Keskenylevelű angyalfüzér (Angelonia Angustifolia) gondozása és amit tudni kell róal – Teljes útmutató

Minden kertész, aki sokat dolgozik a kertjében, megérdemli, hogy legyen egy kerti oázisa, ahol pihenhet és lazíthat. Csak szerelj fel egy hintát, egy függőágyat, egy dohányzóasztalt és természetesen ültess egy pár színes virágot, mint például a bájos keskenylevelű angyalfüzér.

Más növényekkel ellentétben, amelyek nyáron szünetet tartanak, a keskenylevelű angyalfüzér (Angelonia Angustifolia) felveszi a tempót. Ezek a gyönyörű virágok késő tavasztól őszig virágoznak, így tökéletes kerti dekorációvá válnak.

Az 1990-es évekig a keskenylevelű angyalfüzéreket főleg délen termesztették, ahol az éghajlat hasonlít az őshonos élőhelyeihez. Az új, gyönyörű fajtáknak köszönhetően a keskenylevelű angyalfüzér a kertészek álma lett.

Manapság a növény mindenhol elérhető élénk színekben, mint például kék, mályva, lila, rózsaszín, fehér és kétszínű. Még Ellen Reznick, a Lush Life Gardening tulajdonosa is lelkes keskenylevelű angyalfüzér-rajongó.

Reznick megerősíti, hogy ez a dísznövény a legkeresettebb tulajdonságokkal rendelkezik: kevés karbantartást igényel, és erőteljes, egész szezonban virágzik. Ezenkívül teraszokon és tetőkön is jól érzi magát, ellenáll a hervadtató napnak és a nagy szélnek.

A keskenylevelű angyalfüzér gond nélkül elviseli a hőt és a nedvességet. Kiváló kiegészítő minden napos helyre. Egy másik előny az, hogy bár a keskenylevelű angyalfüzérek meglehetősen magasra nőnek, nincs szükségük sok segítségre. Így több idő marad a kikapcsolódásra és a keskenylevelű angyalfüzér gyümölcsös illatában fürdő gyönyörű kertednek élvezetére.

Ha szereted a keskenylevelű angyalfüzért, olvass tovább, hogy többet tudj meg ennek a gyönyörű növénynek a termesztéséről és gondozásáról.

 

Botanikai név Keskenylevelű angyalfüzér
Gyakori név Angelonia; keskenylevelű angyalfüzér
Növény típusa Gyengéd évelő
Érett méret 45 cm
A napsugárzás mértéke Teljes napsütés
Talajtípus Átlagos, jól vízelvezető
A talaj pH-ja Savas; 5,5-6,2
Virágzás ideje Nyár
Virág színe Fehér, rózsaszín, lila
Őshonos terület Mexikó és Nyugat-India

 

 

Angelonia Angustifolia

A keskenylevelű angyalfüzér virágról

  • Az angelonia nemzetség körülbelül 30 fajt foglal magában, amelyek Mexikótól Argentínáig száraz és félszáraz élőhelyeken nőnek.
  • A snapdragon növények a Földközi-tengeren őshonosak, és az ókori római idők óta termesztik a kertekben. A keskenylevelű angyalfüzérek Amerikában és Nyugat-Indiában honos szubtrópusi növények.
  • A keskenylevelű angyalfüzér megjelenésében a snapdragonhoz hasonlít. A snapdragonnal ellentétben a keskenylevelű angyalfüzérnek nincs gondja a nyári meleggel. Virágai még az utolsó snapdragon növény elhervadása után is magasan állnak.
  • Az angelonia virágok gyümölcsös illatúak, ami különösen intenzív a forró nyári estéken.
  • A keskenylevelű angyalfüzér a legforróbb éghajlat kivételével minden évben egynyári. Remek kiegészítője lehet szegélyeknek, virágágyásoknak és konténereknek.
  • A keskenylevelű angyalfüzér háziállatoknak és embereknek sem mérgező, bár fogyasztásra nem alkalmas. Nagy mennyiség elfogyasztása mellékhatásokat okozhat.

 

 

Angelonia Angustifolia – Jellemzők: Áttekintés

  • Bár a keskenylevelű angyalfüzérek és a snapdragonok hasonló megjelenésűek, más nemzetségbe tartoznak. Ez azt jelenti, hogy hasonlóságaik ellenére sem képesek keresztbeporzásra, sem hibrid fajták előállítására.
  • A keskenylevelű angyalfüzér finom, kicsi, orchidea alakú virágokat terem. Ellentétben a snapdragonnal és a vad snapdragonnal, a linaria vulgaris-szal, a keskenylevelű angyalfüzér virágai nem nyílnak ki és nem záródnak be, ha megcsípjük.
  • A keskenylevelű angyalfüzér virágai a beporzásra specializálódtak, mivel a belső korollan szőrszálak találhatók. Ezek az olajméhek beporzó fajai, különösen a centris méhek nemzetsége által gyűjtött olajokat termelnek.
  • A keskenylevelű angyalfüzérek rövidebb virágtüskéket produkálnak, mint rokona, a snapdragon. 30-45 cm magasra és 30-35 cm szélesre nőhetnek.

