Mézvirág (Lobularia Maritima), fülesternye gondozása és amit tundni kell róla – Teljes útmutató

Mindig is egy gyönyörű dísznövényről álmodoztál, amely évente többször is megbabonáz téged virágaival és ami tökéletes darabja lenne a kollekciódbak? Nos, a Lobularia maritima, más néven a mézvirág, illatos ternye, fülesternye lehet az a növény, amelyet már rég keresel! Olvass tovább, hogy többet megtudj erről a színes, kétszer virágzó és nem túl igényes szépségről!

A mézvirág (syn. Alyssum maritimum) a Brassicaceae családjába tartozó, alacsony növekedésű, de vonzó virágos növényfaj. Ennek a mutatós virágnak több elnevezése is van, például sweet alyssum, carpet flower, sweet alison vagy egyszerűen alyssum. Európa Makaronézia régiójában (Zöld-foki-szigetek, Kanári-szigetek, Madeira) és Franciaországban honos.

A mézvirág rengeteg kecses, fehér virágot hoz létre. Ez a növény számos más szemet gyönyörködtető fajtával rendelkezik, amelyek közül választhatsz. A legnépszerűbb fajták a ‘Blushing Princess’, ‘Easter Bonnet’, ‘Little Dorrit’, ‘Navy Blue’, ‘Oriental Nights’, ‘Pastel Carpet’, ‘Royal Carpet’, ‘Snow Princess’ és ‘Wonderland’.

 

Gyakori nevek mézvirág, illatos ternye, fülesternye
Botanikai név Lobularia maritima
Család Brassicaceae
Növénytípus Lágyszárú évelő
Érett méret: 7-22 cm magas, 15-30 cm széles
Napfény Teljes nap vagy részleges árnyék
Talajtípus Nedves, de jó vízelvezetésű
Talaj pH-ja Semlegestől a savasig
Virágzás ideje Tavasz, ősz
Virágszín Fehér, rózsaszín, lila
Őshonos területek Európa

 

fülesternye

A mézvirág növényről

 • A mézvirágok többnyire dűnékben és homokos tengerpartokon nőnek, de megjelenhetnek művelt területeken, lejtőkön, pusztaságon vagy falakon is. Ezek a virágok kis magasságban, 300 méteres tengerszint feletti magasságban nőnek.
 • Eredeti nevük „Lobularia” egy görög szóból származik, ami „kis hüvelyt” jelent. Ez a név a mézvirág által termelt gyümölcsök formájára utal. A „maritima” sajátos jelző a kedvelt őshonos tengerparti élőhelyükre utal.
 • Számos gyönyörű mézvirág fajta, mint például a „Golf”, a „Rosie O’Day”, „Snowdrift”, „Violet Queen” és „Wonderland White” elnyerte a tekintélyes Királyi Kertészeti Társaság Garden Merit díját.
 • Édes illatú virágaik rendkívül vonzóak a különböző beporzó fajok és hasznos rovarok, például lepkék, kolibri, katica vagy lebegő legyek számára.
 • A mézvirág nagy szerepet játszik a hagyományos és a modern orvoslásban egyaránt. Kiváló orvosságként szolgálnak számos probléma kezelésére, beleértve a megfázást, veszettséget, skorbutot, fogínyvérzést, hasi fájdalmat, magas vérnyomást, folyadékretenciót vagy vesebetegségeket.
 • Leveleik és virágaik ehetők, csípős aromát és mézszerű illatot kölcsönöznek az ételeknek. Vannak, akik különféle kulináris receptek, például saláták, omlettek, hideg nyári levesek, snackek és desszertek összetevőiként használják őket.
 • Ezek a növények nagyszerűek szegélynövényként vagy talajtakaróként. A legjobb talaj számukra általában a sziklakertekben található. Lépcsőzetes mintában is mesésen fognak kinézni, ha cserepekben vagy függőkosarakban neveled őket.
 • A mézvirágok szép társai lehetnek más jól ismert dísznövényfajoknak. Ezek közül néhány az Agastache „Black Adder”, az Ánizsillatú izsópfű „Blue Fortune”, a Dália„David Howard”, a “Ezüstös tollborzfű” és a Sedum „Autumn Joy”.

 

 

