Lenyűgöző díszfű fajták – TOP 20, melyek egész évben színesítik a kertet

A díszfüvek a vizuális vonzerejük miatt termesztett növények egy csoportja. Az ebbe a csoportba tartozó fajok némelyike valódi fűféle, ami azt jelenti, hogy a Poaceae családba tartoznak. Mások, mint például a sásfélék, nem tartoznak ebbe a csoportba, de mégis fűszerű tulajdonságokkal rendelkeznek.

A tájképi fűfélék lehetőséget nyújtanak arra, hogy érdekes színekkel és textúrákkal töltsék meg a kerti tereket, amelyek egész évben érdekessé teszik azokat. Ezek a növények esztétikailag kellemesek virágzásuk, valamint egyedi lombozatuk miatt.

Tekintettel a díszfüvek fajtáinak hatalmas választékára, nehéz lehet megtalálni a kedvenc ültetendő típusodat. Az első lépés az, hogy megtudd, mely fajok nőnek a saját régiódban, és milyen körülményeket igényelnek.

Ez a cikk segít megismerni a különböző díszfüvek fajtáit és azokat a tulajdonságokat, amelyek megkülönböztetik őket egymástól. Listánk abban is segít, hogy megértsd az egyes típusú díszfüvek termesztési követelményeit.

Olvasd tovább, hogy megismerkedhess a sokféle díszfű közül néhánnyal és kiválaszthasd a számodra megfelelőt.

 

 

20 Lenyűgöző Díszfű fajták Amelyek Egész Évben Színesítik A Tájképet

A díszfüvek között nagy a változatosság. Ez magában foglalja a különböző méreteket, színeket és textúrákat, valamint a különböző őshonos elterjedési területeket és ideális termesztési feltételeket.

Még egyetlen nemzetségen vagy fajon belül is gyakran több hibrid és fajta létezik, amelyek különböző fizikai jellemzőkkel rendelkeznek.

Ahhoz, hogy megtaláld a kertednek megfelelő díszfüvet, ismerned kell a rendelkezésre álló számos lehetőséget.

Íme a 20 legszebb és legkönnyebben termeszthető díszfű, amelyekkel egész évben textúrát adhatsz az udvarodhoz:

 

1: Tollborzfű (Pennisetum Alopecuroides)

tollborzfű

A Tollborzfű alacsonyan növő, jellemzően három láb magas és széles növényeket alkot.

Ennek az évelő fűnek a lombja karcsú és sötétzöld. Ez a szín a nyár folyamán hajlamos elhalványulni.

A Tollborzfű legfigyelemreméltóbb tulajdonsága a virágos megjelenése. A virágok fehér színűek és bolyhos szerkezetűek. Tüskeszerű alakjuk az egész növényen megjelenik.

Ezek a virágok általában a szezon hosszú részében megmaradnak. Ősszel kezdik tompítani a színüket. Ezután télen is a növényen maradnak.

A Tollborzfű sokféle környezetben nőhet. A legjobban azonban teljes napsütésben teljesít. A szárazságot és a tartósan nedves talajt is túléli. A magas és alacsony pH-értékű talajok is megfelelőek.

A Tollborzfű gondozásakor tél végén vágd vissza a földig. Ezt közvetlenül az új hajtás megjelenése előtt tedd meg.

 

2: Eulalia Fű (Miscanthus Sinensis)

Miscanthus Sinensis

A Miscanthus nemzetségbe tartozó füvek jellemzően tekintélyes növények. Az eulia esetében a kifejlett formája sűrű lombozatú, gyakran hat láb magasra is megnő.

Ezek a hosszúkás levelek egyenesen a talajszintből nőnek ki. A csúcs felé haladva pedig kifelé kezdenek ívelni.

E lombozat fölött találhatók a virágok, amelyek könnyűek és fürtösek. A virágok színe a fajtától függően a világos lilától az ezüstös és fehér színig terjed.

