Hogyan nevelj erdőt a kertben?

Szereted az érzést, amikor a fák között sétálsz egy erdőben? Talán elragadtatva hallgatod a madarak csicsergését vagy ahogyan ide-oda szálldosnak a lombok között. Ha az előző állítások igazak rád, akkor talán arra is kíváncsi vagy, hogyan tehetsz szert saját erdőre a hátsó kertedben!

Természetesen az erdő nem egy nap alatt fog kinőni, kitartó munka kell hozzá, de az ökológiai folyamat végére érve elképesztő látványban lesz részed. A titok abban rejlik, hogy a kerted jobban hasonlítson egy erdőre, mint egy rétre. Az első lépéseidhez szeretnénk egy kis segítséggel szolgálni, az alábbiakban néhány hasznos tanácsot olvashatsz.

 

 

erdő a kertben

Erdők: Akkor és most

Talán ma már nehéz elképzelni, de régen az egész bolygót erdő borította. Ekkor a favágó mesterség volt minden tevékenység origója, szükség volt a fakitermelésre a hajó- és házépítéshez is. Sajnálatos módon ennek eredménye az erdők jelentős százalékának az eltűnése lett, hiszen a fa ipari nyersanyaggá vált, illetve a terület kellett más célra.

Ez a kellemetlenség pedig arra ösztönöz rengeteg embert, hogy akár egy olyan kisebb területen is, mint egy hátsó kert, de mérsékeljék az emberiség okozta károkat.

 

 

Erdőkert – Kertedből erdő

Egy átlagos hátsó kert általában gyepet jelent, éppen ezért ezt erdővé alakítani jelentős változásokat sejtet. De ez a radikális változás egyben a válasz is arra, miért olyan jelentőségteljes és fontosa ez a DIY tereprendezési projekt, nem is szólva arról, hogy milyen gyönyörű és hasznos is.

A biodiverzitás, földhasználat és fenntarthatóság miatti aggodalom buzdította arra a szakértőket, hogy olyan kreatív erdőhelyreállítási javaslatokkal álljanak elő, amivel ösztönözhetik az összefogást és a természet megújítását.

Például egy erdészeti szakértő egy olyan módszert fejlesztett ki, mellyel egy gondozatlan erdő természetes növekedési ütemét a tízszeresére lehet gyorsítani. Más szavakkal, amennyiben rendelkezésedre áll legalább 80-95 m2-es terület úgy, akár egy évtized alatt is képes lehetsz egy 100 évesnek kinéző erdőt létrehozni. Összehasonlításként, egy átlagos amerikai kert nagysága kb. 1000 m2, tehát jóval nagyobb, mint a gyorsan növekedő erdőhöz szükséges optimális terület.

 

“Erdősítsd” a kertedet – erdő a kertben

Az erdősítés az a folyamat, amikor olyan erdőt hozunk létre, amely korábban még nem létezett. Ugyanakkor ez valóban egy folyamat. Rengeteg különféle tényezőt kell figyelembe vennünk. Ezek konkretizálva a következőket foglalja magába: a talaj szerkezetének és összetételének vizsgálata, a régió őshonos fafajták felkutatása, a legjobb ültetési arány a gyors növekedés ösztönzésére használt módszerek elsajátítása és a természetes erdőkben bekövetkező regenerációs folyamat kivárása. Most lássuk a kerted erősítéséhez szükséges a folyamat lépéseit egyenként.

 

1. Ellenőrizd a talajt

Először a talaj savasságát vagy lúgosságát kell meghatározni, mert ez fogja eldönteni, hogy alkalmas-e a faültetésre. A legtöbb fafajtának ugyanis enyhén savas vagy semleges pH-értékű talajra van szüksége. Továbbá a talaj tömörségét is meg kell vizsgálni.

A kemény szerkezetű talaj megfojtja és gátolja a gyökerek növekedését. A talaj feladata kell legyen a megfelelő bázis képzése, a vízelvezetés és az ásványianyagok biztosítása. Fontos még az olyan elsődleges tápanyagok szintjének ellenőrzése, mint a nitrogén, a foszfor és a kálium (ezeket az ’NPK’-ként vagy a nagy hármasként is ismerjük). Amennyiben valamelyik elem mennyiségében hiány mutatkozna, úgy az erdősítés megkezdéséhez a talajt táplálni kell.

