Kígyószakáll (Ophiopogon planiscapus) gondozása és minden amit tudni kell róla – Teljes útmutató

A kígyószakáll (Ophiopogon planiscapus) ideális a kertbe. Ez a fűfajta robusztus, strapabíró, és minden időjárási körülményt elvisel. A fűnek a túléléshez csak vízre van szüksége, és ellenáll a kártevőknek, például az őzeknek. Nem kell aggódnia amiatt, hogy a kígyószakállat árnyékos helyre ülteted, mivel a gyökerei gyorsan terjednek, és a kert árnyékos területein is megtalálható.

A kígyószakáll nem igényel sok gondoskodást, és ideális körülmények között egész évben virágzik. Használd a kígyószakállat virágágyások szegélyezésére, így a kertnek további dimenziót és tájképi megjelenést adsz.

 

 

A kígyószakáll típusai

A kígyószakáll három elsődleges típusa jól érzi magát a kertben. Mielőtt elindulnál a faiskolába, és elkezdenéd ültetni a kertbe, olvasd át a három fajta jellemzőit, hogy megértsd, melyik kígyószakáll típus felel meg a te igényeidnek.

 

Fekete kígyószakáll

fekete kígyószakáll
fekete kígyószakáll

Ez a kígyószakáll esztétikus megjelenést biztosít a kertnek, amelyet vendégeid is észrevesznek. Ez a fű sötétebb árnyalatú, mint a hagyományos világos vagy világoszöld színek, amelyeket a gyepen látsz.

Ez a fajta lassan növekszik, mivel a talaj felszíne alatt a földtövekből ágazik ki. A fekete kígyószakáll jól érzi magát a kert napos területein, de az udvar árnyékosabb részein is jól fejlődik.

Ez a fajta szomjas, és a fű növekedésének fenntartásához gyakran kell öntözni. A fekete kígyószakáll sötét levelei vonzóvá teszik a virágágyások kiegészítőjeként, és a nyári hónapokban virágzik, 25 cm magasra nő.

A fű növekedése során világoszöld színű, amely a vegetációs időszak előrehaladtával feketére halványul. Ez a kígyószakáll fajta ellenáll a hidegnek, és gond nélkül átvészeli a telet.

 

Törpe kígyószakáll

törpe kígyószakáll

Ez a különleges kígyószakáll csak 5-10 cm közötti magasságig nő. A levelek karcsúak, és a növénynek olyan megjelenése van, amely vonzóvá teszi a virágágyásokban talajtakaróként való felhasználását. A törpe kígyószakáll ellenáll a hideg időjárásnak és a kártevőknek is.

 

Ophiopogon Japonicus

Ophiopogon Japonicus kígyószakáll
Ophiopogon Japonicus

Ez a fajta a legelterjedtebb kígyószakáll típus, amely megtalálható a kertekben. Az Ophiopogon Japonicus átlagosan 15-25 cm közötti magasságot ér el, de egyes fűfélék megfelelő körülmények között akár 30 cm magasra is megnőhetnek.

Ezek a növények szélesre nőnek, és akár 40 cm kerületre is számíthatsz. Ez a fajta nagyon ellenálló az időjárással és a kártevőkkel szemben is, és nagyon jól érzi magát a kert árnyékos területein.

 

 

A kígyószakáll növekedési feltételei

A kígyószakáll minden kertész álma. A növények nagyon kevés gondoskodást igényelnek, és ez a tulajdonságuk miatt ideálisak az udvar nehezen hozzáférhető területein, például lejtőkön való termesztésre. A növények a fák árnyékában is jól érzik magukat, és közvetlen napfény nélkül is jól fejlődnek.

A szívóssága miatt kiváló szárazságtűrő képességgel rendelkezik, így ideális választás azoknak a kertészeknek, akik nem tudnak vagy nem akarnak sokat locsolni.

 

 

A kígyószakáll gondozása

Nem igényel sok figyelmet a vegetációs időszak alatt, így ideális választás a passzív növekedésű növényeket kedvelő kertészek számára.

Mindössze annyit kell tenni ahhoz, hogy ez a fű jól nézzen ki, hogy meleg időben időnként öntözd meg, és a virágágyásokból húzd ki a gyomokat. Két-háromévente ki kell húzni a füvet, és a gyökércsomókat szét kell osztani.

 

 

A kígyószakáll termesztése és szaporítása

A kígyószakáll könnyen szaporítható és termeszthető. Meglátogathatod a helyi faiskolát magokért, vagy termeszthetsz induló növényeket, amelyek már rendelkeznek gyökérzettel. A legnagyobb kihívás, amellyel a kígyószakáll kertészének szembe kell néznie, a gyomok kordában tartása.

A gyomok kordában tartásának legjobb módja a környező növények körüli mulcsozás, vagy szalma terítése a talajra, hogy elzárja a napfényt.

A kígyószakállat a legjobb kora tavasszal, az utolsó fagyok elmúltával ültetni. A vegetációs időszak későbbi szakaszában is lehet ültetni, feltéve, hogy a fűnek elegendő ideje van arra, hogy erős gyökérzetet hozzon létre.

Ültesd a kígyószakállat bárhová, ahová csak szeretnéd. Javasoljuk, hogy a kert árnyékos területein ültesd el, ahol a talaj gyérnek tűnik. A törpe fajtákat virágágyások szegélyezésére is használhatja, így természetes kártevővédelmet biztosítva virágjaidnak.

Ha a kert napos területére ülteted a kígyószakállat, győződj meg róla, hogy alaposan beöntözöd a gyökereket, hogy csökkentsd az átültetési sokkot. Készítsd elő a virágágyást úgy, hogy legalább 45 cm mélyen beásod a talajt, hogy fellazítsd azt.

