Kerti jácint (Hyacinthus Orientalis) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Képzelj magad elé egy kertet ahová, ha besétálsz az érzékeidet elárasztják a ragyogó színek és a mesés illatok. A Hyacinthus Orientaliskerti jácint – édes, fűszeres parfümje hosszú ideje az emberek emlékezetébe vésődött.

Az 1750-es években a Mediterráneumban felfedezett vad jácint fajtákat a hollandok nemesítették. A virághagymás növény bármilyen kertbe vagy belső térbe tökéletes. A legnagyszerűbb benne, hogy végtelenül egyszerű a nevelése, még a kezdő kertészek számára sem fog problémát okozni.

A Kelet-Mediterrán térségben őshonos, de Európa szerte, Észak-Amerikában, Koreában, Mexikóban és számos más országban is nagy népszerűségnek örvend. A 18. századi Hollandiában nagyon kedvelt virágnak számított, kereskedelmi célra több mint 2000 fajtát termesztettek.

A jácint kora tavasszal virágzik, színes virágai pedig akár 2 hétig vagy tovább is kitartanak. Erős illatáért a kertészek odavannak, de valamilyen okból kifolyólag a szarvasokat taszítja.

Akárcsak a nárcisz, úgy a Hyacinthus Orientalis is csak ritkán kelti fel a mókusok és más rágcsálók érdeklődését, éppen ezért nem kell aggódnod, hogy az élővilág megdézsmálja a virágaidat.

Megfelelő körülmények biztosítása esetén, az évelő virághagymákból minden évben újra virág lesz. Tavasszal az egy időben virágzó tulipánokkal és nárciszokkal együtt nagyszerű kompozíciót alkotnak.

Az alacsonyan növő talajtakarókhoz vagy a sziklakertekbe ültetve pompás színfoltja lehet a környezetednek. A jácint hihetetlen módon szinte a szivárvány minden színében fellelhető, leggyakrabban azonban lilák, fehérek és rózsaszínűek.

Amennyiben szeretnéd becsempészni ezt a gyönyörű virágot a kerti kollekciódba, úgy olvass tovább és tudd meg hogyan neveld, öntözd és szaporítsd a jácintot.

 

Hétköznapi elnevezése

Jácint, kerti jácint, közönséges jácint, jószagú jácint

Botanikai elnevezése

Hyacinthus orientalis

Család

Asparagaceae (spárgafélék), hivatalos nevén: Hyacinthaceae

Növény fajtája

Hagymás

Kifejlett mérete

15-30 cm magas és 7-15 cm széles

Fényigénye

Teljes napsütés

Földtípus

Nedves, de jó vízelvezetésű

Föld pH-ja

Semlegestől a savasig

Virágzásának ideje

Tavasz

Virágzat színe

Fehér, kék, lila, rózsaszín, piros

Származási helye

Európa

Toxicitása

Kutyákra, macskákra és emberekre is mérgező

 

 

Hyacinthus Orientalis

Mindent a Jácint virágról

 • A jácint (Hyacinthus) elnevezést a francia botanikus, Joseph Pitton de Tournefort tulajdonította neki. A görög ὑάκινθος (hyákinthos) névből származik, amelyet Homérosz egy vadvirág leírására használt, amely egy Zephyr, a szél istene által véletlenül megölt fiatalember véréből nőtt ki.
 • Korábban a liliomfélék családjába sorolták.
 • A jácintok nemzetségébe három faj tartozik: a Hyacinthus litwinovii, a Hyacinthus transcaspicus és a Hyacinthus Orientalis, ezeket a köznyelv sorrendben az alábbi jelzőkkel illeti: jóillatú, közönséges, valamint kerti.
 • Nagyon fontos, hogy a fürtös gyöngyikével bár kinézetük és gondozásuk is sok hasonlóságot mutat, ne mossuk össze őket, hiszen az utóbb említett faj a Muscari nemzetség tagja és nagyon sokban különbözik is.
 • A jácint a benne található laktonnak, kalcium-oxalát-rapidnak és az alkaloidoknak köszönhetően mérgező. A hagymája számít a növény legmérgezőbb részének, éppen ezért tartózkodni kell a lenyelésétől. A jácint kézbe vételekor viselj védőkesztyűt, hiszen okozhat enyhe bőrirritációt.
 • A jácint játékosságot, szerelmet és boldogságot szimbolizál. Ugyanakkor gyászt, féltékenységet vagy könnyelműséget is jelenthet, emléket állítva ezzel Zefir isten tetteinek. Minden szín más jelentéstartalommal bír, tehát ha valakinek jácintot küldenél előbb bizonyosodj meg arról, hogy a megfelelő üzenetet közvetíted. A lila sajnálatot fejez ki, a fehér kedvességet, a kék őszinteséget, a piros játékot, a sárga pedig féltékenységet.
 • Az angol nyelvben él egy kifejezés a ”jácintfürt”, amit az virág fodros szirmaihoz hasonlatos göndör hajra használnak. Homérosz Odüsszeiájában Athéné Istennő ad Odüsszeusznak ilyen hajkoronát, hogy ezáltal még szebbé tegye. Edgar Allan Poe ‘Helénához’ című versében használja ugyanazt a kifejezést Helena gyönyörűséges fürtjeinek leírására.

