Hajnalka virág (Ipomoea) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

A hajnalka, más néven Ipomoea, egy díszítő futónövény, amely a világ legtöbb pontján évente vagy évelő jelleggel nő. Kevés gondozást igényel, ezért igen népszerű a kertészek körében. A hajnalka gyakran megtalálható a szabadban, falakat, kerítéseket vagy pergolákat díszítve, de beltérben konténerekben is.

Az Ipomoea legtöbb faja a trópusi Amerikában őshonos, bár Ázsiában a mérsékelt és szubtrópusi területeken is megtalálható. A hajnalka név többféle típusra is utalhat, mint például az Ipomoea, Convolvulus, Merremia vagy Calystegia. A megfelelő azonosítás miatt azonban nem kell aggódnia, mivel a magcsomagokon vagy a növénycímkéken mindig feltüntetik a fajt és a nemzetséget.

Az Ipomoea szépségének híre messze földön elterjedt, és a világ különböző kultúráiból származó növényrajongók figyelmét is felkeltette. A kínai hagyomány szerint a hajnalka virág rövid élete a világ véges idejét jelképezi. A viktoriánus korban a hajnalka a soha véget nem érő szerelmet jelképezte.

A hajnalka virágai olyan nemzetközileg elismert művészeket is megihlettek festmények és szobrok készítésére, mint Sopheap Pich, Suzuki Kiitsu és Georgia O’Keeffe. Az irodalomban, a költészetben és a néphagyományban is gyakran említik. Tudjunk meg többet erről a szép és sokoldalú növényről.

 

Botanikai név Ipomoea purpurea
Közönséges név Hajnalka
Növény típusa Évelő
Érett méret 2,5 m magas, 1-2 m széles
Napsütés Teljes napfényben
Talajtípus Nedves, de jó vízelvezetésű
Talaj pH-értéke Semleges vagy savas
Virágzás ideje Nyár, ősz
Virág színe Lila, rózsaszín, kék, fehér
Őshonos terület Mexikó, Közép-Amerika
Toxicitás Mérgező állatokra és emberekre

 

 

ipomoea irág
hajnalka

A hajnalka virágról

 • A hajnalka virágai reggel pompásan nyílnak, és délutánra elhervadnak.
 • Mivel szeptemberben a legpompásabbak, ezért az iskolába visszatérő futónövénynek is nevezik.
 • A hajnalkát évszázadok óta használják gyógyászati célokra Mezoamerikában és Ázsiában. A gyökereiből főzött teát köptető és vizelethajtó szerként használták, míg a leveleiből készült tea népszerű orvosság volt fejfájás ellen.
 • A mezoamerikai törzsek a hajnalka magvait rituálékon fogyasztották hallucinogén tulajdonságaik miatt.
 • Az emberek az Ipomoea alba fajt a gumi előállításához is felhasználták, a levében lévő ként pedig a gumi vulkanizálására.
 • A hajnalka sokféle körülményt elvisel. A hidegebb éghajlaton többnyire egynyári növények, bár egyes fajok a téli hideget is elviselik.
 • Az Ipomoea Aquatica, azaz a vízi spenót az ázsiai konyhákban zöld zöldségként gyakran használt fajta. De pl. az Egyesült Államokban azonban engedély nélkül tilos termeszteni, eladni, importálni vagy birtokolni.

 

 

A ipomoea tulajdonságai: Áttekintés

 • A rossz, száraz talajokkal szembeni tűrőképessége, szépsége és gyors növekedési sebessége miatt a kertészek arra használják, hogy nyáron árnyékot adjanak az épületek falain, így hűvösebbé téve az épületet.
 • Más futónövényekkel ellentétben nem növeszt gyökereket a mászáshoz, ezért rácsra vagy kapaszkodóra lesz szüksége. A pozitívum, hogy nem kell aggódnia amiatt, hogy a hajnalka megrongálja a falakat.
 • Az Ipomoea népszerű fajtái közé tartozik a holdvirág és a cipruslevelő hajnalka is. A holdvirág az éjszakai virágzású hajnalka egyik fajtája.
 • A közönséges hajnalka szív alakú levelekkel és törékeny, trombitaszerű virágokkal rendelkezik, amelyek a legkülönbözőbb színekben jelennek meg, többek között liláskék, piros, magenta, fehér, rózsaszín színben, de olykor két különböző színben is megjelenhet.
 • Színes virágai igen illatosak, a kolibrik és a pillangók által kedveltek. Emellett vonzhatják a nyulakat, mormotákat vagy őzeket is.
 • A hajnalka magjai mérgezőek az állatok és a gyerekek számára, ezért tartsuk távol tőlük.
 • Talán már észrevetted, hogy a hajnalka a leveleivel és virágaival az édesburgonyára hasonlít. Ez a két növény ugyanabba a nemzetségbe, az Ipomoea nemzetségbe tartozik.

