Büdöske, Bársonyvirág (Tagetes) gondozása és amit tudni kell – Teljes útmutató

Ha a kerted kissé üresnek érződik, néhány meleg színű virág, például a bársonyvirág vagy más néven büdöske, könnyűszerrel orvosolhatja ezt. Mihelyt meglátod, milyen csodálatosak ezek a virágok, biztos beléjük fogsz szeretni. És a jó hír az, hogy nagyon könnyű őket nevelni és gondozni!

A több, mint 50 gyönyörű virágzó növényfajt számláló bársonyvirág (Tagetes) egyike azoknak a különleges nemzetségeknek, amelyek megérdemlik, hogy mind a növénycsaládodban, mind a szívedben helyet kapjanak.

Legtöbben e nemzetség virágait a hétköznapi nevükön, azaz büdöskeként ismerik. Elterjedési területük széles, hazánkban is népszerű növény.

A büdöskék rendkívüli népszerűségnek örvendenek, mint dísznövények. Különböző fajtái vannak, amelyek télállóságban, méretben, virágjaik alakjában és színében térnek el egymástól.

Azok a fajták, amelyek leginkább vonzzák a tekinteteket, azok a T. erecta (Nagyvirágú büdöske), a T. lemmonii (Lemmon-büdöske), a T. lucida (Fényes bársonyvirág), a T. mendocina, a T. minuta, a T. patula (Kis büdöske), és a T. tenuifolia (Apró bársonyvirág).

Cikkünk folytatásából sok minden kiderül még az egyik kedvenc dísznövényünkről, a büdöskéről. Tarts velünk!

 

Hétköznapi név Büdöske, bársonyvirág
Tudományos név Tagetes spp.
Család Őszirózsafélék (Asteraceae)
Növény típusa Lágyszárú, egynyári
Kifejlett méret 10-120 cm magas, 15–60 cm széles
Fényigény Teljes napfény
Talajtípus Egyenletesen nyirkos, jó vízelvezetésű
Talaj pH-ja Enyhén savanyú vagy semleges (6.0-7.0)
Virágzás ideje Nyár
Virág színe Sárga, narancssárga, fehér, piros, arany, kétszínű
Származási hely Észak-Amerika déli része (Mexikó)

 

 

büdöske

Amit a büdöske növényről tudni érdemes

 • A spanyol hódítás előtt Mexikóban a holtak virágának tartották. A mai napig láthatjuk ezt a virágot a mexikói halottak napjának ünnepén, amikor is a családok és barátok összegyűlnek, hogy imádkozzanak elhunyt szeretteikért.
 • Ukrajnában a T. tenuifolia, a T. patula és a T. erecta fajok nemzeti szimbólumok. Ennek megfelelően számos ukrán művészeti alkotásban, így versekben, dalokban és mesékben is visszaköszönnek.
 • A T. minuta Ecuador, Peru, Bolívia és Chile őslakosai számára igencsak fontos faj. A növény leveleiből és virágaiból pasztát készítenek és ennek felhasználásával készül az ocopa nevű, jól ismert burgonyás étel. A friss T. minuta ízre a tárkony, az édes bazsalikom, a menta és a citrusfélék egzotikus elegye.
 • Mexikóban egyesek a T. lucidát édes, ánizs ízű gyógytea készítéséhez használják. Ez a növény továbbá fűszernövényként is megállja a helyét meleg éghajlatokon; a tárkonyt kiválóan helyettesíti.
 • Nagy szerepet játszik a hagyományos és a modern gyógyászatban egyaránt. Hatékonyan kezelhető velük fejfájás, köhögés, fogfájás, duzzanatok, bőrpanaszok, sebek, emésztési problémák, reuma vagy éppen szemfájás.
 • A T. minuta illóolaja kedvelt összetevője parfümöknek, ételízesítőknek és dohányalapú termékeknek. A T. erecta virágai pékáruk, fagylalt, joghurt, tésztafélék, majonéz, salátaöntetek, mustár és citrusfélék levének színezésére is szolgálnak.
 • Nem csak az emberek, hanem sok beporzó faj sem tud neki ellenállni. Virágaik vonzzák a pillangókat, a poszméheket és a bogarakat. Mi több, levélzete remek táplálékforrás egyes lepkefajok hernyóinak számára.
 • Fajtától függően szép kiegészítői lehetnek különféle környezeteknek. Ajánlott mediterrán kertekbe, pillangókertekbe, füvészkertekbe, konyhakertekbe, kerti szegélyekbe, ágyásokba vagy edényekbe való ültetésük.
 • Több büdöskefajta széleskörű népszerűségnek örvend fűszernövényként is, és általánosságban ehetőnek tartják, de nem mindegyiknek kellemes az íze. Ha fűszernövényként szándékozod tartani őket, válaszd a fényes bársonyvirágot, a kis büdöskét vagy az apró bársonyvirágot.
 • Rendkívül fontos megemlíteni, hogy bár ezek a növények ehetőnek és az ember számára nem számítanak mérgezőnek, tartalmaznak fototoxikus tiofénszármazékokat, amelyeknek az emberre szinte semmilyen hatással nincsenek, de állatokra nézve veszélyesek lehetnek, ha lenyelik őket. A biztonság kedvéért olyan helyet válasszunk a büdöskének, ahol sem gyerekek, sem macskák vagy kutyák nem érhetik el őket, és mi magunk is figyeljünk oda!

