Indiai citromfű (Cymbopogon Citratus) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

A Cymbopogon citratus, más néven indiai citromfű, a Poaceae családba tartozó díszfűfaj. Ez a növény Délkelet-Ázsia szigetvilágában őshonos, és világszerte számos trópusi és szubtrópusi régióban honosodott meg.

Az indiai citromfű növények nemcsak csábító megjelenésük miatt, hanem alacsony fenntartási igényüknek köszönhetően is jó hírnévnek örvendenek. Ha megszokják a környezetüket, ezek a növények a legmenőbb és legkellemesebb pajtások. Termesztésük és gondozásuk jutalma pedig még jobb!

Gyönyörű lombjukat számos tájdíszítésben élvezheted, például fűszerkertekben, trópusi kertekben, ösvények vagy határok mentén. A legtöbb kertész az indiai citromfüveket a szabadban termeszti, de beltéri környezetben is lenyűgöző cserepes növények lehetnek.

És mintha ez nem lenne elég jó ok arra, hogy elkezdjük termesztésüket, az indiai citromfű növényeknek egészen elképesztő illata van!

Most, hogy felkeltettük a kíváncsiságodat, olvass tovább, hogy megtudj még több érdekességet az indiai citromfűről, és arról, hogy milyen egyszerűen termesztheted, gondozhatod és szaporíthatod őket!

 

 

Az indiai citromfű növényről

 • Indonéziában és a Fülöp-szigeteken őrült módon nőnek az indiai citromfüvek. Az indonéz helyiek ezeket a növényeket serai dapur, serai vagy sereh néven emlegetik. A Fülöp-szigeteken az emberek tangladnak, baliokónak vagy salainak hívják őket.
 • Ezek a növények fiatalon minden gond nélkül kibírják a betakarítást. Gyorsan növekednek, és a betakarítás után rövid időn belül frissen teremnek.
 • Leveleik rendkívül illatosak, és kiváló alapanyagként szolgálnak különböző konyhai receptekhez. Sokan használják őket sült csirkéhez, lechónhoz (spanyol sertéshúsétel), tom yum leveshez és thaiföldi kókuszleveshez.
 • Az indiai citromfüvek nagy szerepet játszanak a hagyományos gyógyászatban. Számos gyógyhatással rendelkeznek, többek között antibakteriális, gombaölő, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, antioxidáns, emésztést elősegítő és reumaellenes tulajdonságokkal.
 • Az indiai citromfűből nyert illóolaj kiváló élénkítő és fájdalomcsillapító. Egyesek úgy vélik, hogy ennek az olajnak hipnotikus és antidepresszáns hatása is lehet az emberre.
 • Napjainkban az indiai citromfű szárított levelei még mindig kedvelt alapanyagok ízesített teák készítéséhez. Finom citromos ízt kölcsönöznek, de kellemes édességgel.
 • A méhészek nagyra értékelik a citromfűolajat, mert képes a csapdákba csalogatni a rajokat. Az illóolaj a haszonállatok számára is hasznos, mert a bosszantó istállólegyeket is képes elriasztani.
 • Az indiai citromfű növény enyhén mérgező a háziállatok számára, emésztési problémákat vagy légzési nehézségeket okozhat. Biztonsági okokból tartsd ezeket a növényeket olyan helyen, ahol bundás barátaink nem érhetik el őket.

 

 

