmaz a világ minden tájáról. Ez a faj Madagaszkár trópusi esőerdeiben található.
 • A Papyrus növényeken kívül számos népszerű Cyperus faj létezik, mint pl. a vízipálma.
 • A Cyperus Papyrus példányok egzotikus hangulatot adnak minden kertnek, és kiváló társai más vízi növényeknek, például a lótuszoknak (Nelumbo spp.) vagy a tavirózsáknak (Nymphaea spp.).
 • A papiruszsások magas és robusztus lágyszárú évelők, amelyek magassága elérheti a 4-5 m magasságot, szélessége pedig a (0,6-1,2 m) magasságot. Sekély vizekben magas, fűszerű növényzetet alkotnak.
 • Vastag, fához hasonló gyökereiket rizómának nevezik, és háromszög alakú szárakból álló csomókat hoznak létre. A rizómák fiatalabb részeket tartalmaznak, amelyeket vörösesbarna és háromszög alakú pikkelyek borítanak.
 • A fiatalabb rizómákon és a szárak tövén található pikkelyeket redukált leveleknek tekintik. Botanikai szempontból ezek a növények nem tekinthetők teljesen levéltelennek.
 • Minden egyes merev szárat karcsú, élénkzöld, szőrszerű, 10-30 cm hosszúságú karcsú szárak sűrű csoportja díszíti. Ezek a szárak úgy nyúlnak szét, mint egy nyitott esernyő bordái.
 • A nyár közepétől késő nyár végéig a Papyrus növényen zöldesbarna virágfürtök nyílnak.
 • Ezek a növények a virágzás után sötétbarna, diószerű terméseket hoznak.

 

 

Cyperus Papyrus
Papiruszsás, más néven Cyperus Papyrus

A Cyperus Papyrus gondozása

A papiruszsások természetes élőhelyükön megszokták a nedves környezetet, ezért olyan területeken fognak jól fejlődni, amelyek ezeket a körülményeket szimulálják.

Kevés gondozást igénylő és könnyen kezelhető növények, ha sikerül napos helyet találni, és termékeny, állandóan nedves talajba ültetni őket.

Ezeket az örökzöld növényeket általában rizómával ültetik megfelelő nedves talajjal töltött cserépbe, és vizes közegbe merítik. Azonban a szabadba is ültethetjük őket (0,9 m) mélyen iszapos talajba, hogy segítsük nehéz száruk egyenesen tartását.

Esernyőszerű tulajdonságaik ellenére a papiruszsások egyáltalán nem bújnak el a nap elől. Igazi fényevők, amelyek a világos és közvetett napsütésben élvezik a teljes napot, de a részleges árnyékot is elviselik.

Forró éghajlaton javasolt ezeket a növényeket világos, közvetett fényű vagy részlegesen árnyékos helyen nevelni. A túl erős napsütés megégeti a lombozatukat, és ez visszafordíthatatlan károkat okozhat a növényekben.

A papiruszsások az észak-afrikai hőmérsékletet kedvelik. Ha beltérben gondozzuk őket, 5-22 °C közötti átlagos szobahőmérsékletnek ideálisnak kell lennie a növények számára.

A papiruszsásokat a szabadban is termesztheted, ha az éghajlat hűvösebb, ahol nagyon kevés a hó és a fagy. Nem tűrik a fagyos körülményeket, ezért télen be kell vinni őket a házba, ha a hőmérséklet 5 °C alá csökken.

 

 

A papiruszsás ültetése

Boldogan és egészségesen nőnek olyan talajban, amely állandóan nedves. Az optimális eredmény érdekében a papiruszsásokat mocsaras helyekre kell ültetni, beleértve az esőkerteket vagy a kerti tavakat.

Ha konténerben szeretnéd termeszteni, a legtöbb talajtípusban, például agyagban, vályogban vagy homokban is jól érzi magát.

Ezek a növények kereskedelmi forgalomban kapható virágkeverékben is növekedhetnek, de további szerves anyagokat kell biztosítania számukra. Amikor először ülteted a papiruszsást, az ajánlott mennyiség felével, kiegyensúlyozott folyékony műtrágyával tápláld őket.