 

 

A bársonyvirág tulajdonságainak áttekintése

 • A büdöske a virágzó növények közé, az őszirózsafélék családjába tartozik. Ez egy népes család, amelyben számos közismert virág megtalálható, mint például az őszirózsa, a körömvirág, a krizantém, a kasvirág (vagy echinacea), a dália, a százszorszép, a pitypang, az aranyvessző, a napraforgó, a közönséges cickafark vagy a rézvirág.
 • Egynyári vagy évelő növények, legtöbbjük lágyszárú fajta. Méretük változó, magasságuk 10 cm-2,2 m, szélességük pedig 15 cm-3 m között mozog.
 • Örökzöld levélzetük sok keskeny, lándzsa alakú, zöldes színű, fűrészes szélű levelekből áll. Egyes fajták levelei kellemesen pikáns, pézsmaillatúak.
 • A virágzási időszak fajtánként eltér. Míg egyes példányok kora nyártól az első fagyig virágoznak, más fajtákon csak az őszi és téli hónapokban láthatunk majd virágot.
 • Virágaik szintúgy különböző méretűek és formájúak, a magányos, apró, százszorszépszerű virágoktól a termetes, pufók, dupla szirmú példányokig. Sárga, narancssárga, arany, piros, fehér, bordó, fehér és gesztenyebarna színben pompázhatnak, de ezen színek bűvös módon keveredhetnek is.
 • A büdöske kiváló társa lehet más növényfajoknak. A legmegfelelőbb társnövényei közé tartozik az Aeonium ‘Sunburst’, az agavé, a borzas kúpvirág, az Aloe striata, a dália, a lila lobélia, a mexikói zsálya, a sarkantyúka, a rózsás tollborzfű, az oroszlánszáj, és a rézvirág.

 

 

Tagetes
büdöske

A büdöske gondozása

Fényigény

A fényviszonyok tekintetében a büdöske nem olyan kényes, mint elsőre gondolnánk. Mindösszesen annyi vele a teendőnk, hogy teljes napfényben úszó helyre ültetjük.

Napi legalább 6 óra közvetlen, bőséges napfény fogja meghozni a virág számára ideális növekedést és virágzást. Beltéren a büdöske déli, északi vagy nyugati fekvésű ablakban tartandó.

 

Hőmérséklet

Bármilyen fekvésű területen is laksz, a büdöske egynyári növényként nevelve a szabadban fog a legszebben növekedni. Amint az idő ősszel hidegebbre fordul, azaz a hőmérséklet nagyjából 4°C alá esik, növényeinket ki kell ásnunk a földből és jövő tavasszal visszaültetni. Tarthatjuk persze a büdöskét mindig bent a házban is, amely esetben megfeledkezhetünk erről a folyamatról.

Noha ezen virágok hidegebb és melegebb hőmérsékleteket is elviselnek, nyirkos vagy párás hónapokban azonban előfordulhatnak gombás fertőzések. Gondoskodj arról, hogy büdöskéid megfelelő megvilágításban és kiváló légkeringésben részesüljenek, így elkerülheted ezt a nemkívánatos helyzetet.

