Legjobb konyhai komposztáló: komplett vásárlási útmutató

Ha érdekel a komposztálás, mert eleged van a konyhai kukádban felhalmozódó bűzös, rohadó ételmaradékból, de nincs szükséged egy nagyobb kültéri komposztálóra, akkor a konyhai komposztáló edényt neked találták ki. Hiszen a komposztálás nem csak a hulladék mennyiségét csökkenti, de a kertek ágyásoknak is tápanyagul szolgál.

Annak érdekében, hogy a tudatosan a számodra legmegfelelőbb segédeszközt vedd meg, összeállítottunk neked egy listát azokról a dolgokról, amelyekkel tisztában kell lenned a konyhai komposztálókkal kapcsolatban.

Tehát függetlenül attól, hogy a szemét ételmaradék hányadának a csökkentése vagy a kerti termések minőségének a javítása a cél, a legjobb konyha komposztáló kiválasztása kritikus pont.

 

 

Javaslataink konyhai komposztáló edényekre

Az több féle konyhai komposztálótípus érhető el. A döntés nem egyszerű, hiszen százféle modell áll rendelkezésünkre, különböző stílussal és kialakítással. Amennyiben eleget szeretnél tenni a kerti feladataidnak, ám időt is spórolnál, akkor válassz az általunk javasolt darabok közül.

Olyan komposztálókat is bemutatunk, amelyek a konyhába valóak, legyen szó a pult alatti vagy feletti változatokról. Mindenki megtalálja a konyhája stílusához és a pénztárcájához illő darabot.

 

 

Legjobb Konyhai komposztáló összehasonlítása

 

Kép Termék Előnyök Ár
Arany középút

Living Nostalgia krémszínű házi komposztáló, 3 l - Kitchen Craft

Living Nostalgia krémszínű házi komposztáló, 3 l – Kitchen Craft
 • Méretek 16.5 x 24 x 12 cm (hossz x magasság x szélesség)
 • Súly 540 g
 • Térfogat 3 l
Kattints ide az aktuális árért
Népszerű termék

Konyhai komposztáló, 2 l - Kilner

Konyhai komposztáló, 2 l – Kilner
 • Térfogat 2 l
 • Csomagolás 2 darab szénszűrőt tartalmaz
 • Méret 19 x 14 cm
Kattints ide az aktuális árért
Farma kerek biohulladék tároló - Ego Dekor Farma kerek biohulladék tároló – Ego Dekor
 • Méretek 27 x 21.3 cm (hossz x magasság)
 • Súly 800 g
 • Átmérő 23.2 cm
 • Anyaga fém
Kattints ide az aktuális árért
Caddy kék-zöld komposztáló, 2,5 l - Addis Caddy kék-zöld komposztáló, 2,5 l – Addis
 • Méretek 24.5 x 17.5 x 18 cm (hossz x magasság x szélesség)
 • Súly 553 g
 • Térfogat 2.5 l
 • Anyag polipropilén, termoplasztikus elasztomer
Kattints ide az aktuális árért
Klasszikus

Ezüstszínű komposztálóedény, 5 l - iDesign

Ezüstszínű komposztálóedény, 5 l – iDesign
 • Térfogat 5 l
 • Átmérő 22 cm
 • Magasság 28.6 cm
 • Anyaga rozsdamentes fém
Kattints ide az aktuális árért

 

 

Beltéri komposztáló gép vásárlási útmutató

konyhai komposztálás
forrás: https://www.bostonseedlings.com/

Beleütsz néhány házitojást egy serpenyőbe, hogy a sülő pirítósod mellé tükörtojást készíts. Mikor a tojások már a tűz fölött vannak, lenézel a kezedben tartott tojáshéjakra. Majd eszedbe jut az évek alatt összetört, több száz tojás és elgondolkozol, hogy jobb dolog is történhet ezekkel, mint hogy a szemeteszsákkal együtt a szeméttelepen végzik.

A házi komposztálás lehetővé teszi, hogy a konyhai hulladék újrafelhasználásával tápanyaggal lássuk el a kertünket. Nagyon sok kertésznek van egy kis komposzt halma a kertjének az egyik eldugott sarkában. Az elhullott levelek és biomassza felhalmozásával, illetve későbbi hasznosításával nagyszerű hatást érhetünk el a környezetünkben.

A különböző komposztáló módszerek alkalmazásával a kertünk számára tápanyagokban gazdag trágyát állíthatunk elő. Bár sokunknak van a kertjében néhány virágágyás, azonban egy kerti komposztkupac létrehozására nem mindenkinek van lehetősége.

Miért ne adhatnál a földnek házi biokomposztot, ahelyett hogy minden évben drága adalékanyagra költenéd a pénzedet? E cikk olvasása közben már biztosan benned is felmerült, hogy vajon melyik modell lenne a legideálisabb a te háztartásod számára. Ebben a részben, minden a komposztkukákhoz kapcsolódó fontos információt megosztunk veled.