ázsiai citromfű
Cymbopogon Citratus

Az Cymbopogon Citratus tulajdonságai: Áttekintés

 • A citromfű a Cymbopogon nemzetségbe tartozik, amely mintegy 55 fűfajt tartalmaz.
 • Örökzöld évelő növény, amelyek magasságuk elérheti a 60-120 cm közötti magasságot és a 60-90 cm közötti szélességet.
 • Lombozatuk egyszerű, keskeny, vonalas alakú, világoszöldtől a kékeszöldig terjedő színű levelekből áll. A levélkék általában 46-91 cm hosszúak.
 • Az indiai citromfüvek összességében csomószerűen nőnek, és a tövüknél valahogy magenta színű szárakkal rendelkeznek. Leveleik gazdag, citromos illatúak, különösen, ha összenyomják őket.
 • Ezek az aromás növények általában nem virágoznak rendszeresen. De amikor igen, virágaik nyár végétől őszig megjelenhetnek, és alig láthatóak.
 • Virágzásuk idején az indiai citromfű növények apró, hóvirágszerű virágokból álló fürtöket hoznak. Ezek a zöld, a fehér vagy a rózsaszín különböző árnyalatait mutatják.
 • Szép társak lehetnek más, gyógynövénykertekben termeszthető növényfajok, például az kasvirág, a gólyaorr, a hibiszkusz, a citromverbéna, a körömvirág, a menta vagy a kurkuma mellett.

 

 

Az indiai citromfű termesztése

Az indiai citromfüvek akkor a legboldogabbak, ha gazdáiknak sikerül otthon szimulálniuk a természetes élőhelyükön uralkodó körülményeket.

 

Fényigény

A legtöbb trópusi növényhez hasonlóan jól érzik magukat a sok fényben, melegben és nedvességben. Bár úgy tűnhet, hogy ezeknek a növényeknek nehéz a kedvében járni, végül is nem is olyan válogatósak. Ha egyszer megérted az alapvető igényeiket, nagyon könnyen kezelhetőnek, sőt, még élvezetesnek is fogod találni őket!

Mint fentebb említettük, az indiai citromfüvek sok közvetlen fényben érzik jól magukat. Nagyon fontos, hogy olyan helyre ültessük őket, ahol naponta legalább hat órányi teljes napfényt kapnak. Ha részleges vagy teljes árnyékban neveled ezeket a növényeket, akkor növekedésük szétszórtan fog megjelenni, és hajlamosabbak lesznek a kártevőfertőzésre.

 

Cymbopogon_citratus
indiai citromfű

Hőmérséklet

Ami a hőmérsékletet illeti, az indiai citromfüvek egészségesen és boldogan fejlődnek a forró, ködös éghajlatú régiókban. Nem nagyon tűrik a fagyot, és azonnal mutatják elégedetlenségüket, ha hideg környezetnek tesszük ki őket. A téli hideg idején a legjobb, ha a növényeket behozod a házba, amikor a hőmérséklet eléri a 6 °C fokot.

 

Betegségek

Az indiai citromfüvek körében a leggyakoribb probléma a rozsdagomba. Ez a betegség a lombozaton barna csíkok vagy foltok formájában mutatja meg jelenlétét, ami miatt a kezeletlen növények egy idő után elpusztulnak. Ha ezeket a jeleket észleled szeretett növényeiden, távolítsd el az egészségtelen részeket, és változtass az öntözési stíluson.

A legjobb módszer a rozsdásodás megelőzésére, ha a citromfüvet a talaj szintjén öntözöd, anélkül, hogy a lombozatukhoz érne a víz.

 

 

Az indiai citromfű ültetése

Az indiai citromfű növények jól érzik magukat a gazdag, agyagos, jó vízelvezető képességű talajokon. Ha nem találod meg a növények számára tökéletes talajkeveréket, akkor dúsító adalékanyagokkal kell módosítania azt.

Ültetés előtt gondoskodj arról, hogy bőséges mennyiségű komposztot, levélpenészt vagy trágyát adj hozzá, hogy szép termesztőközeggel kényeztesd növényeidet.

 

Trágyázás

Az indiai citromfű növények időnként trágyázást igényelnek, hogy formában tartsák őket. Aktív növekedési időszakuk alatt kéthetente egyszer adj a csemetéknek jó minőségű, nitrogénben gazdag (6-4-0) műtrágyát. A trágyatea is előnyös lehet számukra, amely biztosítja ezeknek a növényeknek a szükséges tápanyagmennyiséget.

