Mit nem szabad komposztálni? 24 dolog amit kerülni kell

A komposztálás kulcsfontosságú része a biokertnek és okos módszer a személyes szénlábnyom csökkentésére – és ki ne szeretne zöldebben élni? A komposzthalom az egyik leghatékonyabb módszer, amit kipróbálhatsz a fenntartható életmód kialakítása érdekében, még akkor is, ha nincs kerted.

Ha érdekel, hogyan is lehet komposztálni, a legfontosabb, hogy megtanuld, mit szabad és mit nem szabad komposztálni.

Bár a komposzt elkezdése ijesztőnek tűnhet, fellélegezhetsz, mivel nagyon könnyű. Rengeteg dologgal kapcsolatba kerülünk naponta, amit teljesen biztonságosan  lehet komposztálni és szerencsére a nem komposztálható dolgokat nagyon könnyen meg lehet különböztetni, így könnyű dolgod lesz.

Technikailag szinte bármit komposztálható, ami valaha élő növény volt, de néhány dolgot jobb, ha ilyen vagy olyan okból kihagyunk a komposztból. A komposzt dinamikájának és összetételének megértése létfontosságú a sikerhez, ezért kezdjünk is bele….

 

 

Miért nem biztonságosak bizonyos élelmiszerek a komposztáláshoz?

A megfelelő komposzt létrehozásához egyensúlyban kell tartani az elemeket. A komposztáláshoz egyensúlyra van szükség a zöld és a barna anyagok között. A zöld anyagok, például a levágott fű, nitrogénben gazdagok, a barna anyagok, például a szárított levelek pedig sok szenet tartalmaznak.

A kiegyensúlyozott anyagokon kívül a komposztáláshoz olyan tárgyakra van szükség, amelyeket meghatározott idő alatt le tudnak bomlani. Amikor a kész komposztot kiteríted a kerti ágyásokra, biztos nem szeretnéd, hogy bomló ételdarabokat vagy nagy ágakat találj.

Ráadásul figyelni kell, hogy ne tegyünk fertőzött vagy baktériummal teli dolgokat a komposztba. Ha baktériumokkal vagy gombákkal fertőzött dolgot adsz a komposzthoz, az átterjedhet a komposztládán keresztül. Majd ha a kész komposztot kiteríted a kertbe, az egész területet megfertőzheted!

Ráadásul nem szeretnéd buzdítani a rókákat, legyeket, rovarokat vagy más kártevőket, hogy meglátogassák a komposztot. Ez az egyik oka annak, hogy egyes szomszédok panaszkodnak a komposztok miatt. Egyes összetevők nem kívánt látogatókat, például patkányokat és egereket csalogathatnak a környékre.

Ezért nagyon fontos tudni, hogy mit nem szabad komposztálni. Ezen ismeretek nélkül tönkreteheted az egész kész komposztot vagy ami még rosszabb, megfertőzheted és megölheted a jövő évi termést.

Érdekelhet: Legjobb kerti komposztáló ládák

 

 

Mit nem szabad komposztálni

1. Kutya és macska ürülék

Néhány trágyát biztonságosan hozzáadhatsz a komposzthoz, mivel további tápanyagokat biztosít a növények növekedéséhez. A biztonságos trágya példái közé tartozik a ló, tehén, csirke és a nyúl ürüléke. Ezek tele vannak szerves anyagokkal, amelyek gazdagítják a talajt.

A kutyák és macskák ürüléke viszont nem. Kerülni kell a húsevő állatok ürülékét. A hulladék gyakran tartalmaz mikroorganizmusokat és parazitákat, amelyek megfertőzhetik az elfogyasztott növényeket.

Ha a kutya ürülélet komposztálni szeretnéd, külön kell feldolgoznod a tipikus komposzthalomtól. Akár speciális komposztálókat is vásárolhatsz, amelyek csak a kisállathulladékok tárolására szolgálnak. Ezután ezt a kész komposztot nem élelmiszer jellegű növényeken használhatod.

