Déli bunkóliliom (Cordyline Australis) gondozása és minden amit tudnod kell – Teljes útmutató

A Cordyline Australis-ok egyedülálló növények, amely a saját nemzetséget alkotnak. A Csendes-óceán szigetein és Délkelet-Ázsia néhány részén őshonosak és körülbelül 15 örökzöld, évelő fajta sorolható ebbe a kategóriába. Abból a tényből adódóan, hogy trópusi növények, csak a legmelegebb klíma mellett tarthatóak szabadtéren, egyéb helyeken csak szobanövényként élnek meg.

Amennyiben szívesen csempésznél némi színt a trópusi kertedbe vagy a szobában tartott növényi kompozíciódba, úgy fontolóra vehetnéd a déli bunkóliliom beszerzését. A megfelelő körülményeket biztosítva, ezek a növényeket nagyon könnyű nevelni, ezzel pedig nagyszerű kiegészítőjévé válnak bármilyen kültéri vagy beltéri kertnek.

Hogy megtudd, hogyan is kell ültetni és gondoskodni erről a trópusi, fás örökzöld növényről, olvass tovább és sajátíts el minél több hasznos tippet.

 

 

Cordyline_australis növény

A Déli bunkóliliom gondozása

Ahogy már említést tettünk róla, mindössze a megfelelő körülményeket kell biztosítani a déli bunkóliliom számára és akkor más nehézségünk nem is fog adódni a gondozása körül. Amikor ezt sikerül elérnünk, a fenntartása már nem fog gondot okozni és a növény nagyon jól fogja magát érezni.

 

Fény

  • A déli bunkóliliom imádja a sok fényt. És bár némi árnyékkal is elboldogul, ideális esetben egy igazán napsütötte hely megfelelő a számára.
  • Amennyiben kültérre szánod, mindenképpen válassz olyan otthont a számára, ahol a lehetőség szerint a legkevesebb árnyék éri. A beltéri tartásához egy ablak melletti hely vagy egy melegház az ideális.

Fontos, nem elfelejteni, hogy bár a déli bunkóliliom a fényt kedveli, direkt napsugárzásnak kitenni nem a legjobb ötlet, máskülönben a vibráló színekben pompázó levelek ki fognak fakulni.

 

Föld

  • A cordyline-fajták többsége akkor fejlődik igazán jól, ha lúgos vagy semleges talajba ültetik őket. Az ideális talaj pH-értéke 6,6 és 8,0 között van.
  • Amennyiben nem vagy biztos a talaj típusában, mindenképpen érdemes először tesztelni a közeget. Kertészeti boltból vagy bármilyen online webáruházból könnyedén és viszonylag olcsón beszerezhetőek az erre a feladatra alkalmas pH-értékmérők.
  • Amennyiben a talaj túlságosan savas lenne, úgy alumínium-szulfát, talaj-kén vagy kelát-vas hozzáadásával módosíthatunk a kémhatásán. Erre a célra a szerves komposzt felhasználása is tökéletes. Amennyiben a pH-szintje túl alacsony lenne, úgy a lúgosításhoz használhatsz pelletezett mészkövet.

A déli bunkóliliom olyan különféle talajtípusokban is elboldogul, mint az agyag, a homok, a vályog és a kréta. Az egyetlen fontos feltétel, hogy mindig legyen megöntözve és viszonylag jól trágyázva.

Ha a föld homokos, keverj hozzá egy kevés komposztot, tőzeget vagy talajtakarót, ezzel tarva meg a nedvességet. A nehéz agyagos talajt 50/50 arányban elegyítsd homokkal, komposzttal ültető keverékkel vagy talajtakaróval.

 

Műtrágya

Bár a déli bunkóliliom jó közérzetéhez nincs szükség speciális, magas tápanyagtartalmú földre, a biztonság kedvéért a tavasz kezdetén adhatsz neki kiegyensúlyozott, lassan felszívódó műtrágyát. Ha szeretnéd, a nyári hónapokban további folyékony műtrágyával segítheted a növekedését.

A vegetációs időszakban (késő tavasztól egészen késő nyárig) a cserepes növényeket havi szinten kell műtrágyázni.

 

 

déli bunkóliliom
Déli bunkóliliom | forrás: gardeningexpress.co.uk

A Cordyline Australis ültetése

Amennyiben a kertedbe szándékozol ültetni, ebből a szívós, trópusi örökzöldből, akkor azt mindenképpen tavasszal tedd meg, olyankor, amikor a hajnali fagyok veszélye már nem fenyeget. Ha így teszel, a növénynek lehetősége lesz arra, hogy megerősődjön, mielőtt a hideg idő ismét beköszönt.

Hiszen a kevésbé ellenálló növényekkel szemben a hideg kegyetlen tud lenni. Amennyiben azt tervezed, hogy a déli bunkóliliomot cserépbe ülteted és a szobában tartod, úgy mindenképpen használj vályog alapú talajt.

Az agyagos talaj vízelvezető képességének javítására adj hozzá egy kevés zúzott gránitot, mert bár a bunkóliliom szereti a nedvességet, a túl sok víz könnyedén kirohaszthatja a gyökeret. Ültetéskor áss egy, a gyökérlabdájánál kétszer nagyobb lyukat és ebbe helyezd.

Úgy helyezd el a mélyedésben, hogy a növény egy szintben kerüljön a cseréppel. A szabadban nevelt példányoknál használj mulcsot a tövénél, ezzel tartva meg a nedvességet.