Bár nagyok, az egyes eulia-növények inkább egy egységes területen tartják növekedésüket, minthogy szétterülnének.

A legjobb eredmény érdekében ezt a díszfüvet teljes napsütésben, nedves talajba ültesd. Késő télen pedig vágd vissza a földig.

 

3: Zebrafű (Miscanthus Sinensis ‘Zebrinus’)

zebrafű a kerben

A Zebrafű a Miscanthus sinensis fajból kifejlesztett fajta. Sok hasonlóságban osztozik szülőjével, az euliával. Ezek közé tartoznak a hasonló termesztési feltételek, valamint a közel azonos méret és forma.

A különbség a lombozatban rejlik. A Zebrafű levelei tarka színűek. Sok más tarka levéllel ellentétben azonban a zebrafű színmintázata szabályos.

Minden egyes levél elsődlegesen zöld. A világossárga sávok a gyökerektől a csúcsig egyenletesen helyezkednek el a levelek mentén, egyenletes csíkos hatást keltve. Ez a színezet az egész vegetációs időszak alatt állandó. Télen a levelek barnára fakulnak.

A Zebrafű virágai szintén elhalványulnak a szezon során. Rézszínűen kezdődnek és fehéren végződnek. Ami a termesztési körülményeket illeti, a zebrafűvel ugyanúgy bánj, mint az euliával.

 

4. Vesszős Köles (Panicum Virgatum)

vesszős köles

A Vesszős Köles az Egyesült Államokban őshonos díszfű. A középnyugati államokban általában prérinövényként nő.

A Vesszős Köles keskeny alakú. Általában 150-180 cm magasra nő, és körülbelül fele akkora a terjedelme.

Mind a virágok, mind a levelek bordó színt kölcsönöznek az egyébként zöld növénynek. A levelek hosszúak és keskenyek. Amikor bordóval érintkezik, ez a színezés jellemzően a levél több mint felénél jelenik meg.

A Vesszős Köles virágai egyenként nem feltűnőek. Összességükben a növény tetején halványlila fátylat alkotnak.

Ez a fű sokféle talajhoz alkalmazkodik. Ideális körülmények között nedves talaj és teljes napsütés áll rendelkezésére. De ha száraz vagy árvízre hajlamos területre ültetik, a Vesszős Köles még mindig túléli.

 

5. Karl Forester Tollas Nádfű (Calamagrostis × Acutiflora ‘Karl Foerster’)

Calamagrostis × Acutiflora ‘Karl Foerster

A Tollas Nádfű legjellegzetesebb tulajdonsága a virágai. Ezek tavasztól télig tartanak, és a növény jelentős részét teszik ki ekkor.

Ezek a virágok hosszúkás tüske alakúak. Színük a búzáéhoz hasonló és a szezon előrehaladtával gyakran sötétedik.

Ennek a fűnek keskeny, de éles levelei merev szárakhoz kapcsolódnak. Az általános alakja keskeny és hengeres.

A Tollas Nádfű teljes napfényt igényel, és a nedves talajt kedveli, azonban a nehéz agyagban is megél.

A Tollas Nádfű fajtái manapság a faiskolákban kapható legnépszerűbb díszfüvek közé tartoznak. Ez főként annak köszönhető, hogy a Tollas Nádfű olyan terjedő tömegeket alkot, amelyek kellemes textúrát adnak a tájnak.

 

6. Kék Sásfű (Carex Flacca)

kék sásfű
forrás: bloomindesigns.com/

A Kék Sás egy rövid, kerek formájú díszfűfajta. Gyakran másfél méter átmérőjű, kis gömb alakot képez.

Ennek a növénynek a levelei rendkívül keskenyek, kevesebb mint 1-2 cm. Minden egyes levélnek határozott kékeszöld színezete van. Sűrű habitusban nőnek, durva textúrával.

Ez a furcsa lombszín a fő ok, ami miatt az emberek kék sást ültetnek. A virágok távolról sem mutatósak.