A nitrogén, a foszfor és a kálium mellett fontos makrótápanyag még a kalcium, a magnézium és a kén is. Ezen kívül módosulhat a talaj jellege a réz, a vas, a mangán, a nikkel és a bór jelenlétével. Miután beazonosítottad a talajod fő hiányosságait, ellátogathatsz a helyi kertészeti központba vagy online is beszerezheted azokat a vegyszereket, amelyekre szükséged lehet. A tápanyagok bevitelével kezdetét veszi a talaj előkészítésének lassú folyamata.

 

2. Tudd meg, mely fatípusokat ültesd

Tudj meg minél többet a környezetedben, a közeli erdőkben növő fafajtákról, hiszen ez a legjobb indikátor arra vonatkozóan, hogy mely típusok fogják igazán jól érezni magukat a kertedben. Igyekezz a talaj összetételének megfelelő, régióspecifikus és a klímához illő őshonos fákat kiválasztani.

Példaként említhető, hogy a széleslevelű lombhullató fák (keményfák) a legjobban magukat a homokos, vályogos talajban érzik, mert a gyökereiknek megfelelő térre van szükségük ahhoz, hogy lélegezni tudjanak. Ezzel szemben a tűlevelűek a nehezebb, agyagosabb talajt is képesek tolerálni.

Ezek a fák más körülményeket is jobban elviselnek, mint a lombhullatók. A fák kiválasztásánál olyan szempontokat is figyelembe kell venned, hogy milyen a régió jellege, klímája, talajszerkezete és tengerszinttől mért magassága.

Ajánljuk, hogy a kutatási fázisban, mindenképpen konzultálj a helyi főkertésszel vagy az erdészeti iroda munkatársával, akik segíthetnek beazonosítani, hogy mely fák őshonosok a környéken és nőnek természetes módon, ez nagyban hozzájárulhat az kerti erdő projekted sikeréhez.

 

3. Az új erdők számára legszerencsésebb telepítési arány

Amennyiben a facsemetéket tömött fasorban szeretnéd ültetni, úgy nagyjából 4 facsemete fog jutni 2,7-5,10 m2-re. Egy év leforgása alatt akkorára fognak nőni, hogy a lombkoronájukon a fény nem lesz képes lehatolni. Ezzel pedig megteremtődik az erők virágzásához szükséges atmoszféra. Ha ugyanis a napfény nem férkőzik be a lombok között, akkor a talaj nedves maradhat a fák gyökereinél.

Ráadásul, ily módon az eső sem lesz képes azonnal elpárologni, ami megtörténne, ha a napsugarak felszáríthatnák. Így a föld megőrizheti kellő nedvességét, ezzel segítve elő a fák növekedését. Amennyiben a fent említett sűrűségben rendezed be az új erdődet, úgy a fák egymást segítve, természetesen fogják összenöveszteni a lombkoronájukat. Ez további növekedésre fogja őket ösztönözni, ami elősegíti a háztáji erdő gyors serkenését.

 

4. Hagyj helyet a természetes regenerációnak.

Amikor a fák lehullajtják a leveleiket és a tűleveleiket, akkor ezzel hozzáadnak az erdő aljzatán összegyűlt avarhoz (bomló szerves anyagokhoz). Ez a ’komposzt’ a mikroorganizmusoknak köszönhetően szépen lassan bomlik le és éltető humusz lesz belőle, amely ezek után tovább gazdagítja a talajt, valamint odacsábítja a hasznos rovarokat.

A fák interakcióba lépnek más természeti elemekkel (mint az eső és a talajbaktériumok), lehullajtják a leveleiket, hogy ezt újra felhasználva tápanyagként elősegítsék a további növekedésüket. Az új erdő növekedése a pusztulás és regeneráció örök körforgására támaszkodik.

