Sarlós babérpáfrány (Cyrtomium Falcatum) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

A japán sarlós babérpáfrány (Cyrtomium falcatum) Kelet-Ázsiában őshonos páfrányfaj. Nevét a magyalággal való hasonlóság miatt kapta, hegyes és fogazott levelei hosszú szárán helyezkednek el.

Egyedülálló és érdekes megjelenése miatt ez a növény nagyon kedvelt a különböző háztartásokban épp ezért sok otthonban megtalálható. Sötétzöld színe és buja megjelenése miatt feltűnő növény, függetlenül attól, hogy hova helyezzük el.

A legtöbb páfránytól eltérően a japán sarlós babérpáfrány jobban tud alkalmazkodni és képes kezelni a páratartalomváltozást; jellemzően nedvesebb területeken növekszik, például patakpartokon és parti sziklákon. Bár Ázsiából származhat, a honosítás lehetővé tette a japán sarlós babérpáfrány növekedését a világ különböző részein, például Észak -Amerikában, Hawaiin és Ausztráliában.

 

 

Cyrtomium_falcatum

A japán sarlós babérpáfrány növényről

 • A japán babérpáfrány a Dryopteridaceae család része. A Pteridophyte Phylogeny Group (PPG I) 2016-os évi osztályozása szerint ez a faj a Dryopteridoideae alcsaládba tartozik.
 • A Cyrtomium egy csoport, amely mintegy 35 különböző, Kelet -Ázsiában őshonos páfrányfajt tartalmaz.
 • Néhány közeli rokon fajhoz hozzátartozik a Vérvörös Tűzeső (Heuchera), a Vérző Szív (Dicentera), Árnyliliom (Hosta), Szibériai hamuvirág (Ligularia) és a Orvosi tüdőfű (Pulmonaria).
 • Kínában, Japánban, Koreában, Tajvanon és Vietnámban honos. Ez a növény azonban Ázsián kívüli más országokban is elterjedt.
 • A sarlós babérpáfrány a nedves talajt kedveli, ezért feltétlenül ügyelj arra, hogy jó vízelvezetõ talajba ültesd el.
 • Enyhe környezetben örökzöld. Bár télálló lehet, de nem képes túlélni a fagyos területeken.
 • Ha szaporítani szeretnéd a sarlós babérpárfányt, a következő két módszert tudod alkalmazni: első módszer- válassz le egy részt a rizómából vagy a gyökérből; második módszer- vesd el a páfrány spóráit
 • Beltéren tartva ez a növény meglehetősen robusztus, mivel más páfrányokhoz képest jobban tolerálja a kevés fényt, a különböző gázokat és a száraz levegőt. Csak alkalmi ápolásra van szüksége, ha látszik a növényen, hogy nincs jól vagy amikor a tél folyamán lehullatja leveleit.

 

 

Cyrtomium Falcatum | forrás: https://gardengoodsdirect.com/

Cyrtomium Falcatum jellemzői: áttekintés

 • a 60 cm magasságot is elérheti és több élénk zöld levele van. Ez a növény fényes, sötétzöld leveleiről ismert, amelyek körülbelül 2.5 – 6 cm hosszúak is lehetnek. A leveleknek szabálytalan alakú széle van, ami egyedi megjelenést kölcsönöz. Ezenkívűl finom, hálószerű erezet mintázatuk is van.
 • Ez a növény a szűrt erős fényt és a félárnyékot kedveli. Bár gyenge megvilágítás mellett is túléli, viszont rövid ideig, ezért a lehető leghamarabb fényt kell biztosítanod számára.
 • A páfrány spórái apró foltként jelennek meg a levelek alsó felén, amelyeket a szél könnyen hordozhat. Először zöldesnek tűnnek, de az idő múlásával világosbarna árnyalatúvá válnak.
 • Ez a növény különböző éghajlatokon növeszthető. Képes alkalmazkodni az alacsonyabb, 10 ° C körüli hőmérséklethez is, de sokkal jobban zöldel és kedveli a 20 ° C- os szobahőmérsékletet. Ha melegebb körülményeknek van kitéve, elengedhetetlen a pára és nedvességtartalom növelése és fenntartása.
 • Akár beltéren, akár a szabadban, a babérpáfrány nem virágzik és nincs illata sem.
 • Nem mérgező a macskákra és a kutyákra, ezért ha ilyen házikedvenceid vannak a páfrány biztonságosan tartható a házban is.

 

 

Japán babérpáfrány gondozása

A babérpáfrány gondozásakor az egyik legfontosabb dolog, amit tudnod kell, hogy nedves, jól lecsapolt és a savas talajt kedveli. Ezenkívül tovább segítheted a fejlődését azzal, hogy ügyelsz a talaj minőségére és hogy ez szerves anyagokban gazdag legyen.

Beltérben a fényes, közvetett napfényt kedveli; viszont, ha a szabadban van, akkor a félárnyékos helyeket kedveli.

Mikor a növény még fiatal, ha szeretnéd, kéthetente adhatsz neki folyékony műtrágyát. Ha tavasszal át szeretnéd ültetni, akkor helyezd a páfrányt egy nagyobb cserépbe mint az előző. Durva tőzegmohából vagy levélpenész komposztból álló keveréket ajánlott használni.

Amint az átültetett növény növekedés jeleit mutatja, adhatsz neki hígított, lassan felszívódó műtrágyát, halemulziót vagy vízben oldódó műtrágyát, de ügyelj arra, hogy ne adj túl sokat. Miután megnőtt körülbelül 60 cm magas és 91 cm széles is lehet.

