Korallbogyó (Nertera Granadensis) gondozása és amit tudnod kell – Teljes útmutató

Olyan növényt keresel, amely nagyobb kihívást jelent, mint mások? Nos, jó helyen jársz! Örömmel mutatjuk be a szép korallbogyót, egy alacsony karbantartást igénylő növényt a szabadban, de egy bonyolult és elkényeztetett babát a beltérben. Egyre több termelő kezdi behozni ezt a növényt a kertjébe, míg mások inkább kis asztalok, íróasztalok vagy ablakpárkányok díszítésére használják. És itt kezdődik a móka!

A Nertera Granadensis – más néven korallbogyó – egy talajtakaró faj a Rubiaceae családból. A korallbogyók a teljesen takaró és gyöngyszerű narancssárga bogyóiknak köszönhetően népszerű dísznövények lettek.

A korallbogyók szokatlan elterjedéssel rendelkeznek az egész világon. A Csendes-óceánt körülvevő különféle régiókban honosak – Argentína nyugati és északi déli részeitől Guatemaláig. Sőt, néhány példány megtalálható Ausztrália keleti részén, Új-Zélandon, Indonéziában, Malajziában, Tajvanon, a Fülöp-szigeteken és a Hawaii-szigeteken is.

 

 

korallbogyó

A korallbogyóról

 • A korallbogyókat általában ősz közepén adják el, mivel Halloween közben gyakran használják őket.
 • Nemzetségnevük a görög „nerteros” szóból származik, ami azt jelenti, hogy „alacsony”.
 • Fényszeretők, ezért sok erős, közvetett fényre van szükségük. Az optimális virágzás érdekében ezeket a növényeket tavasztól kezdve félárnyékos helyen, szabadban kell tartani.
 • A korallbogyók kedvelik a közepesen hűvös és párás körülményeket, de elviselik a hűvösebb és melegebb hőmérsékleteket is. Az ideális páratartalom fenntartása érdekében tavasszal és nyár folyamán párásítsd a virágokat és a bogyókat.
 • Sekély gyökérrendszerük van, ezért csak néhány centiméter mély virágcserépben nőnek a legjobban. Ezenkívül jó minőségű és vízelvezető talajban is jól nőnek.
 • A korallbogyók egész életükben ugyanabban a cserépben nőhetnek, ezért csak akkor kell újraültetni, ha ösztönözni akarod a növekedését. Csak akkor reagálnak jól az újraültetésre, ha tavasszal történik.
 • Ha több korallbogyót szeretnél termeszteni vagy ajándékként szeretnéd adni egy barátodnak, akkor könnyen szaporíthatók felosztással.
 • Ezeknek a növényeknek a gyümölcse köztudottan elég mérgező, enyhe mérgezési tüneteket okozva a fogyasztóknak. Ügyelj arra, hogy a korallbogyóval rendelkező területektől tartsd távol a kíváncsi macskákat, kutyákat és gyermekeket.

 

 

A korallbogyó jellemzői: Áttekintés

 • A korallbogyók a Nertera nemzetségbe tartoznak. Az körülbelül 15 virágos növényfajt tartalmaz, amelyek a déli féltekről származnak, beleértve a N. Balfouriana, N. Ciliata, N. Cunninghamii és N. Granadensis növényeket.
 • A korallbogyók törpe, alacsony növekedésű növények. A növény érettségétől és cserepe méretétől függően akár 13 cm magas és 20-25 cm széles is lehet.
 • Sűrű, apró, kerek és sötétzöld levelekkel rendelkezik, amelyek futó szárakon nőnek. Lombjuk nagyon hasonlít a Soleirolia Soleirolii-hoz.
 • Ezek a féltrópusi növények a kora nyári hónapokban virágoznak. A virágok általában egyenletes színátmenetet mutatnak zöldről fehérre – a legfehérebb részek a szirmaik peremén láthatók.
 • Kis virágzásaikat vonzó narancssárga és piros gyümölcsök követik, amelyeket bogyóknak hívnak. Teljesen el tudják takarni a leveleket, és általában hónapokig bírnak ki.
 • A korallbogyókat legjobban olyan fajok közé lehet ültetni, mint a krizantém, a miniatűr orchidea és a borostyán.

 

 

A korallbogyó termesztése

A korallbogyókat többnyire a kertekben dísznövényként termesztik, mivel nem igényelnek sok erőfeszítést és figyelmet a tulajdonosuktól. Ha azonban ezeket a növényeket beltérben termeszted, akkor a dolgok kissé megváltozhatnak. Szobanövényként elég nyűgössé válhat, és több tudatosságot követelhetnek a termelő részéről. De semmi sem lehetetlen!

Az erős, de közvetett fényt részesítik előnyben általános egészségük megőrzése érdekében. Bent ezeknek a növényeknek rengeteg napfényt kell kapniuk egy déli vagy kelet felé néző ablak közelében.

Nertera-granadensis

Ősszel és télen a korallbogyók a szokásosnál kissé több napfényt tolerálnak. Nyáron tartsd távol őket a közvetlen napsugárzástól, mivel ez megégetheti a leveleiket, és összezsugoríthatja a bogyóikat.

A virágzás és a bogyós gyümölcs termelésének előidézéséhez a korallbogyót tavasszal ki kell vinni a szabadba. Ügyelj arra, hogy a növényedet részleges árnyékban helyezd el.

