Mimóza (Mimosa Pudica) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Ez egy nagyszerű növény, amelyet az otthonodba vihetsz, hogy egy kis csoda és áhitat érje az egész családot. A mimóza, vattakorong kinézetű virágokkal és tollakat utánzó levelekkel rendelkezik. Ez a trópusi növény tökéletes szobanövényként, de a természetes reakciói megkülönböztetik a legtöbb más növénytől.

Egy ilyen egyedi növény gondozása nehéznek tűnhet, de valójában sokkal könnyebb, mint gondolnád. Csak egy közepes méretű cserépre van szükséged vízelvezető nyílásokkal, erős fénnyel és vályogos talajjal, hogy a mimóza jól érezze magát otthonodban.

Szeretik a páratartalmat, ezért ha délen élsz, a Mimosa Pudica -t a szabadban, vagy egy otthonodban lévő cserépben ültetheted el. Könnyen elviselik a 15 foktól a 29 fokig terjedő hőmérsékletet, amíg a megfelelő páratartalom körülveszi őket.

Eltekintve attól, hogy gyorsan reagál az érintésre, a mimóza nyáron és ősszel is élénk virágokat hoz létre. Ezek általában világos rózsaszín vagy halvány lila színűek. Hasonlóak a pomponokhoz, mivel a gömb alakú virág több száz mikroszálból épül fel.

Ahogy a virágok fejlődnek, hüvelyekké alakulnak, amelyek egyenként hat magot tartalmaznak. A Mimosa Pudica növények évelők, ha a természetben megtalálhatók, de a fogságban termesztettek egynyári növényként viselkednek.

Függetlenül attól, hogy gondozod a növényt, a kezdeti virágzás után gyengülni kezd majd.

 

 

A mimóza növényről:

 • A mimóza  botanikai neve Mimosa Pudica.
 • A mimóza virágai úgy néznek ki, mint a vattakorongok.
 • A Mimosa pudica cserjék, amelyek tövises szárúak.
 • A szórólapokon lévő szőr reagál az érintésre, a mozgásra és egyenletes hőmérsékletre.
 • Érintésre a levelek ugyanúgy záródnak, mint egy ventilátor.
 • A Mimosa Pudica növények bőrszerű összetett levelekkel rendelkeznek.
 • Ha megérinted a mimózát, a levelek összecsukódnak.
 • A mimóza pompomnak vagy vattakorongnak tűnő virágokat hoz létre.
 • A szaporítás a hüvelyből származó magvakon keresztül történik a növény virágzása után.

 

 

Mimosa Pudica
Mimosa Pudica

A Mimosa Pudica jellemzői: áttekintés

 • A Mimosa Pudica növény a szabadban nő, természetes élőhelyén.
 • A mimózák akkor nőnek a legjobban, ha sok fényes napfény éri őket.
 • A mimóza Közép -Amerikából és a trópusi Dél -Amerikából származik.
 • A Mimosa pudica a Fabaceae növénycsalád része.
 • A Mimosa pudica egyéb nevei a Szégyen növény és az Álmos növény
 • A mimóza növény a babok és hüvelyesek távoli unokatestvére, amelyek szintén a Fabaceae családhoz tartoznak.
 • Ennek a trópusi növénynek agyagos talajra van szüksége, amely jó vízelvezetésű.
 • A mimóza pudica szokatlanul mozog, ez a sajátossága teszi különlegessé a többi növénnyel szemben.

 

 

A mimóza  gondozása

A mimóza termesztése nem nehéz, még akkor sem, ha szinte lehetetlen elérni, hogy egy helyben maradjon. A mimózák vízelvezető, de szerves anyagokban gazdag talajban nőnek a legjobban. Trópusi növényként fontos, hogy a talaj nedves maradjon, de ne legyen túl vizes.

A megfelelő szellőztetés is fontos, hogy a gyökerek ne tömörödjenek össze vagy ne legyenek túl vizesek. Mindkét esetben fennáll a gyökérrothadás esélye, amely végül elpusztít minden növényt.

Javasoljuk két rész friss, agyagos talaj, két rész tőzegmoha és egy rész perlit keverékét. Vannak használatra kész talajkeverékek, amelyek már kaphatók hasonló keverékben, ha nem akarod saját magad készíteni.

A mimóza  számára a legjobb egy közepes méretű cserép, vízelvezető lyukakkal. A gyökerek szeretnek szorosan lenni  de nem tömörülnek.

 

Fényszükséglet

A növény erős fényben virágzik, valójában a túl kevés fény miatt a levelek zárva maradnak és a növény nem fog virágozni.

Az erős fény fontos a mimóza számára. Fontold  meg, hogy a cserepet egy keletre néző ablakba helyezd el. Ha olyan helyen élsz, ahol kevés napsütés van vagy ha a tél sötét, akkor hamis világítás is lehetséges.

