Muskátli Teleltetése: Hogyan Készítsd Fel a Növényedet a Télre

A muskátli (Pelargonium) népszerű, könnyen gondozható növény, amely számos kertet és erkélyt díszít. Ahhoz, hogy tavasszal ismét gyönyörűen virágozzanak, fontos a megfelelő teleltetés. Ebben a blogbejegyzésben bemutatjuk, hogyan végezd el a muskátli teleltetését, és válaszolunk néhány gyakran ismételt kérdésre.

 

 

A muskátli rövid bemutatása

A muskátli egy dél-afrikai eredetű növény, amely több száz fajtával rendelkezik és számos színben pompázó virágokkal örvendeztet meg minket. A muskátlik könnyen gondozhatók, és gyakran használják őket balkonokon, teraszokon vagy kertekben dísznövényként.

 

 

Mikor kezdjük el a muskátli teleltetését?

A muskátli teleltetésének ideje függ a növény fajtájától és az éghajlattól. Általánosságban azonban a következő időpontokban érdemes elkezdeni:

 • Külső teleltetés esetén: Ha a muskátlikat kertben vagy erkélyen telelteted, akkor érdemes a teleltetést megkezdeni, amikor az éjszakai hőmérséklet 10 °C alá csökken, általában szeptember-október tájékán.
 • Belső teleltetés esetén: Ha a muskátlikat lakásban vagy pincében telelteted, akkor október végétől, november elejétől kezdheted el a teleltetést, amikor a külső hőmérséklet jelentősen lecsökken.

 

Muskátli teleltetése lakásban

A muskátli teleltetésére otthon, lakásban is van lehetőség. Ehhez kövesd az alábbi lépéseket:

 • Válassz megfelelő helyet: A legjobb, ha egy hűvös, világos helyet választasz a lakásban, például egy kevésbé fűtött szobát vagy a hálószoba sarkát.
 • Csökkentsd az öntözést: A teleltetés során ritkábban öntözd a muskátlikat, csak annyira, hogy a föld ne száradjon ki teljesen.
 • Vágd vissza a növényeket: Lehetőség szerint vágd vissza a muskátlikat, hogy könnyebben átvészeljék a telet.

 

Muskátli teleltetése pincében

A muskátlikat pincében is át lehet teleltetni, ha rendelkezésre áll egy hűvös, de fagymentes hely. Íme a teendők:

 • Tárold a növényeket megfelelő edényben: A muskátlikat átültetheted fából vagy műanyagból készült edényekbe, amelyek jó vízelvezetést biztosítanak.
 • Csökkentsd az öntözést és a fényt: A pincében kevesebb fény és hő áll rendelkezésre, így a muskátliknak kevesebb vizet és tápanyagot kell felvenniük. Csökkentsd az öntözést, és ha szükséges, pótolj némi mesterséges fényt.
 • Ellenőrizd rendszeresen a növényeket: A teleltetés alatt rendszeresen ellenőrizd a muskátlikat, hogy nincs-e rajtuk kártevő vagy betegség.

 

Muskátli teleltetése föld nélkül

A muskátlikat föld nélkül is át lehet teleltetni. Ebben az esetben a növényeket száraz, hűvös helyen tároljuk. Így járj el:

 • Vágd vissza és tisztítsd meg a növényeket: Vágd vissza a muskátlikat, és távolítsd el a halott leveleket és virágokat.
 • Távolítsd el a földet: Óvatosan távolítsd el a földet a muskátli gyökereiről, majd engedd meg, hogy a gyökerek kissé megszáradjanak.
 • Csomagold be a muskátlikat: Csomagold be a növényeket újságpapírba vagy vékony papírba, és helyezd őket egy lélegző, például karton dobozba.
 • Tárold hűvös helyen: A dobozt helyezd egy hűvös, sötét helyre, például egy szekrénybe vagy kamrába. Ügyelj arra, hogy a hőmérséklet ne csökkenjen a fagypont alá.
 • Ellenőrizd és locsold rendszeresen: Havonta egyszer ellenőrizd a muskátlikat, és ha szükséges, permetezd le a gyökereket vízzel, hogy ne száradjanak ki teljesen.

