Hármaslevelű Kúszóka (Cissus Rhombifolia) gondozása és minden amit tudnod kell róla – Teljes útmutató

A Hármaslevelű Kúszóka vagy más néven Délszőlő, Cissus Rhombifolia nem csak nagyszerűen képes stresszmentesíteni a környezetedet, de világosabbá is teszi azt. Bár némely növényt nehezebb gondozni, mint másokat, arról soha nem szabad megfelejtkeznünk, hogy mindegyik értéket teremt az otthonunk számára.

A hármaslevelű kúszóka is ilyen kiegészítő lehet, amely szépséget és nyugalmat áraszt, anélkül, hogy túlzottan megnövelné a házimunkád mennyiségét. A Cissus Rhombifolia lehetővé teszi számodra, hogy egy szőlőbirtok hangulatát becsempészd az otthonodba, mindezt az ott szokásos nagy munkálatok terhe nélkül.

Amikor a borostyánra gondolsz, akkor neked is biztosan vagy egy mérgező gyomnövény vagy a falakat befutó buja zöld indák tengere jut eszedbe. Bár kinézetre (és az angol elnevezésében) hasonlítanak egymásra, ez a növény valójában a szőlőfajták családjába tartozik. Mindent összevetve ezeket a gyönyörűséges növényeket sokkal egyszerűbb gondozni, elbűvölőek lesznek akár a plafonról lógatod le őket, akár egy cserépbe ülteted az udvarodban vagy a szobában.

A rajta található bogyós gyümölcsök nem ehetők, de egész évben vonzó megjelenést kölcsönöznek a számára. Ahogyan a legtöbb szobanövény, úgy a hármaslevelű kúszóka is viszonylag ellenálló a kártevőkkel szemben, de nem árt bizonyos időközönként leellenőrizni őket, levéltetvekre és az otthoni környezetben gyakran előforduló bogarakra.

Ha további érdekességeket szeretnél megtudni a délszőlőről, akkor olvass tovább.

 

 

hármaslevelű kúszóka

Mindent a Cissus Rhombifolia növényről

 • A hármaslevelű kúszóka, habár úgy néz ki, valójában nem borostyán.
 • A Cissus rhombifolia a 40-es évek közepe óta népszerű szobanövény.
 • Bizonyos helyeken a hármaslevelű kúszókát Venezuela Treebine-nek hívják.
 • A délszőlőt, a túlélése érdekében, részben árnyékos helyre kell ültetni.
 • Képes arra, hogy felmásszon bizonyos helyeken, hogy egyszerűen lógjon, illetve, hogy az otthonának szánt cserép keretei között maradjon.
 • Beltérben nevelve akár 1,5 méter hosszúra vagy magasra is meg tud nőni.
 • A Cissus rhombifolia a tavasz folyamán pici, zöld, polyhos virágokat növeszt.

 

 

A hármaslevelű kúszóka jellemzői

 • A hármaslevelű kúszóka a Vitaceae (szőlőfélék) családjába tartozik.
 • Különösen gyenge fényviszonyok között és szűrt fényben érzi jól magát.
 • Elnevezései lehetnek a hármaslevelű kúszóka és a délszőlő.
 • A délszőlő Mexikóban és Kolumbiában őshonos.
 • A szabadban tartott példányok elérhetik a 3 méteres hosszúságot/magasságot is.
 • a szabadban trópusi körülmények között érzik igazán jól magukat.
 • A Cissus rhombifolia-nak bogyós termése van, amely a nyári hónapokban kékesfekete színben pompázik.
 • A leveleinek formáját tekintve nagyon hasonlít a tölgyfa leveleihez.

 

 

Cissus Rhombifolia
Cissus Rhombifolia növény | forrás: bhg.com

A délszőlő gondozása

Szobában nevelni a délszőlőt egyáltalán nem bonyolult feladat. Egyszerűen a közvetett fénnyel megvilágított helyre kell tenni, ahol csak minimális fény éri. Futónövény lévé nem igényel erős fényforrást.

A növény méreteinek kordában tartásához egyszerűen távolítsd el a túlnőtt és nemkívánatos leveles indákat. Ültesd tápanyagban gazdag, jó vízelvezető képességekkel rendelkező talajba. A speciális, afrikai ibolyák számára kifejlesztett földkeverék a legjobb választás, de bármilyen csúcsminőségű, organikus talajban jól fogja magát érezni.

A hármaslevelű kúszókát minden évszakban csak egyszer szabad műtrágyázni. Bármilyen szobanövényeknek készült műtrágya alkalmazható, csak arra kell figyelned, hogy megfelelően, legalább a felére hígítsd.

Természetszerűleg a levelek színe gazdag zöld és amíg ez nem változik biztos lehetsz benne, hogy a növényed megfelelően van táplálva. Amennyiben a levelek enyhén elsárgulnának, úgy élénkítés képpen adhatsz neki egy kis extra adag műtrágyát.

A délszőlő számára az ideális hőmérséklet 15 és 26 °C közé esik, viszont elmondható, hogy egészen 2°C-ig képes túlélni. Éppen ezért olyan kedvelt azon kertészek körében, akik szeretnek kísérletezni, viszont nem rendelkeznek a neveléséhez szükséges megfelelő környezettel.