A Kék Sás kevesebb napfényt igényel, mint más díszfüvek. A melegebb régiókban örökzöld is maradhat.

Ez a sás színes talajtakaróként szolgál és még némi gyalogosforgalmat is kibír.

 

7. Japán Sásfű (Carex ‘Ice Dance’)

Japán Sásfű

Sokféle sásfűfajta létezik, és az “Ice Dance” nevet viselő fajta messze az egyik legvonzóbb. Ez a növény alacsonyan, a talajhoz képest sűrű, félig örökzöld lombozatú csoportokban nő.

A Japán Sásfű levelei vékonyak és fényesek. Enyhén íveltek és kétszínűek. Ez magában foglalja a mélyzöldet a levél közepén és a ragyogó fehér színt a két szélén.

Ez a lombozat ihlette a ‘Jégtánc’ nevet. Ez a növény egyik legértékesebb vizuális jellemzője, mivel a virágok kicsik, barnák és alig észrevehetők.

A Japán Sásfű emellett könnyen gondozható. Ez a növény kártevőmentes, szarvastűrő, és teljes napfényhez és teljes árnyékhoz egyaránt alkalmazkodik.

 

8. Kis Kékfű (Schizachyrium Scoparium)

Kis Kékfű

A Kis Kékfű Észak-Amerika egyik legjelentősebb prérifűje. Széles őshonos elterjedési területe Kanadától az amerikai délnyugatig terjed.

Összességében ez a növény felálló és keskeny növekedési módú. A levelek keskenyek, és gyakran kékes árnyalatúak az alapjuknál. Egyébként teljesen zöldek.

A Kis Kékfű díszítőértéke nagyrészt a virágaiban rejlik. A virágok lilák és 7-8 cm hosszúak. Augusztusban jelennek meg. Amikor elhalnak, magfejes felhő követi őket.

A lombozatuk is vonzó tulajdonságként ismert, mivel ősszel narancssárgára színeződik.

A Kis Kékfű a kissé száraz és enyhén lúgos talajokat kedveli. Ez a növény azonban sokféle talajtípuson megél, különösen, ha sok napfényt kap.

 

9. Nagy Kékfű (Andropogon Gerardii)

A hasonló közhasználatú nevük ellenére a Nagy Kékfű és a Kis Kékfű nem ugyanannak a nemzetségnek a tagjai. Néhány fizikai jellemzőjük mégis közös.

A Nagy Kékfű szára kék színűre színeződik. Ez a szín hasonló ahhoz a színhez, amely egész évben megtalálható a Kis Kékfű leveleinek tövében.

Ezek a szárak olyan leveleket tartanak, amelyek hossza elérheti a 60 cm-t is. Ősszel a lombozat sötétlila színt vesz fel. A virágok is lilásak, mivel késő nyáron bújnak elő.

A Nagy Kékfüvet száraz vagy közepesen nedves talajba ültesd. A teljes napfény is ideális. Ha egyszer megtelepedett, ezt a növényt könnyű fenntartani. Késő télen egyszerűen vágd vissza a földig.

 

10. Kék Zabfű (Helictotrichon Sempervirens)

Kék Zabfű

A Helictotrichon sempervirens, közismert nevén Kék Zabfű kis kerekded csomókban nő. Közép- és Dél-Európa régióiban őshonos.

Lombja tűszerű levelekből áll. Ezek a levelek színe a kéktől a kékeszöldig terjed.

Júniusban megérkeznek a virágok. Amikor ez bekövetkezik, e növény magassága és elterjedése majdnem megduplázódhat. A virágok hosszú, enyhén ívelt tüskék formájában nőnek, amelyek jóval túlnyúlnak a levelek kiterjedésén. Minden egyes virág vékony és barna, kék árnyalatokkal.

Idővel a levelek egy része barnára fonnyad. Ezeket mindenképpen távolítsd el a növényről. A meleg régiókban ez a növény örökzöldként nő.

