Aranyos szobafutóka (Epipremnum Pinnatum)

Szükséged van netán még egy klassz növényre, amivel bővítheted mutatós gyűjteményedet idén? Ne is keresgélj tovább, az aranyos szobafutóka (Epipremnum Pinnatum) tökéletes lehet számodra. Mindenekelőtt azonban ismerjük meg tüzetesebben ezt a csodás növényt!

Az aranyos szobafutóka a kontyvirágfélék családjába tartozó virágzó kúszó faj. Ez a csábító külsőjű növény márványos szobai futókaként, latin nevén Epipremnum pinnatumként, és a tagalog nyelvben tibatibként is ismert.

Az aranyos szobafutóka régi barátunkra, a könnyezőpálmára emlékeztethet minket, viszont neki másak az igényei és a sajátosságai. Káprázatos levélzete mellett ez a növény gyönyörű, hosszú életű virágokkal lep meg minket. És ha egyszer már magunknak tudhatunk egyet ebből a remek kúszónövényből, azon is el fogunk ámulni, hogy milyen egyszerű a gondozásuk.

 

 

Amit az aranyos szobafutóka növényről tudni érdemes

 • Világszerte számos térségben őshonosok, például Kínában, Tajvanban, Japánban, Indiában, Malajziában, Észak-Ausztráliában, vagy a Csendes-óceáni-szigeteken.
 • Sokoldalú növények, csodálatos kiegészítői lehetnek mind a beltéri, mind a kültéri dekorációnak. Legnépszerűbb társnövényeik az orchidea, a páfrány és a rákvirág.
 • Főként trópusi, szubtrópusi és mérsékelt égövi területeken nőnek. Alacsony és közepes magasságban bozótban, zavart erdőkben, esőerdőkben, városi területeken vagy az utak mentén jelennek meg.
 • A hagyományos gyógyászatban az emberek a szobafutóka leveleit és szárát törések, reuma, ízületi fájdalom, bőrbetegség, mellkasi fájdalom, cukorbetegség, malária vagy fogfájás kezelésére használják. Kérgüket egyesek kiváló gyógyírnak tartják sebekre, fejfájásra, izomgörcsre és hátfájásra.
 • Tanulmányok kimutatták, hogy számos egészségügyi hatása van, például rákellenes, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, valamint gátolja a hasnyálmirigyben termelt lipáz aktivitását.
 • A Mindanao, Bali, Tajvan vagy Jáva szigetein élő törzsekben néhányan fogfeketítésre használta ezt a növényt. Gyökereik belseje kiváló alapanyagként szolgáltak lámpaernyők vagy kosárfonatok készítéséhez is.
 • Jó légtisztítók, elszívják a méreganyagokat környezetük levegőjéből. Nikotinból például olyan sokat képesek elnyelni beltéren, hogy a leveleikben a koncentráció körülbelül háromszor olyan magas, mint egy dohánynövényében.
 • Minden részük mérgező, ha nagy mennyiségben fogyasztják. A biztonság kedvéért olyan helyen neveld őket, ahol gyerekek vagy háziállatok nem férhetnek hozzá.

 

 