 

 

A beltéri komposztáló működési mechanizmusa

A komposztban a mikróbáknak köszönhetően indulnak bomlásnak a biomassza. Ennek eredményeképpen a benne lévő anyag nem rohad el, hanem egy nyálkás állagú, zagyvasággá alakul. A mikróbák élő talajhatásának köszönhetően, a biomassza anélkül bomlik le, hogy higiéniai veszélyt jelentene.

Amikor a komposztáló edényben kialakul a benne lévő összetételek kellő egyensúlya, akkor a kert számára nagyszerű trágya állítható elő. A mikróbák az anyagot elsődlegesen két alkotóelemre bontják le:

 •  Szén – A „barna” hulladékok energiával látják el a komposztban élő mikróbákat. Jó példák erre az olyan különböző rostos anyagok, mint a fahulladék, a forgács vagy a szalma. Az ideális komposzt barna-zöld aránya 30:1.
 • Nitrogén – A „zöld” hulladék a mikroorganizmusokat fehérjével látja el, amely a szaporodásukhoz szükséges. Ezek a zöldek afféle katalizátorként működve, hőt generálnak a bomlási folyamat során. A szénben gazdag konyhai hulladékra jó példa lehet az olyan szerves anyagok, mint a banánhéj, a kávézacc és a teafilter.

 

Mikróbák és organizmusok

A mikróbák a mozgatórugói ezeknek a beltéri komposztos kukáknak. A mikroorganizmusok maguknak szabályozzák a komposzthalom hőmérsékletét. Ha azt veszed észre, hogy a komposzthalom túlmelegedett, akkor a keverékben túl sok a zöld anyag.

Ilyenkor adagolj több barna hulladékot, hogy lehűtsd. Mikróbás keveréket adni a keverékhez szintén remek módja a hűtésnek. A faiskolákból vagy kertészeti szaküzletekben megvásárolhatóak ezek a mikróbás tasakok. Szórja a megadott mennyiséget a kukába, aztán csak hagyja, hogy a mikróbák elvégezzék a dolgukat.

 

Szellőzés

Minden beltéri kukának szüksége van valamiféle szellőztetésre. Nem kell túlzásba esni, de ha a komposzt nem kap levegőt, akkor ez egész meg is romolhat. Talán meglepő lehet, de a komposztálódás valójában egy nagyon lassú égési folyamatot jelent. Az égési folyamat fenntartásához pedig oxigénre van szükség, a legjobb eredmény eléréséhez pedig a komposztáló tartálynak biztosítani kell a megfelelő légmozgást.

 

Nedvesség

A mikróbák túlélésének a záloga a nedves komposzt. Azonban az is fontos, hogy a nedvességtartalom egyensúlyban maradjon. A túl sok nedvesség megfolytja a mikróbákat, ezzel tönkre téve a komposztot is.

Tapintásra az ideális komposzt nedves szivacshoz hasonlítható, ha túl száraznak érződik permetezz rá egy kevés vizet.

 

Ahogy a mikróbák a biomasszát feldolgozzák hőt termelnek, ezzel növelve a szemetes környezeti hőmérsékletét és felgyorsítják a bomlási folyamatot. Még egy kis kupac komposzt is termel hőt, ezért fontos tartani a 30:1 arányt, és nedvesíteni a komposztot.

 

 

Komposztálási idő

Amennyiben a beltéri komposztáló kukát a konyhai szemét összegyűjtésére, majd udvarra való deportálására használod, úgy minden esetben várd meg míg a kuka teljesen meg nem telik, aztán ürítsd csak ki. A beltéri komposztáláshoz, az embereknek egy egész komposztálási folyamaton kell végighaladniuk.

A biomassza komposzttá alakulása körülbelül 2-4 hónapot vesz igénybe. A folyamat befejeztével kiviheted a szabadba és szétterítheted a kertben. Ezt követően már csak ki kell tisztítanod és bélelned a komposztálót és kezdődhet is előröl a folyamat.

 

 

Mi tehető a konyhai komposztálóba?

forrás: https://foodal.com/

A beltéri komposzterbe bármilyen szerves biomasszát beletehetsz – lehet az banánhéj, almacsutka, spenótszár stb. Ugyanakkor létezik néhány dolog, amelyet nem szerencsés a komposztba tenni.

 •  Olajos hús- és zöldségmaradványokat
 • Bármilyen tejterméket
 • Invazív növényfajok magvait
 • Beteg növényi részeket
 • Citrusfélék héját.

