Császárkorona (Fritillaria Imperialis) gondozása és amit tudni kell róla

Ha olyan pompás növényt keresel, amivel feldobhatod a kerted, a Fritillaria Imperialist, azaz a császárkoronát neked találták ki! Az alábbiakban többet is megtudhatsz erről az illatos, könnyen gondozható virágról, és garantáljuk, hogy a cikk végére el leszel ragadtatva szépségétől és lezser természetétől!

A császárkorona a liliomfélék családjába tartozó virágzó növények egyik jellegzetes, gyönyörű fajtája. Császárliliomnak is szokás nevezni. A közel-keleti országoktól kezdve Észak-Indián át a Himalájáig számos területen őshonos.

A császárkorona igen népszerű dísznövény, rengeteg érdekes fajtája közül választhatunk. Némi leleményességgel ezen virág meseszép kiegészítője lehet erdőkerteknek, szegélyeknek, tengerpartoknak, valamint remekül mutat, ha tömegesen ültetjük.

Még ha a legtöbb kertészkedő kültéri növénynek tekinti is őket, otthonod melegében kis cserepecskékben is nevelheted őket és gyönyörködhetsz bennük.

Azok a fajták, amelyek minden kertészkedő növénykollekciójában helyet érdemelnek, azok az ’Aureomarginata’, az ’Aurora’, a ’Bach’, a ’Beethoven’, a ’Brahms’, a ’Maxima Lutea’, a ’Rubra Maxima’ és a ’The Premier’ névre hallgatók. Megértjük, ha még nem döntötted el, melyiket szeretnéd. Mindegyik fajta ellenálhatatlanul szép, miért is ne válasszunk hát többet?

 

Tudományos név Fritillaria imperialis
Hétköznapi név Császárkorona
Növény típusa Évelő hagymás
Kifejlett méret 1-3 láb (30-90 cm) magas, 8-12 hüvelyk (20-30 cm) széles
Fényigény Teljes napfény vagy félárnyék
Talajtípus Jó vízelvezetésű, homokos vagy perlittel kezelt talaj
Talaj pH-ja Savanyú, semleges és lúgos
Virágzás ideje Tavasz közepe
Virág színe Piros, narancssárga, sárga
Származási hely Ázsia és Közel-Kelet
Toxicitás Hagymája mérgező emberre és háziállatokra

 

 

Fritillaria Imperialis

Amit a császárkorona virágról tudni érdemes

 • Mind a Fritillaria imperialis faj, mind a sárga virágú ’Maxima Lutea’ fajta elnyerte a hírhedt „Kerti Érdem” díjat
 • Virágaik jellegzetes pézsmaillatúak, és nektárban bővelkednek. Bár illatuk az ember számára kellemes, taszíthatja a vakondokat, egereket és más kistestű állatfajokat.
 • Virágaik nektárja fontos szerepet játszik a kerti ökoszisztémában, mivel a császárkorona széleskörűen vonzza a beporzókat. Északi területeken egy bájos madár, a kék cinege teszi őt a madár általi porzás ritka példájává.
 • Igen fontos szerepet játszott a hagyományos gyógyászatban. Sokan használták hörghurut, torokfájás, asztma, köhögés, diszuria, görvély, vérköpés és mirigydaganat kezelésére is.
 • Gyökerei nyersen mérgezőek, kis mennyiségben azonban főzve is fogyaszthatók. Hagymáik mártások kiváló alapanyagaként szolgálnak.
 • A Plants for a Future szerint macskák és kutyák számára igencsak mérgezőek lehetnek, ha lenyelik őket. A biztonság kedvéért a császárkoronát tehát kedvenceink számára hozzáférhetetlen helyen neveljük!
 • Tökéletes társa lehet más virágzó növényfajoknak, például a Darwin hibrid, a duplaszirmú és a liliomvirágú tulipánoknak, a közönséges jácintnak, a gyöngyikének vagy a nárcisznak.

 

 

A Fritillaria imperialis tulajdonságainak áttekintése

 • A császárkorona általában sziklás lejtőkön, szirtek mentén és bozótosokban nő, 1000 és 3000 méter közötti tengerszint feletti magasságokban.
 • A Fritillaria nemzetségbe tartoznak, amely 130-140 hagymás virágzó növényfajt számol. A leggyakrabban termesztett fajok a F. acmopetala, a F. imperialis, a F. meleagris, a F. pallidiflora, a F. persica és a F. pyrenaica.
 • A császárkorona lágyszárú évelő faj, amelynek magassága 1 és 3 láb (30-90 cm) közé esik, szélessége pedig elérheti az 1 lábat (30 cm). Viszonylag lassan nőnek.
 • Levélzetük felettébb látványos. Fényes, lándzsavég alakú, élénkzöld leveleket hoznak, melyek szélei sárga vagy vöröses-narancssárga színűek.
 • Általában tavasz közepétől a végéig tart a virágzási időszakuk. Ilyenkor lefelé néző (bókoló), harang alakú virágfürtöket hoznak, amik két-három hétig pompáznak.
 • Virágaik a magas, egyenes, fás, zöld vagy vörösesbarna színű szárak tetején nyílnak. Virágaik felett apró levelekből álló üstök látható, amelyek fehér, narancssárga, sárga, rózsaszín és vörös színben, valamint ezek árnyalataiban és keverékeiben jelennek meg.

 

 

A császárkorona gondozása

Fényigény

Ami a császárkorona fényigényét illeti, teljes napfényben fejlődik legjobban. Olyan helyet keressünk neki, ahol napi 6-8 órában tiszta, közvetlen napfényben lehetnek.

