Melyek a legjobb irodai növények? Itt vannak a egnépszerűbbek

Az embereknek természetes igényük van arra, hogy kapcsolódjanak a természethez és a környezetükhöz, ez a jelenség a “biofília”.

Az évek során számos tanulmány kimutatta, hogy a természet beltérbe helyezése meglepően sok előnnyel járhat a munkavállalókra és általános egészségi állapotukra nézve. Másrészről viszont, túl sok időt tölteni zárt térben, zöld és természetes elemeket nélkülöző helyiségekben negatív hatással lehet a jólétre.

Akár egy hagyományos irodában, akár otthonról dolgozol, mindenképpen szükséged van néhány növényre amely társaságot nyújtson. És a jó hír az, hogy nem kell tapasztalt kertésznek lenned ahhoz, hogy vonzó növényeket termessz beltérben.

A lényeg az alacsony karbantartási igényű növények kiválasztása, amelyek részedről túl sok erőfeszítés nélkül is fognak virágzani.

Olvass tovább, hogy megtudd, melyek az irodai növények legfontosabb előnyei és melyek a legjobb irodai növények.

 

 

Az Irodai Növények Előnyei

Az irodai növények csökkenthetik a stresszt  – Egy 2010-es tanulmány szerint az irodai növények termesztése kevesebb stresszt okozott a munkavállalók körében. A tanulmány eredményei igen meglepőek voltak, mivel a depresszió 58%-kal, a feszültség és a szorongás 37%-kal, a fáradtság 38%-kal, a harag és az ellenségesség pedig 44%-kal csökkent.

Ugyanezen tanulmány szerint már egyetlen növény is nagy hatással lehet, és jelentősen javíthatja a munkahelyi környezetet. És ez nem is meglepő, hiszen a zöld színről köztudott, hogy nyugtató és pihentető hatással bír.

Egy növény az irodában produktívabbá tehet – Négyzetméterenként csak egy növény hozzáadása akár 14%-kal is növelheti a dolgozók termelékenységét. A tudósok megállapították, hogy a steril és minimalista munkakörnyezet káros lehet, és a dolgozók rosszul érezhetik magukat.

A pszichológusok évek óta tanulmányozzák ezt a kérdést, és e cikk szerint arra a következtetésre jutottak, hogy a dolgozók boldogabbak és produktívabbak lesznek, ha az irodahelyiségüket vonzó növényekkel díszítik.

A növények tisztítják a levegőt – A fotoszintézis során a növények szén-dioxidot vesznek fel a környezetükből, és oxigént bocsátanak ki. Ez rendkívül előnyös számunkra, és egészségesebbé teszi a munkakörnyezetünket.

Ezen kívül a növények más káros vegyi anyagokat, például formaldehidet, benzolt és triklór-etilént is képesek eltávolítani a levegőből, így azt tisztábbá és biztonságosabbá teszik a belégzés szempontjából.

De ez még nem minden. Ha a munkaterületedet megosztod zöld társaiddal, az a kreativitásodat is fokozhatja, és az irodában is otthonosabban érezheted magad.

Tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy minden irodában, legyen az bármilyen kicsi, legalább egy növénynek lennie kell. Íme néhány a legjobb növény közül, amely különösebb erőfeszítés nélkül is boldogul az íróasztalodon:

 

 

Szobai futóka

szobai futóka gondozása

Az Epipremnum Aureum, más néven Szobai futóka növények nagyon barátságosak, és tökéletes kiegészítői bármilyen gyenge fényviszonyú környezetnek, például egy irodának vagy egy dolgozófülkének.

A kertészvilágban ezeket a szívós dísznövényeket általában Ördögi borostyánnak is nevezik, mivel szinte lehetetlen elpusztítani őket. Ráadásul a Szobai futóka növényeknek szinte természetfeletti képességük van arra, hogy lombozatukat sok természetes fény nélkül is zölden tartsák.

