Kávécserje (Coffea Arabica) termesztése, gondozása és minden amit tudnod kell – Teljes útmutató

A Coffea Arabica, más néven kávécserje, a Coffea nemzetségbe tartozó virágos növényfaj. A kávécserjék a trópusi Ázsiában és Afrika déli és trópusi régióiban őshonosak. A Rubiaceae családba tartoznak.

Gyümölcseik sok állat számára nagyon vonzóak voltak és még ma is azok. Az 1500-as években egy kecskepásztor fedezte fel először a kávécserjéket Etiópiában. Miután látta, hogy kecskéi a kávé gyümölcséből lakmároznak, gyökeres változást vett észre a viselkedésükben: tele lettek energiával, és egész éjjel fennmaradtak.

Mivel a pásztor nem tudta, mit kezdjen felfedezésével, alázatosan megosztotta azt a helyi szerzetesekkel. Miután elkészítettek néhány kávéitalt, a szerzetesek rájöttek, hogy egész éjjel imádkozni tudnak. Elég érdekes, nem?

Sokan az Arabica kávébabot részesítik előnyben a reggeli kávéjukban erős hatása és édes íze miatt. Ezen a közös asszociáción kívül a kávébabnak számos egészségügyi és szépségápolási előnye is van. Számos kulináris recept összetevőjeként is használják őket, különösen az olyan finom desszertekben, mint a tiramisu vagy a fagylalt.

 

 

kávécserje

A Coffea Arabica másnéven kávécserje

 • A kávécserjéket először Kaffában, egy korábbi etiópiai tartományban fedezték fel. Innen kapta nevét a kávécserje.
 • Bár sokan közülünk kávé rajongók, vannak, akik ennél tovább mennek. Beethovenolyan nagy kávérajongó volt, hogy mielőtt elkészítette volna a kávét, pontosan 60 kávébabot számolt meg csészénként.
 • A kávébab kiváló természetes gyógymódként szolgál a sötét karikák és a narancsbőr csökkentésére, a hajnövekedés serkentésére és a bőr hámlasztására. Tisztítószerként is használható a test vagy az otthonod számára.
 • A legtöbb termelő a kávébabot inkább más növények, például a gomba vagy a sárgarépa termesztésébe vonja be. A kertészkedésben azért népszerűek, mert elriasztják a rovarokat, kártevőket és a macskákat.
 • Napjainkban a kávécserjék az egyik legértékesebb és legszélesebb körben forgalmazott növénynek számítanak világszerte. Számos ország fontos exporttermékei.
 • Hawaii az egyetlen olyan régió az Egyesült Államokban, amely alkalmas a kávécserjék termesztésére. Már azelőtt is ismert volt kávétermeléséről, hogy állam lett volna.
 • A kávécserjék enyhén meleg helyen érzik jól magukat, ahol világos és közvetett fényt kapnak. Az ültetéskor a kissé savas talajban szeretnek növekedni.
 • A tavaszi növekedési időszakuk alatt két-három hetente egyszer gyenge folyékony műtrágyát érdemes nekik adni. A tél beállta után havonta kell tápoldatozni a növényt.
 • A kávébabban lévő koffein természetes védekező mechanizmusként működik a vadon élő állatok ellen. Ügyelj arra, hogy a kávécserjét olyan helyen tartsd, ahol a háziállatok nem érhetik el. Ez egy kicsit nehéz lesz, mert mindannyian tudjuk, hogy a macskák bárhová eljuthatnak.