Használj teljes spektrumú fluoreszkáló növesztő fényt, hogy utánozd a napot, ez ugyanazzal a hatással rendelkezik, mint a természetes napfény.

 

mimóza levelei_

Hőmérséklet

Ezek a növények nem kényesek a hőmérséklettel szemben, minden olyan terület, amely megfelelő és kényelmes az ember számára, általában  megfelel a növénynek is. A 15 és 26 fok közötti helységek megfelelőek a  növekedéshez és a virágzáshoz.

 

 

A mimóza öntözése

A mimóza öntözése nem nehéz, de odafigyelést igényel a részletekre. A talajnak mindig nedvesnek kell lennie, de ügyelj arra, hogy ne legyen túl vizes. Adj hígított, magas káliumtartalmú folyékony tápot a növényednek.

A mimózának sok nedvességre van szüksége, más szobanövényekkel ellentétben, amelyek képesek alkalmazkodni a beltéri szárazsághoz, a mimóza nem képes. Ha a mimóza nem rendelkezik megfelelő mennyiségű páratartalommal, a levelek begöndörödnek és zárva maradnak. Ezenkívül a növény lassan meghal.

Általában magas páratartalmat igényel, 45% és 60% között. Ha véletlenül száraz környezetben élsz, rendszeresen párásítani kell a növényt. A cserepet nedvességtartó tálcára is helyezheted vagy párásítót is  használhatsz  a szobában.

A legjobb módszer annak érdekében, hogy a mimóza megfelelő mennyiségű vizet kapjon, ha jól megöntözöd a talajt és hagyod, hogy  lefolyjon a víz. Ha a cserép nedves kavicsokon van, nem muszáj vizet hagyni a  tálcában.

Azok számára, akik párásítót használnak, az öntözés után ürítsék ki a tálcát, hogy megakadályozzák a gyökérrothadást.

Hagyd a talajt kissé megszáradni, mielőtt újra öntözöd a növényt, de ne hagyd kiszáradni teljesen. Permetezd gyakran a növényt, különösen, ha száraz éghajlaton élsz, ez segít megelőzni a vízkőlerakódásokat és a levéltetveket.

A növénynek kevesebb vízre lesz szüksége a téli hónapokban, de még mindig nedves talajjal kell biztosítani számára egész évben.

 

 

A mimóza  szaporítása

A mimózák szaporítása magvakkal történik. A legjobb, ha a magokat tavasz elején ültetjük és fenntartjuk a csírázáshoz szükséges megfelelő fényt és hőmérsékletet.

A magvak csírázásához állandó hőmérsékletre van szükség, amely 15 és 26 fok között mozog. Amint a palánták meggyökereznek és elkezdenek kihajtani, áthelyezheted őket  külön cserepekbe, hogy önállóan fejlődjenek.

A palánták számára egy 7 cm-es cserép, amely agyagos talajjal és homokkeverékkel van feltöltve, nagyszerű kezdet. Amint a palánta nőni kezd, növeld a cserepet 12 cm szélesre. A talajnak mindig nedvesnek kell lennie, ezért ha az időben történő öntözés problémát okoz, fontold meg az öntözőrendszer használatát.

A palántákat olyan helyre kell elhelyezni, ahol sok napfény éri őket és nényány órát akár közvetlen napfény is. A mimóza képes átalakítani a légköri nitrogént ammóniává és más nitrogénvegyületekké, így csak háromhetente kell tápozni a növekedési időszakban.

 

 

Összefoglaló

A Mimosa pudica egyik fő vonzereje az összképe és természetesen a szokatlan mozgási képessége. Az összes szobanövény választás közül ez az, amely egyenlő mértékben örömet okoz családodnak és vendégeidnek.

A mimóza trópusi növény, amely gyakran megtalálható Dél- és Közép -Amerikában és a Fabaceae növénycsalád része. Érdekes tény, hogy a hüvelyesek, a bab és a borsó is ugyanabba a családba tartoznak.

A Mimosa pudica tövises szára nem elegendő ahhoz, hogy elriassza a legtöbb embert attól, hogy hozzáadja ezt az egyedi alkotást a kertjéhez. A levelek páfrányszerű megjelenést kölcsönöznek a növénynek.

Apró szőrszálak borítják a levelek felületét és széleit, amelyek lehetővé teszik számukra az érintés és a mozgás érzékelését. A hőmérsékletváltozások is stimulálják őket, így ha az ujjadat rájuk helyezed vagy akár rájuk fújsz, összezáródnak, mintha megérintenéd őket.

A beltéri használatra szánt mimózák hajlamosak az első virágzás után gyengülni. A virágok hüvelyében magok képződnek, amelyek felhasználhatók a növény további növekedéséhez. A vadon élő Mimosa pudica esetében nincs ilyen probléma, de a valódi okát ennek a jelenségnek még nem fedezték fel.

Ha félénk természetű vagy és olyan növényt szeretnél, amely utánozza a saját viselkedésed, a Mimosa pudica nagyszerű választás.