Gyomirtás ecettel: Lehet rosszul csinálod?

Az ecet a remek salátaöntetek kulcsa. Annak ellenére viszont, hogy sokan használják házi gyomirtóként az ecetet, jobb ha a konyhapolcon marad. Az, hogy rengeteg ecetes gyomirtó recept van, még nem jelenti azt, hogy működnek is – sőt, még azt sem, hogy megérik a fáradságot.

Szakemberek válasza arra kérdésre, hogy hosszú távon érdemes-e ecetet használni a gyomirtáshoz, azt válaszolják, hogy leginkább nem érdemes.

„A sótartalmú gyomirtó receptek ismételt permetezése túl sok talajsó-felhalmozódáshoz vezethetnek, és a [konyhai ecetet] használó, de a sót elhagyó receptek pedig közel sem olyan hatékonyak.”

Ennek ellenére a látszólag egyszerű, biztonságos és „természetes” ecetes gyomirtó receptek népszerűek a biokertészek és a környezetvédelemre hajazók körében. Azok is gyakran használják, akik csak szeretnének egy kis időt megtakarítani.

De a tudományos szakértők megszólaltak: Az ecet használata a gyomok elpusztítására egyszerűen nem jó. Egyrészt lehet, hogy nem egy olyan hatékony gyomirtó, amilyet reméltél. Néhány ecetes gyomirtó pedig akár veszélyes is lehet.

 

 

gyomirtás ecettel

Miért nincsenek bizonyítékok?

Annak ellenére, hogy rengeteg online ecetes gyomírtó recept van, nincsenek tudományos vizsgálatok vagy kísérletek, amelyek igazolják, hogy a konyhai ecet működik a gyomok elpusztítására. Ez pedig egy rossz előjel.

Az organikus kertészeti webhelyek és blogok hajlamosak erőteljes, személyes tanúbizonyságot tenni az ecettel való saját sikerükről. Ez növelheti az ecet misztikáját, de egyben a megtévesztő hype-ját is.

Ha elrugaszkodsz az anekdotikus bizonyítékok elől, és több szakértői forrást nézel meg, akkor azt tapasztalod majd, hogy az ecetről nagyon megosztó véleményeket találsz. A University of Maryland Extension például állítja, hogy sokkal több hátránya van a használatának, mint amennyi előnyünk származna belőle. Összefoglalva, ezek a következők:

 

 

Gyomirtás ecettel

Előnyök

 • 24 órán belül elpusztítja a gyomokat.
 • Hatékony az apró csíranövény-stádiumú egylevelű gyomok elpusztítására.
 • Az ecet gyorsan lebomlik a sókkal ellentétben.

 

Hátrányok

 • Véglegesen csak a széles levelű gyomokat pusztítja el; füvek és évelők visszanőnek.
 • Csak a föld feletti növekedést pusztítja el, a gyökérzetre nincs hatással.
 • Több alkalmazásra van szükség a hatékonyság érdekében.
 • Nem szelektív, károsít vagy megöl mindent; ha elmosódik a helyéről, káros lehet a kertedre és a virágágyásokra.
 • A szaga kellemetlen lehet.
 • Az ecet beszennyezheti a fémberendezéseket.
 • Nem szabad reaktív fémre (alumínium, ón, vas) permetezni.
 • Bár több alkalmazásra van szükség, maximum kéthetente szabad alkalmazni.
 • Irritálhatja a bőrt és allergiás reakciót válthat ki; a gyakori expozíció krónikus bronchitist, dermatitist és a fogak erózióját okozhatja.

A fenti lista csak a „kertészeti ecet peszticidekre” vonatkozik (amelyek legalább 20% ecetsavat, a gyomokat elpusztító maró vegyszert tartalmaznak). Ezek sokkal erősebbek, mint az élelmiszerboltban vásárolt fehér vagy almaecet (csak 5% -ot tartalmaz).

 

 

Otthoni receptek, amelyek működnek

A szakértők azt mondják, hogy a konyhai ecet működik, de csak bizonyos szempontból és korlátokkal.

„Az ecetes gyomirtók működhetnek, ha megfelelően használják őket” , mindaddig, amíg a felhasználók tartják az ismételt permetezést, és megértik, hogy potenciális problémák merülhetnek fel az ecetes gyomirtók használatával. ”

Az egyetlen házi recept, amelyet ajánlanak: 4 liter ecet (5% ecetsav) 1 csésze sóval és 1 evőkanál mosogatószerrel elkeverve, a sóra fektetve a hangsúlyt, hogy alacsony koncentrációban hatékony igazán.

