Bíbor Pletyka (Tradescantia pallida) gondozása, öntözése – Teljes útmutató

A Tradescantia pallida-t, mind magyarul (Bíbor pletyka, lila pletyka esetleg bíbor transzkancia), mind angolul (Purple Queen, Purple Heart, Setcresea Purpurea, Purple Spiderwort, esetleg Wandering Jew “Purpurea”) számtalan különböző elnevezéssel illetik. Hívjuk bárhogyan, ahhoz kétség sem férhet, hogy egy népszerű örökzöldről van szó.

A pókfűfélék családjába tartozik, amely összesen 40 nemzetséget és 652 fajt foglal magába és különösen a trópusi és mérsékelt égövi régiókban terjedt el széles körben. A Tradescantia nemzetség az Újvilág trópusi területein őshonos és 70 faj tartozik hozzá.

Az első Tradescantia Pallida-t 1907-ben Edward Palmer, a kor vezető botanikusa gyűjtötte be Tamaulipas-ban, Mexikóban. Látványos megjelenésüknek köszönhetően terjedt el dísznövényként való hasznosításuk az európai kontinensen, illetve ma már a világ minden pontján termesztik őket.

A Tradescantia pallida, vagyis a bíbor pletyka egy igen zsenge és vonzó, rendkívüli színekben pompázó növény. Széles körben ismert és használt, mint szobanövény és, mint a kertek dísze.

 

Közönséges név Bíbor Pletyka, Bíborvörös húsoska
Botanikai név Tradescantia pallida ‘Purpurea’
Család Commelinaceae (Kékharangúfű)
Növénytípus Évelő
Érett méret 30-45 cm magas és széles
Napfényigény Teljes nap
Talajtípus Nedves, jól vízelvezető
Talaj pH Savanyútól lúgosig (6-8)
Virágzási idő Tavasz
Virág színe Rózsaszín, lila
Őshonos terület Mexikó
Toxicitás Mérgező emberek és állatok számára

 

 

bíbor pletyka növény

A hosszúkás, szárölelő levelekkel rendelkező pletyka nagy területen képes befedni a pázsitot. Bár a szárai egészen 20 centiméter magasra is megnőhetnek, önön súlyuktól meghajolva leginkább vízszintes irányban terjeszkednek.

A levelek szárai és felső felületük mély püspöklila színben pompáznak egy kevés türkizes kékesszürke beütéssel, amely a lombozat öregedésével egyre sötétebbé válik. A meleg hónapokban kis fürtökben rózsaszínes pici virágokat hoznak, amelyek csak a reggeli órákban nyílnak.

A Tradescantia Purpurea speciális odafigyelést igényel, mert enélkül sűrű talajtakaróvá képes alakulni, ami végeredményben, megakadályozhatja az őshonos növények csírázását és megtelepedését. Ez az oka annak, hogy a bíbor pletyka Kubában, Puerto Ricóban és a Virgin-szigeteken invazív fajnak számít.

Legyen szó beltérről vagy egy kertről, ezek a növények a buja fürtjeiknek köszönhetően, bárhová trópusi hangulatot varázsolnak. Kiválóan alkalmasak függő cserepekbe vagy mint talajtakaró. Virágládákban is tárolhatók, kezdő kertészek számára is ideális választás.

Lekonyuló szerkezetének köszönhetően nagyszerűen párosítható sziklakertekkel, válaszfalakkal és faldekorációkkal. Széles körben felhasználásra kerülő növényről van szó, amellyel gyakorta találkozunk óvodákban és a tájépítészet egyes remekeiben.

 

 