A Kék Zabfű ültetésekor kerüld a rossz vízelvezetésű területeket. Az oda való ültetés koronarothadáshoz vezet. Egyébként ez a növény kevés problémát okoz.

 

11. Kék Csenkesz (Festuca Glauca)

Kék Csenkesz

A Kék Csenkesz (Festuca glauca) hasonlít a Kék Zabfűre. Bizonyos szempontból a Kék Csenkesz lényegében a Kék Zabfű kisebb változata.

Erre kiváló példa ennek a díszfűnek a félig örökzöld lombozata. Ez a lombozat éles, keskeny levelek formájában jelenik meg és a levelek kékeszöld színűek.

A virágok búzaszerűek. Nyár közepén nyílnak kis fürtök formájában vékony szárak végén.

Ennek a díszfűnek a lombszíne a magasabb napsütésben még lenyűgözőbb. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Kék Csenkesz nem képes korlátozott mennyiségű árnyékban is megélni.

A körülményektől függetlenül a Kék Csenkesz gyakran rövid életű. Amíg tart, ez a növény érdekes, durva textúrát kölcsönöz minden olyan területnek ahol nő.

 

12. Gyepes Sédbúza (Deschampsia Cespitosa)

Gyepes Sédbúza

A Gyepes Sédbúza (Deschampsia cespitosa) egy kisméretű, hűvös évszakban, csomókban növő díszfű. A növény kifejlett magassága ritkán haladja meg a másfél métert. Egyes esetekben azonban elérheti a három lábas maximumot is.

A Gyepes Sédbúza levelei nagyban hozzájárulnak e növény sűrűségéhez. Minden egyes levél nagyon keskeny, de gyakran nagy mennyiségben jelennek meg. A levelek sem teljesen egyenesek, ehelyett enyhén befelé görbülnek.

A virágok is bőségesen jelennek meg. Ez késő nyáron és kora ősszel fordul elő. A virágszárak hosszúak, átmenetileg növelik a Gyepes Sédbúza magasságát és elterjedését.

Maguk a virágok világos füzérek. Színek sokaságában jelennek meg. Ezek a színek közé tartozhat a lila, az ezüst és az arany. A szezon későbbi szakaszában barnás színűvé válnak.

Ez a fű nedves talajt és részleges árnyékot igényel. A megfelelő termesztési körülmények között telepítve ez a növény alig igényel karbantartást.

 

13. Csinos Árvalányhaj (Nassella Tenuissima)

A Csinos Árvalányhaj (Nassella vagy Stipa tenuissima) egy melegebb régiókban alkalmas díszfű. Ebben a környezetben lombja gyakran örökzöld marad.

Ez a lombozat rendkívül keskeny és hajlékony. A szezon nagy részében zöld. A szokatlanul meleg nyarakon világosbarnára színeződhet.

Nem rejtély, honnan kapta ez a növény a közismert nevét, mivel a virágok úgy néznek ki, mint a tollak. Késő tavasszal és kora nyáron nyílnak a lombozat felett. A virágok világosak és néhány centiméter hosszúak, színük a nagyon világosbarnától a fehérig terjed.

A Csinos Árvalányhaj ültetése előtt tájékozódj a helyi hatóságoknál, mivel egyes régiókban invazívnak minősítik. Ez részben ennek a növénynek az önvetési képessége miatt van így.

A Csinos Árvalányhaj a száraz körülményeket is jól tűri, sőt, talán még kedveli is azokat. Valójában a túl sok víz veszélyt jelent erre a díszfűre. Ültetéskor válassz teljes napsütötte területeket, és készülj fel a növény szabályozására, hogy ne terjedjen el túlságosan.

 

14. Japán Vérfű (Imperata Cylindrica)

japán vérfű

A Japán Vérfű egy felálló díszfű. Számos fajtája vonzó kétszínű lombozatú.

Ez a lombozat a tövénél zöldnek indul és körülbelül a növény felénél élénkpirosra változik. Ez a szín a szezon során egyre mélyül.