 

 

A kávécserje tulajdonságai: Áttekintés

 • A Coffea nemzetség több mint 120 magról termesztett fajt tartalmaz. A legnépszerűbb fajták az Arabica (C. Arabica), amely a világ kávétermelésének mintegy 60-80%-át teszi ki, és a Robusta (C. Canephora), amely csak 20-40%-ot tesz ki.
 • A kávécserjék élettartama magas, egyes példányok akár 100 évig is elélnek. A legjobb termőképességű időszakuk azonban a 7-20 éves korukban van.
 • A Coffea Arabica növények cserjék, amelyek természetes élőhelyükön több mint 10 m magasra is megnőhetnek.
 • Ezeknek a fás örökzöld növényeknek fényes, sötétzöld, fodros szélű leveleik vannak, amelyek fűzfa alakú szárakon jelennek meg.
 • Az ültetéstől számított három-négy év elteltével a kávécserjék fehér, csillag alakú virágokat hoznak. Ezek a finom virágok kellemes és édes illatúak.
 • A kávécserjéknek körülbelül öt évre van szükségük ahhoz, hogy elérjék teljes potenciáljukat. Virágzásukat zöld, piros vagy sárga gyümölcsök követik, amelyeket cseresznyének neveznek, és amelyek éréskor színük feketés-vörösesre változik.
 • A cseresznyék érése körülbelül 9 hónapig tart. Ezalatt a termesztők nem tudnak magot felhasználni fogyasztásra.
 • Minden egyes termés két magot termel, amit ma kávébabként ismerünk. A magjaikhoz hasonlóan a termések is nagy mennyiségű koffeint tartalmaznak.
 • Egyes példányok csak egy magot tartalmazó gyümölcsöket is teremhetnek. Ezeket a magokat általában peaberrynek nevezik, és kisebbek és kerekebbek, mint a hagyományos kávébab.

 

 

kávébab az ágakon

Kávécserje termesztés

Ha szeretnéd otthonodba vagy kertedbe ültetni ezeket az elbűvölő és rendkívül illatos növényeket, nincs is jobb választás. Beltéri és kültéri termesztésre egyaránt alkalmasak, amennyiben sikerül a természetes élőhelyükhöz hasonló környezeti feltételeket biztosítani számukra. És azt biztosan állíthatjuk, hogy ez nem olyan nehéz, mint amilyennek hangzik!

A kávécserjék az erdőben nőnek, így nem szeretik a sok világos és közvetlen fényt. A részleges vagy teljes napfényt csak akkor viselik el, ha a nyarak hűvösek. Ha erős fénynek vannak kitéve, leveleik barnulni kezdenek és elhalnak.

Ezek a növények olyan helyen érzik jól magukat, ahol sok világos, de közvetett fényt kapnak. Ügyelj arra, hogy ablak közelébe vagy egy világos sarokba helyezd őket, hogy megvédd őket a túl sok napfénytől. Ha a szabadban termesztjük őket, a legjobb, ha olyan árnyékos helyre ültetjük, ahol a reggeli napfény is eléri őket.

A kávécserjék a trópusi övezetekben található, közepes magasságú hegyvidékeken található enyhén meleg körülményeket kedvelik. Az egészséges növekedéshez szükséges optimális hőmérséklet valahol (18-24 °C) között van. Ősszel és télen ezek a növények elviselik a hűvösebb hőmérsékletet is, de a faggyal egyáltalán nem jönnek ki.

Ha forró éghajlatú régióban élsz, és ezeket a növényeket a bab miatt termeszted, jobb, ha távol tartod őket a magasabb hőmérséklettől. A szélsőséges hőmérsékletek és a teljes napsütés fokozza a kávécserjék növekedését. Bár ez csábítóan hangzik, nem ajánlott, mert a termésüknek jobb íze van, ha lassú ütemben érik.

 

 

A kávécserjék átültetése

A kávécserjék az enyhén savas vagy semleges talajban is fejlődhetnek, de az ideális talaj pH-értéke 6 és 6,5 között van. Tőzegalapú, szerves anyagokban gazdag, jó vízelvezetésű virágföldben fejlődnek a legjobban.

Ha a kávécserje nem érzi jól magát a jelenlegi virágföldben, bármikor adhatsz hozzá több szerves anyagot, például tőzegmohát.