Az erdei környezetet utánzó félárnykos helyeket is kedvelik. Ha azonban túl sokáig vannak árnyékban, a növények veszíthetnek dinamikusságukból és kevesebb virágot bonthatnak.

 

Hőmérséklet

Általánosságban a császárkorona ezeken a területeken télállónak számít. Az ennél hidegebb éghajlatú régiókban kezelheted őket egynyári növényként, vagy nevelheted őket házon belül, cserépben. A virágok mindörökké hálásak lesznek, ha ősszel mulcsozod őket, ezzel segítve nekik a hideg téli időjárás átvészelésében.

 

Betegségek / kártevők

A császárkorona általában ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben, ha megfelelő körülmények között neveled őket. A virág igen helyigényes, az egyes hagymák között 9-12 hüvelyk (23-30 cm) helyet szükséges hagyni, hogy a légáramlás megfelelő legyen. Így nagyobb eséllyel kerülhető el a levélfoltosság, a levélrozsda és más gombás betegségek.

 

 

Fritillaria virág

A császárkorona ültetése

Termesztőközeg szempontjából a császárkorona könnyen alkalmazkodó növény, sokféle talajtípusban érzi jól magát. Legboldogabbak viszont mégiscsak akkor lesznek, ha természetes élőhelyük körülményeit igyekszünk imitálni.

Ezért javasoljuk, hogy olyan sziklás lejtőre vagy sziklaszirtre ültessük, melynek talaja jó vízelvezetésű. A vízelvezetés javítása érdekében egy réteg homokot is szórhatunk a talajra.

Ha ezt a csodát kertedben szeretnéd nevelni, ne feledkezz meg a növények között tartandó 23-30 cm távolságról! Ezenfelül ügyeljünk arra, hogy a hagymákat 15-20 cm mélyre ültessük! Az ideális növekedés elősegítése érdekében az ültetés előtt a talaj felső 20 cm vastag rétegét cseréljük ki komposzttal!

 

Miért nem virágzik a császárkorona?

Nyáron megkezdődik a császárkorona nyugalmi időszaka. Ilyenkor levélzetüket vágjuk vissza egészen a földig és komposztáljuk őket! Ha szeretnénk a növényeket formában tartani, három-ötévente egyszer ősszel az összes hagymát osszuk szét és ültessük el újra!

 

Trágyázás

A császárkorona rendszeres trágyázást igényel, hogy addig tarthassa meg egészségét, amíg csak lehet. Ehhez évi egyszer ősszel szórjunk 5 cm vastagon mulcsot vagy 2,5 cm vastagon komposztot a termesztőközegükre. Ez segít melegen tartani a hagymákat és távol az invazív gyomokat.

 

 

A császárkorona öntözése

A császárkorona testhezálló választás a feledékenyebb vagy még kezdő növénynevelők számára, mivel jól tűrik a szárazságot. Tudni kell azonban, hogy némi plusz figyelmet igényelnek, amikor aktívan nőnek, általában tavasszal. Ebben az időszakban heti egyszer nagyjából 2,5 cm vastagon öntözzük őket!

Miután az aktív növekedési időszaka véget ért, a császárkorona anélkül is képes fejlődni, hogy különösebben sok vizet adnánk neki. Hajlamosak a gyökérrothadásra, szóval a túlöntözést mindenképpen kerüljük! Inkább adjunk nekik kevesebb vizet, mintsem, hogy sokáig fuldokoljanak!

Bevett szokás két öntözés között ellenőrizni a talajt. Ha a talaj felső rétege 15 cm mélyen is teljesen száraz, eljött az ideje annak, hogy császárkoronánkat szépen, jó mélyen megörvendeztessük némi vízzel!

 

 

császárkorona virág

A császárkorona szaporítása

Jelenleg a fritillaria nem vitás, hogy az egyik legfigyelemreméltóbb kerti társad lehet! Ha már boldog tulajdonosa vagy egy ilyen virágnak, és még többet szeretnél a magadénak tudni, a megoldás a rendszeres szaporításban keresendő. És mivel ilyen mesés és egyedi növényekről van szó, akkor családnak vagy barátoknak sem árt adni egy párat!

Szerencsére a császárkoronát magról vagy osztással is szaporíthatjuk, és ehhez nem is sok kertészkedési tapasztalat. Szedd össze minden bátorságod, mester, és lássunk munkához!

Miután a virágzási időszak véget ért, az anyanövényről begyűjthetővé válnak a magok.

Akkor csíráznak leghatékonyabban, ha „üveg alatt” veted el őket, leginkább ősszel. Mihelyst kicsíráztak, hagyjuk, hadd nőjenek két évig ugyanabban az edényben. Ezt követően a csemetéket kiültethetjük a szabadba a kertbe vagy kaphat tőlünk egy másik saját edényt.

A gyorsabb eredmény eléréséhez a már elültetett császárkoronát nyár végén osszuk szét. Először is ássuk ki a növényeket a földből egy jó minőségű ásóval, és távolítsuk el a gyökerekről a felesleges földet.

Osszuk a hagymákat annyi részre, amennyire szeretnénk, de arra figyeljünk, hogy minden mindegyik leválasztott részhez kapcsolódjon legalább egy szár! Ha megvannak a kis hagymák, keressünk nekik egy végleges helyet, és ültetés után gondozzuk őket a megszokott módon!

 

 

Összegzésképpen

A császárkorona az, amire a tavasszal virágzó növénygyűjteményed vár. Csábító és egzotikus megjelenésük a legválogatósabb tekinteteket is bevonzza, így szinte lehetetlen ellenállni természetes varázsuknak. Ráadásul minimális gondoskodásért cserébe örök cimboráiddá válnak, akik pézsmaillatukkal bűvölik el orrunkat. Nos, melyik fajta tetszett meg a legjobban?