Fás bazsarózsa (Paeonia suffruticosa) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutaó

A fás bazsarózsa (Paeonia suffruticosa) lombhullató cserje, amely tavasz közepétől végéig mutatja meg gyönyörű, hatalmas virágait, amelyek igencsak hasonlítanak rokonáéira, az illatos bazsarózsáéira (Paeonia lactiflora).

A fás bazsarózsának a levelei is tetszetősek, ezért ha olyan fás növényt szeretnél, amely nem csak virágzásakor gyönyörködteti a szemet, a fás bazsarózsa lehet számodra az ideális választás.

Kiváló sövénynövény, de szépen mutat felhajtók, ösvények vagy telekhatárok mentén is szegélynövényként. Általában 1,2-1,5 m magasra nőnek, úgyhogy inkább afféle szimbolikus kerítésként vagy háttérként szolgálnak, mintsem tényleges védelemként.

Miután pompás virágai elnyílnak, üde háttérként szolgálnak a többi növény számára. Azon területeken fejlődnek legszebben, ahol a nyarak forróak, a telek pedig hidegek, így hazánkban is kiválóan nevelhetőek.

 

Tudományos név Paeonia suffruticosa
Hétköznapi név Fás bazsarózsa
Növény típusa Lombhullató cserje
Kifejlett méret 90-150 cm magas és 90-120 cm
Fényigény Teljes napfény vagy félárnyék
Talajtípus Termékeny agyagos
Talaj pH-ja 6,8-7,5
Virágzás ideje Tavasz
Virág színe Fehér, piros, rózsaszín, lila, sárga
Származási hely Kína, Bhután

 

 

Paeonia suffruticosa
fás bazsarózsa

A fás bazsarózsa gondozása

A faiskolákban és kertészetekben árult fás bazsarózsák jellemzően oltás eredményei. Az oltvány egy lágyszárú alanyra átültetett fás bazsarózsadugvány, amelyet legalább 2 hüvelyk (5 cm) mélyre süllyesszünk a talajba.

Egyes faiskolák ennél többet javasolnak, ezért érdemes a növény címkéjén olvasható utasításokat követni (ha van). Sokszor egy műanyag szalag jelzi az ajánlott ültetési mélységet. A megfelelő mélységre való ültetés a dugvány gyökérzetének kifejlesztését segíti.

A lágyszárú bazsarózsákhoz hasonlóan a fás bazsarózsák sem szívlelik az átültetést. Ültetésükkor tehát végleges helyet kell kapniuk. Nagyon lassan növekednek, akár három évbe is beletelhet, mire az új növények teljesen kifejlődnek és virágozni kezdenek. Ellenben hosszú életűek és kevés karbantartást igényelnek.

Bővebben is olvashatsz a bazsarózsákról itt.

 

Fény

A fás bazsarózsát teljes napsütésben vagy félárnyékban neveljük! A virágokat megviselheti a forró nyári napsütés, némi árnyékra szükség lesz.

 

Talaj

Jó vízelvezetésű, semleges vagy enyhén lúgos pH-jú talajban érzik jól magukat, de a komposzttal dúsított agyagos talajt is szeretik.

 

Víz

A fás bazsarózsa közepes vízigényű növény, nem szabad túlöntözni őket. Nem jó ötlet olyan helyre ültetni, ahol a kerti locsoló vize érheti. Mihelyt a talaj felső 4 hüvelyknyi (10 cm) rétege kiszáradt, öntözzük meg a növényt mélyen!

 

Hőmérséklet és páratartalom

A fás bazsarózsák a hűvösebb időt szeretik, ezért olyan régiókban fejlődnek a legjobban, ahol hidegek a telek. Továbbá minél délebbre helyezkedik el lakhelyünk, annál inkább érdemes félárnyékban nevelni. Ha lakhelyünk területén épphogy télállónak minősülnek a növények, az őszi időszakban mulcsozással óvhatjuk a téli időjárástól.

 

Trágyázás

Ha tavasszal komposztot vagy trágyát adunk a talajhoz, cserjénk tápanyagban gazdagon indul neki a szezonnak. Sokan a fás bazsarózsát hal emulzióval trágyázzák szívesen a szezon későbbi szakaszában.

 

Metszés

A fás bazsarózsák metszése ritkán szükséges csak. Nem olyanok, mint a lágyszárú bazsarózsák, amelyeket vagy visszavágunk évente, vagy elhalnak. Az elhalt ágakat viszont el kell távolítani a cserjéről. Ha vannak olyan ágak, amelyek a lágyszárú alanyból bújtak elő, azokat is le kell vágni. A metszéssel várjunk kora tavaszig; ősszel ne kezdjünk neki, mivel a növény föld feletti része télen védelmet nyújt a gyökérzetnek.

 

 

A fás bazsarózsa fajták

  • P. suffruticosa ‘Red’: Nem piros, hanem rózsaszínű virágot hoz; viszonylag kora tavasszal virágzik.
  • P. suffruticosa ‘Kinkaku’: Kétszínű virágai belül halványsárgák, szegélyük rózsaszínű; néhány héttel a P. suffruticosa ‘Red’ után virágzik.
  • P. suffruticosa ‘Kinshi’: Hatalmas, aranysárga színű virágokat bont.
  • P. suffruticosa ‘Qing Xiang Bai’: A legtöbb fás bazsarózsa-fajtával ellentétben nem dupla virágot hoz.