 

 

A Cordyline Australis nevelése

Miután elültetted a növényt, már nem igazán igényel további karbantartást. Távolítsd el az elhalt leveleket, az elnyílt virágokat és minden sérült szárat, ez minden, amit tenni tudsz. Ám a szabadtéri egyedek esetén, további intézkedéseket is foganatosítanod kell, mielőtt a fagy beköszöntene.

Amennyiben olyan helyen élnél, ahol az idő télen is enyhe marad, úgy vidd a növényt védett helyre és takard be egy vastag réteg mulccsal, ezzel védve meg a gyökereit és a szárát. A téli viszontagságaitól (szél, csapadék) megóvandó, fontold meg a lombkorona összekötözését.

Ügyelj arra, hogy puha anyagot(egy pár harisnya ideális választás lehet) használj, ezzel kerülve el a levelek megsértését. Mielőtt ennek a műveletnek nekikezdenél bizonyosodj meg arról, hogy a növény teljesen száraz, mert bármilyen, a levelek között maradt nedvesség jó eséllyel megrohasztaná a növényt.

A nyári hónapokban a kertben, cserépben nevelt déli bunkóliliomodról a tél beköszönte előtt ne felejtkezz el és mindenképpen telepítsd be. Fontos, hogy a téli hónapokra is olyan otthont találj a számára, ahol megfelelő mennyiségű fény éri, erre tökéletes megoldást jelenthet egy üvegház.

 

 

Metszési tippek a déli bunkóliliomhoz

Ahogy már a korábbiakban említést tettünk róla, ez a növény nem igényel igazán metszést. Mindössze az elnyílt virágokat és az elszáradt leveleket kell eltávolítani róla.

Ezen kívül, jó ötlet lehet leszedni minden olyan levelet és szárrészt, amelyen valamilyen sérülés esett. Kültéri példány esetén e művelet végrehajtásához várd meg, hogy a téli időjárás enyhüljön.

Amennyiben idővel a növényed kissé torzonborzá válna, természetesen megmetszheted, ezzel adva neki formát és tartást. Nem utolsó sorban ezzel a növekedését is elősegíted.

Kültéri példányoknál ezzel mindenképpen várd meg a tavasz közepét. Ha a növény oldalán bármilyen kéretlen hajtás indulna növekedésnek, nyugodt szívvel vágd vissza. A metszés okozta sokkból regenerálandó, használj kiegyensúlyozott műtrágyát a talajon, ezzel segítve elő ismételten a növekedést.

 

 

Cordyline_australis_Purpurea

A Cordyline Australis szaporítása

A déli bunkóliliomot szaporíthatjuk terminális dugványról, magról vagy gyökérsarjról. Az alabbiakban részletes ismertetjük, hogy hogyan hozható létre új déli bunkóliliom már meglévő növényből.

 

Terminális Dugvány

A déli bunkóliliom terminális dugványról történő szaporításához szedj le egy olyan szárat, amelyen található végrügy vagy amelynek csúcsán növekvő kezdemény vagy további rügyek vannak.

Közvetlenül a szár ízülete alatt metszd le és ügyelj arra, hogy egy minimum 10-15 centiméter hosszú darab legyen. A hajtásról távolítsd el az alsó leveleket, majd a szár tövét helyezd gyökereztető hormonos komposztba.

Tölts meg egy edényt ültető komposzttal és zúzott gránittal. Ezt követően helyezd a hajtás végét a földbe és alaposan locsold meg. Fedd be a cserepet egy műanyag zacskóval, ennek funkciója, hogy bent tartsa a nedvességet és a meleget, valamint védelmet nyújtson.

Hetente távolítsd el a zacskót, öltözd meg, illetve ellenőrizd a fejlődését. Minden elhalt részt távolíts el a hajtásról, majd hagyj neki időt levegőzni, mielőtt ismét lefednéd.

 

Magok

A déli bunkóliliomot nagyon gyorsan lehet magról szaporítani. Kezdetben tegyük a magokat csíráztatóba. Amikor a magok már kellően nagyra nőttek ahhoz, hogy biztonságosan lehessen velük dolgozni, akkor vegyük ki őket és tegyük külön cserepekbe.

Amennyiben a szabadban csinálnád mindezt, várd meg míg a magok mérete megfelelő nem lesz, illetve hogy az idő is kellően felmelegedjen (vagyis már nincs fagyveszély).

 

Gyökérsarj

A tavasz folyamán indul el a déli bunkóliliomoknak is a termesztési időszaka, ilyenkor jelenhetnek meg a növény tövében a gyökérsarjak. Ezeket a sarjakat eltávolíthatod és elültetheted. Akárcsak a terminális dugványnál, itt is a virágföld és a zúzott gránit keverékével alkoss meg egy jó vízelvezető talajt a számára.

Öntözd amennyire szükséges, hiszen szeretik a nedvességet, de ne áztasd el teljesen a földet.

 

 

Konklúzió

Ha egy olyan könnyen kezelhető, színes és érdekes örökzöld növényt keresel, amelyet mind szobában, mind a kertedben nevelgethetsz, akkor a déli bunkóliliomot pont neked találták ki.

Kifejlődésüket követően, ezek a trópusi növények sok törődést már nem igényelnek és különösebb igényeik sincsenek. Kövesd a fent említett instrukciókat és minden kétséget kizáróan büszke tulajdonosa leszel egy boldog déli bunkóliliomnak.