 

2. Citrushéj

Tudom; valószínűleg arra gondolsz: „nem minden gyümölcs és zöldségmaradék biztonságos az otthoni komposzthalomban?” Nem, a citrushéjak nem megfelelőek.

A citrusfélék héja természetes vegyszerekkel rendelkeznek és olyan savasságuk van, amely elpusztítja a férgeket és más mikroorganizmusokat. Ugyanakkor a vegyszerek lassíthatják a bomlási folyamatot is.

Egy másik probléma pedig, hogy a citrusfélék héjának lebomlása nagyon hosszú ideig tart. Gondolj csak bele, mennyi ideig tartana több csésze citrushéj lebomlása a komposzthalomban!

Ha ezeket az elemeket időnként hozzáadod a halomhoz, nem nagy probléma, de ne tedd meg rendszeresen. Ezenkívül, ha  vermikomposztálsz, a citrusfélék héját soha ne tedd a komposztba mivel kárt tesznek a férgekben.

 

3. Teazacskók és kávészűrők

A kávézacc és a tealevél a komposztáláshoz szükséges biztonságos összetevők közé tartozik. Ezek a termékek magas nitrogén, kálium és foszforszintet tartalmaznak, amelyek mind fontosak a növények növekedéséhez.

Noha ezek biztonságosak, a kávéfilterek és a teászsákok nem jó kiegészítői a komposztnak. A zsákok és szűrők általában szintetikus szálakat tartalmaznak, amelyek nem bomlanak le olyan gyorsan a komposzthalomban, mint más összetevők. Ez azt jelenti, hogy olyan vegyszereket viszel be a talajba, amelyek nem biztonságosak.

Ideális esetben ezeket  el kell távolítani, mielőtt a kukába dobnád őket. Az egyetlen módja annak, hogy biztonságosan komposztálj teatasakokat vagy kávéfiltereket, ha biztos vagy benne, hogy természetes anyagokból, például pamutból vagy kenderből készültek.

 

4. Kenyér

kenyér

Míg a kenyér összetevői tápanyagokat adhatnak a kész komposzthoz, a probléma abban rejlik, hogy a szag kártevőket és rovarokat csalogathat be. A maradék pirítós eldobása tökéletes módja annak, hogy mosómedvéket és más éhes állatokat vonz az udvara, és  ráadásul eléggé kellemetlen szaga van, amit biztos nem fognak kedveli a szomszédok.

Egy kis kenyér néha nem árt a komposztnak, de ne vigyük túlzásba.

 

5. Tejtermékek

Semmiféle tejterméket ne adj a komposzthoz. Ez magába foglalja a joghurtot, a sajtot és a fagylaltot is. Nemcsak a rothadó tejtermékek szaga vonzza a kártevőket, mivel a joghurthoz hasonló dolgok a kukában ülnek, hanem betegségeket is terjesztenek.

 

6. Tojás

A tojás egy másik olyan elem, amely vonzza a kártevőket. Ennek ellenére, ha a zöldtől a barnáig megfelelő keveréked van a komposztban, akkor néhány tojás nem kellene gondot okozzon.

 

7. Rizs

A rizs is azon élelmiszerek kategóriájába tartozik, amelyek első ránézésre elfogadhatónak tűnhetnek a komposztban, de gondold át újra. Elősegíti a baktériumok fejlődését, amelyek károsak lehetnek a komposztnak. Mind a főtt, mind a főzetlen rizst a szemétbe kell dobni (vagy mégjobb ha az állataidnak adod).

 

8. Hagyma és fokhagyma

hagyma

Ha hozzáadsz néhány hagymahéjat, ígérem, nem teszed tönkre a komposztodat, szóval ne aggódj. De a hagyma és a fokhagyma kémiai és pH-egyensúlya káros a férgek számára, akik keményen dolgoznak a komposzthalom lebontásán, ezért jobb a komposzt számára ha nem teszel bele hagymát és fokhagymát.

 

9. Fényes vagy bevont papír

Számos különböző papírterméket, például újságot, régi papírtörlőt, papírzsebkendőt és aprított kartonpapírt tehetsz a komposzthalmokhoz. Végül is a papír a fából származik.

