Mezei kakukkfű (Thymus serpyllum) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmtuató

A mezei kakukkfű a Thymus-félék fás, évelő faja, amely kiváló talajtakaró a kert napos területein. A kúszó kakukkfű ugyan nem ehető, mint unokatestvére, de kellemes gyógynövényes illatot áraszt, amely hasonlít a főzéshez használt kakukkfűhöz.

A timsófélék családja növények és gyógynövények széles csoportját foglalja magában, amelyek mindegyike mérsékelt éghajlaton is jól érzi magát.

Ez az évelő növény alacsonyra nő, majd szőlőszerű növekedési szokásaival szétterjed. A kúszó kakukkfű lombja finom textúrájú, és a talajon elterülő, fajtától függően különböző színárnyalatú virágokat hoz.

A szőlő virágzása a késő tavasztól kora nyárig terjedő időszakban kezdődik. A kúszó citromkakukkfű, a köményes kakukkfű és a fűszeres narancssárga kakukkfű rózsaszín virágokat hoz, és a növény rövid marad, elérheti a 10 cm magasságot.

A rózsaszín és a vörös kúszó kakukkfű is rövid, legfeljebb 10 cm magasságot ér el. A gyapjas kakukkfű akár 15 cm magasra is megnőhet, de lassan fejlődik és lassan terjed.

 

Közönséges név

Kúszó kakukkfű, mezei kakukkfű

Botanikai név

Thymus spp.

Család

Lamiaceae

Növény típusa

Lágyszárú évelő

Érett méret

5-15 cm magas és 15-45 cm széles (típustól függően).

Napnak való kitettség

Teljes napfény

Talajtípus

Jó vízlevezetésű, laza, sziklás, homokos, sziklás, homokos

A talaj pH-ja

Semleges

Virágzás ideje

Nyár

Virág színe

Rózsaszín, fehér, lila

Őshazai terület

Európa

 

 

Thymus serpyllum

Mezei kakukkfű fajták

A kakukkfű Eurázsia egyes részein őshonos növény. A növény népszerűsége azonban azt jelenti, hogy ma már a világ minden táján megtalálható a kertekben.

A Magyarországi kertek ideális termőhelyet biztosítanak a kúszó kakukkfű számára, a beporzók és a pillangók pedig vonzónak találják a növényt.

Az athéni Hümettus hegy közelében lévő kúszó kakukkfű növényeken táplálkozó méhek által termelt méz kellemes gyógynövényes és édes ízű.

Az angol kakukkfű a legnépszerűbb fajta, és kerti vagy közönséges kakukkfűként is ismert. Ezt a fajtát használjuk az ételek fűszerezésére.

 

A kúszó kakukkfű egyéb fajtái a következők:

 • Fehér kúszó kakukkfű (Thymus paocos ‘Albiflorus’)
 • Fűszeres narancssárga kúszó kakukkfű (Thymus ‘Spicy Orange’)
 • Vörös kúszó kakukkfű (Thymus serpyllum ‘Coccineus’)
 • Köményes kakukkfű (Thymus Herba-Barona)
 • Gyapjas kakukkfű (Thymus pseudolanuginosus)
 • Archer’s Gold kakukkfű (Thymus citriodorus Archers Gold)

 

 

Thymus serpyllum a kertépítéshez

A kúszó kakukkfűnek számos felhasználási területe van, de a legjobb választás a virágágyások talajtakarójaként. A kúszó kakukkfű talajtakaróként való használata megfojtja az invazív gyomok életét, így virágágyásai gyommentesek maradnak.

A kúszó kakukkfű ültetése a kertben lehetővé teszi, hogy élvezze a növény édes illatát, amikor virágzásnak indul.

Természetesen létezik a fűszernövény kulináris felhasználása, de azt javasoljuk, hogy maradj az angol kúszó kakukkfűnél, ha ízesítésre szeretnéd használni a receptek elkészítésénél. A kúszó kakukkfüvet népi gyógyászatban is használják, ahol csökkenti a gyulladást és nyugtatja az idegrendszert.

