Melyek a legnépszerűbb Ősszel nyíló virágok? Itt vannak a kedvenceink – TOP10

Miután a nyár élénk színei és illatai elhalványulnak a kertedben, itt az ideje, hogy az ősszel virágzó növényekre összpontosíts. Az élénk nyári színek széles választékát felváltják a meleg, földes árnyalatok. Az őszi kertek arra hívogatnak, hogy igyál egy csésze forró kakaót, miközben egy kis sütőtökös pitét fogyasztasz.

Mindazonáltal ahhoz, hogy élvezhesd álmaid őszi kertjét, előre kell gondolkodnod, és szépen válogatott őszi növényeket kell ültetned. Ne aggódj azonban, ha nem tudod milyen növényeket válassz, hiszen összegyűjtöttük a gyönyörű őszi kertekhez találó legjobb választásainkat.

Emellett, néhány tippet is összeállítottunk az őszi kert gondozásához. A növényeknek minden évszakban más-más igényeik vannak, és ami a nyári növényeknél bevált, az árthat az őszi növényeknek. Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan nevelhetsz tökéletes őszi kertet.

 

 

Tippek az őszi kert gondozásához

Az őszi virágok nem annyira igényesek, mint nyári testvéreik. Bár strapabíróak, ha azt szeretnéd, hogy jól fejlődjenek és évről évre gazdag virágfürtökkel jutalmazzanak meg, követned kell néhány egyszerű szabályt.

Lefejezés

Bár nem feltétlenül szükséges minden évelő növényt lefejezni, a lefejezés elősegítheti a folyamatos virágzást. Attól a pillanattól kezdve, hogy a virágok elkezdenek hervadni, egészen addig, amíg teljesen el nem hervadnak, a növény energiát veszít a hervadó virágokra.

A lefejezéssel ezt az energiát átirányíthatod az új hajtásokra. Ezenkívül a lefejezéssel a kerted egész télen át rendezetten marad. Azokat a virágokat pedig amelyek valószínűleg nem fognak újra virágozni, 15 cm-re levághatod a földtől.

 

Osztás

Az osztás egyszerű módja a virágok szaporításának. Bár sok kertész inkább tavasszal végzi ezt a műveletet, sok olyan növény is van, amely számára előnyös az őszi osztás. Ilyen például a bazsarózsa vagy a liliom.

Az őszi osztás lehetővé teszi a növények számára, hogy a tél folyamán regenerálódjanak. Ez inkább a melegebb éghajlatú területeken célszerű.

 

Levelek tisztítása

Az elhalt levelek szépen nézhetnek ki, de a kertben gondot okozhatnak. Ha a cserjék töve körül gyűlnek össze, megzavarják a levegő áramlását, és táptalajt jelenthetnek a különböző kártevők számára is.

A leveleket azonban használhatod mulcsként a zsenge növények számára. A levelek kiváló téli szigetelőanyagként szolgálhatnak.

 

Rétegekkel és textúrákkal való dolgozás

A megfelelő őszi növények kiválasztása mellett fontos tudni, hogyan lehet ezeket a növényeket a kertbe illeszteni. Ideális esetben az évelőket úgy kell ültetni, hogy kiegészítsék a meglévő fákat és cserjéket.

Az őszi díszfüvek szintén nagyszerű módja annak, hogy a kertet textúrával gazdagítsd.

 

Felkészülés a következő évre

Végül pedig ne feledd, hogy az ősz a legjobb időszak arra, hogy előkészítsd kertedet a következő évre. Ilyenkor van néhány alapvető karbantartási feladat, amelyet el kell végezned.

Most van itt az ideje, hogy megvizsgáld és dúsítsd a talajt, kihúzd a gyomokat, átültesd az érzékeny növényeket a házba, és elültesd a tavaszi hagymákat.

 

 

Legjobb Ősszel nyíló virágok

1. Krizantém (Chrysanthemums)

lila krizantém

A Krizantémként is ismert növények messze a legcsodálatosabb őszi növények, amelyeket a kertben tarthatsz. Szépségük egyrészt abban rejlik, hogy kiemelkedően sok virágot hoznak, másrészt pedig e pompás virágok intenzív színeiben. A legnépszerűbb színek a rózsaszín, a sárga, a fehér, a lila, a piros és a narancssárga.

A Krizantém fajtákat két nagy kategóriába sorolhatjuk: virágos Krizantémek és kerti Krizantémek. A virágos Krizantémeknek különböző típusú virágai vannak. Többnyire szobanövények, a szabadban pedig egynyári növényként viselkednek.

A kerti Krizantémek szívósabbak. A tél átvészeléséhez a Krizantémeket tavasszal kell elültetni.

Megfelelő gondozással (mulcsozás, ültetés, trágyázás) több évig is megélnek. A legjobb vizuális hatás érdekében ragaszkodj csak néhány színhez és válaszd a tömeges ültetést.

Ne feledd, hogy a Krizantém napimádó növény és jó vízelvezetésű talajra van szüksége. Az évelő Krizantémokat néhány évente tavasszal osztani kell.

