Csüngő amaránt (Amaranthus Caudatus) – Disznóparéj Teljes útmutatója

Ha eklektikus egynyári növényt keresel, ami képes egy kis egzotikus hangulatot csempészni a kertedbe, akkor az Amaranthus Caudatus-szal nem nyúlhatsz mellé. A magyarul csüngő amarántnak vagy disznóparéjnak nevezik.

Az angol nyelvben megszámlálhatatlan különféle elnevezéssel illették, ezek közül néhány: a Love-lies-bleeding, a tassel flower, a purple amaranth, a pendant amaranth, a Quilete, a foxtail amaranth, illetve a velvet flower. Ennek a függő szépségnek nem csak az elnevezései változatosak, de a felhasználásai is.

Az Amaranth nemzetség tagja, ahová a világ minden tájáról 60 másik faj is sorolható. Az emberek régóta termesztik a Caudatus növényt, hiszen a levelei és a magjai fogyasztásra alkalmasak. Az elmúlt időszakban azonban, mint dísznövény vált népszerűvé.

Élelmiszerként való fogyasztásán túl (szuperfoodnak tekintik), néhány gyógyászati tulajdonságot is tulajdonítanak neki. Sőt mi több az átható színe miatt a csüngő amaránt olyan beporzásért felelős állatokat is képes bevonzani, mint a pillangó vagy a kolibri.

 

Botanikai neve

Amaranthus caudatus (szinonímák: Amaranthus edulis, Amaranthus leucocarpus, Amaranthus mantegazzianus)

Hétköznapi elnevezése

Csüngő amaránt – Disznóparéj (Love-Lies-Bleeding, Lovelies bleeding, Tassel flower, Foxtail amaranthor love-lies-bleeding)

Növény fajtája

Egynyári

Kifejlett mérete

1-2,5 m magas, 0,25-0,50 m széles

Fényigénye

Teljes napsütés, részleges árnyék

Földtípus

Nedves, általános, jó vízelvezetésű

Föld pH-értéke

Savas, semleges

Virágzásának ideje

Júliustól az első fagyokig

Virágzatának színe

Lila

Származási helye

Dél-Amerika (Bolívia, Peru, Ecuador)

 

 

Amaranthus Caudatus

Mindent a Csüngő amaránt virágról

 • A Csüngő amaránt az amerikai trópusokon őshonos, de a világ legkülönbözőbb pontjain is könnyen megél.

 • A növény elnevezése a görög “amarantos” szóból ered, ami ki nem fakulót jelent. Ez a növény hosszan elnyúló virágzására utal. A “Caudatus” egy középkori latin kifejezés, jelentése: farok vagy farokkal rendelkezni. Ez a leomló virágzatának szól, ami sokban emlékeztet egy farokhoz.

 • A növény virágai a betalain magas koncentrációja miatt pompáznak intenzív lila vagy pink árnyalatban. Ez a közönséges répában is előforduló vegyület.

 • Európában a dísznövényként való tartása a 16. században terjedt el, ám igazán híressé csak a Viktoriánus korban vált. A reménytelen szerelem szimbólumaként, az esküvőkön gyakran használt dekorációs elem, mint például az asztalok központi dísze.

 • Az Amaranthus nagy jelentőséggel bírt az azték és inka kultúrában. Manapság már leginkább a magas tápértékkel bíró magjai miatt ültetik.

 • Egy növény megközelítőleg akár 100 000 magot is teremhet. Főzve vagy akár porrá őrölve is fogyasztható. Akár popcorn is pattogtatható belőle. Rengeteg fehérjét, kalciumot, vasat, káliumot, E-vitamint és más további tápanyagokat is tartalmaz.

 • Mivel nincs benne glutén, ezért nagyszerű alternatívát jelent az erre érzékenyek számára. Indonéziában és Malajziában az emberek a spenót alternatívájaként a leveleit is elfogyasztják.

 • Maga a növény ugyan nem mérgező, ellenben ha a földje túl nitrátos, akkor a leveleinek a nitrát szintje is megemelkedhet, ami számos megbetegedés, köztük a rák kiváltója is lehet.

 • Bár a trópusokon sok helyen gyomnövényként tekintenek az amarántra, alapjában véve mégsem beszélhetünk invazív fajról.

