Liziantusz (préritárnics, Eustoma) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Az eustoma, amelyet általában liziantusz vagy préritárnics néven emlegetnek, egy kicsi család, amely három virágos növényfajt tartalmaz. A liziantusz Dél-Amerika északi részének, az Egyesült Államok déli részének, a Karib-térségnek és Mexikónak a meleg régióiból származik.

A lisianthus növényeket leginkább egzotikus virágaik miatt termesztik, amelyek csokrokban és beltéri dekorációban használhatók. Ezek a növények nagyszerűek mutatós célokra, és sokan úgy döntenek, hogy egy csipetnyi színt hoznak magukkal, falakat, kapukat, kerítéseket vagy sövényeket díszítve.

Bár a múltban romantikus érzelmekhez kötődtek, a liziantusz virágokat ma az elismerés, a karizma és a hála szimbólumának tekintik. Ez a nagyon értelmes szimbolika a fő oka annak, hogy az emberek ajándékba adják ezeket a gyönyörű virágokat egy különleges vagy szeretett személynek.

 

Botanikai név Eustoma grandiflorum
Gyakori név liziantusz, préritárnics, lisianthus
Növény típus Évelő lágyszárú, általában egynyári növényként termesztik
Érett méret 30-100 cm magas, 15-30 cm széles
Nap expozíció Teljes nap
Talaj típusa Nedves, jól elvezető talaj
Talaj pH Semleges
Virágzási idő Nyár, ősz
Virág színe Lila, rózsaszín, fehér
Őshonos terület Észak Amerika

 

 

lisianthus

A liziantusz virágokról

 • A liziantusz virágok csokrokba kombinálhatók flamingóvirágokkal, csipkebogyóval és szederrel. Vízzel töltött vázában élhetnek körülbelül két hétig.
 • Kiváló beltéri légtisztítóként szolgálnak. A liziantusz virágok nagyon népszerűek az allergiára hajlamos termelők körében is, nem illatozó virágaiknak köszönhetően.
 • Görögül a liziantusz jelentése „oldódó virág”, míg az eustoma „gyönyörű száj”.
 • A liziantusz növényeket gyakran használták a hagyományos orvoslásban, de manapság ismeretlenek az egészségügyi előnyei.
 • A liziantusz növények a meleg napokat és teljes napsütést részesítik előnyben. Részben árnyékban is jól növekszenek, de csak akkor, ha meleg hőmérsékletű területeken vannak.
 • Ezek a növények mindig nedves talajt igényelnek, ezért rendszeresen öntözd őket. Ügyelj arra, hogy védd meg őket az esőtől, mert így foltok jelennek meg a szirmokon.
 • Imádnak némi extra figyelmet, ezért a vegetációs időszakban tápanyagban gazdag műtrágyát kell használni.
 • Ha újra szeretnéd telepíteni a liziantuszt, akkor ideális ideje kora tavasszal.
 • A liziantusz növények állatbarátok és nem mérgezőek az embereknek. Ha kíváncsi macskák, kutyák vagy gyermekek vannak a házadban, ezek a növények kiválóan alkalmasak beltéren és kültéren való termesztésre is.

 

Eustoma jellemzői: Áttekintés

 • A liziantusz növények a Gentianaceae családba tartoznak, és szoros rokonságban állnak a perzsa ibolyával és a tárniccsal.
 • Két jól ismert faj létezik: Eustoma Exaltatum és Eustoma Russellianum.
 • A termesztési régiótól függően ezek a növények lehetnek évelők, kétévesek és egynyári növények is.
 • Közepes méretű lágyszárú növények, amelyek magassága 0,1-1 m, szélessége pedig akár 35,5 cm is lehet.
 • Ezeknek a növényeknek néhány törpe fajtája beltéren is termeszthető, például a Balboa, Flamenco és Maurine.
 • Sima, sötétzöld lombozatuk és tölcsér alakú virágzásuk hosszú, egyenes száron nő.
 • A liziantusz növények vonzó virágzással rendelkeznek mind rügyben, mind teljes virágzáskor. Általában minden szár több virágot tartalmaz.
 • Virágzási időszakuk alatt a liziantusz növények gyönyörű virágokat termelnek, lila, rózsaszín, kék és fehér árnyalatokban. Egyes példányokon kétszínű szirmok is láthatók.

