Hogyan építs esőkertet? Lépésről lépésre útmutató

Ha szeretnéd tudni, hogyan „építhetsz” esőkertet, összeállítottuk ezt az egyszerű, lépésről lépésre szóló útmutatót, amely segít a munka elvégzésében!

Az otthoni kertek tipikus célja az, hogy növeljék a táj esztétikai vonzerejét. De mi lenne, ha azt mondanám, hogy az esőkertek javítják a vízelvezetést is, és némi környezeti előnnyel járnak? Annak ellenére, amit a legtöbb lakástulajdonos gondol, ezeknek a kerteknek a felállítása nem olyan bonyolult, mint amilyennek első pillantásra tűnhet, és az előnyök nagyok!

Nemcsak színes növényekkel gazdagítod az udvarodat, hanem környezetbarát részedet is elvégzed a felesleges esővíz és az ereszcsatorna felhasználatával.

 

 

Mi az esőkert? Hogyan előnyös?

Az esőkert egy egyedülálló kerttípus, amely mélyen gyökerező növényfajokat tartalmaz. Kialakítása lehetővé teszi a felesleges víz összegyűjtését, legyen szó tetőről, udvarról vagy más vízzáró felületekről.

Az esőkert növényi tónak is működhet, ahol az esővíz az udvar sekély részében gyűlik össze – innen a név. A mellékelt növények általában őshonos vadvirágok és füvek, amelyeket azért választottak ki, mert figyelemre méltóan képesek a vizet gyorsan a talajba engedni.

esőkert felépítése
Esőkert felépítése | forrás: https://www.gardeners.com/

Tehát ahelyett, hogy lerohanna egy helyi vízi úton vagy egy csapadékcsatornában, az esővizet továbbra is elvezetsz a házadtól, de valami szépet és hasznosat hozol létre. A felesleges víz leeresztése a lefolyóból a kerti ágyba műanyag csövön történik.

Innentől kezdve a kert – tekintettel arra, hogy helyesen van kialakítva – egy nap alatt beleereszti az összegyűjtött vizet a talajba. Ez az időszak rövidebb, mint a szúnyogok szaporodásához szükséges idő, így nem kell aggódnod azoktól a bosszantó rovaroktól.

Különösen erős felhőszakadás esetén észreveheted, hogy a felesleges esővíz túlcsordul a kerti ágyon, és lerohan a viharcsatornákon. Még ez is sikeresnek számít az esőkert számára, mert az esővíz elmozdult a házadtól, és a terhelés egy részét leviszi a csatornarendszerről.

Ezenkívül az esőkertek csökkenthetik a hulladékok és vegyi anyagok mennyiségét, amelyek a helyi folyókba és tavakba kerülnek a viharral együtt. Valójában egyes helyeken olyan komoly lefolyási gondok vannak, hogy az esőkertes házak adókedvezményre jogosultak.

Amellett, hogy pozitív hatással van a környezetre, az esőkertek menedékként és táplálékforrásként is szolgálnak néhány vadon élő állat számára, ami tovább táplálja az udvart. Végül az esőkertek viszonylag egyszerűen felépíthetők, minimális karbantartást igényelnek, és az egész évben jól néznek ki!

 

 

esőkert építése
Esőkert építése igazán szórakoztató

Hogyan építhetsz esőkertet

Mielőtt részletesen megvitatnánk az esőkert építésének lépéseit, nézzük meg először azokat az eszközöket és anyagokat, amelyek kelleni fognak.

 

Eszközök és anyagok

 • Egy vízmérték
 • Egy ásó
 • Talicska
 • PVC cső
 • Folyó kövek, 4 cm
 • Választható: dekoratív sziklák és kövek
 • Szövet
 • Néhány őshonos növény (virágok és füvek)

 

 

Eljárás

Az esőkert építése magában foglalja az udvar alacsony helyének kiválasztását, hogy készíthess egy peremet, majd készíts elő egy süllyedést, hogy elvezesd a felesleges vizet a házadtól és az udvar magasabb pontjaitól.

Innen kiválaszthatod a régiódhoz igazított őshonos, mélyen gyökerező növényeket és füveket, valamint a különböző vízmélységeket, hogy elősegítsd a víz gyors felszívódását a talajba.

Ez egy nagyon rövid összefoglaló az esőkert építéséről volt – most merüljünk be mélyebben minden lépésben:

 

1. Megfelelő hely és lejtő megtalálása

Az esőkert sikere vagy kudarca nagyban attól függ, hogy megfelelő helyet választottál-e az udvarodon, megfelelő lejtéssel.

Kövesd az alábbi tippeket, hogy megbizonyosodj a feladat sikeres elvégzéséről:

 • Használj egy vízmértéket és egy táblát (egyenes, hosszú) az udvar lejtésének megméréséhez. Annak érdekében, hogy biztosíthasd a megfelelő vízáramlást az esőkertedbe, legalább 2% lejtésűnek kell lennie a talajnak.