Mivel a Szobai futóka sokféle környezetben kényelmesen megél, világos, közvetlen fényben és árnyékban is jól érzi magát. A legjobb, ha a Pothos növényeket megóvjuk a túlzott, erős napfénytől, különösen a forró nyári hónapokban.

Ami az öntözést illeti, a Szobai futóka növényeknek nincs szükségük sok vízre, és nem bánják, ha időnként elfelejtjük megöntözni őket. Ha nem igazán teszed majd jól dolgodat, a növényed jelezni fogja neked.

Ha Szobai futókád kissé lankadtnak tűnik, akkor lehet, hogy több vízre van szüksége. A sárga levelek viszont a túlöntözés jelei. A túlöntözés vagy alulöntözés elkerülése érdekében a legjobb, ha az “áztatás és szárítás” módszert alkalmazod, amely abból áll, hogy akkor öntözöd meg a növényt, amikor a talaj száraz tapintásúnak tűnik.

A legtöbb kertész a meleg évszakokban inkább 5 naponta egyszer, a hideg évszakokban pedig 10 naponta egyszer öntözi meg a Szobai futóka növényét.

Ami a talajt illeti, ez a kevés karbantartást igénylő növény a tápanyagban gazdag talajt kedveli, de tápanyagszegény talajban is képes növekedni. A Pothos növények egyik legmenőbb tulajdonsága, hogy közvetlenül vízben is képesek növekedni.

Ha tehát levágsz egy részt a tőkéből, és egy vázába vagy egy pohár vízbe teszed, látni fogod, hogy a gyökerek elég gyorsan elkezdenek kialakulni, különösen a növekedési időszakában, ami a tavaszi és nyári időszak.

Ha akváriummal rendelkezel az irodádban, akkor az akváriumban is nevelhetsz néhány indát, mivel a gyökerek nagyon jól fognak kinézni, és nem ártanak a halaknak.

A legjobb azonban, ha a Szobai futóka növényeket a kutyáktól és macskáktól biztonságos távolságban tartod, mert a levelek és a szárak lenyelése meglehetősen mérgező, és hányást okoz.

Tehát, amíg nincs olyan irodai kabalaállatod, amelyik imádja a növényeket rágcsálni, a Pothos növény tökéletes irodai társ lesz. Ha többet szeretnél megtudni ezekről a növényekről, akkor olvasd el a Szobai futóka termesztéséről és gondozásáról szóló teljes útmutatónkat.

 

 

ZZ Növények

agglegénypálma

A Zamioculcas Zamiifolia, közismert nevén a Legénypálma, egy másik alacsony fenntartású növény, amely jól érzi magát egy irodai környezetben. Ennek a növénynek a vonzó, bőrszerű levelei, vastag lágyszárai és gumós rizómái vannak, amelyek hosszú ideig tárolják a vizet.

Ez azt jelenti, hogy nem kell aggódnod amiatt, ha elfelejted öntözni a Legénypálmádat. És a legjobb ebben a barátságos növényben az, hogy ha nem kap elég vizet, akkor nem fog elszáradni és elpusztulni, hanem egyszerűen abbahagyja a növekedést.

A Legénypálma nem kezdi elhullatni a leveleit az első kellemetlenség jeleinél, ezért sok belsőépítész és kertész rajong ezért a csodálatos növényért.

A Legénypálma általában lassan növő növénynek számít, így nem igényel sok metszést vagy átformálást. Nem vonzza a kártevőket, és nem fogékony a betegségekre, így ha jelenleg olyan irodai növényt keresel, amely lenyűgözi a látogatókat és feldobja a teret, akkor a tökéletes jelöltről van szó.

Ráadásul a Legénypálmát az sem zavarja, ha egyik helyről a másikra költözik, és akár 8 hónapig is képes fennmaradni olyan környezetben, ahol csak mesterséges fény van, anélkül, hogy gondok jeleit mutatná.

A Legénypálma ideális ciklusa azonban 4 hónap szokásos irodai környezetben töltésből (nyugalmi időszak), és 4 hónap nagyon meleg és jól megvilágított, sok nedvességgel tele helyiségben (növekedési időszak/tápanyag-utánpótlás) töltésből áll.