 

Ha mégis belekerülnek ezek az anyagok a komposztodba, az eredmény töméntelen mennyiségű bűz lesz. Ezek az anyagok ugyanis nem válnak komposzttá, egyszerűen megrohadnak. Kapni fogsz egy nyálkás, fekete, bűzös kupacot, amelyekben kukacok úszkálnak, remekül hangzik, igaz? Győződj meg arról, hogy csak a megengedett hulladékot teszed a kukába, valamint mindig tartasd rajta a fél szemedet, hogy a folyamatok rendben lezajlanak.

 

 

Mi az a Bokashi?

A Bokashi egy generációkon átívelő japán technológia. A folyamat magába foglalja a biomassza ellőállításához a fermentatív probiotikus mikroorganizmusok felhasználását, ahogy ez a hagyományos komposztáló eljárásokban is történik.

A különbség a Bokashi eljárásban csupán annyi, hogy a komposztkeverékbe egy speciális „barna” anyag kerül. Ez az anyag biztosítja ugyanis a mikroorganizmusoknak a szubsztrátot a komposztáláshoz.

A Bokashi egy nagyszerű eredményt hozó komposztáló módszer.

Amennyiben ki szeretnéd próbálni a Bokashi módszert a beltéri komposzteredben, akkor azt javasoljuk, hogy „barnának” mindenképpen olyan szerves anyagot válassz, mint a papír, a szalma vagy a karton. Hasogasd fel apró darabokra, hogy mielőtt ezeket a komposzthoz adagolnád.

Hiszen a kisebb darabok hamarabb lebomlanak, így a komposztálási idő is lerövidül. Minél kisebb a komposztálandó terület felszíne, annál gyorsabban alakul át a biomassza.

 

 

Hogyan válasszuk ki a konyhai komposzt gyűjtőt?

A legjobb beltéri komposztáló edények különböző formában, méretben, űrtartalomban és anyagban elérhetőek. A választék azért ilyen bőséges, hogy minden kortárs, modern, rusztikus és hagyományos konyha arculatába beilleszthető legyen.

Sőt mi több léteznek pult alatt és pulton, vagy akár önállóan elhelyezhető komposztáló kukát is, csak hogy minden igény kielégítésre kerülhessen. Válaszd azt a komposztálót, amelyik leginkább beleillik a konyhád stílusába és a rendelkezésre állóhelyre is.

 

 

Milyen anyagból készülhet a beltéri komposztáló kuka?

Lehetőséged van a legkülönbözőbb alapanyagú és finisű kukák közül kiválasztanod a számodra legszimpatikusabbat. A kerámiától egészen a rozsdamentes acélig, a lehetőségek száma végtelen, csak az elképzeléseid szabnak határt.

 •  Szénacél vagy Rozsdamentes acél – Ezek az anyagok igen tartósak és masszívak, klasszikus megjelentést kölcsönöznek a komposzternek. Hogy rozsdaállóbb legyen, a szénacélt általában porbevonattal látják el. Viszont a súlya miatt a legtöbb gyártó így is inkább elkerüli a szénacél felhasználását. A rozsdamentes acél egy sokkal ellenállóbb anyag, amely érzetre pillekönnyű, a fényesre csiszolt felülete pedig egyszerűen elbűvölő.
 •  Kerámia – Egy kerámiából készülő komposztáló mindig eleganciát sugároz. Így ezek sokszor nagyszerűen mutatnak a pult felett. Ez az anyag ráadásul kiváló szigetelő is, amely növelni képes a komposztáló folyamat hatékonyságát. A hő megtartásával a komposzt felülete hűvös maradhat. Ezenkívül a kerámiáról az is elmondható, hogy ellenálló, de egy véletlen balesetben könnyen megrepedhet vagy elcsorbulhat.
 • Műanyag – A műanyag vagy más polymer típusú kukák pillekönnyűek és népszerű választás a háztartásokban. Ezeket a komposztálókat BPA-mentes anyagokból és különböző kedves színekben terveztél meg és alakították ki. Győződjön meg arról, hogy elismert fogalmazótól minőségi terméket vesz meg. Ugyanis néhány modell esetében idővel megfigyelhető, hogy a szag beleivódik a műanyagba, ezáltal állandó bűzzel töltve meg a konyhát.

 

Mekkora beltéri komposztkukára van szükségem?

A komposztálód kiválasztásánál figyelembe kell venned a konyhádban rendelkezésre álló hely méretét. Amennyiben ajtóra szerelhető változatban gondolkodsz, mindenképpen kezd a szekrényben található szabad hely megbecsülésével.

Ha a mosogató alá állítanád be, bizonyosodj meg róla, hogy elegendő hely áll a rendelkezésedre becsukni azt. Ha a pultra tehető modellek között keresgélsz, akkor valószínűleg több hellyel dolgozhatsz a konyhában.

Azt a terméket válaszd ki a kínálatból, amelyik leginkább illik a konyhádhoz. A pultra helyezhető kukák esetén azt tanácsoljuk, hogy az űrtartalma ne legyen nagyobb 3 liternél.