Mindent a Tradescantia Purpurea Pallida-ról – bíbor pletyka

 • A bíbor pletyka egy örökzöld évelő növény, amely keskeny, hegyes levelekkel és feltűnő lila lombozattal rendelkezik, ezek kb 2-5 centiméteresek.
 • A hajtások fürtökben nőnek, ez pedig törékennyé teszi a növényt, hiszen az illeszkedésnél könnyedén leszakíthatóak, előnye azonban, hogy ezáltal könnyen szaporítható.
 • Azt javasoljuk, hogy bánj óvatosan a bíbor pletykával és tedd olyan védett helyre, ahol nem lesz gyakran útban.
 • Amennyiben a kertedbe tennéd, keress neki egy olyan helyet, ahol védve lehet a huzattól és az erős széltől.
 • A bíbor pletyka szárazságtűrő és jól viseli, ha elhanyagolják, illetve a gyakori öntözés szem okoz neki problémát.
 • Ha a kertedbe szánod a bíbor pletykát, akkor tartsd észben, hogy mindaddig fogja jól tartani magát, amíg a földje nedves, de nem túlöntözött.
 • A beltéri a cserépben lévő növényeket ezzel szemben a meleg évszakban csak mérsékelten szabad öntözni, míg a téli hónapokban is csak módjával.
 • Ha virágládában tartod a bíbor pletykát, akkor a legszerencsésebb agyagos komposzttal táplálni és a vegetációs időszakában havonta folyékony műtrágyát is érdemes használni.
 • A bentiek a szűrt fényt szeretik, a szabadban tartott példányok pedig, napsütésben és árnyékban is nevelhetőek. Ha szeretnél minél szebb színű növény büszke tulajdonosa lennie, akkor a lehető legtöbb fényt kell biztosítanod a számára.
 • Érdemes megemlíteni, hogy az árnyékban növekvő növények, amelyek nem kapnak közvetlenül napfényt nem lesznek lilák, zöldek maradnak.
 • A Tradescantia pallida ”Purpurea” számára a legideálisabb hőmérséklet a 18-27°C.
 • A változékony időjárással is megbírkózik, de a hőmérséklet nem csökkenhet 10°C alá. Tartsd távol mindenféle hőforrástól és a huzatos helyek sem megfelelőek a számára.
 • Ha azt szeretnéd, hogy a növényed tömörebb és bokrosabb legyen, akkor közvetlenül a virágzása után megmetszheted, hogy ne induljon rohamos növekedésnek.
 • A leveleiből és a szárából származó nedv viszonylag mérgező, amely néhány ember és kutya esetében bőrirritációt és bőrpírt okozhat, ám ez a probléma nem túl általános. Ennek ellenére tanácsos a gyerekektől és háziállatoktól megfelelő távolságban tartani.
 • A beltérben a pótatka, a kertben a pajzstetű hajlamos megfertőzni. A bíbortetű is nagyon gyakori problémát jelent. Miatyánkcserje olajával veheted fel a harcot ellenük.
 • A Tradescantia Purpurea egy szívós évelő növény, amely képes átvészelni a tél viszontagságait és a hidegebb éghajlatokon is elboldogul.
 • Mind kertekbe, mind belső terekbe ideális. Általában a merész lila színben pompázó és erősen texturált levelei miatt választják olyan sokan a házukba.
 • Szobanövényként a kedvedre alakíthatod, metszethed ezzel ösztönözve a tömör bokorrá válását, vagy hagyhatod, hogy szabadon hulljon alá egy függesztett kosárból.
 • Hatásosan dobja fel a külső tereket is, hiszen pazarul mutat, mint talajtakaró és/ vagy egy virágládába helyezve színeket csempész a környezetbe, valamint kontrasztot alkot a kert többi részével.
 • A bíbor pletyka nem viseli jól a 10 °C alatti hőmérsékletet, így szerencsés lehet még az első fagy beköszönte előtt beltérbe telepíteni.
 • A sok öntözést, de a hosszú ideig tartó szárazságot is jól viseli. Át tudja vészelni véletlenszerű vagy alkalmi öntözéssel teli időszakokat is.
 • Általában 20 cm magasra nő meg és vastag, bár törékeny ágakat növeszt, amelyeken keskeny, V-alakú 10-15 cm hosszú levelekkel burkol be.
 • A Tradescantia Purpurea ágai akár 100 méteresre vagy annál hosszabbra is megnőhetnek.
 • A bíbor pletyka virága a meleg évszak egészében látható, három szirmú, rózsaszín és kis fürtökben nő, átmérője kb 3,5 cm.

 

 

Tradescantia_pallida
Tradescantia pallida csodálatos bíbor virágzata

Bíbor pletyka Nevelése

Ahhoz, hogy szép színes legyen a növényed levélzete, az kell, hogy a ‘lakhelyét’ minél több fény érje. Bár a növény képes árnyékban vagy a lakásod egy eldugott sarkában a növekedésre, ám ebben az esetben a gyönyörű lila szín helyett megmarad zöldnek.

Jóllehet a bíbor pletyka imádja a napsütés, az mégsem tesz neki jót, ha a déli verőfény rátűz. Az extrém forróság és a közvetlen erős napsugárzás meg tudja égetni a leveleket.