 

 

2. Kasvirág (Echinacea Magnus)

kerti kasvirág

Ez egy szép őszi évelő, amely késő nyártól késő őszig virágzik. Akár 130 cm magasra is megnőhet, így alkalmas a virágágyások hátsó sorába. Az 50 cm-es átmérőjével elég széles ahhoz, hogy dússágot teremtsen, ugyanakkor elég karcsú ahhoz, hogy más virágok is virágozhassanak a közelében.

Gyönyörű virágai hatalmas sárgásbarna középpel és lapos rózsaszín szirmokkal rendelkeznek. A kasvirág Nagyszerű virág a kertben, nemcsak a látvány miatt, hanem a méhek és más hasznos rovarok vonzására is.

Ez a növény szereti a jó vízelvezetésű talajt és a sok napsütést. Nagyon szívós évelő növény, amely akár 5-6 évig is elélhet. Magról is termeszthető. Egyszerűen indítsd el a magokat tavasszal a beltérben.

A palántáknak 15-20 nap múlva ki kell kelniük. Akklimatizáld őket a kültéri körülményekhez körülbelül 2 hétig, mielőtt kiültetnéd őket a szabadba. Tartsd nedvesen a talajt, amíg a növények el nem érik az érettséget.

Érdekelhet: Legnépszerűbb kasvirág fajták

 

3. Kúpvirág (Rudbeckia)

sárga kúpvirág

Ez a bokros növény rengeteg színes virágot hoz. Virágai a százszorszépekre hasonlítanak, szirmai aranyszínűek, közepükön élénkpiros árnyalatúak. Gyakorlatilag évelő növény, de többnyire egynyári növényként termesztik.

Ez azért történik, mert az első év után a kúpvirág virágzások száma jelentősen csökken. Ha évelő növényként szeretnéd termeszteni, válaszd a Rudbeckia fulgida Goldstrum, Laciniata Goldquelle vagy Laciniata Herbstsonne Golden fajtákat.

Az évelő fajtákat magról is könnyen termesztheted. A magokat februártól júliusig bármikor el lehet vetni. A magok gyorsan csíráznak, és a palántákat kb. 10 cm-es magasságuk elérésekor ki lehet ültetni a szabadba.

Ideálisak szegélyekbe és ágyásokba, és teljes napsütésben és részleges árnyékban is jól fejlődnek. A dús virágzás érdekében tavasszal alkalmazz granulált növénytápot, a vegetációs időszak alatt pedig kéthetente folyékony műtrágyával tápláld.

 

4. Ánizsillatú izsópfű (Anise hyssop)

Ánizsillatú izsópfű

Ha rajongsz az édesgyökér illatáért, akkor ezt a növényt biztosan a kertedben szeretnéd látni. Ez egy ehető aromanövény, amely a mentafélék családjába tartozik. Az USDA 4-től 9-ig terjedő zónikban termeszthető.

Rövid életű évelő növény, de önvető, így ha egyszer lesz néhány kifejlett növényed, valószínűleg sok évig élvezheted a kertedben. Levendulalevelei tele vannak nektárral, és számos hasznos beporzót vonzanak. A virágokat köretként vagy teába főzve is használhatjuk.

Ezt a növényt magról is termesztheted, feltéve, hogy először hideg környezetnek teszed ki. Körülbelül 4 hétre hűtőszekrénybe helyezheted, vagy ősszel egyszerűen közvetlenül a szabadföldbe elvetheted.

Az érett növényeket osztással vagy szárdugványozással szaporíthatod. Ez a növény napos helyen fog jól fejlődni. Különösen boldog lesz, ha enyhén savas talajban nő.

 

5. Árvácskák

Árvácskák

Kevés virág kínál nagyobb színválasztékot, mint az árvácska. Bár rövid életűek, ezek a növények nagyon népszerűek. Sokoldalúságuknak köszönhetően bármilyen kerti kialakításhoz és stílushoz illeszkednek.

Egyes fajták halmokban nőnek, míg mások kocsányokban. Nagyszerűek szegélyekbe és virágágyásokba, de a kocsányos fajták nagyszerű talajtakarók is. Kicsi, alacsony növekedésű virágok, amelyek csúcsmagassága 30 cm, átlagos elterjedésük pedig 25 cm.

A legjobb színek az őszi kertben a sárga és a bordó. A kétszínű fajták is szép választásnak számítanak.

A legjobb az árvácskákban, hogy bármelyik évszakban virágozhatnak. A magokat február és július között bármikor elvetheted, de ügyelj arra, hogy a palántákat tavasszal, nyáron vagy kora ősszel ültesd ki a szabadba.

Késő tavasszal vagy kora nyáron is elültetheted őket, ha azt szeretné, hogy ősszel virágozzanak. Az árvácskák fogékonyak a gombabetegségekre, ezért jó vízelvezetésű talajra van szükségük. Az öntözéssel is óvatosnak kell bánnod, mert csak a talajt kell öntöznöd, a leveleket nem.