Bár az indiai citromfüvek kiválóan alkalmasak meleg éghajlatú kertekbe, beltérben is termesztheted őket szép cserepekben. Sok helyre van szükségük a fejlődésükhöz és az egészséges gyökerek befogadásához, ezért legalább 30 cm átmérőjű cserépbe kell ültetni őket. Olyan cserepeket keress, amelyek alján vízelvezető lyukak vannak, hogy a felesleges talaj megfelelően le tudjon folyni.

Amikor az indiaicitromfüvek elkezdik kinőni a cserepüket, át kell ültetni őket új, a jelenleginél egy mérettel nagyobb cserepekbe. Általában ezek a növények gyors növekedési ütemük miatt évente egyszer átültetést igényelnek. Az optimális eredmény érdekében a legjobb, ha tavasszal ülteted át a növényeket, amikor a legélénkebbek.

Ha növényeid egynél több vegetációs időszakon mennek keresztül, évente meg kell metszeni őket, hogy megőrizzék friss és rendezett összképüket. Ez a folyamat abból áll, hogy a tél végén eltávolítjuk az összes egészségtelen, sérült vagy elhalt lombozatot.

Ekkor a növények egy pihenőidőszakon mennek keresztül, és körülbelül 15 cm magasságban nyírhatod meg őket. Az új növekedés akkor fog kibontakozni, amikor eljön a tavaszi meleg.

 

 

thai citromfű

Az ázsiai citromfű öntözése

Az indiai citromfű növényeket a fűszernövényeket kedvelő kertészek egyik kedvenceivé teszi a szárazságtűrésük. Bár ezek a szép növények az első növekedési időszakukban némi extra figyelmet igényelnek, ha egyszer már megtelepedtek, kevés vízzel is jól boldogulnak.

Rendszeres nedvesség mellett fejlődnek a legjobban, de a túl sok víz idővel gyökérrothadáshoz vezethet.

Az optimális öntözés érdekében időről időre ellenőrizd a talajukat. Amikor az aljzat felső fele kiszárad, akkor friss vizet adhatsz nekik. Azonban az öntözés gyakorisága mindig más és más lesz az évszaktól és az időjárástól függően.

Ha az eső gyakori, akkor ezek a növények egyáltalán nem igényelnek kiegészítő öntözést. A forró és száraz nyári hónapokban viszont a szokásosnál gyakrabban kell öntözni őket.

 

 

Az indiai citromfű szaporítása

Ha azon gondolkodsz, hogy több ilyen mutatós növény kellene, jó hírünk van! Az indiai citromfű növényeket nagyon könnyű szaporítani, köszönhetően csomókban történő növekedésüknek. Csak annyit kell tenned, hogy kiásod a növényeidet, elosztod a gyökereiket, és voilá! Annyi új citromfű csemete lesz körülötted, amennyit csak akarsz.

Mint mindig, most is rajtad múlik, hogy mekkora lesz az osztott citromfű részek mérete. A lényeg az, hogy ezeknek a növényeknek minden egyes karcsú levele általában gumószerű gyökerekhez kapcsolódva nő. Ez az érdekes tulajdonság minden levélnek magában hordozza a lehetőséget, hogy újonnan születő csomóvá váljon, így nagyobb esélyed lesz a növények sikeres szaporítására.

Miután az indiai citromfüvet kihúztad a talajból, éles ásóval szétválaszthatod a gumóikat. Minden egyes osztást ültess el a kertben lévő állandó helyükre, és gondoskodj a megfelelő vízellátásról. Cserepekben is nevelheted őket, és átültetheted őket a szabadba, amikor az utolsó fagyveszély is elmúlt, általában tavasszal.

 

 

Összefoglalás

Még ha az indiai citromfüvek nem is olyan mutatósak és virágosak, mint más dísznövények, minden gyűjtő kertjében megérdemelnek egy esélyt. Örökzöld lombozatuk vonzó trópusi hangulatot kölcsönöz a környezetüknek, és bájos, citromos illatuk van. És amikor ilyen kevés erőfeszítést igényelnek a részedről, hogyan tudnál még mindig ellenállni nekik?