Ezüst tüzérvirág (Pilea Cadierei) gondozása és amit tudnod kell – Teljes útmutató

Az ezüst tüzérvirág (Pilea Cadierei) egy buja szobanövény, a csalán távoli rokona. Örökzöld évelő növény, amely élénk ezüst és zöld leveleiről ismert. Néha szeszélyes és nehéz lehet eldönteni, hogy hol kapjon helyet a házban, de általában véve kevés gondozást igényel. Nagyszerű szobanövény a meleg vagy magas páratartalmú éghajlaton élők számára.

Az ezüst tüzérvirág az egész országban népszerű szobanövénnyé vált fényes ezüstszínű leveleinek köszönhetően, amelyek csodás kontrasztot alkotnak a széleket szegélyző sötétzöld színnel. Gyorsan növő örökzöld növényről van szó, így kisgyermekes háztartások számára is kiváló, vagy azoknak, akik gyors és pénztárcakímélő módon kívánnak új arculatot adni házuknak.

Őshazájában, a trópusokon a növény a természetes talajtakaró részeként futótűzként terjed. Nyáron gyakori, hogy apró, de annál szebb virágok jelennek meg rajtuk. Nem mindegyik példány hoz virágot, és ezek nem is fontos részei a növénynek, szóval ne aggódj, ha a tied nem virágzik.

Az ezüst tüzérvirág gondozása viszonylag egyszerű. Mindössze annyiról kell gondoskodnod, hogy jó lefolyású talajba legyen ültetve, és rendszeresen legyen öntözve. A tüzérvirág öntözésével a bejegyzés későbbi részében foglalkozunk egy kicsit részletesebben.

 

 

Pilea Cadierei

Amit az ezüst tüzérvirágról tudni érdemes

 • Kínában és Vietnamban őshonos, mindkét területet nedves éghajlat jellemzi.
 • Bár mindkét területre jellemző a havazás, a növény nem nő olyan helyeken, ahol fagy előfordul.
 • Örökzöld évelő növény, és hazája nedves környezetében a szabadban nő, a háziasított példányokat pedig beltéren nevelik.
 • Törpe szobanövény változata is létezik, amely nem nő magasabbra 15 centinél. Ez a fajta tökéletes lakásokba vagy társasházakba.
 • Bár nyáron hozhatnak virágot, a közvetlen napfény vagy a megfelelő páratartalom hiányában ez gyakran elmarad.
 • A növény könnyedén, mérsékelt sebességgel növekedik mind beltéri, mind kültéri körülmények között.
 • Más szobanövényekhez képest viszonylag kevés gondoskodást igényel, mivel mindössze megfelelő mennyiségű vízre, fényre és páratartalomra van szüksége.
 • Természetesen fontos, hogy a gyermekek vagy háziállatok ne fogyasszanak a növényekből, az ezüst tüzérvirág azonban állatokra és az emberekre nézve nem mérgező.
 • A szobanövények átlagos élettartama két-három év. Legtöbben az év vége felé levágnak egy szárat az anyanövényről, hogy egy új, kis növényük lehessen.

 

 

A Pilea Cadierei áttekintése

 • A növény levelei oválisok, rajtuk ezüstös színű csíkok húzódnak.
 • A csalánfélék növénycsaládjába tartoznak.
 • A szabadban akár 15 °C-os, vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten is képes túlélni, és bent kell tartani őket, különben hanyatlásnak indulhatnak.
 • A levelek minden esetben négy ezüstszínű, kitüremkedő érrel rendelkeznek, melyek 5-10 centi hosszúak.
 • A növény gyakran apró fehér virágokat hajt a nyár közepén. A virágok zöldesfehér színűek, és a szárak csúcsán jelennek meg.
 • Tudományos neve Pilea cadierei, de ezüst pilea, vagy ezüst üvegcsalán néven is ismert.
 • A csalánfélék családjából származik, amelyből rokona, a csalán is, természetesen.
 • Átlagos magassága 30 cm, terjedelme mérsékelt. A növény törpe változatai fele ekkorára nőnek.
 • Fontos, hogy sok közvetett napfényt kapjon és mérsékelt páratartalmú környezetben legyen.
 • Jellemzően erős és tartós növények, de takácsatkák és pajzstetvek áldozatául eshetnek.
 • A levelek mintázata a görögdinnyére, és az azon lévő csíkokra emlékeztethetnek. A tüzérvirág igazi trópusi növény, amely megtalálható Kínában, de vietnámi dzsungelekben is őshonos.
 • Szabad levegőn általában csoportosan nő; virágokat és magvas gyümölcsöket hozhat, amelyek nem ehetőek.

 

 

Az ezüst tüzérvirág gondozása

Az ezüst tüzérvirág beltéri gondozása egyszerűbb, mint gondolnád. A növény hőmérséklet és fényigény tekintetében kissé válogatós, de némi odafigyeléssel egészséges növényt kaphatsz.

Az ezüst tüzérvirág trópusi növény, és a fejlődéshez meleg környezetet igényel mind beltéren, mind a szabadban. Ha meleg éghajlaton élsz, akkor a kertet körbe is ültetheted ezen növénnyel, és gyönyörködhetsz a fejlődésükben. Más éghajlaton, hazánkban a beltéri gondozás a legjobb.