 

Ha az udvarod nem felel meg a minimális lejtési követelménynek természetesen, a vízelvezetés nem lesz hatékony. Tehát mesterségesen kell létrehozni a lejtőt némi tereprendezéssel.

 • Válassz egy helyet az udvaron, ahol az esőkertbe lefolyik a víz.
 • Ahhoz, hogy a vizet az esőkertbe irányítsd az esőcsőből, választhatsz, hogy egy 10 cm műanyag PVC csövet vezetsz oda, vagy egy 4 cm szélességű folyami kőzetet fektetsz. Ha az esőkert több mint 10 méterre van a legközelebbi lefolyótól, akkor a PVC cső hatékonyabb áramlást biztosít.
 • Az esőkert helyének több mint 3 m-re kell lennie a házadtól. Így elkerülheted azt a szerencsétlen forgatókönyvet, hogy a víz bemegy a talajba az alapozás mellett, vagy ami még rosszabb, a víz kimossa az alapozást.

 

gondozott esőkert az udvaron

Ha a ház közelében víz gyűlik össze, használj egy PVC csövet az esőkertbe. A megfelelő csatornázás érdekében szükség lehet egy alagútra az akadály, például járda, alá.

 • Ügyelj arra, hogy ne válassz helyet a földalatti épületek tetején, mint például közművezetékek vagy szeptikus tartály (legalább 11 m-re legyen). Fontos, hogy az ásás megkezdése előtt jelöld meg az ingatlanod alatti közműszerkezeteket, hogy kerüld el a jogi felelősséget, ha véletlenül elérnéd őket. Vedd fel a kapcsolatot a helyi közüzemi irodával a vonalak feltérképezéséhez.
 • Ne felejtsd el beállítani a túlfolyó területet kövekkel (amely egy kicsit alacsonyabb régió a kert egyik oldalán), hogy a felesleges vizet elvezethesd a kertből, amint megtelik. A túlfolyó területnek elég távol kell lennie tőled és a szomszédaidtól.
 • Az esőkert helyének teljes vagy részleges napfényt kell kapnia (legalább fél napos napfény).

 

 

2. Megfelelő mélység és méret meghatározása

Miután eldöntötted az esőkert helyét, ki kell találnod a megfelelő mélységet és méretet. Ehhez meg kell határoznod a talaj vízleeresztésének sebességét.

Az átlagos csapadék várhatóan majdnem az egész kertet betölti, de a vizet 24 órán belül felszívja a talaj.

Annak érdekében, hogy könnyen kiszámíthasd, milyen gyorsan fog történni a vízelvezetés, egyszerűen áss ki egy kis lyukat az esőkert számára kijelölt területen, tölts bele vizet, majd figyeld meg a teljes elfolyáshoz szükséges időt. A cél az, hogy meghatározd a talaj maximális vízelvezetés képességét.

A talaj porozitása jelentős hatással van a megfelelő mélységre. Például a homokos talaj jobban vezeti el a vizet, mint az agyag, így az előbbi talajba ásott kert mélyebb lehet, mint az utóbbiba. Így tesztelheted a talajt:

 • Áss egy 20 x 20 x 20 cm méretű lyukat az esőkert kijelölt területére, és tölts bele vizet.
 • Egy óra elteltével nézd meg, hogy mennyivel csökkent a vízszint, majd határozd meg, hogy mennyi időbe telik 2 cm víz elfolyása. Például, ha a vízszint 0,5 cm-el csökken egy óra alatt, akkor arra a következtetésre juthat, hogy 4 órát vesz igénybe, amíg 2 cm víz a talajba süllyed.

Ebből az arányból egy 24 órás időszak elég hosszú ahhoz, hogy a talaj 15 cm vizet szívjon fel. Tehát ennek az esőkertnek ideális esetben 15 cm mélynek kell lennie.

A megfelelő mélység meghatározásával itt az ideje, hogy kitaláljuk a kert méretét.

Kezd azzal, hogy kitalálod a víz mennyiségét, amely a tetőről és a kertet tápláló lefolyóról folyik le 2cm-es csapadék (átlagos viharos csapadék) során.

 

Itt van, hogyan:

 • Számítsd ki a tető hozzávetőleges területét, amely vizet önt egy lefolyóba. Például egy 200 négyzetméteres négyszögletes házban, négy lefolyóval (egy minden sarkon), hozzávetőlegesen 50 négyzetméteres lefolyás lesz lefolyónként.
 • A vízmennyiség kiszámításához szorozd meg ezt a területet 0,02 m csapadékmélységgel. Ebben az esetben körülbelül 1 köbméter.
 • Oszd meg a térfogatot a mélységgel, hogy kapd meg a megfelelő méretet. Tehát a talaj porozitására építve, amely befogadja a 15 cm mély kertet, elosztod az 1-et 0,15-el, és 7 négyzetméteres kertméretet kapsz.