 

 

angyalfüzér

A keskenylevelű angyalfüzér gondozása

A keskenylevelű angyalfüzér növények termesztése egyszerű és kifizetődő. Még akkor is, ha egyhetes nyári vakációra mész, a növényeid virágokkal köszöntenek majd, amikor visszatérsz.

Mivel a keskenylevelű angyalfüzérek szeretik a magas páratartalmat és a forró nyári időt, jól érzik magukat délnyugaton. Sőt, nektárban gazdag virágaik vonzzák a beporzókat.

 

Fényigény

A legfontosabb szempont, amelyet szem előtt kell tartani, amikor a keskenylevelű angyalfüzéreket a kertbe helyezzük, hogy egész napos napsütésre van szükségük ahhoz, hogy energiát kapjanak az egész nyáron tartó virágzáshoz.

Ha a növényei nem kapnak közvetlen napfényt napi legalább 6 órán át, gyengébbé válnak, és kevesebb virágzást produkálnak. Bár a keskenylevelű angyalfüzér öntisztuló és nem igényel nagy karbantartást, a növények visszavágása elősegíti a bokrosabb megjelenést. A snapdragon megfiatalításához nyár közepén vágd le felére, és adj neki műtrágyát.

 

Kártevők

A keskenylevelű angyalfüzérek meglehetősen ellenállóak a kártevőkkel és a betegségekkel szemben, de a levéltetvek-fertőzéstől szenvedhetnek, különösen a szezon elején a gyors növekedési szakaszuk során.

Hetente kétszer könnyű rovarszappannal ködösítve gondoskodni kell ezekről a kártevőkről, mielőtt esélyük lenne megfertőzni a növényeket. Ha ez megtörténik, távolítsd el a növény részeit, amelyek károsítva vannak.

Nagyszerű lehetőség, ha a keskenylevelű angyalfüzért büdöskékkel párosítjuk, hogy távol tartsuk a levéltetveket. Ezenkívül a katicabogarak a levéltetvek természetes ragadozói, így megpróbálhatsz katicabaráttá változni.

A keskenylevelű angyalfüzér másik gyakori problémája a lisztharmat. A lisztharmat nedves körülmények között fordulhat elő, vagy ha a növények nem kapnak elegendő napfényt és levegőt.

Annak érdekében, hogy a kerted jó formában legyen, győződj meg arról, hogy a növekedési időszakban kordában tartod a gyomokat. A gyomok versenyeznek a keskenylevelű angyalfüzérekkel a helyért, a vízért és a nagyon szükséges tápanyagokért.

Szabályozhatod őket gyakori műveléssel vagy talajtakarással, hogy megakadályozd a magvak csírázását. A talajtakarásnak más előnyei is vannak, mint például az egyenletes talajhőmérséklet és a nedvesség megőrzése.

Tartsd távol a talajtakarót a növény szárától, hogy megakadályozd a rothadást. Az elhalt növényeket fagypusztulásuk után el kell távolítani, hogy elkerüljük a betegségek terjedését a következő évben.

 

 

A keskenylevelű angyalfüzér ültetése

A keskenylevelű angyalfüzér növények nem nyűgösek és különféle talajtípusokat tolerálnak. Ideális azonban a jó vízelvezetésű, szerves anyagokban gazdag, enyhén savas pH-jú (5,5 és 6,2 közötti) talaj.

A keskenylevelű angyalfüzéreknek jó vízelvezetésre van szükségük a gyökérrothadás megelőzése érdekében. Ha nehéz agyaggal rendelkezzel, jobb lenne a növényeket cserepekben és emelt ágyásokban termeszteni.

A keskenylevelű angyalfüzér öntisztító, rendezett jellege miatt ideális cserepes növény. Javasoljuk, hogy nagyméretű, legalább 45 cm széles cserepeket használj. Télen beviheted őket, hogy megvédd őket a hidegtől.

A növényeket késő tavasszal ültesd cserépbe, amikor a hőmérséklet meleg. A keskenylevelű angyalfüzérek gyökérrendszere kicsi, ezért nem lesz szükségük átültetésre, ha egynyári növényként termeszted. Az áttelelt növényeket tavasszal át kell ültetni, hogy felfrissítsék a táptalajt.

Szabadföldi ültetéskor ügyelj arra, hogy olyan helyet válassz, amely naponta legalább 6 órán keresztül éri a közvetlen napfényt. Késő tavasszal, elmúlásveszély után ültesd. Javasoljuk, hogy 5-8 cm szervesanyag-réteget helyezz az ültetőágyakba.