 

 

Eustoma
liziantusz

A lisianthus gondozása

Sokoldalú színpalettájával és könnyen termeszthető viselkedésével a liziantusz növény kiváló választás a kezdő kertészek számára, akik néha feledékenyek.

 

Fényigény

A liziantusz növények fénykedvelők, akik teljes napsütésben élvezik a meleg napokat. Ha nagyon forró éghajlatú régióban élsz, ezek a növények értékelni fogják a délutáni árnyékot.

Beltéri termesztéskor helyezd őket napos ablak elé vagy olyan helyre, ahol elegendő fényes és közvetett fényt kaphatnak. Télen ezek a növények több közvetlen fényt tolerálnak.

 

Hőmérséklet

Száraz természetes élőhelyükön ezek a növények alkalmazkodtak a szélsőséges meleghez és a száraz körülményekhez. A liziantusz növények jól növekszenek 23,8-29,4 °C közötti nappali hőmérsékleten. Éjszaka inkább a 15,5-18,3 °C tartományban lévő hőmérsékletet részesítik előnyben.

 

Talajigény

Ültesd a liziantuszt enyhén savas vagy semleges jó vízlevezetésű talajba (6,5-7,0 pH). Ezek a növények nem tolerálják a talaj túl savas pH-ját, és a sárga leveleken és az életerő hiányán keresztül megmutatják.

Ezeknek a növényeknek az ideális termesztési környezet a megemelt kerti ágy. Szerves anyagokban gazdag virágföldet, például komposztot, trágyát vagy levélpenészt keress.

 

Trágyázás

A napfény feltétel nélküli szeretete mellett a liziantusz növények rendszeres tápanyag-alapú trágyázásban is részesülnek. A növekedési időszak alatt etesd ezeket a növényeket virágtrágyával a csomagoláson található utasítások szerint. A műtrágyának 1,5-szer több nitrogént kell tartalmaznia, mint káliumot.

Szórványos virágzási szokása miatt a liziantusz növények hajlamosak hajlítani magukat, ha túl sok virág van a szárukon. De ez nem riasztó jel! Mindig segíthetsz a növénynek gyönyörű dekoratív támaszokkal vagy szinte láthatatlan rácsokkal és gyűrűkkel.

 

Metszés

Jól reagálnak a metszésre, mivel ez a folyamat ösztönözheti a növényt, hogy ősszel ismét virágozzon. A tavaszi első virágzás után levághatod a szárakat a levelek bazális rozettájához. Kényeztesd a liziantuszodat rendszeres öntözéssel, gyomlálással és tápanyagban gazdag műtrágyával. Szeptember közepéig pedig új virágokat kapsz az őszi csokrodba.

 

Kártevők

A liziantusz növények nem vonzzák gyakran a kártevőket. A liziantusz növények leggyakoribb kártevői a gombás szúnyoglárvák, akik szeretnek gyökereikkel táplálkozni. Ezek a paraziták visszafordíthatatlanul károsíthatják a növényeket.

A levéltetvek, a levélbányászok, a fehér legyek és a rojtosszárnyúak is zavarhatják a liziantusz növényeket. Ha bármilyen fertőzési jelet észlelsz, rovarirtó szappannal kezelheted a növényt.

 

Érdekelhet: TALAJJAVÍTÁS A KERTBEN – 10 EGYSZERŰ MÓDSZER A JOBB TERMŐFÖLDÉRT

 

 

préritárnics

A liziantuszok öntözése

Bár elsőre kicsit bonyolultnak tűnik, a liziantusz növények öntözése egyszerű folyamat lehet. Fogékonyak a gombás betegségekre, ezért kerülni kell a túlzott öntözést. De ezek a növények nem nagyon tolerálják az aszályt, és ezt az egészségtelen virágzás vagy a gyenge szárak és levelek révén mutatják meg.