Jó tanács, távolítsd el az új hajtások hegyét, ezzel tudod ösztönözni a bokrosodásra és a növekedésre. Az eltávolított hajtásokat pedig nem szabad eldobni, ezzel tudod ugyanis szaporítani a növényt.

 

 

Tradescantia Pallida öntözése

Szerencsés a Tradescantia Purpurea-t mindig alaposan öntözni. Alkalmazd az “áztatás és szárítás” technikáját, majd öntözd újra a növényt, ahogy észleled, hogy a talaj felső 2,5 centimétere kiszáradt.

Ahogyan a legtöbb növény, úgy a bíbor pletyka is több vizet igényel nyáron és valamennyivel kevesebbet télen, hiszen ilyenkor a növekedése lelassul. A gyökér rothadásának lehet a jele, ha az ágak kókadtak és egészségtelennek tűnnek.

A barnába forduló levélvégek azonban azt jelzik vissza, hogy nem kap elegendő mennyiségű nedvességet a növény.

 

 

bíbor pletyka balkon virágtartóban

Bíbor pletyka szaporítása

A bíbor pletyka hajtásainak vízbe vagy egyenesen a földbe helyezésén keresztül könnyen szaporítható. A legjobb, ha egy egészséges, érett növényi részt távolítassz el erre a célra, mindenképpen egy tiszta éles kést vagy ollót felhasználásával.

A hajtás tövében ejtsd a metszést. Szerencsés egy kb. 10-15 centiméteres ágacskát levágni. Olyan vastag szárú növények esetében, mint a Tradescantia Purpurea a vízben történő szaporítás jól beválik.

Ehhez, a növényi részt, egy langyos vízzel megtöltött üvegedénybe (pl. befőttesüveg) kell helyezni. Ügyelj arra, hogy levél ne kerüljön a vízszint alá, mert az el fog rohadni. Tedd a hajtást egy napos helyre, de semmiképpen sem a közvetlen tűző napra, mert ez megakadályozhatja a gyökéreresztést.

A gyökerek megjelenéséhez 1-4 hétre lesz szükség, ez idő alatt mindössze arra kell figyelned, hogy elegendő mennyiségű víz álljon a rendelkezésükre a növekedéshez.

Amikor a gyökerek már pár centiméter hosszúak, akkor ültesd a dugványt egy általános felhasználású virágfölddel megtöltött virágcserépbe. A dúsabb végeredmény érdekében több gyökereztetett hajtájt is ültethetsz egy edénybe.

Ha úgy döntenél, hogy közvetlenül talajban szaporítanád a növényt, akkor nedves földkeverékkel megtöltött tárolóba is ültetheted a hajtást. Ügyelj rá, hogy először el kell távolítanod az alsó leveleket róla.

Ha azok nem fedik egymást, akár többet is ültethetsz egymás mellé. Majd csavard be az edényt egy átlátszó műanyag zacskóval, amelyet egy elasztikus gumival tudsz rögzíteni, aztán tedd a növényt egy világos helyre, távol a közvetlen napfénytől.

Nincs szükség öntözésre, hiszen a műanyag bent fogja tartani a nedvességet. Körülbelül egy hónap elteltével észlelni fogod az új növényi részek megjelenését, ekkor már biztonsággal eltávolíthatod a műanyag védőréteget.

A frissen gyökeret eresztett növényeknél akkor van szükség az öntözésre, amikor a földjük felső rétege kiszáradt. Tartsd a talajt nedvesen, de ne tocsogjon, így elkerülheted a gyökérzet elrohadását. Vízben oldódó műtrágyával havonta gondozd az új növényedet.

 

 

Összegzés

Összességében a Tradescantia Purpurea pallida-ról elmondható, hogy egy viszonylag problémamentes növény, amely nem igényel speciális gondozást.

Összesen két dologra kell nagyon odafigyelned, az egyik, hogy ne fagyjon meg, a másik pedig, hogy ne legyen túlöntözve.

A boldog és egészséges növekedéshez a bíbor pletykának rendszeres öntözésre és rengeteg természetes napfényre van szüksége.

Nem csak szépek de tartósak is, ezek a csodálatos növények a lila színüknek és lándzsa alakú leveleiknek köszönhetően egész évben jókedvvel töltik meg a kertedet.