Ássunk egy akkora lyukat, mint a gyökérgolyó, és helyezzük bele a növényt úgy, hogy a gyökérgolyó teteje egy szintben legyen a körülötte lévő talajjal. Töltsük be a lyukat, nyomkodjuk le, és alaposan öntözzük meg.

A keskenylevelű angyalfüzér növények nem nagyok „éhesek” a többi nyári egynyárihoz képest, így nincs szükségük sok műtrágyára. Minden hónapban használhatsz egy univerzális műtrágyát.

Alternatív megoldásként kiegyensúlyozott, lassan felszabaduló virágműtrágyát használhatsz az ültetéskor, így nincs szükség a folyamatos műtrágyázásra. A 10-5-10 vagy 12-12-12 műtrágyából álló időközi felszabadulási keveréknek meg kell tennie a trükköt.

 

 

A keskenylevelű angyalfüzér öntözése

A keskenylevelű angyalfüzér növények a megtelepedés után szárazságtűrőkké válnak, és a szárazság időszakában folyamatosan virágoznak. Csak hetente kell öntözni, vagy ha a talaj teteje tapintásra száraznak tűnik.

Még ha a keskenylevelű angyalfüzérek túlélnek kevesebb nedvességgel is, nem fognak olyan gazdagon virágozni.

A nem betelepedett növényeket heti 2-3 alkalommal kell öntözni. A cserépben termesztett keskenylevelű angyalfüzéreket gyakoribb öntözésre van szükség nagyon meleg hőmérsékleten, ezért ügyelj arra, hogy ellenőrizd, nem túl száraz-e a talaj.

A talajtakaró réteg a növény körül segít megtartani a nedvességet, és megakadályozza a talaj fröccsenését, amely károsíthatja a lombozatot és a virágokat.

 

 

sárga Angelonia
Angelonia Angustifolia

A keskenylevelű angyalfüzér szaporítása

A keskenylevelű angyalfüzér szaporítása egészen a közelmúltig meglehetősen költséges volt, mert csak dugványos módszer volt elérhető. A Serena széria bevezetésével azonban a keskenylevelű angyalfüzér első fajtája, amelyet lehet magból termeszteni, a magból ültetés életképes megoldássá vált.

Ha magból termeszted a keskenylevelű angyalfüzért, akkor az utolsó fagy előtt 6-8 héttel kezd el beltérben. Vesd el őket magkezdő formulába, körülbelül 3 mm mélyre.

A csírázáshoz a magoknak nedves talajra és 21 és 24 °C közötti hőmérsékletre van szükségük. A megfelelő hőmérséklet eléréséhez használhatsz hőszőnyeget. Körülbelül két hét múlva látni fogod a palánták kikelését.

A növények átültetése előtt a kertben fokozatosan szoktatni kell őket a külső környezethez. A megkeményedéshez vidd őket egy hétre egy védett helyre a szabadba. Ha közvetlenül a szabadban veted el a magokat, várd meg, amíg elmúlik a fagyveszély. A növényeket egymástól 45 cm-re kell tenni.

A keskenylevelű angyalfüzérrel történő szaporítás nagyszerű és egyszerű módszer arra, hogy még több kedvenc virágot szerezz be. A nem szabadalmaztatott fajták szárdugványozással szaporíthatók.

Kezdd azzal, hogy az anyanövényről egy 8 cm-es levágást készítesz. Győződj meg arról, hogy a nyírógép tiszta, hogy megakadályozd a betegségek terjedését. A legjobb, ha virág nélküli dugványt választasz.

A legfelső levelek kivételével távolítsd el az összes levelet a dugványról, hogy könnyebben kezelhető legyen a gyökértelen növény. A végét ásd be gyökerező hormonba, és ültesd jól vízelvezető gyökérközegbe. Tartsd nedvesen és melegen, amíg új levelek nem kezdenek növekedni, ezzel tudatva veled, hogy az új növény készen áll a kertbe költözésre.

 

 

Következtetésképpen

A keskenylevelű angyalfüzér késő tavasztól őszig a virágok végtelen tárházát kínálja kertednek. Unokatestvérével, a snapdragonnal ellentétben a keskenylevelű angyalfüzér ellenáll a forró nyári napoknak, amelyek miatt más virágok elhervadnak.

A keskenylevelű angyalfüzérek a kertészek álma, amely valóra vált: kevés karbantartást igényel, erőteljes, teljes szezonban virágzik és szereti a napot.

Így több idő marad a kikapcsolódásodra és élvezheted a gyönyörű kertet, amely tele van a keskenylevelű angyalfüzér gyümölcsös illatával, amely különösen erős lesz a forró nyári estéken.