Lobularia Maritima jellemzői: áttekintés

 • A mézvirág a Lobularia nemzetségbe tartozik, amely mindössze öt virágos növényfajt tartalmaz. Ebben a kis nemzetségben a L. canariensis, a L. libyca, a L. intermedia és a L. marginata tartozik, de valamennyire jellegzetes fajok.
 • A mézvirág általában egynyári dísznövény. Lehetnek azonban rövid életű évelő növények is, de csak bizonyos környezeti feltételek mellett.
 • Alacsony növekedésű és halomképző növények, amelyek meglehetősen gyors ütemben nőnek. A fajtától függően a mézvirág 7,6-30 cm magasak és 15-46 cm szélesek lehetnek.
 • Lombozatuk apró, nyeletlen, oválistól lándzsásig terjedő és szürkés-zöld levelekből áll, amelyek karcsú, sárgászöld száron váltakozva jelennek meg. A levelek enyhén szőrösek és lekerekitett szélűek.
 • A mézvirág évente kétszer virágzik, általában tavasszal és ősszel. A virágzási időszakok során számos apró, kereszt alakú virágcsoportokat hoznak létre kissé hosszú, vékony és nagyon elágazó száron.
 • Virágaik körülbelül 5 mm átmérőjűek és négy lekerekített szirmuk van. Különféle fehér, sárga, piros, sárgabarack, rózsaszín, levendula vagy lila árnyalatokban pompáznak. Kellemesen édes, mézszerű illatuk van.
 • Virágzási időszakuk után a mézvirág termést fog hozni ott ahol egykor virágok voltak. A termések apró, hosszúkás, ovális vagy lekerekített, szőrös maghüvelyek, amelyek egyenként két magot tartalmaznak.

 

 

Lobularia Maritima
mézvirág

Mézvirág gondozása

Fényigény

Ami a fényt illeti, a mézvirág teljes napfényben vagy részleges árnyékban fejlődik jól. Ha olyan régióban élsz, ahol meleg és száraz az időjárás, növényeid értékelni fognak némi árnyékot, különösen a zord délutánokon.

A hosszan tartó árnyék azonban megakadályozza a talaj kiszáradását és gyökérrothadást okozhat. Ennek a kellemetlen helyzetnek a elkerülése érdekében ültesd virágaidat olyan helyre, ahol naponta hat-nyolc órányi teljes napfényben részesülhetnek.

A mézvirág a legkülönfélébb körülmények között fejlődnek a legjobban. Általában ezek a virágok hideg és hőállóak. Ne feledd, hogy a sötétebb virágú fajták általában szívósabbak, mint a többi.

Ha a régiódban hűvösebb éghajlat uralkodik és ezeket a szépségeket a szabadban szeretnéd termeszteni, akkor a legjobb eredmény elérése érdekében válaszd a sötét színű fajtákat.

Ha a mézvirágot megfelelő környezeti feltételek mellett termeszted, akkor valószínűleg kevés problémával kell majd szembenézned.

De! Ha növényeid stressznek vannak kitéve, néhány betolakodó, például a levéltetvek nagyon érdekesnek találhatják őket. Egy lehetséges fertőzés első szakaszában látni fogod ezeket a kártevőket a növények levelein és szárán.

Megszabadulhatsz a levéltetvektől, ha egyszerűen leszeded őket. Súlyos esetekben azonban neemolajat is kell kenned a növényekre, amíg vissza nem nyerik a formájukat.

 

 

Mézvirág ültetése

A mézvirág ültetésére legalkalmasabb idő tavasszal van. De mielőtt elkezdenéd a munkát bizonyosodj meg arról, hogy az utolsó fagyveszély elmúlt, hogy maximalizálni tudd a siker esélyeit.

A fagymentes éghajlatú régiókban ezeket a virágokat ősszel vagy télen is ültetheted és ugyanolyan eredményeket érhetsz el. Ne feledd, hogy a cserepes példányoknak vízelvezető lyukakra lesz szüksége.

 

Talajigény

A talaj pH-értékét tekintve a mézvirág inkább a semleges, mint a savas talajt kedvelik. Ezek a növények szeretik a nedvességet, de hajlamosak a gyökérrothadásra és egyáltalán nem értékelik a mocsaras talajt. A jövőbeli problémák elkerülésének legjobb módja, ha virágaidat nagyon jó vízelvezető talajba ülteted.

Ha a mézvérágot a szabadban, közvetlenül a talajban termeszted, tápanyagszükségletük eltér a cserepes példányokétól. Hacsak a talajban nem hiányoznak tápanyagok, a szabadban termesztett növényeknek nem kell tápot adni ahhoz, hogy egészségesek és boldogok legyenek.

Másrészt a cserepekben termesztett virágok számára előnyös, ha havonta tápozzuk kiegyensúlyozott, vízben oldódó műtrágyával.

Hasonlóképpen virágzásban tarthatod a mézvirágot, ha rendszeresen eltávolítod az elhalt virágokat. Általában nagyon gyorsan rügyezik. így ez a folyamat bőséges virágszőnyeggel jutalmaz meg. Ennek ellenére a növények metszése minden bizonnyal sokkal egyszerűbb megoldás, ha sok mézvirág tulajdonosa vagy.

 

 

Mézvirág öntözése

A legtöbb nedvességet kedvelő fajhoz hasonlóan a mézvirág is több erőfeszítést igényel az öntözés terén. De ne aggódj, nem olyan rossz, mint amilyennek hangzik! Általános szabály, hogy ezek a lenyűgöző virágok jól érzik magukat, ha hetente egyszer csak 2,5 cm vizet adsz nekik.