 • A lila Amaranthus viszonylag ellenálló és nem esik könnyen áldozatul fertőzéseknek. Ennek ellenére a kártevők gyakran megtámadják és megrágcsálják a leveleit.

 • Az ételszínezés a diszóparéj egy további felhasználási módja. A növény egészsét felhasználva pedig akár sárga és zöld matrica is készíthető belőle.

 • Az amaranthus gyógynövényként való hasznosítása hosszú múltra tekint vissza. A legújabb kutatások szerint, hatékony megoldást jelenthet a cukorbetegség, a malária, a rák, az érelmeszesedés, a bakteriális fertőzések, a májbetegségek, a szív- és érrendszeri problémák és a gyulladásos megbetegedések gyógyításában.

 

 

Az Amaranthus Caudatus jellemzőinek áttekintése

 • Ez egy magas növény, amely vertikálisan sokat fog tudni hozzáadni a kertedhez. Akár 1-2,5 méter magasra is megnőhet. A benne lévő magok érésének idején fontos, hogy alátámasszuk, így akadályozhatjuk meg ugyanis, hogy ne zuhanjon meg a saját súlya alatt. Általában fél méteres sugarú körben terül el. A csüngő amarántot nem zavarja a zsúfolt közeg, akár szorosan mellé is ültethetsz más növényeket is.

 • A virágok akár 10 héten át is megőrizhetik az intenzív lila színüket. Fajtáját tekintve füzérvirágzatú, vagyis tömött fürtökben nőnek. Nyártól egészen a fagy beköszöntéig virágzanak.

 • A magok lefelé néznek, tehát szerencsés az előtt betakarítani őket, mielőtt megérnének, így garantálhatjuk, hogy nem vesznek kárba.

 • Lombhullató növény, vagyis a levelei évente lehullanak. Lándzsa alakú leveleik kb.5-15 cm hosszúak.

 • A disznóparéj levelei világoszöld színűek, de időnként tarkák is lehetnek. A levélnyél sötét pink árnyalatban pompázik és azonos hosszúságú a levéllel.

 • Egylaki növény, vagyis a virág vagy nőstény vagy hím. Illetve fontos megemlíteni, hogy egy növényen belül különböző ivarsejtű virágok is megtalálhatóak. Önporzó növény, esetében a szél végzi a folyamatot.

 

 

amaránt a kertben

Az Amaranthus Caudatus gondozása

A növény trópusi természete ellenére mérsékeltebb környezeti viszonyok között is jól növekszik. A csüngő amaránt nagyszerűen érzi magát olyan helyeken, ahol a nappali hőmérséklet áltlagosan 21-28 °C közé esik. Extrém körülmények között akár a 7-40°C közötti hőmérsékleti tartományban is elboldogul.

Talajigény

Az amaránt szereti a gazdag, jó vízelevezetésű földet, aminek a pH-értéke 5,5 és 7,5 közé tehető. A legjobban magát meleg, de védett közegben fogja érezni. A föld típusa kevésbé fontos inkább a jó vízelvezetésnek van jelentősége.

Míg a növény a szárazságot minden nehézség nélkül át fogja vészelni, a sötétet nem tűri jól, ügyelj arra, hogy csak a széltől óvd a naptól ne.

Az Amaranthus Caudatusnak a növekedése viszonylag kiszámítható. Vagyis a karbantartásához semmilyen trükkhöz nem kell folyamodnod. Ami a kártevőirtást illeti, a hangyák ellen elegendő citrom vagy fokhagyma levét használni.

Kártevők

A hernyók és levéltetvek ártalmatlanításához pedig a vízpermet is elégséges. A kártevők távoltartása nem bonyolult, viszont rendszeres ellenőrzést igényel. Érdemes a leveleken esetlegesen megjelenő foltokra odafigyelni és még a fertőzés korai szakaszában eltávolítani az érintett növényi részeket.

A rendszeres kártevő ellenőrzésen túl a lila amarántnak egyéb igényei nem igen vannak. Zsenge növényként gyomlálni azért kell körülötte. Ám ahogy növekedésnek indul az általa létrehozott árnyék meg fogja ölni a nyári gyomokat.