 

5. Hagyd, hogy az erdőd természetesen növekedjen

A legutolsó lépés talán a legnehezebb. Az udvarod erdővé alakítása egyszerre azt is jelenti, hogy önmérsékletet kell tanúsítanod és lehetővé kell tenned a természet számára, hogy a saját ritmusában dolgozzon. Csak emlékezz vissza az erdész-szakértőtől idézettekre – a természet képes arra, hogy tíz év alatt létrehozzon egy százévesnek kinéző erdőt. Az eredmény pedig egy ökológiailag fenntartható, viszonylag költséghatékony és kevés odafigyelést igénylő hátsó kert lesz.

 

 

Miért olyan fontosak az erdők

Biodiverzitás

Az erdők olyan élőlényeknek adnak otthont, mint a különféle növények, állatok, rovarok és gombák, amelyek sehol máshol nem lennének képesek megélni a földön. Ezek a fajok együttműködve dolgoznak azon, hogy az erdő egészséges ökoszisztémáját fenntartsák. Néhány eredi gombának és növénynek az emberre nézve ráadásul gyógyhatásai is van.

Példaként említhető a csalán, ami segít a méregtelenítésben (szuperfoodként tekintenek rá), míg a forrasztófű a veséknek jelent nagy segítséget. Számos erdei növénynek, bogyónak és gombának gasztronómiai értéke is van.

 

Küzdelem a klímaváltozás ellen

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a fák széndioxidot természetes módon alakítják át oxigénné, amely mind az emberek, mind az állatok számára nélkülözhetetlen. Ezenkívül az erdők a talaj széndioxid mentesítésében is segítséget nyújtanak, ami azt jelenti, hogy kevesebb szén távozik a légkörben, ami nagy mennyiségben ózonproblémákat és globális felmelegedést okozhat.

 

Egészség és jóllét

Az erdőben eltöltött idő – legyen szó az ösvényeken való túrázásról, egy tuskón való üldögélve a táj szemléléséről, vagy egy fészekhintán való lazításról – minden esetben hozzájárulhat az elme kitisztításához és a szellemi jólléthez. Az elmúlt években egyre többször hallani az ősi japán „erdei fürdés” gyakorlatáról. Ez a kedves kis kifejezést azt a tevékenységet írja le, amikor valaki csak időt tölt a fák között és a természethez kötődő kapcsolatára összpontosít.

Ráadásul számtalan tudományos kutatás kimutatta, hogy az erődben eltöltött idő jótékonyan hat a mentális egészségre és az érzelmekre. Csökkenti a vérnyomást és a stresszt, emellett drámaian képes javítani a hangulaton és a jólét érzésén. Az erdei séták javíthatják az energiaszintet és segíthetik az alvást, mindemellett különböző sérülésekből és betegségekből is könnyebb felgyógyulni a természet közelében.

Egy saját erdős birtok a gyerekek szempontjából is előnyös, akik szívesen töltik bent az időt, ahelyett, hogy a természetet fedeznék fel maguk körül. A hátsó ajtóból nyíló erdő közelsége segítheti abban a gyerekeket, hogy biztonságosan ismerhessék meg a különböző fákat, bokrokat és a különböző erdei élőlényeket, úgy, hogy nem távolodnak el túlzottan a ház közeléből.

 

Javítja a tájképet

Bár nem olyan fajsúlyos, mint az előző pontok, azért nem elhanyagolható tény, hogy a kerted látványán is sokat fog javítani, minden valószínűség szerint az ingatlant is felértékelheti. Gyönyörű, természetes akadályt képezve, a fák kizárják a szomszédokat, ezzel biztosítva magánéletet, sokkal hatékonyabb, mint egy stratégiailag elhelyezett kerítés vagy sövény.

Ahelyett, hogy egy barikádot húznál fel magad köré, az udvarod telve lesz zölddel, virágokkal, árnyékkal és erdei élettel. Ha valaha is úgy döntenél, hogy megválsz az otthonodtól vagy az ingatlanodtól, akkor ez az eldugott, romantikus környezet biztosan rabul fogja ejteni az érdeklődők szívét.

Egy kerti erdőben rengeteg a potenciál, a különböző kertészeti megoldásokra. Létrehozni egy tündérkertet vagy fa szobrokat elhelyezni például sokkal szerencsésebb olyan helyen, ahol sok a zöld és önmagában is varázslatos aura lengi körül.