A kúszó kakukkfű rövid és zömök természete miatt ideális választás megfelelő talajtakarónak, és egyes kertészek a kúszó kakukkfüvet akár a fű alternatívájaként is használhatják az udvaron.

A kertészek többsége azonban a kúszó kakukkfűvel tölti ki az ösvények lépcsőkövei közötti réseket, vagy az udvaron lévő üres helyeket. Fontos megjegyezni, hogy a köményes kakukkfű elburjánzhat, ami olyan kertépítési célokra alkalmas, ahol a kert széles körű lefedettséget igényel.

A gyapjas kakukkfű kiváló választás az udvar szűk helyiségeiben, ahol szükség van némi talajtakaróra. Ez a lassan növő fajta nem fogja ugyanúgy elnyelni a lépcsőköveket, mint a gyorsan növő fajták.

A fehér és piros kakukkfű ültetése látványos látványt nyújt a kertben, amikor virágzásnak indul.

Az illatos kertet művelő kertészek számára a kúszó kakukkfű finom illatot és aromát kölcsönöz a kertnek, amint virágzásnak indul. Használjad a kúszó kakukkfüvet virágágyások szegélyeként, vagy talajtakaróként magas évelők és cserjék körül.

Amikor a növények virágzanak, csak egy enyhe érintésre van szükségük ahhoz, hogy erőteljes és kellemes illatot árasszanak a levegőbe.

 

 

homok kakukkfű

Főzés kakukkfűvel

A kakukkfű a főzésben használt népszerű fűszernövény. Az aromás fűszernövény ízt és illatot kölcsönöz az olyan ételeknek, mint a levesek és pörköltek, és néhány olívaolaj-keverék kedvelt adalékanyaga is.

Ha a kúszó kakukkfű termesztését tervezed konyhai igényeinek kielégítésére, akkor fontos megjegyezni, hogy mind a friss, mind a szárított kakukkfűnek rengeteg felhasználási módja van a receptekben.

Ha a kakukkfű leveleit szárítani szeretnéd, akkor várj, amíg a növény kora ősszel befejezi a virágzást. A virágzás befejezése után szedd le az új hajtásokat, és ezt mindenképpen kora reggel tegyed meg, hogy a levelek teljes íze és illata megmaradjon. A betakarítás előtt feltétlenül meg kell várni, amíg a levelekről elpárolog a harmat.

Miután leszedted a rugókat, gyűjtsd össze őket, és akaszd fel otthonodban egy hűvös, száraz helyre, például a padlásra. Miután a rugók teljesen kiszáradtak, tárold a leveleket egy légmentesen záródó edényben, lehetőleg a hűtőszekrényben. A friss fűszernövények néhány hónap elteltével elveszítik ízüket és aromájukat, ezért ügyelj arra, hogy ezen az időn belül használd fel.

 

 

Kakukkfű gondozásása

Talajigény

A mezei kakukkfű a lúgos kémhatású talajban fejlődik a legjobban, ezért fontos, hogy a kúszó kakukkfű olyan helyre kerüljön a kertben, ahol a talaj jó vízelvezető képességű.

Más fűszernövényekhez hasonlóan a kúszó kakukkfű sem igényel tápanyagban gazdag talajt. Az évelő növény teljes napfényben, vagy a kert délutáni árnyékot kapó részein is szívesen fejlődik.

Idővel a kúszó kakukkfű fás szárú lesz.

Ha ezek a fás szárak kezdik uralni a növényt, akkor a legjobb, ha eltávolítjuk a növényeket, és egy új fajtával helyettesítjük, a növény visszavágása serkenti a növekedést.

 

 

Kártevők és problémák

Meglepő módon a kakukkfű ellenáll a legtöbb kártevőnek és betegségnek, amelyek más virágokat, zöldségeket és fűszernövényeket érintenek a kertben.

A kertészeknek azonban biztosítaniuk kell, hogy a kakukkfüvet jó vízelvezetésű talajba ültessék. Ha a növény gyökereit állandóan nedvesen hagyjuk, az a “nedves lábak” kialakulásához és a növény gyökérrothadásának kezdetéhez vezet.