 

 

A muskátli teleltetése: lépésről lépésre

 1. Távolítsd el az elszáradt virágokat és leveleket: A muskátli teleltetése előtt távolítsd el az elszáradt virágokat és leveleket, hogy a növény energiát takarítson meg a túlélésre.
 2. Vágd vissza a növényt: Vágd vissza a muskátli hajtásait kb. 1/3-ára, hogy a növény ne növekedjen tovább a teleltetés alatt.
 3. Válassz egy megfelelő helyet a teleltetéshez: A muskátli teleltetéséhez válassz egy világos, hűvös helyet, ahol a hőmérséklet 5-10°C között van. A növényt ne helyezd közvetlen napsütésbe.
 4. Csökkentsd a vízellátást: A muskátli télen kevesebb vizet igényel. Csökkentsd a locsolás gyakoriságát és mennyiségét. Ellenőrizd a föld nedvességét, és csak akkor öntözd, ha már száraznak érzed.
 5. Ellenőrizd a növény egészségét: Rendszeresen ellenőrizd a muskátli leveleit és virágait, hogy időben észleld a betegségeket vagy kártevőket.
 6. Várd meg a tavaszt: Amikor a külső hőmérséklet ismét 15°C fölé emelkedik, és nincs többé fagyveszély, a muskátli visszahelyezhető kültérre. Fontos, hogy a növényt fokozatosan szoktassuk a kültéri körülményekhez, hogy ne szenvedjen sokkot a hirtelen hőmérsékletváltozástól.

 

 

Gyakran Ismételt Kérdések a muskátli teleltetéséről

Milyen hőmérsékletet igényel a muskátli télen?

A muskátli télen olyan helyen érzi jól magát, ahol a hőmérséklet 5-10°C között van. Ha ennél hidegebb van, a növény károsodhat és elpusztulhat.

 

Hogyan védekezzek a muskátli betegségei és kártevői ellen télen?

A betegségek és kártevők elkerülése érdekében rendszeresen ellenőrizd a növényt, és tartsd tisztán a leveleit. Ha bármilyen jelet észlelsz, azonnal kezeld a problémát. Például rovarirtó szerekkel vagy biológiai védekezéssel tarthatod távol a kártevőket.

 

Mikor és hogyan kell visszavágni a muskátlit a teleltetés előtt?

A muskátli teleltetése előtt, ősszel érdemes visszavágni a növényt, amikor a hőmérséklet kezd csökkenni, de még nem fagyos. Vágd vissza a növényt kb. 1/3-ára, hogy energiát takarítson meg a növekedés helyett a túlélésre.

 

Milyen gyakran kell öntözni a muskátlit télen?

A muskátli télen kevesebb vizet igényel, mint nyáron. A locsolás gyakoriságát és mennyiségét csökkentsd, és csak akkor öntözd, amikor a föld felső rétege már kissé száraz. Vigyázz, hogy ne öntözd túl a növényt, mert a túlöntözés gyökérrothadást okozhat.

 

Milyen tápoldatot használjak a muskátli teleltetése során?

A muskátli teleltetése során érdemes egy kevésbé koncentrált, vízben oldható tápoldatot használni. A növény télen kevesebb tápanyagot igényel, így a tápoldat adagolása is ritkább és kevesebb mennyiségben legyen. Általános virágzó növényekre szánt tápoldatok megfelelőek a muskátli számára is.

 

 

Összegzés

Összefoglalva, a muskátli teleltetése nem bonyolult feladat, de néhány fontos lépést figyelembe kell vennünk ahhoz, hogy a növény egészségesen átvészelje a hideg hónapokat. Ha megfelelően gondoskodsz róla télen, a muskátli a tavasszal ismét gazdagon fog virágozni és díszíteni otthonodat vagy kertedet.

Reméljük, hogy ez a blogbejegyzés hasznos volt számodra, és most már könnyebben el tudod végezni a muskátli teleltetését. Ha bármilyen kérdésed merül fel, ne habozz hozzászólni és megosztani tapasztalataidat. Mindig örülünk az olvasók visszajelzéseinek és tanácsainak. Kellemes teleltetést és gyönyörű muskátli virágokat kívánunk a következő szezonra!