 

 

hajnalka indái erősek

A hajnalka gondozása

Ez a gyorsan növő futónövény kiváló választás a kertészek számára, akik függőleges tárgyakat, pergolákat szeretnének díszíteni, vagy egy csúnya kerítést szeretnének eltakarni.

 

Fényigény

A hajnalka a legnaposabb körülmények között is jól érzi magát, ezért meleg és nyitott helyre ültessük. Mindazonáltal a nagyon enyhe árnyékot is elviseli. Győződj meg róla, hogy karcsú támasztékot biztosítasz a csavarodáshoz. Alternatívaként a hajnalka gyönyörű talajtakaróként is használható.

A sok csavarodó és kúszó inda gondot okozhat, ezért ha nem vagy elkötelezett a rendszeres takarítás iránt, akkor ez a növény nem biztos, hogy a megfelelő választás a kertedbe. A régi virágokat el kell távolítani, mielőtt maghüvelyeket képeznének és elborítanák az egész kertet.

Az erős túlburjánzást úgy lehet kezelni, ha a növényt megmetszed, és csak 30-40 százalékát hagyod meg. A szabadban cserépben is termesztheted, hogy kordában tartsd. Az évelő növényeket hagyni kell, hogy télen a helyükön maradjanak, és tavasszal csak némi metszést igényelnek.

A hajnalka növényeket nagyon könnyű termeszteni, és nagyon kevés figyelmet igényelnek, amíg meghonosodnak. Meglepő módon bármilyen talajtípuson jól fejlődnek, és úgy tűnik, hogy a rossz talajtípusokon is jól boldogulnak. Az Ipomoea több virágot hoz, ha stressz éri, így próbál szaporodni és újabb generációt létrehozni.

 

Trágyázás

Emiatt sok kertész úgy véli, hogy nem kell trágyázni. A hajnalka a vegetációs időszak alatt havonta műtrágyázást igényel. Amíg a növény nem érzi jól magát az új környezetben, tartsd a talajt folyamatosan nedvesen és jól vízelvezetésű állapotban.

Ha azt tervezed, hogy ezeket a gyönyörű virágokat beltérben termeszted, gondoskodj arról, hogy egy napos ablak előtt legyen egy zsinórrács vagy egy drót, amelyre fel tudnak mászni. Szerencsére az Ipomoea szobanövényként egész évben bőségesen virágzik.

 

Talaj

A legjobb eredmény érdekében ügyelj arra, hogy a talaj legyen nedves, de ne vizes, és jó vízelvezetés is kell. Ne trágyázd túl, különben több lombot kap, mint virágot.

 

Kártevők

A hajnalka növények alacsony fenntartásúak, és ritkán zavarják őket kártevők. Előfordulhat azonban, hogy levéltetvek, pókhálós atkák, bogarak vagy levélaknázók táplálkoznak az indákon. Ha kártevőket észlelsz, próbáld meg kézzel összeszedni őket, mivel a vegyszerek használata hatással van a beporzók és a hasznos rovarok egészségére.

 

 

A hajnalka öntözése

A szabadban a hajnalka nem igényel sok öntözést. Normális körülmények között egyedül a csapadéktól is képesek túlélni és boldogulni. Aszályos időszakokban azonban fontos, hogy hetente egyszer vagy kétszer megöntözzük őket.