A tavasz folyamán előnyös lesz, ha havonta egyszer rendszeresen ½ erősségűre hígított műtrágyával tápláljuk őket. Az esetleges égési sérülések elkerülése érdekében jobb, ha öntözéskor trágyázzuk a növényeket.

papiruszsás az udvaron vizes környezetben érzi jól magát

A legtöbb kertész általában egynyári növényként termeszti őket. Ha inkább évelő növényként szeretnéd, a papiruszsások időnként metszést igényelnek. Ősszel vagy kora tavasszal mindenképpen vágd vissza a lombjukat a talajszintig, hogy új növekedést stimulálj ezzel és életerősek maradjanak.

A papiruszsásnak általában nincsenek kártevői vagy betegségei, de a rozsdagomba megbetegítheti őket. Ez a betegség károsítja a lombozatot, elszínezi a szárukat és a leveleiket. Ha ennek bármilyen jelét észleled a növényeken, hetente egyszer kezeld őket neem-fa olajjal, kénporral vagy szódabikarbóna szprével.

 

 

A Cyperus Papyrus öntözése

A legjobb dolog a papiruszsásban az, hogy nem lehet túlöntözni őket. Ha a gyökereiket mindig nedvesen tartod, a papiruszsás boldog lesz. Szeretik a sok nedvességet, ezért gyakran ellenőrizd a talajukat, hogy biztosítsd számukra a bőséges vízellátást.

Ha száraz vagy forró az éghajlat, akkor ezeket a növényeket naponta egyszer kell öntözni. Télen vagy a hűvösebb hónapokban ritkábban öntözheted a papiruszsásokat.

Bár megfelelő környezeti feltételek mellett szinte lehetetlen túlöntözni ezeket a növényeket, télen a szükségesnél több vizet kaphatnak. Ez gyökérrothadáshoz vezet, és a növények talán soha nem épülnek fel. Ráadásul az alulöntözött növények lombozatán barna foltok, illetve sárga vagy barna szárak fognak megjelenni.

Az állandó nedvességellátás miatt a papiruszsás nem igényel extra páratartalmat. Ezek az öntözési körülmények egy olyan mini-ökoszisztémát hoznak létre, amelyben a páratartalom természetes módon emelkedik a növény körül.

 

 

papiruszsás a kertben

A Cyperus Papyrus szaporítása

Ha a papiruszsást évelő növényként termesztjük, akkor azokat osztással kell szaporítani. Nincs felesleges hely több növény számára otthon vagy a kertben? Nem kell aggódni! Ezeket a különleges példányokat bármikor elajándékozhatod azoknak a barátaidnak, akik rajonganak az ősi kultúráért és történelemért.

A papiruszsás osztással történő szaporítása nem is olyan nehéz, mint ahogyan azt gondolnád. Gyökércsomóik könnyen szétválaszthatók több csemetére, és átültethetők saját cserepükbe.

A szokásos módon, különösebb igénybevétel nélkül termeszthetők és gondozhatók. Ne feledd, hogy ezek a növények akkor reagálnak a legjobban a szaporításra, ha a folyamatot tavasszal végzed.

A papiruszsás magvakkal is szaporítható, de több időbe telik, amíg kicsíráznak. Tölts meg egy edényt friss földdel vagy virágfölddel, és ültesd el a terméseikben található magokat.

Az optimális eredmény érdekében a cserepet napos és párás helyre tedd, és a talajt tartsd folyamatosan nedvesen. Több nedvességet biztosíthat a magvaknak, ha a cserepet fóliával letakarod, de a levegő keringése érdekében szúrj rá néhány lyukat.

 

 

Összegzés

Nos, ezek a szokatlan kinézetű növények minden otthonban és kertben kellemes dísznek bizonyulhatnak. A papiruszsást könnyen termesztheti bármilyen kertész, csak alapvető környezeti feltételeket és sok nedvességet igényelnek.

Emellett kiváló ajándék a növénykedvelő barátaidnak, ráadásul rengeteg fajta közül választhatsz!