Minden tavasszal rendszeresen át kell ültetni. Ne feledd, hogy a cserép alján több lyuknak kell lennie a vízelvezetés javítása érdekében. Keress egy, a jelenleginél valamivel nagyobb edényt, töltsd meg megfelelő virágfölddel, és óvatosan ültesd át a növényt.

coffea arabica

Ha meg akarod tartani a kávécserje egy bizonyos méretét, a lombozatát bármikor meg lehet metszeni, amikor csak kedved tartja. A gyökereket is megmetszheted, hogy hosszabb ideig maradjon ugyanabban a cserépben.

A kávécserjéket néha olyan kártevők zavarják, mint a levéltetvek, lisztbogarak és atkák. Ezek a betolakodók fehér porszerű csomókkal, apró pókhálóval vagy egyszerűen csak a növényen látható rovarokkal jelzik jelenlétüket.

Ha a fertőzöttség bármely jelét észleled, kezeld a növényt egy tisztíalkoholba mártott vattakoronggal. Ha ez a módszer nem elég, akkor komolyabb vegyszerek, például rovarirtók vagy növényvédő szerek után kell nézni.

 

 

A kávécserje öntözése

Ha megfelelően öntözöd ezeket a növényeket, akkor egészségesen és boldogan nőnek, és hamarosan remek társai lesznek a többi virágnak, fának és cserjének. A kávécserjék vízimádók, ezért rendszeres és bőséges öntözést igényelnek.

Legyél azonban óvatos, mert a túl sok öntözés idővel gyökérrohadást és elhalást okozhat a növénynél. A tökéletes egyensúly megtalálása azonban egyáltalán nem nehéz! Sőt, egészen egyszerű, ha megérted a növény igényeit.

A virágföldnek folyamatosan nedvesnek kell lennie, de a kávécserjék nem fogják értékelni a pangó vizet vagy a nedves körülményeket. Az öntözések között mindig ellenőrizd a talajt, és ne hagyd, hogy teljesen kiszáradjon. Használhatod az „áztatás és szárítás” technikát, amely abból áll, hogy akkor öntözöd meg a kávécserjét, amikor azt veszed észre, hogy a talaj felső néhány centimétere kiszáradt.

A kávécserjék nedves környezetben érzik jól magukat. Természetes élőhelyükön sok esőt és ködöt kapnak, így hozzá vannak szokva az 50%-nál magasabb páratartalomhoz. Ha a növényed körül túl száraz a levegő, naponta nedvesítheted a növényt, hogy fenntartsd az ideális páratartalmat.

 

 

forrás: https://www.obi.hu/

A kávécserje szaporítása

A kávécserjék könnyen szaporíthatók friss magvakkal vagy már meglévő növényről származó magvakkal. Magjaik csírázása azonban hosszú időbe telik, mivel ezek a növények viszonylag lassan nőnek. A jó hír az, hogy szárdugványozással gyorsabban szaporíthatod őket. Ez a technika lehetővé teszi, hogy több kávécserjével bővítsd a kertedet, vagy megajándékozd a koffeinkedvelő barátaidat.

A dugványok jól reagálnak a szaporításra, ha kora nyáron vesszük le őket. A dugványoknak körülbelül 20-25 cm hosszúnak kell lenniük, és csak egy pár felső levelet tartalmazniuk. Tölts meg egy edényt friss virágkeverékkel, ültesd el a dugványokat, és tartsd a földet enyhén nedvesen. Akkor tudod, hogy egészséges gyökérzet alakult ki, ha a szár meghúzásakor némi ellenállást érzel.

 

 

Összefoglalás

Most, hogy már tudod, honnan származik a napi kávéd, feltétlenül be kell szerezni egy vagy több ilyen növényt. A kávécserjék elég könnyen termeszthetők, és hosszú életük miatt remek társak lehetnek. Megfelelő gondoskodás esetén erős és kellemes illatukkal feldobhatják környezetüket.