Ez a stratégia javítja a talaj vízelvezetését és a levegőztetést a növény gyökerei számára. Adj a talajhoz egy kis komposztot a növekedés felgyorsítása érdekében. A kígyószakáll a legjobb növekedési feltételekhez az enyhén savas talajt kedveli.

Ültetés előtt vedd figyelembe a gyökerek mélységét a csomagban, és próbáld meg a füvet azonos magasságba ültetni. Ültesd a füvet legalább 10-15 cm távolságra egymástól, a 20-25 cm az ideális a növények közötti távolság.

A kígyószakállnak nincs szüksége sok tápanyagra a túléléshez, és az első néhány évben megúszhatod egy kora tavaszi tápoldatozással. Miután a fű meghonosodik, nincs szüksége további műtrágyázásra.

 

 

A kígyószakáll használata pázsitokhoz

A kígyószakáll nagyon sokoldalú növény. Használhatod virágágyásaid feldobására, vagy extra dimenziót vihetsz a kerti elrendezésekbe.

Mivel a fű nagyon ellenálló az éghajlati viszonyokkal szemben, a gyepen a ritkás területeken is használhatod a hézagok elfedésére. Sivatagi éghajlati területeken a kígyószakáll ideális pázsitpótlóként is.

 

 

törpe mondo fű

A kígyószakállat érintő betegségek és kártevők

Ha azt veszed észre, hogy a kígyószakáll elszíneződik, az a gyökérrothadás miatt lehet. Bár a kígyószakáll számos kártevővel és betegséggel szemben ellenálló, a gyökerek rossz vízelvezetésű talajban hagyása minden fajtánál gyökérrothadást okoz.

A kígyószakáll nem szereti, ha „vizes a lába”, és a gyökerek pusztulni kezdenek, ha állandóan vízforrással érintkeznek.

A gyökérrothadás tünetei: A gyökérrothadás árulkodó jelekkel látja el a kertészeket. Észreveheted, hogy a növényeken levélcsúcs-égés lép fel, ami a fűszálakat sárgára vagy barnás színűvé változtatja.

A gyökérrothadással küzdő kígyószakáll kezelése: A gyökérrothadás hatékony kezeléséhez gombaölő szert kell használni. A Gliocladium virens GL-21 törzset tartalmazó biológiai gombaölő szerek segítenek a növények gyökérrothadásáért felelős Pythium splendens ellen.

Hígítsd a gombaölő szert 10 ml és 3,8 l víz arányában. Ez az arány és mennyiség elegendő kell, hogy legyen 1 négyzetméter növény kezelésére. Várd meg a száraz időjárást, majd permetezd be a gombaölő oldatot az egész fűre.

A gyökérrothadás megfékezését azzal is segítheted, ha műtrágyát mulcsozol a növények gyökerei közé. A komposzt olyan mikroorganizmusokat tartalmaz, amelyek elpusztítják a betolakodó kórokozókat, és helyreállítják a gyökerek normál egészségi állapotát.

Dolgozd be a komposztot a talajba a fű töve körül körülbelül 2,5 cm mélységig. Észre kell venned, hogy a fű lassan, körülbelül egy hónap alatt helyreáll. Ha azonban a betegség előrehalad, előfordulhat, hogy ki kell húzni a füvet. Ezek a kórokozók a talajban telelnek, és a közeli talajban lévő más növényeket is megfertőzhetik.

 

Figyeljünk, nehogy túlöntözzük a kígyószakállat

A kígyószakáll gyökerezésének számos oka lehet. A gyökérrothadás leggyakoribb oka azonban a túlöntözés és a talaj rossz vízelvezetésének kombinációja miatt következik be. Mint említettük, a kígyószakáll gyökérrothadásnak indul, ha az öntözések között nem hagyod a gyökereket megfelelően kiszáradni.

 

Kártevők

A csigák szeretnek a kígyószakállal táplálkozni. Ha elkezdik megtámadni a növényeidet, akkor a fű pusztulásának jeleit fogod észrevenni. A kártevők megrágják a füvet, ami a levelek hervadását okozza.

A helyi faiskolában kapható csiga csali használatával azonban mérsékelheted a károkat. A csigák előszeretettel jönnek elő eső után, ezért záporok és heves esőzések után figyeld ezeket a kártevőket.

Esős időszak után nézd át a kígyószakállat, és válogasd szét a leveleket csigák után kutatva. Távolítsd el a látható csigákat, mielőtt a csali a növény töve körül maradna.

Nem kell aggódni amiatt, hogy a rovarirtószer kárt tesz a többi növényében vagy a helyi vadon élő állatokban. A csaliban lévő méreganyag csak az ismételt etetések alkalmával aktív.

A csiga csali granulátumai vasfoszfátot tartalmaznak, ami nem árt sem a háziállataidnak, sem a kertjbe látogató madaraknak. Amint azonban a csigák megérintik a csalit, abbahagyják a táplálkozást. A csalétek szemcséit körülbelül 10 cm távolságra helyezze el egymástól, és a következő néhány napban folyamatosan ellenőrizd a csigák jeleit.

 

 

Összefoglalás – Végső gondolatok

A kígyószakáll nagyszerű alternatívája a kertben lévő gyepnek. Ez az örökzöld fű egész évben fantasztikusan néz ki, és minimális erőfeszítést igényel az egészséges növény fenntartása. A növény lassú növekedése miatt könnyen máshova is lehet ültetni vagy vezetni.