De  nem minden papír egyenlő. Sokat műanyagszerű bevonattal kezelnek, így fényes megjelenést kapnak. Például a magazinok fényes és bevont papírt tartalmaznak. A papír fedésére használt vegyszerek méreganyagokat tartalmaznak és nem alkalmasak komposztálásra.

 

10. Ragadós címkék

Észrevetted már a különféle öntapadó címkéket a gyümölcsökön és zöldségeken? Ezek megkönnyíthetik a vásárlást, de általában élelmiszer-minőségű műanyagból vagy vinilből készülnek. Ez az anyag biológiailag nem bomlik le és ezek a kis címkék könnyen elvéthetők. Ez azt jelenti, hogy figyelned kell, amikor gyümölcsdarabokat dobsz ​​a komposzthalomba.

 

11. Hal- és hústörmelék

Az állati termékek nem megfelelőek a komposzthoz, ideértve a húst is. Jól lebomlanak. Az őslakos amerikaiak például haltörmeléket adtak a terményeikhez, hogy elősegítsék a kukorica és más zöldségek termesztését. A hal és a hús szerves és tápanyagokat ad a kerthez, de ez nem szünteti meg a legnagyobb problémát: a szagot.

A bomló halak és húsok szaga mágnesként hat a patkányokra, rókákra, macskákra, mosómedvékre és a környéken élő bármely más állatra. Ezek az állatok feldúlják a komposztot  finom harapnivalót keresve.

Ráadásul ki akar foglalkozni a rothadó hús és hal szagával? Zavaró lehet a szomszédoknak és neked is!

 

12. Szénhamu

Nem jó ötlet széntüzekből vagy faszénbrikettből származó hamut a komposzthalomba tenni. Ezek a hamuk tele vannak kénnel, ami drámaian növelheti a talaj savasságát. Ez károsítja a növényeket. Ezenkívül a faszén brikettet gyakran olyan vegyszerekkel kezelik, amelyek nem tesznek jót a komposztnak.

Ennek ellenére mérsékelten adagolhatsz fa tűzhamut a kandallóból. A siker kulcsa a mértékletességben rejlik. Ebben  a hamuban is van egy kis kén, de általában nem tartalmaznak vegyszereket.

 

13. Fűrészpor kezelt fából

A fűrészpor és a faforgács hasznos kiegészítői a komposzthalomnak, de kezeletlen fából kell származniuk. Ha lakkozott, pácolt, festett vagy nyomással kezelt fárol van szó, nem biztonságos a komposzthalomba tenni.

Mindezek a fatermékek mérgező vegyületeket tartalmaznak, amelyek lassítják, ha nem is teljesen leállítják a bomlási folyamatot. Ezenkívül a vegyi anyagok bejuthatnak a talajba és megzavarhatják a mikroorganizmusokat. Ez hatással lehet a növények egészségére, ha hozzáadod a kerti ágyásokhoz.

Nem hiszel nekünk? A nyomással kezelt fa kadmiumot és arzént tartalmaz; mindkettő olyan méreganyag, amelyet biztosan  nem  szeretnél hozzáadni a kertedhez.

 

14. Nagy ágak

Nem ajánlatos nagy ágakat komposztálni, mivel örökké tart, míg lebomlanak, így sokáig kellene várnod amíg hozzáadhatod a kertedhez.

A komposzthalomban továbbra is használhatsz ágakat, de forgács vagy kisebb darabokra kell bontani őket. Ezután ad hozzá ezeket a kis ágdarabkákat a komposzthoz, hogy gyorsabban lebomoljanak.

Az ágak jó szénforrást jelentenek, ezért ne ne mondj le róluk teljesen. Rengeteg szénre lesz szükséged, hogy segíts kiegyensúlyozni a nitrogént, amikor hozzáadod az összes gyümölcs és zöldségmaradványt.