Ha olyan területen élsz, ahol hetente kevesebb mint 2,5 cm eső esik, vagy ha a növény konténerben, beltérben van, szintén hetente kell öntözni. Télen csökkentsd az öntözést. Ha fekete rothadást és rozsdát észlelsz, akkor a növény túlságosan nedves, vagy rossz lehet a légkeringése. Ne feledd, a kevesebb több a hajnalkánál!

Ültetéskor és a telepítés során a hajnalka következetes öntözést igényel. Ha magokat ültetsz, akkor a csírázás biztosítása érdekében 24 órán át áztasd őket meleg vízben. Az ültetés után a talajt folyamatosan tartsd nedvesen 2,5 cm mélységig.

Ha kiszárad, a magok nem biztos, hogy kicsíráznak, ezért két-háromnaponta ellenőrizd. A palántáknak nedvességre is szükségük van ahhoz, hogy erős gyökereket növesszenek. A szabadban elegendő a heti öntözés. A beltéri palántákat hetente kétszer öntözd meg, vagy ha a talajt száraznak érzi.

 

 

hajnalka kék színben

A hajnalka szaporítása

A hajnalka könnyen szaporítható közvetlenül a kertbe ültetett magvakkal, miután a talaj felmelegedett, és nem fenyeget a fagy veszélye.

Beltéren a magokat körülbelül 4-6 héttel az utolsó fagy előtt kezdheted el vetni. Ezek a kecses növények lassan virágoznak. Ha olyan területen élsz, ahol rövid a tenyészidőszak, a legjobb, ha a hajnalkát beltéri magokból indítod.

A magok betakarítása meglehetősen egyszerű, és szórakoztató projekt lehet a családdal. Csak nézd át az indákat, és szedj le néhány elhalt, lehullásra kész virágot. Ezután törd fel a szár végén lévő hüvelyt.

Ha a magok feketék, gyűjtsd őket egy papírzacskóba. Tedd a zacskót meleg, sötét helyre, és hagyd őket egy hétig száradni. Hogy megnézd, a magok készen állnak-e, szúrd át az egyiket a hüvelykujjaddal. Ha túl kemények, akkor több időre van szükségük a száradáshoz.

Ne feledd, hogy a magvak burka vastag, ezért a sikeres csírázás érdekében egy kis segítségre van szükségük. Javasoljuk, hogy csiszolópapírral vagy csiszolódeszkával dörzsöld át őket, és 24 órán át tartsd vízben. Alternatív megoldásként ültetés előtt be is metszheted őket. Normális esetben a csírázás 20-26 °C-on körülbelül egy hétig tart.

Az Ipomoea nem szereti az átültetést. A biológiailag lebomló cserepek a legjobb választás a magok számára, mivel csökkentik a gyökerek károsodását. Csak helyezd őket közvetlenül a földbe, és idővel teljesen eltűnnek.

Vesd a magokat körülbelül 2.5 cm mélyre, és ügyelj arra, hogy 20-30 cm távolságot tarts körülöttük. Legyél nagyon óvatos, mivel az indák nagyon gyorsan nőnek, és összegabalyodhatnak.

Amint a palánták 15 cm magasak, ideje némi támasztékot biztosítani számukra. Ha felfüggesztett cserepekbe ülteted, egyszerűen hagyhatod, hogy a szélén túlcsüngjenek.

 

 

Összefoglalás

A hajnalkák gyönyörű és alacsony fenntartású növények, amelyek világszerte népszerűek a kertészek körében. Virágaik reggel pompásan nyílnak, és délutánra elhervadnak. Ez a rövid életű szépség számos kultúrában a szerelem és az idő múlásának szimbólumává tette őket.

Bár kevés gondozást igényelnek, és remekül alkalmasak függőleges tárgyak díszítésére, a túlburjánzásuk gondot okozhat. Szerencsére nem igényelnek sok vizet, és magról könnyen szaporíthatók. A hajnalka indák régimódi bájt kölcsönözhetnek bármely kertnek vagy beltéri helyiségnek.

Úgy gondoljuk, hogy a legnehezebb döntés a hajnalkával kapcsolatban nem az, hogy beszerezz-e egyet vagy sem, hanem az, hogy melyik színt válaszd!