 

Élelmet és menedéket tudsz kínálni a környék állatainak

Köszönhetően az erdőrombolásnak és a városok terjeszkedésének az ott élő állatok kénytelenek elhagyni természetes élőhelyüket, és új környezetben folytatni életüket. Ha elsajátítod az erdősítés technikáját, képes leszel élelemmel ellátni a mókusokat, a nyuszikat és a madarakat, akik itt elrejtőzhetnek, fészket rakhatnak és kedvükre csemegézhetnek a különböző bogyókból és diófélékből.

Erődépítéskor azonban a különböző ragadozóállatokról nem szabad megfelejtkezned, hiszen ezek a többi állattal és növénnyel csomagban járnak. Ne feledd, egy egészséges ökoszisztémának ezek az állatok is ugyan úgy szerves részei kell, hogy legyenek.

Ne lepődj meg, ha egy siklót, rókát vagy őzet pillantasz meg. Készítsd fel magadat, a családodat és a környezetedben élő más állatokat a kertedben végbemenő ökológiai átalakulásra, foganatosíts megfelelő biztonsági intézkedéseket, beleértve egy vadkerítés építését és a gyerekek folyamatos kinti felügyeletét.

 

 

Sikertörténetek az erődítésre

Mielőtt az emberek elkezdték volna írtani a fákat, ezzel helyet csinálva a termőföldeknek, utaknak és településeknek, az erdők valójában mindent beborítottak. Manapság egyre kevesebb az erdő. Szerencsére vannak jó példák, új és régi módszerek, amelyek az erdősítést szolgálják.

Például, a regeneratív tervezés és telepítés egy sajátos megközelítése a permakultúra. Ez az ehető táj és az új erdő fogalmának összeolvadásából jött létre, különböző régiókra és éghajlati viszonyokra alkalmazható.

Pl. az elmúlt 100 éveben az USA északkeleti részén megnövelték az egy hektárra eső fák mennyiségét. Ennek a fenttarható erdőgazdálkodási gyakorlat az oka, ugyanis aktív törekvések történtek azokra az erdős területek helyreállítására, amelyeket az előző évszázadokban fakitermelés vagy mezőgazdaság céljából leamortizáltak.

 

 

Őserdők Vs. új erdők

Általában az erdők egészen addig növekszenek, mígnem áldozatunk nem esnek egy hurrikánnak, egy erdőtűznek vagy az erdőírtásnak. Őserdőknek azokat nevezzük, amelyek már évszázadok óta léteznek. Ezeknek fontos tartozékai bizonyos madárfajok (például a kék lombjáró és az erdei fülemüle) és más erdei állatok. Ugyanakkor az új erdőkből más fajok profitálnak. Újonnan telepített erdőknek azokat nevezzük, amelyek csak nemrégiben tűntek fel.

Néhány tanulmány bebizonyította, hogy a fakitermelés helyén telepített új erdők adnak otthont a mezei verebeknek, a dobozteknősöknek és a disznóorrú siklónak. Az új erdőket más elnevezéssel korai szukcessziós tájnak is nevezik, melyen hektáronként sokszor több facsemete, ehető bogyók és szőlő is van.

Más szavakkal, a hátsó kertedben újonnan kialakított erdővel élőhelyet biztosíthatsz számos madár- és álltafajnak. Ezzel nemcsak a föld biodiverzitásához járulsz hozzá kis mértékben, de saját magad örömét is meglelheted az élettel megtelő közvetlen környezetedben.

 

 

Összefoglalva

Amennyiben kíváncsi voltál, hogyan növeszthető erdő a kertedben, reméljük minden kérdésed megválaszolásra került. Ehhez hozzátartozik egy új ökológiailag fenntartható élőhely kialakítása, amely képes lesz hozzájárulni a növény-, fa-, gomba- és rovarfajták diverzitásának megőrzéséhez.

Mára a földfelszín mindössze körülbelül 31%-át borítja erdő. Csodálatos belegondolni, hogy egy kevés kitartással és szorgalommal, a saját erdőkerteddel Te is tehetsz azért, hogy ez a szám növekedni tudjon. Ráadásul mindezt a közvetlen környezetedben, a saját kertedben élvezheted!