A virágok a lombozathoz képest másodlagosak a látvány szempontjából. Vékony, ezüstös színűek, és nyáron nyílnak.

A Japán Vérfű erősen tűzveszélyes. Gyorsan ég, és ennek következtében számos erdőtűz keletkezéséhez járul hozzá.

Ha úgy döntesz, hogy ezt a díszfüvet ülteted a kertedbe, biztosan meg fogod tapasztalni, hogy nagyon kevés karbantartást igényel. A közepesen nedves talaj és a teljes napfény biztosítása segít abban, hogy ez a növény kellemes hangsúlyt adjon kertjednek.

 

15. Fekete Kígyószakáll (Ophiopogon Planiscapus)

A Fekete Kígyószakáll egy kis díszfű, amely leginkább talajtakaróként fejlődik. A növény fő vonzereje a lombszíne.

A Fekete Kígyószakáll levelei keskenyek és örökzöldek. A szélükön nincs fogazás, és sűrű növekedésűek. A legjellegzetesebb, hogy színük mély lila, amely majdnem a feketével határos.

Ez a szín egész évben állandó, és a fényben csillogó megjelenésű. A Fekete Kígyószakáll más részei is szintén lilásak.

Például a virágok és a termések is jellemzően lila színűek. A virágokat gyümölcsök követik, amelyek kicsik és nyár közepén jelennek meg.

A Fekete Kígyószakáll számos talajtípust elvisel, beleértve a magas sótartalmú talajokat is. Nem jellemzőek rá a gyakori betegségek sem. A legjobb eredmény elérése érdekében keress enyhén savas, közepesen nedves és jó vízelvezetésű talajt.

 

16. Japán Erdeifű (Hakonechloa Macra)

 Japán Erdeifű

A Japán Erdeifű Kelet-Ázsiában őshonos és élénkzöld lombozatú. Ez a lombozat élesen hegyes, hosszúkás levelekből áll. A levelek kifelé nőnek és lefelé csüngnek.

Ősszel ennek a fűszerű növénynek a levelei narancssárga színt öltenek. A fajtától függően ennek, valamint a nyári színnek is lehetnek variációi.

Sok díszfűvel ellentétben a Japán Erdeifű a teljes napsütést kedveli. Ehelyett, a részleges árnyék produkálja a legjobb eredményeket számára.

A talaj nedvessége is fontos. A Japán Erdeifű számára a legjobb talaj a nedves, jó vízelvezetéssel rendelkező talaj. A szerves anyag és a humusz szintén jótékonyan hat a növény növekedésére.

Amennyiben ezek a feltételek teljesülnek, a Japán Erdeifű könnyen gondozhatónak bizonyul.

 

17. Vattacukorfű (Muhlenbergia Capillaris)

Vattacukorfű

A Vattacukorfű egy közepes méretű díszfű, amely több évszakos érdeklődésű. Nevét Henry Muhlenberg német miniszterről és botanikusról kapta.

A Vattacukorfű nagy csomókat képez növekedése során. A növény virágai mutatósak, és virágzáskor nagy hatással vannak a megjelenésére.

Ezek a virágok nyár végén bújnak elő, és lényegében megduplázzák a növény méretét. De nem csak a méretük az egyetlen jelentős tulajdonságuk ezeknek a növényeknek. Díszítőértékkel is bírnak.

A virágok rózsaszínűek, világos fátyolos textúrával. Tömegesen ültetve úgy néznek ki, mintha egy rózsaszín köd emelkedne a lombozat felé.

A lombozat sötétzöld és vékony levelekből áll. Ősszel barnás színűre fakulnak.

Ha forró régióban élsz, a Vattacukorfű jó díszfű választás számodra. Ez a növény rendkívüli textúrát és színt kölcsönöz a tájnak, miközben alacsony nedvességtartalmú talajokon él meg.

 

18. Pampafű (Cortaderia Selloana)

ezüstös pampafű

A Pampafű az egyik legnagyobb díszfű, amely éretten akár tíz láb magasra is megnő. Mivel Dél-Amerikában őshonos, ez a növény melegebb régiókban érzi jól magát.