Epipremnum Pinnatum cebu blue
Epipremnum Pinnatum cebu blue

Az Epipremnum Pinnatum áttekintése

 • Az Epipremnum nemzetségbe tartoznak, amelyben pontosan 15 örökzöld és évelő virágzó kúszónövényfaj található. Mindegyikük nagyméretű epifita, magas fákra vagy sziklákra kapaszkodik fel.
 • Az Epipremnum pinnatum fajok szívós indái elérhetik a 6-20 méter magasságot. Sűrű kapaszkodó léggyökér-hálózattal rendelkeznek.
 • Levélzetük általában koruk függvényében változik. A fiatal példányok szárazföldi kúszónövények és csak akkor hoznak kifejlett leveleket, amikor mér elég magasak ahhoz, hogy kússzanak.
 • Első, ifjú leveleik elliptikusak vagy oválisok és ép szélűek. Érett korukra a levelek vastag, fényes, tojásdad alakúak és szeldeltek lesznek, amelyek a 30-50 cm közötti hosszt érik el.
 • Levelein gyakran fehér foltok és apró lyukak láthatók a középső ér mentén. Leveleik többi részén is található több nagyobb lyuk is, ezáltal a növény a könnyezőpálmához hasonlít a leginkább.
 • Nincs meghatározott virágzási időszakuk. Alkalmanként virágoznak, és apró hím és nőstény virágokat hoznak egy buzogány formájú virágon (ami valójában módosult levél), amely akár 10 cm hosszú is lehet.
 • Buzogány formájú virágjuk belül krémfehér, kívül zöldes színű. Ezen növények ifjú korukban tiszta fehér árnyalatú virágokat hoznak, amelyek éréskor krémes szürkészöld színt öltenek.
 • Buzogány formájú virágján gyümölcsöt is hoz, amelyek éretten pirosak, gyümölcshúsuk narancsvöröses színű és ragacsos, és sok apró barna mag van bennük.

 

 

Az aranyos szobafutóka gondozása

Fényigény

Általánosságban véve az aranyos szobafutóka jól megvilágított, közvetett napsütéses helyen érzi jól magát. Beltéren egy ablak közelébe helyezzük őket, ahol legalább hat órán át közvetett fény érheti őket. Ha a szabadban neveljük, ügyeljünk arra, hogy a növény a délutáni erős napsütés idején kapjon némi részleges árnyékot.

Ha nem megfelelő fényviszonyok között neveljük a szobafutókát, akkor nemtetszése jelei meg fognak rajta látszódni. Ha például nem jutnak elég napfényhez, kissé megnyúlnak, levelei között hosszabbak lesznek a szárrészek. A tarka fajták a túl kevés fényhez jutó területeken veszíthetnek tarkaságukból.

 

Epipremnum Pinnatum marble queen
Epipremnum Pinnatum marble queen

Hőmérséklet

Az aranyos szobafutóka magas hőmérsékleten és mérsékelt páratartalom mellett fejlődik a legszebben. Az ideális hőmérséklet a növény számára általában 18 és 22°C között mozog mind beltéren, mind a szabadban. Egyáltalán nem fagytűrőek, ezért ne tegyük ki őket 15°C alatti hőmérsékletnek, erős szélnek vagy hideg levegőnek!

Hosszú szárú kúszónövény lévén az Epipremnum pinnatum fajok némi támogatásra szorulnak ahhoz, hogy egészségesen és gondtalanul fejlődhessenek. Legjobban fa-, bambusz- vagy környezetbarát kókuszrostkarókkal támogathatjuk őket.

Függőkosárban is tarthatjuk őket, így lelógó indái vízesésre emlékeztetnek majd, viszont nem fognak idővel érettebb vagy sokkal nagyobb leveleket hozni.

 

Kártevők

Noha a szobafutókával többnyire nem szokott gond lenni, ha kártevőkről vagy gombásodásról van szó, nem megfelelő környezeti adottságok esetén bizonyos problémák előfordulhatnak. Gombásodáskor el kell távolítani a növény beteg részeit, hogy a betegség ne terjedhessen tovább.

Kártevőfertőzés esetén pedig javasoljuk, hogy az egész növény mosd át a csap alatt, és használj megfelelő rovarölő/rovarirtó szert.

 

 

Az aranyos szobafutóka ültetése

Az epipremnum pinnatum remekül érzi magát olyan táptalajban, ami hasonlít a természetes élőhelyén fellelhető talajhoz. Épp ezért nyirkos, jó vízelvezetésű, szerves anyagokban és tápanyagokban gazdag talajba kell ültetni őket.

Ne feledd, a növény egyáltalán nem szereti a nedves és trágyás, vagy száraz és homokos termesztőközegeket. Sőt, a nedvesség elkerülése végett inkább az olyan edényeket kedvelik, amelyeknek az alján vízelvezető lyukak vannak.