 

 

A hármaslevelű kúszóka öntözése

A délszőlő öntözéséhez némi szorgalomra lesz szükséged, de ne gondolj semmi komplikáltra. Mivel trópusi növényről van szó, ezért rengeteg nedvességre van szüksége, ám a túl sokkal sem teszünk igazán jót neki.

A délszőlő földjének enyhén ki kell száradnia két öntözés között. Amikor az öntözésre kerül a sor, akkor nem szabad szűkmarkúan bánni a vízzel, hagyni kell, hogy a víz a cserép legmélyére is lehatolhasson.

délszőlő növény

Tegyük a Cissus Rhombifolia-t olyan függesztett vagy a földön tárolt tartóba, amelyen vannak vízelvezető nyílások. Ez lehetővé fogja tenni, hogy a felesleges víz el tudja hagyni a földet és ne tegye tönkre a gyökereket.

A megfelelő páratartalom előidézéséhez, tedd a cserepet kavicságyásra, amit a vízelvezető lemez fölé helyezel. Ez a koncepció fog gondoskodni arról, hogy a növény ne száradjon ki, illetve, hogy a gyökerei se menjenek tönkre. A felfüggesztett edények esetében fontos a levelek, illetve növény vízpermetezéséről gondoskodnunk, ezzel tudjuk ugyanis szabályozni a páratartalmat.

 

 

A délszőlő szaporítása

A hármaslevelű kúszóka szaporításában a legjobb eredményeket tavasszal, a vegetációs időszakban érhetsz el. A kifejlett növények esetében az évente egyszeri újraültetés és földcsere jó ötlet lehet. Bár a gyökere lassan nő, cserépcsere közben is elvégezheted a szaporítását, esetleg a növényről is szedhetsz le e célra hajtásokat.

A világos helyeken a szaporítás alatt álló növények gyorsabban nőnek. Ráadásul az így kapott egészséges hajtások a friss földben is könnyebben gyökeret fognak ereszteni. Akárcsak a szőlő esetében, a délszőlő is szaporítható a vízben való gyökereztetéssel, majd a kihajtott növényi rész friss, tápanyagban gazdag talajba való ültetésével.

Ennek a kezdeménynek körülbelül 15 centiméter hosszúnak kell lennie és néhány levél kell, hogy díszelegjen rajta. Vízben és a földben egyaránt kb. 6 hét kell a gyökereknek a kifejlődésre. A vízben történő gyökereztetéskor ügyelj arra, hogy legalább hetente cseréld ki a vizét.

Az egészséges gyökérzet kialakulását leginkább a tőzegmohát, kókuszrostot, hungarocell darabokat és fakérget tartalmazó földkeverék tudja garantálni. A tőzegmoha savasságáról sem szabad elfelejtkeznünk.

Mindenképpen tegyél mellé dolomitot pufferként. A növény egészséges fejlődésének érdekében a hőmérsékletet 15 és 26°C közé szabályozd be. Bár nem szükséges a használata, gyökereztető hormonnal még szebb eredmény érhető el.

 

 

Konklúzió

Ha olyan növényt keresel, ami nem csak attraktív, de speciális törődést sem igényel, akkor a háromlevelű kúszóka tökéletes választás. Gyenge fényviszonyok között is kellemesen érzi magát, éppen ezért olyan népszerű választás irodákban és más beltéri környezetekben.

Tekinthetünk rá, mint cserepes virág, illetve lehetővé tehetjük a számára, hogy lélegzetelállító kompozícióban felkapaszkodjon különböző tárgyakra. Amennyiben a falra keresel növényt, olyat ami lugas hatását kelti, akkor a délszőlővel elégedett leszel.

Legyen szó kültérről vagy beltérről a rácson vagy pergolán felfuttatott növényt azért mindig tartsd meg a cserépben. Tartsd észben, hogy mivel kúszónövényről van szó, természetéből adódóan, állandóan a legközelebbi fényforrás felé fog terjeszkedni.

Általánosságban elmondható, hogy nem mérgező az állatokra és az emberekre nézve, de ahogyan a legtöbb szobanövény, ez sem ehető. Amennyiben érzékeny vagy a borostyánra, előfordulhat, hogy a Cissus növény is okozhat enyhe bőrirritációt.

A kifejlett háromlevelű kúszókának a levelei sötétzöldek, egy kis vöröses beütéssel az alján. Ez csempész a szabadtéri kertedbe, vagy a beltéri növénykompozíciódba egy kis bronzos beütést. A levelek, amelyek egészséges növények esetében 10 -15 centiméteresek, szélei erősen fogazottak.

A szobában tartott délszőlő nem fog virágot hozni, ám a szabadban tartottakon icipici virágok és bogyók is meg fognak jelenni. A Cissus nagyszerűen fogja magát érezni, amennyiben olyan helyen élsz, ahol nincs túl sok fény, természetesen ez nem azt jelenti, hogy sötétre van szüksége.

Heti egyszeri öntözéssel biztosítani tudod számára a megfelelő nedvességet és így a növekedést is. A túl sok víz és a túl kevés is a délszőlő elhervadásához vezethet, éppen ezért mindenképpen jó vízelvezető képességgel megáldott földet és lyukacsos tárolóedényt válassz.

A hármaslevelű kúszóka ültetésekor és gondozásakor tartsd észben, hogy a havonta alkalmazott műtrágya elő fogja segíteni a gyorsabb növekedését.