 

Szénszűrő

A szénszűrő megtisztítja a komposztból távozó levegőt, ezzel akadályozva meg a kellemetlen szagok feltörését. Enélkül a konyhád könnyedén egy szemétdob érzetét keltheti. A legtöbb modell esetén a szénszűrő a fedélbe van beszerelve.

Fontos, hogy mikor elkezded érzékelni a szemét szagát kicseréld ezt a filtert, erre körülbelül minden 3-6 hónapban lesz szükség. Igyekezz olyan kukát beszerezni, ami tartalmaz extra szűrőket. Egyes szemetesek tartalmazhatnak komposztáló betéteket is.

 

Légmentesen záródó fedél

A komposztáló kukának szüksége van levegőre a bomlási folyamat előidézéséhez. Levegő nélkül komposzt sincs, az úgy lényegében csak egy szemetes. Ugyanakkor túl sok levegőt sem igényel a folyamat lefolytatásához.

A legtöbb modellen ehhez a tetején kis szellőző nyílások vannak, hogy a levegő áramolni tudjon. Egyébként a legtöbb kukán megtalálhatóak ezek a szellőzők. Ezek képesek szabályozni a be és kilépő oxigén mennyiségét, gátolva ezzel a konyhába szivárgó szagokat is.

 

Melyik beltéri komposzt kuka illik leginkább a komposztálási módszereidhez?

Vermikomposztálásban vagy aerob komposztálásban gondolkodsz? A vermicomposztálás magába foglalja az anyagok gilisztákkal és mikróbákkal történő lebontását. Ennek eredménye egy villámgyors komposztálási folyamat.

A giliszták táplálkozása során műtrágya termelődik. Ez a melléktermék tápanyagokban igen gazdag, tökéletes a növényeknek, sokkal szerencsésebb megoldás, mint a hagyományos komposztálás. Már említést tettünk a Bokashi komposztálásról és arról, hogy az ősi japán módszer milyen kitűnő eredményekkel párosul.

A háztulajdonosok körében a hagyományos komposztálási technika a legnépszerűbb, ezáltal visszajuttathatják a tápanyagokat a természetbe.

 

 

Konyhai komposztáló edény GYakran Ismételt Kérédsek

Hogyan tartsam távol a bogarakat a beltéri komposztálómtól?

A gyümölcslegyek és a különböző kártevők imádják a rohadó konyhai hulladék szagát és ha a komposztáló bűzlik, akkor körbe is fogják dongani azt. A legyek távoltartása érdekében, válassz olyan modellt, amely levegőztető nyílásokkal és szénszűrővel van ellátva.

 

Bűzölögni fog a beltéri komposztálóm?

A szénszűrőnek köszönhetően a legtöbb kukának semmilyen szaga nincsen. Ám, ha olyan modellt választasz, amely nem segíti elő a biomassza felmelegedését, akkor az egész csak berohad, nyálkás masszát eredményezve ezáltal.

 

Szüksége van a beltéri komposzt kukának szellőztetésre?

A legtöbb beltéri komposzt kuka úgy lett kialakítva, hogy néhány napig el tudja tárolni a konyhai hulladékot. Ezt kell később átraknod a szemétdombra. A beltéri kukák biztosítanak némi szellőzést és a szénszűrő segítségével szabályozzák a szagokat. A filter megtisztítja a tartályt elhagyó levegőt, így szűrve ki a kellemetlen szagokat.

 

Mennyi ideig tart a komposzt elkészülése?

A komposztáláshoz idő kell, akár 6 hónapot is várnod kell, mire a folyamat befejeződik. A folyamat gyorsasága függ a konyhai hulladék fajtájától, a komposztálási módszertől és magától a kuka fajtájától is. Előfordulhat, hogy szükséged lesz 1-2 halomra a tökéletes komposzt elkészítéséhez. Ha azonban ez jól sikerül, akkor a virágágyásaid a következő évben csak úgy virulnak majd.

 

Honnan szerezzem be a beltéri komposztáló kukámat?

Azt javasoljuk, hogy az Amazonról szerezd be, ott találhatóak ugyanis a legkedvezőbb áron a legjobb modellek. A Prime tagoknak lehetőségük van az egyszerű visszaküldésre és a gyors kiszállításra. Ha bármilyen probléma felmerülne, az Amazon igazán felhasználóbarát módon jár el és a legminőségibb szolgáltatást nyújtja.

 

 

Összegzés

Tehát, ha a legideálisabb komposztáló rendszert keresi, akkor néhány szempontot fontolóra kell vennie. Ám a piacon elérhető legjobb eszközöket megvizsgálva megállapítható, hogy a konyhai komposztáló kuka kategória abszolút nyertese a … .