Más páfrányokhoz képest ez szívósabb és robusztusabb, sokkal jobban viseli a különféle gázokat, a gyengébb fényt és a szárazabb levegőt. Azonban a legjobb, ha körülbelül 20–21 ° C-on tartod, még akkor is ha elviseli az alacsonyabb hőmérsékleteket.

japán Sarlós babérpáfrány
japán Sarlós babérpáfrány növény

A növény túlélheti rossz fényviszonyok között is, de csak rövid ideig. Melegebb környezetben a növénynek több párára és nedvességre lesz szüksége. Jobban megőrizheted a talaj nedvességtartalmát, ha nedves sziklákat és kavicsokat helyezel a talajra.

A szabadba ültetve a legjobb, ha olyan helyen tartod, ahol egész nap árnyék vagy reggeli napfény éri. A téli szezonban ne felejtsd el letakarni a páfrányt. Fedd le a talajt egy aprított kéreg vagy szalma réteggel, hogy megvédd a hidegtől. Normális, hogy ez idő alatt kissé elhullajtja leveleit, de ez rendben van, amíg nem fagy meg.

A babérpáfrány nem igényel sok gondozást. Leveleit csak akkor szabad levágni, amikor kezdenek elhalni, fonnyadtak vagy formátlanok lesznek, de az ápolás során légy óvatos, mert véletlenül megvághatod vagy megrongálhatod a koronát.

Télen a növényen hagyhatod az elszáradt leveleket mivel ezek megvédik a páfrányt a hideg hőmérsékleteken.

Gondot okozhatnak a gombás foltok, mivel ez a növény kedveli a nedves körülményeket. Szerencsére ez gombaölővel könnyen kezelhető. Ellenőrizd, hogy a növényen vannak-e bogarak, amik sárgás dudoroknak tűnnek, ezek általában a levelek vagy a szár mentén telepednek meg. Megszabadulhatsz tőlük, ha finoman megtörlöd a fertőzött területet egy kis rovarirtóval, de kerüld az olajat tartalmazó rovarirtók használatát.

 

 

Cyrtomium_falcatum levelei

Cyrtomium Falcatum öntözése

A növény jóllétéhez elengedhetetlen a talaj nedvesen tartása. Átlagosan legalább hetente egyszer vagy 10 tíz naponta egyszer kell öntözni. Először is ellenőrizned kell ha a talaj teteje száraz. Bőségesen öntözd, és ügyelj arra, hogy a felesleges víz kifolyjon a cserépből. Segít ha a páfrányt jó vízelvezetésű cserépben tartjuk, különösen beltéren.

Ha olyan helyen élsz ahol gyakran esik az eső vagy ha a beltéri hőmérséklet 12 ° C-ra vagy ennél alacsonyabbra csökken akkor sokkal kevesebbet kell majd öntözd a páfrányodat. Ha azonban a növényt melegebb helyre helyezed, akkor valószínűleg nem lesz szüksége téli pihenőidőre.

Ne feledd, hogy a túlzott öntözés gyökérrothadáshoz vezethet és ez veszélyeztetheti a sarlós babérpáfrányodat.

 

 

Japán sarlós babérpáfrány szaporítása

Szétválasztás

A leggyorsabb módszer amivel szaporíthatod páfrányodat az a tavasszal való szétválasztás. Ennek egyszerű módja ha előző nap megöntözöd a növényt, majd eltávolítod a cserépből.

Óvatosan válassz le egy részt a rizómától vagy a gyökértől, lehetőleg olyat, amely már rendelkezik néhány sötétzöld levéllel. Általában 2 vagy 3 részre lehet osztani.

Helyezd vissza a leválasztott részeket a nedves, humuszban gazdag közegbe, és helyezd olyan helyre ahol szűrt erős fénynek van kitéve. Győződj meg arról, hogy elegendő nedvességet biztosítasz nekik, gyakran párásítva, amíg az új hajtások előjönnek. Miután a gyökerek is kifejődtek akkor átültetheted őket.

 

Spórákkal

A páfrányt spóráival is szaporíthatod. Ha fekete, zöld, sárga vagy barna pöttyöket látsz a levelek alsó részén, akkor tudd, hogy ezekben találhatók a spórák. Érésük után az spóratartók kinyílnak és kicsi, porszerű spórák hullanak ki.

Innen összegyűjtheted őket úgy, hogy levágod a hajtást és a spórákkal lefele egy viaszpapírra helyezed. Hagyd így néhány napig, amíg a spórák rá nem esnek a papírra. Alternatív megoldásként a levágott részt műanyag zacskóba helyezheted és időnként rázogasd meg.

Készíts elő egy kis edényt tőzegmohával vagy nedves talajkeverékkel mielőtt átültetnéd a spórákat. Fed le az edényt műanyag fedéllel vagy valamilyen műanyag fóliával és helyezd erős, közvetett fényű helyre. A kis zöld növények 1-2 hónapon belül elkezdenek csírázni.

 

 

Összefogaló

A Cyrtomium Falcatum nagyszerű növény az egyszerű szükségletei és kiemelkedő megjelenése miatt. Ha szeretnél valamit hozzáadni a kertedhez, akkor ennek a növénynek a buja és mélyzöld levelei biztosan gyönyörű kontrasztot nyújtanak majd a többi, színesebb növényvilággal.

Ráadásul kiváló talajtakaró növényként is szolgál, amelyek nem csak a csúnya foltok eltakarásában segítenek, hanem a kert általános megjelenését is javítják.

Megfelelő gondozással ez a páfrány csodálatos szobanövény és nem igényel túl sok karbantartást ahhoz, hogy egészséges és boldog legyen. Annak ellenére, hogy nincs virága vagy illata, a sarlós babérpáfrány mégis felhívja magára a figyelmet és nagyon jól díszíti otthonunkat vagy kertünket.