A liziantusz növények növekedési időszakuk alatt gyakori öntözést igényelnek, hogy szép és egészséges virágokat hozzanak létre. Az állandóan nedves talajt részesítik előnyben, de a legjobb, ha csökkented az öntözést, amikor a növények nyugalmi állapotban vannak.

A következő öntözés előtt mindig ellenőrizd a talajt, hogy elkerülhesd a növény túlzott öntözését. Ha a talaj tapintásra száraznak tűnik, akkor ez a tökéletes idő az öntözésre.

Ezeknek a növényeknek előnyös lesz a csepegtető öntözőrendszer, mivel ez elegendő vizet biztosít számukra, hogy kiváló formában tartsák őket. Beltéri termesztéskor rendszeres párásítást igényelnek az ideális páratartalom fenntartásához.

 

 

A liziantusz szaporítása

A liziantusz növények még újak a cserépben növekvő világban, és kevés kertész rendelkezik tapasztalattal a szaporításukról. A legtöbb termelő nem tartja a liziantusz növényeket egyik szezonról a másikra. Azonban gond nélkül szaporíthatod őket magvakból vagy fiatal növények szárvágásaiból.

Bár lehet, hogy kísértésbe esel, hogy magvakból neveld őket, jobb, ha olyan helyen termesztett példányt keresel, amely már rendelkezik néhány virágbimbóval vagy kifejlődött virágzással.

Amikor ezeket a növényeket magvakból termesztik, sok időbe telik, amíg elérik az érettséget és a virágzást. Ha azonban türelmes kertész vagy, akkor üvegházban tarthatod őket. Ne feledd, hogy szigorú feltételekre van szükségük ahhoz, hogy egészségesen növekedjenek és sok szép virágot termeljenek.

A liziantusz magvakból történő szaporításakor gondosan kell kiválasztani a termesztési környezetüket. Ültesd őket egy terrakotta edénybe, és adj hozzá gazdag és jól leeresztő virágföldet. Rendszeresen öntözni kell őket a talaj nedvességének megőrzése érdekében.

A magvak csak közvetlen napfényben és 22-25 °C közötti hőmérsékleten csíráznak. Jobb, ha a magokat bent vagy üvegházban tartod, hogy megvédd őket a széltől, esőtől vagy más extrém természeti tényezőktől.

Ahhoz, hogy a liziantuszt szárvágásokon keresztül szaporítsd, szárhegyeket kell használni. A dugványokon való szaporítás ideális a kora tavasz. Keresd meg a szárakat, amelyek egészségesek, és vágd le az első 5-8 cm-t egy tiszta és éles késsel.

Merítsd a vágást gyökérhormonba, majd ültesd friss virágföldbe. Helyezd egy világos helyre és rendszeresen öntöz. Ne aggódj, ha a növény nem fog új gyökereket kifejleszteni, mivel ez még a tapasztalt kertészek számára is ismeretlen terület.

 

 

Következtetésképpen

A kertben vagy otthonodban mindig van hely a liziantusz növények számára. Virágai igazán különlegesek, ezért sok kertész szereti őket. Annyira lágy kinézetűek és olyan sokféle változatban kaphatók, hogy az emberek gyakran megfeledkeznek a más virágos növényekre jellemző illathiányról.

A lisianthus növényt nagyon könnyű egynyári növényként termeszteni, ha biztosítani tudod a megfelelő környezeti feltételek.

A liziantusz növények erős fényt igényelnek, ha beltéren és kültéren is termeszted őket. Meleg hőmérsékleten, jól leeresztő, szerves anyagokban gazdag talajban és rendszeres öntözésben boldogulnak.

Ezek a növények kiváló díszítő társak a mindennapi tevékenységekhez vagy bármilyen különleges eseményhez, ezért javasoljuk, hogy adj nekik egy esélyt.