Ha többet szeretnél megtudni ezekről az alacsony fenntartási igényű növényekről, olvasd el a Zamioculcas zamiifolia termesztéséről és gondozásáról szóló teljes útmutatónkat.

 

 

A Kígyónövény

anyósnyelv

A Sansevieria, a kertészvilágban általánosan ismert “kígyónövény” vagy “anyósnyelv” egy nagyon népszerű dísznövény, amely nem bánja ha hetekig elhanyagolják, anélkül, hogy elveszítené leveleit vagy gondok bármely jelét mutatná.

A kertészek világszerte rendkívül toleránsnak és barátságosnak tartják ezt a növényt, mivel túléli a szárazságot, az alacsony fényviszonyokat, és nem vonzza a kártevőket.

Amellett, hogy könnyen termeszthető és gondozható, az Anyósnyelvek oxigént bocsátanak ki, és számos veszélyes méreganyag, például a benzol és a formaldehid eltávolításával tisztítják az irodában vagy otthonodban lévő levegőt.

Az Anyósnyelvek Dél-Ázsia, Madagaszkár, Etiópia és Afrika sivatagjaiban őshonosak, így nem igényelnek sok vizet. Mint fent említettük, ezek a vonzó dísznövények rendkívül szárazságtűrőek, és akkor fognak jól fejlődni, ha 2-3 hetente egyszer öntözöd őket.

Az Anyósnyelvek felfelé nőnek, és kevés vízszintes helyet foglalnak el, így tökéletesen alkalmasak kis irodákba, fülkékbe és folyosókra. Gyönyörű, tarka leveleiknek köszönhetően az Anyósnyelvek bármilyen unalmas sarkot feldobnak.

A piacon számos Anyósnyelvfajta kapható, de a legnépszerűbb a Sansevieria trifasciata, amely egyben a leggyorsabban növekvő fajta is. Sötétzöld levelekkel és világossárga keresztsávozással ellátott leveleivel ez a növény remek kiegészítője lesz egy monoton irodának.

További vonzó Anyósnyelv-fajták a következők: Sansevieria Cylindrica, Sansevieria ‘Twisted Sister’, Sansevieria ‘Golden Hahnii’, Sansevieria Ehrenbergii (Kék Sansevieria) és Sansevieria Ehrenbergii ‘Banana’.

 

 

A Vitorlavirág

peace lily
vitorlavirág

A Spathiphyllum, közismert nevén a Vitorlavirág egy másik alacsony fenntartású növény, amely részedről túl sok erőfeszítés nélkül teszi barátságosabbá az irodádat.

A Vitorlavirágot a kertészek “szekrénynövénynek” becézték, köszönhetően annak, hogy alacsony fényviszonyok között és akár egy szekrényben is képes egészségesen és boldogan fejlődni.

Ha tehát olyan irodai növényt keresel, amelynek nincs szüksége sok mindenre a virágzáshoz, a Vitorlavirág az ideális társ. Fényes, hosszúkás leveleivel és finom virágaival a Vitorlavirág az unalmas munkafülkét barátságosabb munkaterületté varázsolja.

Fontos megjegyezni, hogy bár a Vitorlavirágok gyenge fényviszonyok között is jól érzik magukat, mégis szükségük van némi természetes fényre, ezért olyan helyiségben kell tartani őket, ahol van ablak.

A Vitorlavirágodat nem kell az ablakpárkányon nevelned, és nem is ajánlott, mert ez a növény rendkívül érzékeny a teljes napfényre, ami károsíthatja finom lombozatát.

Az öntözés szempontjából a Vitorlavirág kissé szokatlan, mivel sok vizet igényel, de érzékeny lehet a túlöntözésre. A biztonság kedvéért, valamint a túlöntözés és az átázás elkerülése érdekében alkalmazd az “áztatás és szárítás” technikát, és a bőséges öntözés előtt várd meg, amíg a talaj teljesen megszárad.

