Léggömbvirág (Platycodon Grandiflorus) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

A Platycodon Grandiflorus, más néven léggömbvirág, lufi virág, Platycodon vagy kínai harangvirág, a Campanulaceae családba tartozó lágyszárú virágos növényfaj. A léggömbvirág a Platycodon nemzetség egyetlen tagja. Kelet-Ázsia régióiban, például Japánban, Kínában, Koreában és az orosz Távol-Keleten őshonos.

A léggömbvirágot általában dísznövényként termesztik világszerte, de ázsiai régiókban élelmiszerreceptekben és hagyományos gyógymódokban is használják. Koreában a gyökeret cukorban tartósítva, savanyítva, vagy levesek tonizáló zöldségeként fogyasztják. Emellett levelei számos japán saláta fő összetevőjeként szolgálnak.

E növények gyökere nagy gyógyászati értékkel bír. Gyakran használják emésztési és légzőszervi rendellenességek, máj- és szívproblémák, fáradtság, gyulladások és allergiák kezelésére. Sőt, tanulmányok kimutatták, hogy a léggömbvirág gyökerei megállítják a rákos sejtek növekedését.

 

Közönséges név Léggömbvirág, lufi virág, kínai harangvirág, japán harangvirág
Növényi név Platycodon grandiflorus
Család Campanulaceae (harangvirágfélék)
Növény típusa Lágyszárú évelő növény
Érett méret 30 – 80 cm magas, 30-45 cm széles.
Napsütés Teljes napfénytől félárnyékig
Talajtípus Gazdag, agyagos, közepes nedvességtartalmú, jól vízelvezető
Talaj pH-értéke 5,5-7,5 (savas vagy enyhén lúgos)
Virágzás ideje Nyári
Virág színe Kék-ibolya, fehér, rózsaszín
Őshonos terület Kína, Korea, Japán, Oroszország

 

 

lufi virág
léggömbvirág

A léggömbvirág növényről

 • A léggömbvirágok leggyakoribb fajtái dísznövényként a Sentimental Blue, az Astra sorozat, a Fuji sorozat és a Komachi.
 • A léggömbvirágok a gyökerükben található illékony hatóanyagok és egyéb szerves vegyületek miatt számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek.
 • Ezek a növények szeretik a napfényben gazdag területeket, és ezt szórványos virágzással mutatják ki. Ha nem tudsz elegendő napi napfényt biztosítani a léggömbvirágoknak, akkor olyan helyre helyezheted őket, ahol néhány órát kapnak a reggeli napfényből.
 • A léggömbvirágok szomjas növények, amelyek sok nedvességet igényelnek. Csak akkor van szükségük extra öntözésre, ha olyan régióban élsz, ahol kevés vagy egyáltalán nem esik az eső.
 • Kemény növények, amelyek a közepesen meleg hőmérsékletet kedvelik, de enyhén meleg éghajlaton is jól fejlődhetnek. Tartsd távol őket a fagytól, mert az visszafordíthatatlanul károsíthatja őket.
 • A léggömbvirágok elviselik a rövid ideig tartó szárazságot. Azonban jobb, ha rendszeresen öntözzük őket, hogy a talaj nedves maradjon.
 • Bár e növények egyes részei ehetők, más részei mérgezőek. A léggömbvirágokat olyan helyen kell termeszteni, ahol a kíváncsi macskák, kutyák és gyerekek nem érhetik el őket.

 

 

A Platycodon Grandiflorus tulajdonságai: Áttekintés

 • A léggömbvirágok trópusi évelő növények, amelyek magassága 30,4-76,2 cm, szélessége 30,4-45,7 cm között lehet.
 • Lombozatuk vastag, ovális vagy lándzsa alakú, zöld vagy kékeszöld, fogazott szélű.
 • Nyáron július végétől augusztus elejéig virágzik.
 • A lufi virág bimbói léggömb alakú duzzanatokhoz hasonlítanak. E növények kinyílt virágai hasonlítanak unokatestvérük, a harangvirágéra.
 • Miután teljesen kinyíltak, csillag alakú virágaik öt szirommal rendelkeznek, amelyek a lila, kék, rózsaszín vagy fehér különböző árnyalataiban pompázhatnak.
 • A léggömbvirágok nem agresszív növények, amelyek szépen párosíthatók liliomokkal, cickafarkfűvel, díszfüvekkel vagy tüskés növényekkel, mint például a jukka, a füzéres díszcsorba és a celózia.