 

6. évelő őszirózsa

őszirózsa

A Csillagvirágok az Asteraceae családba tartoznak, közismertebb nevén a százszorszépfélék családjába. Gyönyörű őszi évelő növény, csillag alakú virágokkal. Virágaik fehér, rózsaszín, lila vagy kék színűek. A nektárban gazdag virágok sokféle beporzót vonzanak. Júliustól októberig virágoznak.

A Csillagvirágotat könnyen termesztheted magról, cserepekben vagy közvetlenül a szabadban. A magokat kora tavasszal vesd el, és március és május között bármikor ültesd ki a szabadba. Nem igényesek a talaj minőségére, de kedvelik a részlegesen árnyékos helyeket.

Szeretik, ha szigorúan és gyakran öntözik őket, ezért ne hagyd, hogy a talaj teljesen kiszáradjon. Ha szaporítani szeretnéd az Csillagvirágaidat, a legjobb választás a kora tavaszi dugványozás.

 

7. Szegfű

szegfű fajták
szegfű fajták csodálatos színekben

Ezeket a bájos egynyári növényeket Szegfűnek nevezik, mivel a fogazott széleik úgy néznek ki, mintha a virágokat rózsaszínű ollóval vágták volna le. Virágaik is túlnyomórészt rózsaszínűek, bár vannak krémfehér, barackszínű és piros fajták is.

Könnyen termeszthető növények, amelyek májustól októberig virágoznak, és kellemes fahéjillattal töltik meg a kertet. Csúcsmagasságuk elérheti a 30 cm-t, elterjedésük pedig a 45 cm-t. Kompakt méretük miatt ideálisak ágyásokba, szegélyekbe és vegyes cserepekbe.

Ezek a napkedvelő növények meglehetősen alacsony fenntartásúak. Komposztban is jól fejlődnek, vízigényük pedig mérsékelt. A Szegfűket magról is termesztheted, de ha már van néhány érett virágod, jobban teszed, ha dugványozással szaporítod őket.

Meglehetősen rövid életűek, és hajlamosak a koruk előrehaladtával csomósodni, ezért minden tavasszal új növényeket ajánlott termesztened.

 

8. Viola

viola virág jelentése

A Viola egy nemzetség, amelyhez az árvácskák is tartoznak. Amit azonban általában Violaként emlegetünk néhány dologban különbözik az Árvácskától. Az Árvácskának 4 szirma felfelé és egy lefelé mutat. A Violáknak két szirma felfelé és 3 lefelé mutat.

A Violák virágai is többszínűek, míg az Árvácskáké csak egy vagy két színűek. A viola virágai többnyire fehérek, kékek és sárgák.

Magról is termeszthetjük őket, amennyiben májustól augusztusig a szabadba ültetjük őket. Májustól januárig virágoznak. A jó vízelvezetésű talajt és a részleges árnyékot kedvelik. Ha már van néhány kifejlett növényed, tavasszal osztással szaporíthatod őket.

Érdekelhet: Viola virág jelentése

 

9. Dália

dáliák a a mezőn

A Dália Mexikó nemzeti virága. Őshazájához hűen szereti a napos környezetet, de nagyon alkalmazkodóképes. A Dália virágai barackszínűek, rózsaszínűek, sárgák, levendulaszínűek, pirosak és narancssárgák.

Két színűek is lehetnek. A Dáliák tekintélyes méretűek, ami alkalmassá teszi őket a virágágyások utolsó sorába. A csúcsmagasságuk elérheti az 1 métert, átlagos elterjedésük pedig 60 cm. Gyakorlatilag nyári virágok, de október végéig virágoznak, sőt, melegebb éghajlaton akár novemberben is megélhetnek.

A Dáliákat késő tavasszal, kora nyáron kell ültetni. Nedves, de jó vízelvezetésű talajra van szükségük, és akkor fognak jól fejlődni, ha napos, de védett helyre ültetjük őket.

Eléggé szívósak, de egy kis karbantartásra is van szükségük. Késő ősszel ki kell ásni a dáliagumókat, és fagymentes helyen kell teleltetni őket. Ha már van néhány érett növényed, májusban dugványozással szaporíthatod őket.

 

10. Hamis Napraforgó

Hamis Napraforgó

A Heliopsis, más néven hamis vagy édes napraforgó magas évelő növény, amely késő nyártól ősz közepéig virágzik. Elérhetik az 1,2 m-es csúcsmagasságot, átlagos elterjedésük pedig 80 cm.

Tökéletesen alkalmasak vegyes szegélyekbe, de kiváló vágott virágnak is. Szépségük nemcsak élénksárga virágaikban, hanem gyönyörűen tarka leveleikben is rejlik.

Ezek a növények a napos helyeket és a jó vízelvezetésű talajt kedvelik. A magokat késő nyáron közvetlenül a szabadföldbe vetheted. Az édes napraforgók vízigénye mérsékelt, de gazdag talajra van szükségük, ezért rendszeresen adj hozzá komposztot. A dús virágzás elősegítése érdekében ősz végén fejezd le az elhervadt virágokat.

Mint láthatod, rengeteg őszi virágzású növény közül választhatsz. Írd meg nekünk, melyik a kedvenced ezek a gyönyörű növények közül, és milyen más őszi növényeket termesztesz szívesen.