Amíg az adott belső térben legalább 15 fok van, addig gond nélkül ápolhatod az ezüst tüzérvirágot.

ezüst tüzérvirág növény

Az otthoni állandó hőmérséklet fenntartása nem nehéz, de a világítás már más tészta. Az intenzív és bőséges megvilágítás elengedhetetlen a növény számára, a fénynek azonban közvetettnek kell lennie. Ha a tüzérvirágot a napon hagyod, a levelek kifakulhatnak, és az egész növény akár meg is éghet.

Ha nem éri elég fény, a növény a legközelebbi fényforrás felé dőlve, ferdén fog nőni, aminek hatására aszimmetrikussá és aránytalanná válhat.

A növényt érdemes északra néző ablakban elhelyezni, így biztosan kellő mennyiségű fényt kap majd anélkül, hogy megégne. Az egyenletes növekedés érdekében forgasd el rendszeresen a virágcserepet. És ha már a növekedésnél tartunk, föld alapú ültetőközegre lesz szükséged. A gyökérrothadás megelőzése érdekében a tőzeges vagy agyagos, jó lefolyású talaj a legjobb.

Mindemellett ez a fajta talaj megfelelő nedvességet biztosít anélkül, hogy sáros lenne. A növény semleges pH-jú talajban fog igazán szépen fejlődni, de a savas vagy lúgos alapú talajokat is elviseli.

A megfelelő tápanyagegyensúly fenntartása érdekében érdemes havonta egyszer levélmulcsot vagy vízben oldódó műtrágyát hozzáadni. Télen, amikor a növény nyugalmi állapotban van és fejlődése visszafogott, a trágyázás kerülendő.

 

 

ezüst pilea

A pilea cadierei öntözése

A pilea cadierei nedves talajt és párás hőmérsékletet igényel. A nedves nem egyenlő a vizessel, erre majd öntözéskor figyelj! Tavasszal és nyáron a növényt csak akkor öntözd, amikor a talaj felső 1 centiméternyi rétege száraz. Minden öntözés alkalmával győződj meg róla, hogy a víz a cserép alján lévő lefolyónyílásokon keresztül lecsöpög.

Sok trópusi növényhez hasonlóan az ezüst tüzérvirág is nyugalmi állapotba kerül a tél folyamán, sőt már akár ősz közepén. Ilyenkor a növény növekedése és vízfelvétele is lelassul. Amikor beköszönt a tél, kezdd el kicsit ritkábban öntözni, és locsolás előtt mindig ellenőrizd a talajt.

A locsolást sose hideg vízzel végezd! Mindig hagyd, hogy a víz felvegye a szobahőmérsékletet, mielőtt a cserépbe öntöd. Öntözés után várj körülbelül 5 percet, hogy a palánta lecsöpögtethesse a vizet, majd a felesleget öntsd ki a gyűjtőtálcából.

 

 

forrás: https://orderfoy.com/

Az ezüst tüzérvirág szaporítása

Az ezüst tüzérvirág átlagos élettartama megfelelő gondozás mellett három év. Érdemes rendszeresen szaporítani, hogy a friss növények szabályos időközönként váltsák egymást a házban. A legegyszerűbben egészséges növényről származó dugványokkal szaporíthatjuk, vagy ha éppen akad egy gyümölcsöt termő példányod, akkor annak magjaival.

Javasoljuk, hogy a tavasz vagy a nyár első napjaiban vegyél egy szerény dugványt. Nézd meg, hogy a növénynek melyik szára a legegészségesebb, és vágj le annak csúcsából. Ifjabb hajtások előnyben.

Majd egyszerűen távolítsd el az alsó leveleket a szárról, és ültesd friss, nedves talajba. Takard le az új dugványt egy műanyag zacskóval, amely segít megtartani a páratartalmat ebben a kritikus fázisban. Az új növény környezetében a hőmérsékletnek is 21 fokosnak kell maradnia, hogy egészséges gyökérzet alakulhasson ki.

 

 

Összegzésképpen

Ezek a növények általában szépen fejlődnek a lakásban, de ha levelei megsárgulnak vagy lekókadnak, akkor valószínűleg napégéssel küzdenek. Gondoskodj róla, hogy megfelelő mennyiségben kapjanak közvetett fényt, és bőségesen vizet. A túl sok víztől gyökérrothadás alakulhat ki, a kevés víz pedig kiszáradást okozhat.

Az ezüst tüzérvirág trópusi növény, ezért a kiszáradás megelőzése érdekében nem kerülhetnek a légkondik és a ventilátorok fújási irányába. Ha különösen száraz éghajlaton laksz, érdemes párásítót vagy ködösítőt használnod a szobában a kellő páratartalom fenntartása érdekében.

A növény metszése is egyszerű. A tüzérvirág mérsékelt ütemben nő, megfelelő metszés mellett pedig gyönyörű, esztétikus formát vehet fel. A levelek gyengéd nyírásával megakadályozzuk a túlburjánzást és hozzájárulunk a növény egészségéhez.

Érdemes odafigyelni a növényen megtelepedő bogarakra is. Az apró élősködők szeretik a fiatal növényeket, és rendszeres ellenőrzés hiányában penészesedést vagy rothadást okozhatnak a leveleken. Összességében az ezüst tüzérvirág nagyszerű opció azoknak, akik egyedi módon, minimális gondozás mellett szeretnék feldobni otthonuk megjelenését.