 

 

Platycodon Grandiflorus a mezőn
Platycodon Grandiflorus

A léggömbvirág gondozása

Nos, felkeltették az érdeklődésedet ezek a szép növények? Nem te vagy az egyetlen! Sok kertész imádja a léggömbvirág növényeket vonzó megjelenésük miatt. És ami a legjobb: nagyon könnyen termeszthetőek mind beltérben, mind szabadban.

A növények gondozásának útját faiskolai növények vásárlásával vagy magról történő termesztéssel kezdheti el. A legjobb, ha a tél elmúltával ültetjük ki a kertészeti Balloon virágokat a szabadba, hogy megvédjük őket az utolsó fagyveszélytől. Tavasztól őszig is ültethetők, de előfordulhat, hogy csak a következő évben fognak virágozni.

Ha magról szeretnéd termeszteni a léggömbvirágokat, akkor hat-nyolc hétig beltéren kell elkezdeni a folyamatot. Amikor a hőmérséklet elég meleg lesz, nyugodtan kiviheted a konténert a szabadba, vagy a magokat közvetlenül a kertbe ültetheted át.

Szükségük lesz egy kis időre a növekedéshez, így nem fognak virágozni abban az évben, amikor elültették őket.

 

Fényigény

Ezek a növények jól érzik magukat a teljes napfénytől a részleges árnyékig terjedő területeken. Mégis, a léggömbvirág növények bőséges virágokat fognak teremni, ha világos és közvetlen napfényben nevelik őket. Ha forró éghajlatú régióban élsz, ültesd őket olyan helyre, ahol védve vannak a közvetlen fénytől, mivel ez megégetheti a leveleiket.

 

Hőmérséklet

A léggömbvirágok a kissé meleg, 15-26 °C közötti hőmérsékletet kedvelik. Szívós növények, amelyek még a magasabb hőmérsékletet is elviselik, ha délutánonként némi árnyékot kapnak. Ne feledd, hogy ezeket a növényeket a fagy elpusztíthatja, ezért télen érdemes bevinni őket.

 

Talajigény

A szerves anyagokban gazdag, agyagos, jó vízelvezetésű talajban szeretnek növekedni. Ültetéskor enyhén savas, 5,5 és 7,5 közötti pH-értékű virágföldet keressünk. Kerüld az agyagos vagy bármilyen sűrű talajt, mivel ezek a növények nem fejlődnek jól bennük.

Ha a léggömbvirágokat gazdag talajba ültetjük, akkor mindenféle extra műtrágya nélkül is egészségesen fejlődhetnek. Ha szegényes talajban neveled ezeket a növényeket, akkor a legjobb, ha kora tavasszal általános és lassan oldódó műtrágyával táplálod őket.

Nem számít, milyen talajtípusban nőnek, ősszel egy réteg komposzt jót tesz nekik. Ez a vegetációs időszak után erőteljesebbé teszi őket.

 

Metszés

Ezek a növények nem igényelnek rendszeres metszést. Ha azonban szeretnéd, hogy a léggömbvirág növényed a legszebb formában maradjon, a magas szárak hosszát megfelezheted. Ez ösztönözni fogja a növekedést, és megakadályozza, hogy a növénye elboruljon.

Az elhasznált virágokat is eltávolíthatod, hogy új virágzást indíts el. Ügyelj arra, hogy ne vedd ki az egész szárat, mivel a megmaradt virágbimbók folyamatosan nyílni fognak.

A léggömbvirágoknak általában nincsenek nagyobb problémái a kártevőkkel, de a csigák időnként megtámadhatják őket. Ezek szívesen táplálkoznak a növényen éjszaka, ezért érdemes megvizsgálni a leveleket vagy a növény körüli talajt, hogy nem látsz-e nedvesnek tűnő nyomokat. Ezeket a kártevőket csigacsalétek használatával távol tarthatja.