 

 

virágok az esőkertben
gyönyörű virágok az esőkertben | forrás: https://philippineslifestyle.com/

3. A növények kiválasztása

Itt az ideje a projekt szórakoztatóbb részének – a növények kiválasztásának és az esőkertbe való felvételének. A termesztési övezetek valóban különbözőek országszerte, de egyes növények szabványosnak számítanak ehhez a kerti típushoz. Ezek közé tartozik az üröm, évelő őszirózsa, kasvirág, sásliliom, nőszirom, sás és varjúháj.

Felveheted a kapcsolatot a helyi kertész szakértőkkel vagy az egyetemi melléképülettel, és érdeklődhetsz a régiójának megfelelő egyéb lehetőségekről.

Szabályként a vízigény szerint „átlagos és nedves” felirattal ellátott növényeket a kerti ágy legmélyebb részébe kell helyezni. Az „átlagosan száraz” feliratú növényeket az esőkert magasabb végéin kell elhelyezni.

Azt gondolhatod, hogy a nedvességet kedvelő növények a legjobb választás egy esőkerthez, de valójában nem. Az ilyen típusú kert kialakítása miatt 24 órán belül elvezeti a vizet, ami száraz körülményeket hagy maga után azoknak a növényeknek, amelyeknek állandó vízellátásra van szükségük.

 

Ezért óvatosnak kell lenned a növények nedvességigényével kapcsolatban. Bár a megfelelő követelményeknek megfelelő fajok tökéletesen kiegészítik az esőkertet, erősen ajánljuk az őshonos növényfajokat.

Legyen szó vadvirágról, fűről vagy cserjéről, az őshonos növények mélyebb gyökérzettel rendelkeznek, elviselhetik a kedvezőtlen növekedési körülményeket, és kevesebb gondozást igényelnek. Ezenkívül az őshonos növények többsége évente új gyökereket fejleszt. Ez javított levegőztetést és több útvonalat jelent a víz számára.

 

A növények szállítása az eredeti tartályukból az esőkertbe kényes folyamat, amely a következő lépéseket tartalmazza:

 • Óvatosan fordítsd fejjel lefelé a tartályt.
 • Rázd fel a tartályt úgy, hogy a növény a gyökérrel felfelé essen. Ha a gyökerek kuszák, óvatosan bontsd ki és terítsd szét őket.
 • Helyezd a növényeket körülbelül 30 cm távolságra egymástól.
 • A talajban lévő növények mélységének meg kell egyeznie a mélységükkel abban a tartályban, amelybe bejutottak.
 • Miután a növények be vannak ültetve, adj hozzá 5-8 cm talajtakaró réteget a kert lefedéséhez. Ez elősegíti a lefolyás elvezetését és megakadályozza a gyomnövekedést.

 

 

4. Gondoskodj kellő gondosságról

Az első év az, amikor a legtöbb gondoskodást kell nyújtanod az esőkertednek. Íme néhány tipp a kert virágzásához:

 • Az első két hétben minden második napon öntözd az új növényeket, majd az első évben néhány naponta.
 • Miután megteremtették a gyökereiket, öntözésre csak hosszú aszály idején lesz szükség. Az ilyen időszakokban hetente körülbelül 2 cm öntözésnek megfelelőnek kell lenni. A cél az, hogy a felső 15-70 cm talajt nedvesen tartsd.
 • Rendszeresen távolítsd el a gyomokat, és ellenőrizd, hogy nincs-e lerakódott törmelék a bejárati járatban, a kerti ágyban és a túlfolyó területen.
 • Talajtakarásként aprított keményfát, faforgácsot vagy fenyőkérget használj. Nyugodtan adj bele több talajtakarót, amikor a talaj bármely része feltárul.
 • Ha különösen nagy lefolyással van dolgunk, fontold meg, hogy áss egy mélyedést a kert alsó részén, hogy a víz felét ki lehessen vezetni, mivel a fiatal növények nem járnak túl jól a nagy vízmennyiséggel.
 • Fontold meg a dekoratív kőzetek elhelyezését a kert bejárati oldalán, hogy elkerüld az újabb növények kimosását, ha erős eső esik.
 • Tervezd meg az öntözést kora reggel vagy este. Kerüld el az öntözést, amikor a nap a legjobban süt, hogy a talaj a lehető legtöbb vizet megtartsa.

 

 

Végső gondolatok

Itt van, lépésről lépésre útmutató az esőkert építéséről. A folyamat meglehetősen egyszerű; először válassz egy alacsony helyet az udvaron, hogy vermet készíts, majd telepítsd a peremet, hogy elvezethesd a felesleges vizet a házától és az udvar magasabb pontjaitól.

Feltétlenül ellenőrizd az udvar talajának porozitását, hogy megállapíthasd, milyen mélység biztosítja a leghatékonyabb vízelvezetést az esőkerted számára.

Innen kiválaszthatod a régióhoz igazított őshonos, mélyen gyökerező növényeket és füveket, valamint a különböző vízmélységeket, hogy elősegítse a víz gyors felszívódását a talajba.