 

Trágyázás

A szobafutóka nem igényel sok trágyázást ahhoz, hogy szép legyen a végeredmény. Aktív növekedési időszakuk alatt persze csak előnyük származik abból, ha rendszeresen trágyázzuk őket. Márciustól augusztusig kéthetente egyszer adjunk a növénynek folyékony műtrágyát.

Ez a növény igen gyors ütemben nő, ezért időről időre át kell, hogy ültessük őket. Amikor a növény kezdik kinőni az edényét – általában kétévente egyszer – ültesd át őket egy valamivel nagyobb edénybe. Átültetés előtt próbálj meg annyi régi földet leszedni a gyökereiről, amennyit csak lehet és vágj le a gyökerei végéből egy kicsit.

A szobafutóka levélzetének metszésével remekül személyre szabható a növény mérete vagy alakja. Ha túlságosan megnyúlnak, levághatsz a szárából, amennyit csak szeretnél, hogy friss megjelenést adhass nekik. Távolítsd el az egészségtelen vagy elhalt leveleket, hogy újak nőhessenek a helyükre.

 

 

Az aranyos szobafutóka öntözése

Ne aggódj, az epipremnum pinnatum-t nem olyan nehéz öntözni, mint gondolnád. Bár elsőre szeszélyesnek tűnhet, meglásd, nem kell olyan sok kertészeti tapasztalat ahhoz, hogy kiismerd az öntözési rutinjukat. Különösen, ha olyan „beszédes” kedvében van, és azonnal megosztja veled belső érzéseit.

Ha hosszú ideig túl nedvesen tartod a növényt, először lehullanak a levelei, végül pedig a gyökerei rothadnak el. Emellett a foltos és fonnyadt levelek arra is utalhatnak, hogy túl kevés vizet adsz nekik, vagy hogy túl száraz helyen tartod.

Az ilyen helyzetek elkerülése végett két öntözés között ellenőrizd a talaj felső rétegét 2 hüvelyk (5 cm) mélyen. Ha úgy érzed, hogy a föld teljesen kiszáradt, öntözd a növényt épp csak addig, amíg a víz el nem kezd kifolyni az edény alján. Télen elég ritkábban öntözni, mivel ezen évszakban a növények nem nőnek aktívan.

 

 

aranyos szobafutóka
aranyos szobafutóka növény

Az aranyos szobafutóka szaporítása

Netán máris beleszerettél a szobafutókába, és családtagoknak, barátoknak is szeretnél adni belőle? Nem akadály! Ezt a gyönyörű növényt szár- (vagy hajtás) dugványozással is lehet szaporítani különösebb erőfeszítés vagy idő ráfordítása nélkül. Olyan alacsonyok a növény igényei, hogy szinte bármikor lehet szaporítani az év során.

Először is vágjunk le egy darabot a hajtásvégből, majd helyezzük őket egy pohár friss vízbe, úgy, hogy a víz a dugványnak nagyjából a felét lepje el. Legyen mindegyik dugványnak legalább egy szárcsomója a víz alatt, mert itt fejlődik ki a legtöbb apró gyökerük.

A dugványok könnyebben eresztenek gyökeret, ha néhány naponta cseréljük a vizüket, így szaporítóközegük tiszta marad. Meleg környezetre és sok közvetett fényre is szükségük lesz a gyorsabb gyökérképződéshez. Amikor a gyökerek körülbelül 2,5 cm hosszúak, a dugványokat elültetheted egyenesen a kertbe (csak tavasszal), vagy egy megfelelő virágfölddel teli edénybe.

 

 

Összegzésképpen

Egy káprázatos, alacsony igényű és hűséges társra lelhetsz az aranyos szobafutókában, mi is kellhet még? Az Epipremnum pinnatum nevelése örök és kifizetődő élményt jelenthet. Ha egyszer úgy döntesz, hogy adsz nekik egy esélyt, mindenképpen oszd meg tapasztalataidat velünk kommentben!