A Tradescantia Pallida bármelyik növénykompozíció kiemelkező eleme lehet. Essen a választásod egy picike dekoratív cserépre vagy egy mennyezetről függő virágkosárkára, egy egészen biztos igazán dekoratív virágnak leszel a büszke tulajdonosa.

 

 

Gyakran ismételt kérdések

Milyen növény a Bíbor Pletyka (Tradescantia pallida)?

A Bíbor Pletyka, más néven Tradescantia pallida vagy Bíborvörös húsoska, egy gyorsan növő, örökzöld évelő növény, amely szárazságtűrő és alacsony karbantartású. A lila színű levelek és a rózsaszín virágok miatt közkedvelt dísznövény.

 

Milyen körülmények között nő a Bíbor Pletyka?

A Bíbor Pletyka a következő körülményeket kedveli:

 • Fény: Teljes napon vagy félárnyékban
 • Talaj: Jól vízelvezető, tápanyagban gazdag talaj
 • Víz: Mérsékelt vízigény, szárazságtűrő
 • Hőmérséklet: +10°C és +30°C között

 

Milyen gondozási tippeket követhetek a Bíbor Pletyka növényem számára?

A Bíbor Pletyka gondozása egyszerű, csak tartsd szem előtt a következőket:

 • Öntözés: Mérsékelt öntözésre van szükség, a talajt hagyd kiszáradni az öntözések között.
 • Metszés: Rendszeresen metszd vissza a hosszú hajtásokat a bokrosodás ösztönzésére.
 • Tápanyag: Tavasszal és nyáron kéthavonta alkalmazz folyékony virágtápot.
 • Átültetés: Kétévente ültess át tágasabb edénybe, ha cserépben tartod.

 

Milyen betegségek és kártevők támadhatják meg a Bíbor Pletykát?

A Bíbor Pletyka ellenálló növény, de a következő betegségek és kártevők támadhatják meg:

 • Levéltetvek: Vizsgáld meg rendszeresen a növényt, és szükség esetén használj rovarirtó szert.
 • Pókhernyók: Ha megtámadják a növényt, mechanikusan távolítsd el őket, vagy használj biológiai rovarirtó szert.
 • Gombás fertőzések: Túlzott öntözés esetén a növény gombás fertőzéseknek lehet kitéve. Csökkentsd az öntözést, és használj gombaölő szert, ha szükséges.

 

Mikor és hogyan szaporíthatom a Bíbor Pletykát?

A Bíbor Pletyka könnyen szaporítható tavasszal vagy nyáron a következő módszerekkel:

 • Tőosztás: A növényt átültetéskor óvatosan oszd szét több darabra, ügyelve arra, hogy minden részen legyen gyökér. Ültess át különálló edényekbe vagy a kertbe.
 • Vágások: Vágj le 10-15 cm hosszú hajtásokat a növényről, távolítsd el az alsó leveleket, és helyezd őket vízbe vagy nedves tőzegbe. A gyökérképződés után ültess át külön edénybe vagy a kertbe.

 

Milyen növényekkel kombinálható a Bíbor Pletyka a kertben?

A Bíbor Pletyka jól mutat más szárazságtűrő növényekkel, például:

 • Agávék: A nagy méretű, szobor jellegű levelek kontrasztot adnak a Bíbor Pletyka lágyságához.
 • Kaktuszok és pozsgások: A Bíbor Pletyka jól illeszkedik a kaktuszok és pozsgások közé, különleges megjelenést biztosítva.
 • Kövirózsák (Sempervivum): A színes levelek és a rosetta forma jól kiegészítik a Bíbor Pletyka lila színét és húsos leveleit.
 • Rozmaring: Az aromás, örökzöld levelek és a kékes-lila virágok harmonikusan illenek a Bíbor Pletyka mellé.

 

Mennyi idő alatt nő meg a Bíbor Pletyka?

A Bíbor Pletyka gyorsan növekszik, és általában egy éven belül eléri a teljes méretét, amely 30-60 cm magasság és 30-90 cm szélesség között lehet. A növekedési ütem a környezeti feltételektől és a gondozástól függ.

 

Források: 

 1. Safe and Poisonous Garden Plants. University of California.
 2. Toxic and Non-Toxic Plants; Inch Plant. ASPCA.
 3. Tradescantia pallida ‘Purple Heart’. North Carolina State Extension.