 

 

Hyacinthus orientalis jellemzőinek áttekintése

 • A jácint 3-7 centiméter átmérőjű hagymákból kel ki. Általában minden hagymából egy növény serken.
 • Fürtönként 2-50 virág helyezkedik el. Ezek a virágok henger alakzatban helyezkednek el. A közönséges jácintok példányai sokkal robusztosabbak és általában sűrűn helyezkednek el.
 • A Hyacinthus Orientalis általában 15-20 centiméter magasra nőnek meg. A jácint levelei 15-35 centiméter hosszúak és 1-3 centiméter szélesek puhák és húsos a textúrájuk.
 • A közönséges jácint az északibb területeken mulccsal, míg a melegebb területeken akár anélkül is könnyedén termeszthető.
 • Asztmások számára az erős, édes aromája problémát jelenthet. Tehát a jácint ültetése előtt mindenképpen bizonyosodj meg arról, hogy semmilyen reakciót nem vált ki a környezetedből.
 • Kereskedelmi forgalomban a virág számos változata elérhető, olyanok is amelynek a virága a lila, kék, piros, fehér és rózsaszín különböző árnyalataiban pompázik.

 

 

Kerti Jácint gondozása

Fényigény

Amennyiben úgy határozol, hogy jácintot ültetsz a kertedbe, mindenképpen gondoskodj olyan otthonról, ahol folyamatosan napfénynek van kitéve vagy csak esetenként van árnyékban, mert így tud igazán fejlődni.

Attól nem kell félned, hogy a közeli fák árnyékot vetnek rá, hiszen a jácintok már azelőtt elvirágoznak, hogy a legtöbb fa lombba borulna. Ideális esetben a jácintoknak napi 6-8 óra napfényre van szükségük.

 

Hőmérséklet

A Hyacinthus Orientalis képesek átvészelni a telet. Ugyanakkor olyan térségekben, ahol a hőmérséklet 16°C alá csökken valószínüsíthetően szükség lesz bizonyos intézkedésekre. Ilyenkor a hagymákat kiásva, sötét, száraz és hűvös helyen átteleltetve csak akkor kell a földbe ültetni ismét, ha eljött az ideje a kirügyezésüknek.

A hideg időszakra mindenképpen szükség van ahhoz, hogy a tavasz beköszöntével a növény újra virágba borulhasson. Az egyetlen hátránya, hogy viszonylag rövid életű, a hagyma mindössze 3-4 évet képes átvészelni.

De természetesen helyettesítheted őket, miután megszűntek virágozni. Késő tavasszal miután a jácint elvirágzott, vágd vissza a virág szárát.

Ügyelj arra, hogy a leveleit ne távolítsd el, arra ugyanis szüksége lesz ahhoz, hogy a következő évben elegendő energiát gyűjtsön az új virág növesztéséhez.

Figyelj arra is, hogy ne öntözd túl gyakran a hagymát, hiszen nem szívleli a folyamatos nedvességet. Túl vizes földben ugyanis könnyen elrohadhat vagy bepenészedhet.

 

 

jácint virág

Jácint ültetése

A Hyacinthus Orientalis ültetésére az őszi hónapok a legideálisabbak, amikor a talaj már valamivel hűvösebb, normális körülmények között ez lehet a késő szeptember vagy melegebb régiókban akár november is.