Amennyiben a terveid között szerepel az amaránt termésének begyűjtése, úgy ügyelj ennek az időpontnak a körültekintő választására. A szüret idejének elérkeztét előre jelezhetik a madarak, akik elkezdik kicsipegetni az érett magokat a virágból, illetve azok maguktól is elkezdenek majd kipotyogni.

A magok betakarításához válassz meleg és száraz időt. Ehhez mindössze egy vödörre lesz szükséged, hogy legyen hová raknod a lemetszett magházakat. A következőkben pedig egyszerűen ki kell válogatnod a magokat a törmelékből. Ezt követően el kell oszlatnod a szobában egy tálcán ezeket a magokat, hogy néhány nap alatt teljesen kiszáradhassanak.

A csüngő amaránt öntözése

A csüngő amaránt rendkívül szárazságtűrő. Ami az öntözést illeti igényei nagyon alacsonyak. A megfelelő növekedésükhöz elegendő a heti kétszeri öntözés.

Jóllehet a csírázási és beporzási időszakban nem árthat egy kicsit gyakrabban öntözni őket. Az idő fennmaradó részében egyszerűen ellenőrizd a földjét és ha száraznak ítéled, akkor adj neki vizet.

Disznóparéj

Az Amaranthus Caudatus szaporítása

Az amaranthus magról nagyon könnyen szaporítható és a csíráztatása sem vesz sok időt igénybe. Kiindulásként tedd a magukat egy meleg csíráztató tálcára. 2-3 heti csíráztatást követően pedig biztonsággal át teheted őket a jövőbeli, állandó lakhelyükre.

Amikor elülteted a magokat, bizonyosodj meg róla, hogy alig takarja őket föld. Így tartható ugyanis kellően nedvesen a föld, amíg a magok ki nem kelnek. A magokat április, május környékén kell elvetned, így júniusban már ültethetsz is.

Tedd a növényeket teljesen napsütötte részre, kb fél méter távolságra egymástól. Az ültetésüket megelőzően mindenképpen dúsítsd a földet organikus, kombinált műtrágyával. Soha ne feledd, hogy a nem organikus műtrágya feljut egészen a levelekig és mérgezővé teszi azokat, így a növény többé nem lesz alkalmas a fogyasztásra.

Ahogy nőnek alkalmanként ritkítsd őket. Hajtásról is szaporíthatod a lila amarántot. Ehhez szükséged lesz egy 15 cm hosszú ágra. Ideális esetben ehhez válasz fiatal hajtást. A felső 2-4-től eltekintve távolítsd el az összes levelét.

A tavasz beköszönte után, amikor a föld már kellően a felmelegedett és a fagyveszély is elmúlt, a levágott darabot akár közvetlenül a kertbe is ültetheted. Egyszerűen ásd be az alsó 5 cm-et a föld alá. A támogatáshoz gyengéden nyomogasd le a földet a hajtás körül, majd bőségesen öntözd be. Az erősebb gyökerek kifejlődéséig öntözd heti több alkalommal.

Konklúzió

Mérsékelt magasságának köszönhetően az Amaranthus Caudatus a lugas középső sorára megfelelően felfuttatható. Az a nagyszerű ezekben a virágokban, hogy frissen is levághatóak, de száraz csokrokba is tökéletesek.

A csüngő amaránt tökéletes angol kertekbe, virágos kertekbe, de tanyaházak udvarára is. Nagyon kevés törődést és odafigyelést igényel a nevelése, éppen ezért kezdő kertészek számára is ideális. Ameddig az amarántot közvetlen napfény éri és kevéske vizet is kap, teljes sebességgel a növekedésre fog koncentrálni.

A növény szépsége abban renlik, hogy a törődésedet számtalan különböző módon hálálja meg. Bevonzza a beporzást véző rovarokat, illetve különféle árnyalatokkal és textúrákkal gazdagítja a kertedet.

Sőt, a dísznek tartott növényed az elhervadását követően is hasznosítható, hiszen a megokat betakarítva kulináris célokra is felhasználható lesz. A disznóparéj szinte bármilyen egyéb növénnyel párba állítható, de különösen a krizantémmal, a napraforgóval és más különböző vadvirágokkal mutat jól.

Verbénával és penisetummal is jól passzol. Tartsd akár a gyönyörű, lekonyuló virágaiért vagy kulináris indíttatásból, az amaránt vitathatatlanul szép kiegészítője lesz a kertednek.