 

 

A büdöske ültetése

Ideális esetben tavasszal érdemes ültetni a büdöskét, amikor már nem áll fent újabb fagy veszélye. Talaj szempontjából egyáltalán nem kényesek; bármilyen minőségi, szerves anyagban gazdag földben jól fejlődnek. Kedvelik továbbá a nem túl savanyú, 6,0 és 7,0 pH érték közötti táptalajokat.

Hacsak nem silány minőségű, szegényes talajba ülteted a virágaid, akkor fejlődésük megfelelő lesz bárminemű trágyázás nélkül is. A nem ideális talajban növő példányokat viszont kötelesek vagyunk évi egyszer, kora tavasszal lassan oldódó, kiegyensúlyozott műtrágyával ellátni.

Ha szeretnéd, hogy büdöskéid virágai hosszú ideig kitartsanak, rendszeresen „le kell fejezned” őket. Ez azt jelenti, hogy ha elnyílt virágot veszel észre a növényen, javasoljuk, hogy vágd le, hogy új hajtások vehessék át a helyét.

A büdöske kétségkívül imádnivalóan fest cserépben kint és bent is. Egyes fajták azonban hajlamosak arra, hogy néhány hónap vagy év leforgása alatt kinőjék edényeiket. Ha ez megtörténik, át kell ültetni őket egy, az előzőnél nagyobb cserépbe. Ha nem akarod, hogy virágaidat megviselje az átültés, akkor tavasszal fogj neki, amikor a legerősebbek és legélénkebbek.

 

 

A büdöske öntözése

A kezdetekben a büdöske magjai rendszeres locsolást igényelnek, hogy talajuk folyamatosan nyirkos maradjon. Hogy a virágok könnyebben megszokhassák új otthonukat, célszerű nem hagyni, hogy néhány napnál tovább álljanak száraz földben. Ha lakhelyeden az időjárás inkább melegebb szokott lenni, a fiatal büdöskéknek naponta egyszer szükséges inni adni.

Ha a büdöske kényelmesen befészkelte magát új helyére, némiképp tolerálni fogják a nem tartós szárazságot. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy attól fogva nyugodtan megfeledkezhetünk a rendszeres öntözésükről.

Továbbra is gondtalanul, vidáman növekednek majd, ha heti szinten itatod őket. Tudjuk, ez elsőre nehéznek tűnhet, de seperc alatt hozzá fogsz szokni!

 

 

büdsöke virága

A büdöske szaporítása

Ha gyorsan és egyszerűen szeretnéd megsokszorozni büdöskéid számát növénykollekciódban, akkor a magról való szaporítás ajánlott.

Ez a módszer nem igényel előzetes tapasztalatot, tehát nem fogsz nehézségekbe ütközni, ha kezdő is vagy. És mivel mindezt otthon, egymagad is megteheted, így még némi pénzt is spórolhatsz vele. Hát nem remek?

Na de térjünk a lényegre! Mindenekelőtt be kell, hogy gyűjtsd a büdöske magjait, amikor hervadni kezdenek. Ezután döntés előtt állsz: elültetheted a leszedett magokat a házban, körülbelül hat-nyolc héttel a lakhelyed területére előrejelzett első fagy előtt, vagy a szabadban. Bármelyiket is választod, a magok hasonlóképpen fognak fejlődni és a tavaszi meleg beköszöntével megindul a csírázás.

A magokat friss földbe ültessük, és adjunk nekik vizet, valahányszor a talaj tapintásra száraz. Bőséges teljes napfény és melegség mellett a magok általában körülbelül egy hónap alatt kicsíráznak.

Amennyiben a magokat beltéren ültettük el, az első pár levél megjelenése után átültethetjük a virágcsemetéket a végleges helyükre.

 

 

Összegzésképpen

A büdöskék látványos növények, amelyek meleg árnyalatú virágokat bontanak. Ha úgy döntesz, hogy bővíted velük a kollekciód, a melegebb évszakokban gyönyörködhetsz virágaikban.

Ha pedig igazán vagány kertész vagy, és már van legalább egy szál büdöskéd, mindenképpen oszd meg tapasztalataidat a hozzászólásokban! Ha nincs, mire vársz még? Adj a büdöskének egy esélyt, biztosan nem fogod megbánni!