A forró és száraz időjárású régiókban a szokásosnál gyakrabban kell öntözni őket. Mivel a túlöntözés gyakori probléma ezeknél a növényeknél, célszerű az öntözések között ellenőrizni a talajt. Ha a talaj felső 2,5 cm-re tapintásra száraznak tűnik, jól megöntözheted a növényt.

 

 

illatos ternye

Mézvirág szaporítása

A mézvirág hajlamos önvetést végezni és annyira elterjedni, hogy valószínűleg nem kell gyakran szaporítani őket. Valójában ez a sajátos önvető tulajdonság az, ami egész évben életben tartja ezeket a növényeket.

Ha nem vagy elégedett az eredménnyel, a nulláról is elindíthatod saját növényeidet. Viszont tarts meg néhány példányt családod és barátaid számára!

A mézvirág magról való indítása gyors és egyszerű folyamat. Mindössze annyit kell tenned, hogy összegyűjtöd a virágaiból a magokat és elveted a talajba.

A növényeket a szabadban magról ültetheted közvetlenül a talajba, de csak akkor, ha a talajt tapintásra melegnek érzed. Ha ezt beltérben szeretnéd megtenni, akkor körülbelül nyolc héttel az utolsó fagy időpontja előtt kell elkezdened.

Úgy ültesd el a magokat, hogy jól érintkezzenek az aljzattal, miközben továbbra is erős, közvetlen fényt kapnak. Rendszeresen öntözd a talajt, hogy állandóan nedves legyen.

Amint a csírázás megtörténik, általában egy hónap után, átültetheted a palántákat az állandó helyükre. De ne ültessük át őket, amíg az utolsó fagyveszély el nem múlt.

 

 

Összefoglaló

Mivel annyira csábító, könnyen kezelhető és rengeteg fajta közül lehet választani, szinte lehetetlen ellenállni a mézvirágnak. Ezek a virágok minimális erőfeszítéssel kitölthetik kerted vagy otthonod bármely unalmas pontját.

De mindezt csak akkor fogod látni, ha adsz nekik egy esélyt! Vannak már mézvirágok a gyűjteményedben? Oszd meg tapasztalataidat komment szekcióban!

 

 

Gyakran ismételt kérések

Mikor ültessük a mézvirágot?

A mézvirágot közvetlenül a fagyveszély elmúltával lehet elvetni vagy palántát ültetni a szabadföldbe. A palántákat általában 4-6 héttel a fagyveszély elmúltát megelőzően lehet elvetni beltéren.

 

Milyen talajt igényel a mézvirág?

A mézvirág jól drenált, laza, tápanyagban mérsékelten gazdag talajt igényel. A talaj pH-értéke legyen semleges vagy kissé meszes (6,0-7,5).

 

Milyen fényviszonyokat igényel a mézvirág?

A mézvirág a napos vagy enyhén árnyékos helyeket részesíti előnyben, de a legjobb virágzást a napos területeken érheti el.

 

Milyen távolságra ültessük a mézvirág palántákat?

A palántákat általában 15-30 cm távolságra egymástól kell elültetni a megfelelő légáramlás érdekében és a növények terjeszkedésének biztosítására.

 

Mikor virágzik a mézvirág?

A mézvirág általában májustól júniusig virágzik, de enyhe éghajlaton a virágzás a nyár folyamán folytatódhat.

 

Hogyan öntözzük a mézvirágot?

A mézvirág közepes vízigényű növény, amely rendszeres öntözést igényel. Ügyeljünk a túlöntözés elkerülésére, mivel a növény rothadását okozhatja.

 

Hogyan távolítsuk el az elvirágzott virágokat?

A virágzás folytatása érdekében ajánlott az elvirágzott virágokat rendszeresen eltávolítani (metszeni). Ez ösztönzi a növényt új virágok növekedésére és hosszabb virágzási időszakra.

 

A mézvirág évelő vagy egynyári növény?

A mézvirág (Lobularia maritima) általában egynyári növényként ismert, de enyhe éghajlaton évelőként is viselkedhet.

 

Hogyan szaporíthatjuk a mézvirágot?

A mézvirág szaporítása általában magról történik. Vetés előtt érdemes a magokat 24 órára hideg vízbe áztatni, hogy elősegítsük a csírázást. A magokat közvetlenül a szabadföldbe vagy beltéri palántákba lehet vetni. A mézvirág magjai gyorsan csíráznak, általában 7-14 nap alatt.

 

Mennyi idő alatt nőnek a mézvirág palánták?

A mézvirág palánták gyors növekedésűek, és általában 4-6 hét alatt elérhetik az ültetésre alkalmas méretet. A virágzás a vetéstől számított 6-10 héten belül várható.

 

Milyen kártevők és betegségek támadhatják meg a mézvirágot?

A mézvirágot leginkább levéltetvek, tripszek és lisztharmat támadhatják meg. A megfelelő légáramlás biztosításával, a túlöntözés elkerülésével és a károsítókra adott időben történő reagálással minimalizálható a káros hatásuk.