Kapcsolódó: Melyik a legjobb ágaprító? 6 tipp a választáshoz

 

15. Vegyszerek

Kerüld el  a szintetikus vegyszereket, amennyire csak lehetséges. Ez azt jelenti, hogy bármit, amit szintetikus műtrágyával, gyomirtókkal vagy rovarölő szerekkel kezelnek nem teheted a komposztládába. Ezen vegyszerek bármelyikének hozzáadása problémákat okozhat és megzavarhatja a talajban lévő mikrobákat. Ez károsíthatja a kész komposzt terméket.

 

16. Személyi higiéniai termékek

A higiéniai termékek, köztük a női betétek, törlőkendők és tamponok, a baktériumok paradicsoma. Bár egyes termékekről azt állítják, hogy komposztálhatóak és biológiailag lebomlanak, ez nem jelenti azt, hogy alkalmasak arra, hogy egy komposztládába helyezzék őket, amely végül a veteményeskertbe kerül.

 

17. Pelenka

Valószínűleg eszedbe  sem jutna a műanyag pelenkák komposztálása, de még a textilpelenkák sem kerülhetnek a komposztba. Baktériumok tapadnak a pelenkához és beszivárognak az egész komposzthalomba.

Az utolsó dolog, amit szeretnél, egy kész komposzt, amely tele van veszélyes baktériumokkal, amelyek átterjednek a zöldségekre és gyógynövényekre, amelyek majd a családi asztalra kerülnek.

 

18. Olaj

Ne önts étolajat vagy vajat a komposzthalomba. Ez egy biztos módja annak, hogy meghívjuk a kártevőket lakomára.

 

19. Döglött állatok

Lehet, hogy arra gondolsz, hogy bedobhatod a macskád által megfogott egeret vagy az aranyhalat a komposztba, de  soha ne tedd. Ugyanebből az okból kifolyólag ne dobd a kukába a hús vagy haltörmeléket sem, ne próbáld meg komposztálni a halott állatokat.

 

20. Beteg vagy invazív növények

A komposzt terítése során nem szeretnéd tovább terjeszteni a betegségeket, vagy véletlenül invazív növényeket ültetni a kertedbe, ezért ne tegyél beteg vagy invazív növényeket a kukába.

Néhány egészséges angol borostyánlevél nem árt semmit, de a virginiai kúszónövények levágása vagy a beteg tökök gyorsan komoly problémát okozhatnak.

 

21. Dió

dió

A dió juglont tartalmaz, amely elég nagy dózisban mérgező lehet a növényekre. Biztosan nem szeretnéd ha a komposztod kárba menne és még a növényeidet is tönkretedd.

 

22. Ruha

A régi ruhákban vagy ágyneműben lévő festékek, vegyszerek és egyéb káros anyagok károsak lehetnek az egészséges komposztra. Az egyetlen kivétel a festetlen, feldolgozatlan, biopamut. Nyugodtan aprítsd fel és dobd a komposztba.

 

23. Műanyag

Nyilvánvaló, hogy a műanyagok nem kerülhetnek a komposztládába, de az nem egyértelmű, hogy mi számít műanyagnak. A polisztirol, nylon, műselyem és akril ruházat műanyag. A rágógumi műanyagot tartalmaz, ahogy a Tetra Paks is (azok a viaszos karton kinézetű edények és gyümölcslé tárolók). A legtöbb biológiailag lebomló csomagolás műanyagot is tartalmaz.

 

24. Szöszök

Vannak, akik azt mondják, hogy komposztálni lehet a szöszöket, mások szerint nem. Kipróbálhatod, hogyan működik a komposztodban, de tudd, hogy a szösz valószínűleg műanyagot tartalmaz, hacsak nem pamutruhából származik.

 

 

Összefoglaló

Amint láthatod, annak ismerete, hogy mit nem szabad komposztálni, ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb, mint annak ismerete, hogy mi komposztálható biztonságosan. Ha csak biztonságos összetevőket adsz a komposztodhoz, akkor egészséges, tápanyagdús, kész komposztot kaphatsz, amely gazdagítja kertedet és bőségesebb termést eredményez.