 

 

A léggömbvirág öntözése

Ha elfoglalt vagy feledékeny kertész vagy, ne aggódj! A léggömbvirág növényeknek csak az első növekedési időszakban van szükségük gyakori öntözésre. Ha már beilleszkedtek az új növekedési környezetükbe, ezek a növények néhány napig szárazságtűrőek lehetnek.

Hajlamosak a gyökérrothadásra, ezért mindig jobb, ha szünetet tartunk az öntözésben, mintha túlöntöznénk őket. Ezek a növények értékelik a megfelelő mennyiségű nedvességet, de nem szeretnek nedves körülmények között nőni. Ügyelj arra, hogy csak akkor öntözd a léggömbvirág, ha a talaj felső rétege száraz tapintású.

A léggömbvirágok nagyon szomjas növények, amelyek becsaphathatnak, hogy több vizet adj nekik, mint amennyire valójában szükségük van. A legbiztonságosabb módja e növények öntözésének, ha öntözőcsővel öntözöd őket.

A lassú és mély öntözésnek nagyobb hasznát veszik, így biztosítják a megfelelő mennyiségű vizet, anélkül, hogy túlöntöznék őket.

 

 

lila színű kínai harangvirág

A lufi virág szaporítása

A léggömbvirágok magról történő termesztésének alkalmi módszere mellett könnyen szaporíthatók dugványozással is. Ha tapasztalt kertész vagy, valószínűleg megkérdeznéd, hogy miért nem lehet ezeket a növényeket osztással szaporítani. Tudni kell, hogy a gyökérzetük nagyon törékeny, ezért általában nem reagálnak jól bármilyen zavarásra.

A léggömbvirágok magjait a kiszáradt virágaikból szedheted ki. Ahhoz, hogy magról szaporítsuk ezeket a növényeket, el kell ültetnünk őket egy edénybe, és kora tavasszal a beltérbe kell helyeznünk őket. Késő tavasszal vagy nyáron közvetlenül a szabadban is szaporíthatók.

Vigyázzunk, hogy a magokat ne fedjük be virágfölddel, mivel csírázásukhoz közvetlen fényre van szükségük. Rendszeresen öntözd őket, hogy a talaj nedves maradjon, de ne öntözd túl őket. Az utolsó fagy után kiviheted a palántákat a szabadba, és óvatosan átültetheted őket anélkül, hogy sérülnének a finom új gyökerek.

A léggömbvirágot tiszta metszőollóval dugványozással is szaporíthatod. Keress egy hosszú, egészséges szárat, és vágj le belőle körülbelül 10 cm-t. Távolítsd el a levelek alsó felét, és mártsd a szárat gyökereztető hormonba. Tölts egy edényt friss, jól átnedvesedő virágfölddel, és ültesd bele a dugványt.

Rendszeres öntözéssel tartsd nedvesen a talajt. Ha új levelek növekedését és ellenállást tapasztal, amikor óvatosan meghúzod a dugványt, az a gyökérfejlődés jele. Ültesd át a bébi léggömbvirágot a kertbe, és a kifejlett növényhez hasonlóan gondoskodj róla.

 

 

Összegzés

A virágzó növények a legnagyobb gyengéid a kertészkedés világában? Nos, több mint biztosak vagyunk benne, hogy van egy kis extra helyed ezeknek a szépségeknek. A léggömbvirágoknak számos fajtája létezik, így lehetőséged van arra, hogy a kerted a legjobban tetsző fajtákkal töltsd meg.

Ezek a növények egészségesen és nyitva tartják virágzásukat, ha világos és közvetlen napfényt, meleg hőmérsékletet, szerves anyagokban gazdag agyagos talajt és rendszeres öntözést biztosítasz számukra, hogy a talaj nedves maradjon. Emellett elég könnyen szaporíthatók, így barátaiddal is megoszthatsz néhány színes bébinövényt.