„Felégeti a gyomokat megfelelő körülmények között: meleg, száraz, napos napokon” – mondják a szakemberek. Tedd egy permetezőb palackba a keveréket, és óvatosan használd.

„A felhasználóknak azonban tisztában kell lenniük azzal, hogy csak azért, mert az összetevők többnyire ártalmatlanok az emberekre és a nagyobb állatokra, ez nem jelenti azt, hogy ezek az összetevők nem lehetnek károsak a környezetre és az élet más formáira” – mondta.

Egy másik ponton hozzáteszik: „Nem igazán ajánlott az ecet és só keverékéből álló gyomirtók használata [gyakran] az ismételt használatból adódó potenciális problémák miatt.”

 

 

Miért lehetnek veszélyesek az ecetes gyomirtók?

Ha az „organikus” vagy „természetes gyomirtó” szavakat hallod, azt gondolod, hogy nem lehet káros a szer. Igaz? Hát nem így van. Az ecet maró anyaga, az ecetsav (az a vegyi anyag, amely megöli a gyomot), nyilvánvalóan bizonyos kockázatokkal jár.

Ha nem vagy elég óvatos, az ecetsav égési sérülést, maradandó károsodást okozhat a bőrön és a szövetekben, sőt vakságot is okozhat, ha véletlenül szembe kerül.

Ez a kockázat, amelyet egyes felhasználók vállalnak: ha az 5% -os házi ecetes receptjüket próbálgatják, amelyek nem működnek olyan jól, lehet, hogy kísértésbe esnek, és a 20% -os koncentrációra ugranak, anélkül, hogy észrevennék, hogy valójában maró anyagokkal dolgoznak.

Hasonló dolgokra is felhívják a figyelmünket. „A magasabb koncentráció hozzáadott só nélkül is működik, de határozottan ellenzem, hogy a tapasztalatlan emberek használják őket.”

„5% viszonylag ártalmatlan a felhasználók számára, de a 20% kémiai égési sérüléseket okozhat”, továbbá: „Amíg a felhasználók 5% -os ecetet használnak, a legrosszabb emberi ekockázat a kisebb szemirritáció.”

A felhasználóknak a kertészeti ecetek használata közben szemüveget és védőruházatot kell viselniük. Ismétlődő használat és expozíció esetén fennáll a krónikus hörghurut, dermatitis, sőt a fogak eróziójának veszélye is.

 

 

Jobb, biztonságos alternatívák

Tehát az ecetes gyomirtó működhet, de vannak-e biztonságos, természetes alternatívák?

Mint kiderült, nagyon kevés olyan gyomirtó létezik, amely egyszerre hatékony és vegyszermentes, de vannak olyanok, amelyek kevésbé káros vegyi anyagokkal rendelkeznek, mint mások.

Ha biztonságos módot keresel a gyomok eltüntetésére, akkor felejtsd el az ecetet, és az alábbi módszereket alkalmazd.

 

Végül megéri?

Míg a szerves házi ecetes gyomirtók, egyszerűnek és biztonságosnak hangzanak, a kertészek pár akadályba ütköznek.

Először: ezek az ecetes megoldások közel sem olyan hatékonyak, mint amilyennek gondolják. Másodszor: a potenciális kockázatok – akár a kert, a gyep talajának épségével, akár a saját egészségükkel szemben – meghaladhatják az előnyöket.

Szakértők ajánlása ismét ecet, só és mosogatószappan keveréke azoknak, akik a háztáji recept elkészítésével foglalkoznak. De ez talajproblémákkal is járhat, ha nem vagy elég óvatos.

A só felhalmozódása „ismételt felhasználásból adódóan jelentős problémává válhat”, hozzátéve, hogy az 5% -os ecet használata az egyetlen módja a sóval való ismételt próbálkozásnak. „Az étkezési só hozzájárulhat a nátrium toxicitásához, és potenciálisan más szükséges tápanyagok elvesztését eredményezheti a talajból.”

Az Epsom-sók – nemcsak az asztali sók – szintén használhatók, de károsítják a gyep és a kert egészségét is. Mindezek után lehet, hogy könnyebb ezeket a gyomokat kézzel kihúzni, mint ecetet használni.