 

 

Mezei kakukkfű ültetése

Mint már említettük, a kúszó kakukkfű nem igényel sok figyelmet a termesztése során. Mivel a növény a legtöbb termesztési körülményhez ésszerűen alkalmazkodik, nem igényel túlzott felügyeletet és öntözést, mint más évelők.

A kúszó kakukkfű bármilyen talajtípuson jól érzi magát, de az optimális növekedés érdekében tápanyagban gazdag, agyagos, jól vízelvezető talajba ültessük. Ültetés előtt ellenőrizd a talajd pH-mérővel; a talajnak kissé magasabb lúgtartalmúnak kell lennie.

A kertészek a kúszó kakukkfüvet a növény száráról származó dugványokkal is szaporíthatják. Ha új növényt keresel, akkor ez a legtöbb faiskolában vagy kertészeti központban kapható.

A kertészeknek kora nyáron dugványokat kell szedniük a növényről. Ha magról neveled, akkor kora tavasszal indítsd el a magokat beltéren. Amint a magok kicsíráznak, tavasszal, az utolsó fagyok lehullása után a kertbe vetheted őket. Ellenőrizzed a helyi listákat a területére vonatkozó fagydátumokról.

A kertészeknek a kúszó kakukkfüvet legalább 8-12 hüvelyk távolságra kell ültetniük egymástól, hogy a növény szétterülhessen. Kora tavasszal vágjad vissza az indákat, hogy felkészítsed a növényt az előttünk álló vegetációs időszakra. A virágok elhalása után ismét metszeni kell.

 

 

kakukkfű a réten

A kúszó kakukkfű fajtái

A kúszó kakukkfűnek sokféle fajtája létezik, amelyek mindegyike egyedi tulajdonságokkal és színekkel rendelkezik. Íme néhány a Magyarországi kertekben található kedvenc típusok közül:

 • Pink Chintz – A Thymus sepyllum nemzetséggel rokon fajtaként a Pink Chintz kúszó kakukkfű sötétzöld, bolyhos levelekkel és világos és sötét árnyalatú rózsaszín virágokkal rendelkezik. Ez a kúszó kakukkfű gyorsan terjed, és akár 24 hüvelykes átmérőt is elérhet.
 • Vörös kúszó kakukkfű – A kúszó kakukkfű e fajtája a “coccineus” elnevezéssel is ismert. A kúszó kakukkfű e fajtája pompás, magenta színű virágokkal tör a virágzásba. Ez a fajta gyorsan borítja a talajt, és 18 hüvelyk átmérőjűre nő. A vörös kúszó kakukkfű apró, de szép virágokat hoz, amelyek a tipikus kakukkfű illatot árasztják.
 • Lila szőnyeg – Ez a fajta a legnépszerűbb kúszó kakukkfűfajta, amely a világ minden táján megtalálható. A lila szőnyeg alacsony magasságban nő, így lila virágszőnyeget hoz létre, amelyen a kertészek a növény károsítása nélkül sétálhatnak. Ez a fajta 18 hüvelyk átmérőjűre terjed.
 • Fűszeres narancs – A kúszó kakukkfű e fajtája rózsaszín virágfürtöket és tű alakú lombozatot hoz. Ez a típus nem nyújt olyan talajtakaró hatást, mint a lila szőnyeg vagy más változatok. A kisebb fajták közé tartozik, csak 10-12 hüvelyk átmérőjűre terjed.
 • Gyapjas kakukkfű – Ez a fajta ezüstzöld lombja spirál alakú. Ez a fajta nagyon szárazságtűrő, és a növény középpontjában a levelek állnak, bár nyáron apró lila és rózsaszín virágokat is hoz. Ez a fajta a hidegebb éghajlatot kedveli.
 • Doone Valley – A Doone Valley kúszó kakukkfű világos rózsaszíntől a liláig terjedő virágokkal és sötétzöld lombozattal rendelkezik, a hidegebb éghajlaton a levelek végén aranyszínű csúcsokat mutat.