Lombja keskeny, de sűrűn felálló formában nő. A legtöbb esetben örökzöld marad. Ez különösen igaz az elterjedési területének melegebb részein.

A Pampafű a szezon közel felében nagy bolyhos virágokat tart. Ezek a virágok körülbelül 15 centiméter hosszúak és fehér vagy barnás színűek.

Aki ezt a füvet ülteti, annak tudnia kell, hogy a levelek rendkívül élesek, és ez nem csak egyszerűen a levélforma leírása. A levelek széle valóban úgy tud vágni, mint egy kés.

Hatalmas mérete és örökzöld jellege miatt a Pampafű nagyszerű árnyékolót alkot. Sajnos Észak-Amerika számos részén invazív növénynek számít.

A Pampafű gyorsan terjed, ezért mindenképpen légy felelősségteljes amikor úgy döntesz, hogy ezt a füvet ülteted. Ha olyan régióban élsz, ahol ez a fű nem invazív, válassz olyan ültetési területet ahol teljes napfény éri. Azonban, a pampafű még félárnyékban is könnyen karbantartható és nagy kiterjedésű elemet ad a tájnak.

 

19. Északi Tengeri Zab (Chasmanthium Latifolium)

Az Északi Tengeri Zab az Egyesült Államok keleti részein őshonos. Gyakran folyópartokon és lejtőkön nő, elterjedési területe pedig a közép-atlanti államoktól Floridáig terjed.

Az Északi Tengeri Zab magfejei az egyik legjellegzetesebb tulajdonsága. Ezek a magfejek a zabhoz hasonló alakúak. Csüngő szárak végén lógnak. Kezdetben zöld színűek, amelyek idővel barnára fakulnak.

Ennek a fűszerű növénynek a levelei hosszúak, de kicsit szélesebbek, mint más díszfüveké. Merev szárakhoz kapcsolódnak. Színük zöld, kék árnyalatokkal. Ősszel ez a szín feltűnő arannyá változik.

Az Északi Tengeri Zab természetes termőhelyének jellemzőinek megfelelően nedves talajt és árnyékot igényel. A teljes napsütés gátolja a növekedést és károsítja a lombozatot.

A növény gondozása során tartsd be a rendszeres öntözési ütemtervet. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy az Északi Tengeri Zab jól fejlődjön.

 

20. Prérifű (Sporobolus Heterolepis)

Prérifű

A Prérifű egy kisméretű, őshonos fű, amely magasságban és terjedésben is eléri a három lábat. Hosszú, keskeny levelei gyakran lelógnak és szabadon mozognak a szélben.

Ez a díszfű inkább texturális elemként értékes, mint bármi másként. Összességében a növény következetesen semleges zöld színt tart fenn.

Késő nyáron a levelek fölött megjelennek a virágok. Ezek a virágok világosak és bolyhosak, finom lila árnyalattal. Illatosak is, és utat engednek a magoknak, amelyek minden évben a földre hullanak, és amelyek ennek a növénynek a közismert nevét is adták.

Ügyelj arra, hogy a növény sok napfényt kapjon. Ami a talajokat illeti, a nedvesség az enyhén száraz és az enyhén nedves között változhat. Bár a sziklás környezetet kedveli, az agyagos talajok is megfelelőek.

Általánosságban elmondható, hogy ez a növény megbízható talajtakaró, kevés kártevővel, betegséggel és karbantartási igénnyel.

 

 

Összegzés

A díszfüvek képesek bármely táj vizuális jellegének javítására. Ezek a növények tömegesen is jól fejlődnek, és sokféle formában kaphatók.

Emellett gyakran kevés gondozást igényelnek, így gondtalan kiegészítői lehetnek a tájnak.

Ha úgy érzed, hogy a kerted nem elég látványos, adj hozzá néhány díszfüvet, hogy egy gyors elragadó texturális hatást érj el.