Az általános érvényű szabály, hogy az első fagyok beköszönte előtt 6-8 héttel kell a földbe kerülnie a hagymának. Válassz olyan otthont a számára, ahol rengeteg fény éri és minden körülmények között húzz védőkesztyűt a hagymák kézbe vételét megelőzően.

 

Talajigény

A jácint legjobban a jó vízelvezetésű, szerves anyagokban, például műtrágyában gazdag talajban érzi magát. A virághagyma elültetése előtt nem árt végezni egy vízelvezetésre vonatkozó tesztet.

Hiszen, ha a föld nem vezeti le megfelelően a vizet, a hagyma könnyen elrohadhat. Fúrj a földbe egy kisebb mélyedést és töltsd fel vízzel. Amennyiben a víz még fél órával később is áll benne, akkor a vízelvezetése nem megfelelő.

Erre jó megoldás lehet feljavítani a föld minőségét némi zöldhulladékkal, egy kevés homokkal és néhány kaviccsal. Ha a kertedben nehéz, agyagos a föld, akkor tedd magaságyásba a jácintot a vízelvezetés elfolyása érdekében.

A hagymákat egymástól 15 centiméteres távolságra, a földbe 15-20 centiméter mélyen ültesd el, úgy hogy a csúcsuk felfelé nézzen. A még drámaibb hatás érdekében, ne rendezd őket sorba csak szórd őket szét.

Óvatosan fedd be őket földdel és minden ültetőgödör tetejére szórj 1 evőkanálnyi szemcsés műtrágyát. Kerüld a vérliszt használatát, mert az bevonzhatja a kártevőket. Ezt követően takard be a virágágyást 2 ujjnyi mulccsal. Így megakadályozhatod, hogy a föld kiszáradjon, illetve a gyomokat is távol maradnak.

Végezetül, adj minden növényi kezdeménynek 2,5 cm vizet. Akkor adj nekik ismét, amikor tavasszal megindul a növekedésük. A cserépbe való ültetéskor egészen közel is kerülhetnek a hagymák, majdnem össze is érhetnek.

Azért arra ügyelj, hogy némi hely maradjon köztük. A hagymák kihajtásáig tartsd nedvesen a földet, de semmiképpen se áztasd el. Ha siettetnéd a virágzásukat, akkor pihentetett hagymákra elsz szükséged, vagy már előkészített változatot kell beszerezned.

A virágzás után ezeket a jácintokat átültetheted a kertbe, hogy az elkövetkező évben ismét gyönyörködhess bennük.

 

 

Jácint öntözése

A Hyacinthus Orientalist miután elültettük kb. 2,5 cm mélyen azonnal be kell öntöznöd vízzel. Az öntözés lekövetése érdekében tegyél egy sekély edényt a vízpermetező mellé.

Egészen addig nem kell öntöznöd a jácintjaidat, míg azok el nem kezdenek növekedni, ez valamikor a késő téli, tavaszi vagy kora nyári időszakban fog bekövetkezni.

Ha nem esne elég eső a lakhelyeden és száraznak érződik a föld, alkalomadtán öntözd meg a virágot és ha szükséges a mulcsot is távolítsd el. Az öntözéshez használj áztató tömlőt, amelyet a virágok köré helyezve és alacsony fokozatra bekapcsolva hagyj ott 20-30 percre.

Felülről csak reggelente öntözz, amikor van arra esély, hogy a levelek megszáradnak az éj leszállta előtt. Miután a lombja leszáradt, már csak eső hiányában öntözd őket. Míg a téli időszakban egyáltalán ne adj nedvességet a hagymáknak.

 

 

virágzó jácint

Jácint szaporítása

Bár a legtöbb kertész szívesen vesz jácint hagymát minden évben, a szaporítása magról és hagymáról is viszonylag egyszerűen kivitelezhető.

A Hyacinthus Orientalis magjai nem mindig termékenyek, éppen ezért mi a hagymáról történő szaporítást javasoljuk.

Ehhez ásd körbe az elvirágzott növény hagymáját. Ezek megtalálását megkönnyítendő jelöld a helyüket, amikor éppen virágzanak a földfelszínen. Így amikor megnyitod a talajt, látni fogod az érett hagymához kapcsolódó növényi kezdeményeket.

Gyengéden távolítsd el őket az anyanövényről, majd ültesd őket külön, az általad szimpatikusnak talált helyre. Ültesd újra az eredeti növényt is. Néhány évnek azonban el kell telnie ahhoz, hogy a leválasztott kezdeményekből először virág legyen.