Ezek a növények egész évben inkább a hűvösebb hőmérsékletet kedvelik, amely 13-18 °C között mozog. Rövid ideig elviselik a 26 °C-ig emelkedő hőmérsékletet, és túlélik a 4 °C-ra csökkenő értékeket is. Virágzásuk alatt kötelező a korallbogyókat közepesen hűvös helyen tartani, mivel a 18 °C feletti hőmérséklet nem eredményez bogyókat.

 

 

A korallbogyó ültetése

A korallbogyók sekély gyökérrendszerrel rendelkeznek, amelyet első ültetéskor figyelembe kell venned. Ha a növényedet cserépben akarod termeszteni, győződj meg arról, hogy a cserép alján vízelvezető lyukak vannak.

A beltéri és a kültéri termesztésnél egyaránt akkor nőnek a legjobban, ha jó minőségű, könnyebb, sterilebb és kártevőktől mentes talajjal rendelkeznek. Te is elkészítheted saját termékedet két rész tőzeg-moha alapú cserepes keverék keverésével egy rész perlit, fa kéreg vagy homok keverékével. Ez javítja a vízelvezetést és biztosítja a jó szellőzést.

Tavasszal és nyáron általában előnyös a rendszeres trágyázás. Lassan felszabaduló és vízben oldódó műtrágyával tápláld a korallbogyódat ½ erősséggel, amíg nem virágzik. Túl sok műtrágya befolyásolhatja a növény egészségét, ezért javasoljuk, hogy ennek megfelelően kövesd a csomagolás utasításait.

Ezek a növények meglehetősen lassan nőnek, de rendszeres újraültetésre van szükségük kétévente egyszer. A korallbogyót ugyanabba a cserépbe, vagy egy kicsit nagyobba ültetheted át, ha a gyökerek túl szélesek. Töltsd fel a cserepet friss keverékkel, legfeljebb 5 cm-ig, csinálj egy kis lyukat a földbe, és ültesd be a korallbogyót. Alaposan öntözd meg, és helyezd a növényt egy napos helyre.

Leginkább esztétikai célokra metszik őket, így ezt rendszeresen megteheted a kívánt forma és méret megőrzése érdekében. A lombok levágása ösztönzi az új oldalhajtások és virágzások növekedését. Sőt, a kisebb méret csökkenti a növény igényét egy nagyobb gyökérzet kifejlesztésére.

Ha kártevőproblémákról van szó, a korallbogyókat időnként a közönséges takácsatkák és levéltetvek zavarják. A növényedet gyakran kell ellenőrizned a fertőzések miatt, mivel a kártevőket elég nehéz észrevenni a sűrű lombozatban.

Ha bármilyen szokatlan dolgot észlelsz növényeden, alkohollal, rovarölő szerekkel vagy növényvédő szerekkel mártott pamutpárnával kezelheted a problémát.

 

 

Dekoratív asztali dísz a korallbogyó |forrás: living4media.ae

A korallbogyó öntözése

A korallbogyók nehéz helyzetbe hozhatják a kezdő kertészeket, ha az öntözési követelményeikről van szó. De nem kell aggódnod! Némi képzéssel és egy kis extra odafigyeléssel elkezded megérteni a növényed igényeit.

A szép növények termesztésének titka az, hogy különböző mennyiségű öntözésre van szükségük attól függően, hogy éppen milyen évszakban öntözöd.

A tavaszi és nyári hónapokban a korallbogyók állandóan nedves talajt igényelnek. Azonban nem élvezik a vizes vagy átázott körülményeket, ezért mindig ellenőrizd a talajt az öntözések között.

Ne hagyd, hogy a talaj teljesen kiszáradjon. Öntözd a növényeket, amikor tapintásra száraznak tűnnek. Sok kertész a korallbogyóit nedves kavicsokkal töltött tálca fölé helyezi, hogy biztosítsa számukra a szükséges nedvességet.

Ősszel és télen a növény igényei kissé megváltoznak. Az öntözés előtt hagyd, hogy a talaj szinte teljesen kiszáradjon.

A korallbogyókat virágzásuk során naponta egyszer meg kell párásítani. Vigyázz, nehogy túlzottan párásítsd őket, mert ez gyökérrothadáshoz vezethet. Ősszel kezdve jobb, ha a következő tavaszig csak hetente egyszer párásítod a növényedet.

 

 

kép forrás: https://alchetron.com/

A korallbogyó szaporítása

A Nertera Granadensis magvak és szárdarabok segítségével szaporíthatók, de ezek a módszerek évekig is eltarthatnak az eredmények megjelenítéséig. Semmi gond, remek híreink vannak! Ha azonnal szeretnél szerezni egy korallbogyót, ezek a növények könnyen és gyorsan szaporíthatók felosztással.

Készülj fel lelkileg, és ásd ki növényt a földből. Annyi kis korallbogyót szerezhetsz be, amennyit csak akarsz, feltéve, hogy mindegyiknek stabil a gyökérzete. Távolítsd el a felesleges földet a gyökerek körül, és óvatosan húzd szét a csomókat az anyanövénytől.

Töltsd fel a cserepeket friss földdel, és ültesd át a növényeidet egy saját új termesztési környezetükbe. Miután sikeresen átültetted őket, a szokásos módon gondozhatod őket.

 

 

Összegzés

A korallbogyó nem olyan válogatósak, mint mások tartják! Ahhoz, hogy erősen és egészségesen növekedjenek csak közepesen hűvös és párás helyre van szükségük, erős és közvetett fénnyel, jól szivárgó cserepes keverékkel, valamint rendszeres metszéssel, trágyázással és öntözéssel.

Nem számít, milyen kertész vagy, ezeket a növényeket imádni fogod, nehéz ellenállni nekik.