A Vitorlavirágok átlagosan heti egy öntözést igényelnek, de ez függhet a környezettől. Ha a növény lankadni kezd, akkor több vízre lehet szüksége. A Vitorlavirág szereti a párás környezetet, ezért a heti kétszeri párologtatás is jót tesz neki.

Tudj meg többet ezek a könnyen kezelhető irodai növények ideális termesztési körülményeiről a Vitorlavirágok termesztéséről és gondozásáról szóló teljes útmutatónkból.

 

 

Aloe Növények

aloe-vera-
aloe vera

Az Aloe egy lenyűgöző nemzetség, amely 560 különböző lágyszárú növényfajt tartalmaz. Az Aloe nemzetséghez tartozó növények sokféle színben, formában és méretben léteznek, és legtöbbjük rendkívül irodabarát.

Az Aloek általában vastag, húsos levélrozettákból állnak, és színes virágokat hoznak. A legnépszerűbb Aloe növény az Aloe Vera, egy sokoldalúan lágyszárú lédús növény, amelyet az egészség- és szépségiparban sokféleképpen használnak.

Ez a gyógynövény könnyen termeszthető egy irodában vagy egy munkafülkében, mivel javítja a levegő minőségét, és nagyon kevés vizet igényel.

A legtöbb Aloe nagy rajongója a napfénynek, ezért nem jó ötlet őket gyenge fényviszonyok között tartani. A legjobb, ha napos ablakpárkányon vagy az íróasztalodon tartod őket, ha az ablak közelében van.

Az Aloek jól érzik magukat a legtöbb irodaházra jellemző szobai környezetben, de nagyon szívósak, így nem bánják az időnkénti hőmérséklet-ingadozást.

További példák az iroda-barát Aloe növényekre: Aloe Juvenna, Zebra Aloe, Aloe Broomi, Aloe Stirata, Aloe Carmine Monrovia, Aloe Plicatilis, Piros Aloe és Aloe Dorotheae.

Nem kell azonban ezekre a fajtákra korlátozódnod, hiszen bármilyen típusú aloet választhatsz, és biztosan jól érzi majd magát az íróasztalodon.

 

 

A Rákvirág és Piros Levelű Rákvirág (Aglaonema)

Vörös színben is pompásan mutat. forrás: http://mygardenforest.com/

Egy másik nagyon népszerű szobai dísznövény a Rákvirág, más néven “kínai örökzöld”. Vonzó lombozatával a Rákvirág barátságos irodai társ lehet, mivel könnyen alkalmazkodik a különböző környezetekhez. Az ázsiai trópusi erdőkben őshonos Rákvirág értékeli a közvetlen fényt, és még a fluoreszkáló fényhez is képes alkalmazkodni.

A Rákvirág növények nem igényelnek gyakori öntözést, mivel érzékenyek a gyökérrothadásra. Ez azt jelenti, hogy erősen ajánlott ezeket a sokoldalú társakat jó vízelvezetésű talajba ültetni, és az “áztatás és szárítás” módszert alkalmazni, amely abból áll, hogy az öntözés előtt az ujjunkkal ellenőrizzük, hogy teljesen száraz-e a talajuk.

A puha szárak és a sárguló levelek a túlöntözés jelei, míg a lelógó levelek az alulöntözés vagy az elégtelen fényviszonyok jelei. Bár úgy tűnhet, hogy a Rákvirágnak sok követelménye van, a dolgok valójában elég egyszerűek.

Ennek a növénynek mindössze rendszeres hőmérsékletre, jó vízelvezetésű talajra, mérsékelt fényre és időnként egy kis vízre van szüksége ahhoz, hogy jól boldoguljon az irodában.

Amint hozzászoksz egyszerű természetéhez, nem jelent majd problémát ennek a növénynek a gondozása. Ha szakértő termesztővé szeretnél válni, olvasd el a Rákvirágról szóló teljes útmutatónkat.