 

 

Konklúzió

A Hyacinthus Orientalis egy hosszú múltra visszatekintő, tavasszal virágzó dísznövény, amely először a Mediterrán térségben, majd Hollandiában, később az egész világon népszerűvé vált.

Az emberek odavannak a fűszeres-édes illatáért és az élénk színeiért, amely akár a szívárvány bármely színében pompázhat. Ezek a virághagymás növények nem igényelnek túl sok odafigyelést, minden gond nélkül nevelhetőek.

Sőt mi több bármilyen kertbe vagy belső környezetbe jól illenek és más növényekkel kombinálva is szuperül kijönnek. Ha pár alapszabályt észben tartasz, a jácintok nevelése gyerekjáték lesz, például, hogy jó vízelvezetésű földet válassz. Saját magad is szaporíthatod, így akár tele is zsúfolhatod a kertedet gyönyörű tavaszi virágokkal.

 

 

Gyakran ismételt kérdések a kerti jácinttal kapcsolatban

Mikor ültessük a jácint hagymákat?

A jácint hagymákat ősszel, általában szeptember és november között kell elültetni, hogy tavasszal virágozzanak.

 

Milyen talajt igényel a jácint?

A jácintok jól drenált, termékeny talajt igényelnek, amely nem áll vízben. A talaj pH-értéke legyen semleges vagy kissé savas (6,0-7,0).

 

Milyen mélységbe és távolságra ültessük a hagymákat?

A hagymákat 10-15 cm mélyen és 8-15 cm távolságra egymástól kell elültetni.

 

Milyen fényviszonyokat igényel a jácint?

A jácintok a napos vagy enyhén árnyékos helyeket részesítik előnyben.

 

Mikor öntözzük a jácintokat?

A növekedési időszakban mérsékelt öntözést igényelnek, de a túlöntözést kerülni kell, mert a hagymák rothadását okozhatja.

 

Hogyan tároljuk a jácint hagymákat a virágzás után?

A virágzás után várjunk, amíg a levelek elszáradnak, majd óvatosan távolítsuk el a hagymákat a talajból. Tisztítsuk meg őket, hagyjuk megszáradni, és tároljuk száraz, hűvös helyen, amíg az ősz beköszönt.

 

A jácintok mérgezőek?

Igen, a jácint hagymái mérgezőek lehetnek emberekre és állatokra egyaránt, ezért óvatosan kezeljük és tároljuk őket.

 

Hogyan szaporíthatjuk a jácintokat?

A jácintokat hagymák elültetésével szaporíthatjuk. A virágzás után a hagymák természetesen osztódni fognak, amelyeket elültethetünk a következő évben.

 

A jácintok évelők vagy egynyári növények?

A jácintok évelő növények, de a virágzás intenzitása csökkenhet az évek során. Sok kertész úgy dönt, hogy évente cseréli a hagymákat, hogy a legszebb virágokat kapja.

 

A jácintok alkalmasak beltéri ültetésre?

Igen, a jácintok alkalmasak beltéri ültetésre is, például “forcírozásra”, amikor a hagymákat előre hűtött körülmények között tartják, majd melegebb, világos helyre helyezik, hogy gyorsabban növekedjenek és virágozzanak.

Ezt a módszert gyakran alkalmazzák a jácintok karácsonyi virágzásra való előkészítésére. Beltéri ültetés esetén ügyeljünk a jó vízelvezetésre és elegendő fényre, hogy a jácintok szépen fejlődjenek.

 

Mikor virágzik a jácint?

A kerti jácint (Hyacinthus orientalis) általában tavasszal virágzik, márciustól áprilisig, az időjárástól és a földrajzi elhelyezkedéstől függően. A pontos virágzási idő eltérhet az éghajlati viszonyoktól és a hagymaültetés idejétől függően, de általában a jácintok a tavaszi virágzás korai szakaszában nyílnak.

 

 

Források:

 1. Toxic Plants. University of California.
 2. Hyacinth. ASPCA.
 3. How Can I Keep Wildlife From Eating My New Bulbs? University of New Hampshire Cooperative Extension.
 4. Flowering Persistence and Pollinator Attraction of Early-Spring Bulbs in Warm-Season Lawns. HortScience.