Aszparágusz (Asparagus Densiflorus) gondozása és amit tudnod kell róla – Teljes útmutató

Ha egy mutatós növényt keresel trópusi gyűjteményedbe, az aszparágusz remek választás lehet. Ez az élénkzöld növény vidámságot és fényességet kölcsönöz szobádnak anélkül, hogy túlságosan harsány lenne.

Ragyogó smaragdzöld színei minden alkalommal feldobják majd a hangulatodat, amikor hazaérkezel, vagy belépsz az irodába. Könnyű kezelhetőségének köszönhetően gyorsan nagy kedvenc lesz.

Az aszparágusz viszonylag könnyen gondozható, és vizuálisan sokkal vonzóbb, mint unokatestvére, a páfrány. Nevével ellentétben ez a növény valójában nem páfrány, hanem a liliomfélék családjába tartozik.

A növény egész évben zöld marad, ami a téli hónapokban kiemeli fényes, tűszerű leveleit. Tavasszal apró fehér virágokra számíthat, amelyek később kis piros bogyókká alakulnak. Bár nem ehetőek, izgalmas megjelenést kölcsönöznek az egyébként teljesen zöld növénynek.

Bár az Asparagus densiflorus szelíd vagy kényes növénynek tűnhet, valójában meglehetősen agresszív. Ha cserépben tervezed tartani, nem kell különösebben aggódnod miatta, azonban kerti telepítése már több figyelmet igényel. A rendszeres metszés kordában tartja a növekedést, és tökéletes alkalom a szaporításra is.

Ha felkeltette érdeklődésedet ez a meleg égövi növény, olvass tovább, hogy többet tudj meg a megfelelő gondozásáról.

 

 

aszparágusz

Az aszparágusz növényről

 • Az aszparágusz erős, gumós gyökerekkel rendelkezik.
 • Szűrt napfényben fejlődik a legjobban.
 • Időnkénti párologtatással a levelek élénk színűek lesznek, a növény pedig jól hidratált marad.
 • A növény eredetileg Dél-Afrika erdeiből származik.
 • Akár egy méter magasra is megnőhet.
 • A legjobb, ha hetente egyszer egy negyed fokkal elfordítja a cserepet, hogy biztosítsa a napfény megfelelő eloszlását.
 • A legalacsonyabb hőmérséklet, amelyet a aszparágusz elvisel, 15 Celsius fok.

 

 

Az Asparagus Densiflorus főbb jellemzői

 • Botanikai neve: Asparagus Densiflorus.
 • Nagyon apró, smaragdzöld színű levelei toll alakban állnak.
 • A liliomfélék családjába tartozik, de az ehető spárgával is rokonságban áll.
 • Szárán 2,5 cm hosszú, tű alakú levelek nőnek.
 • Afrikában őshonos növény, szereti a meleg hőmérsékletet.
 • Tavasszal piros bogyókat és fehér virágokat hoz.
 • A kifejlett növények igen jól tűrik a szárazságot.
 • Agresszívan növekszik, és növényekben vagy elvadult kertekben is megél.

 

 

Asparagus Densiflorus
Aszparágusz | forrás: https://www.shopterrain.com/

Az aszparágusz gondozása

Az aszparágusz növény nevelése rendkívül egyszerű. 18 és 23 Celsius fok közötti hőmérsékleten is jól fejlődik. Érdemes jó minőségű, trópusi szobanövények számára kifejlesztett virágföldbe ültetni.

Gyorsan növekszik, ezért a vegetációs időszakban havonta egyszer vízben oldódó szobanövény-trágyával kell táplálni. Télen, a növekedési ciklus szünetelése idején, kerüld a túltrágyázást és a túlöntözést.

Az Asparagus densiflorus agresszív és gyorsan növő szobanövény. Rendszeres metszést igényel, hogy megfékezzük a felfelé irányuló növekedését, és biztosítsuk, hogy megőrizze bokros megjelenését. Általában évente egyszer nagyobb cserépbe kell átültetni, amit tavasszal kell elvégezni.

Ha a növény túlburjánzik, két cserépbe is szétválasztható, amennyiben a gyökereket óvatosan megbontjuk. Amikor a talaj felső három centimétere kiszáradt, öntözd meg a növényt, hogy biztosítsd a megfelelő nedvességet az egyenletes növekedéshez.

Az érett aszparágusz ellenáll a szárazságnak, de mindig árnyékos helyre kell ültetni vagy elhelyezni. Télen a növény jól érzi magát a közvetlen napfényben, de nyáron csak szűrt fénynek legyen kitéve, különben megég. Bár a kifejlett növények szárazságtűrőek, az optimális növekedés érdekében érdemes rendszeresen öntözni őket.

Ha a levelek halványsárga színűvé kezdenek válni, trágyázzuk havonta, vagy akár gyakrabban is a növényt.

Érdekelhet: 20 népszerű páfrány fajta

 

 

Az aszparágusz öntözése

Az aszparágusz alapos öntözése nagyon fontos. Ez a növény szereti a párát, és mivel meleg éghajlatról származik, a szárazság hervadó leveleket és lassú növekedést eredményez. Bár a talajnak mindig mérsékelten nedvesnek kell maradnia, hagyhatjuk, hogy öntözések között a talaj kissé kiszáradjon.

Az aszparágusz – és bármely más szobanövény – túlöntözése könnyen gyökérrothadást idézhet elő. Ha a gyökerei túlságosan nedvesek és rothadásnak indulnak, a növény elpusztul.

Aszparágusz | forrás: https://www.growjoy.com/

Télen sem szabad hagyni, hogy a talaj teljesen kiszáradjon, de ritkábban kell öntözni. Ha a talaj túl száraz, a levelek hullani kezdenek. Soha ne öntözd a növényt forró vagy túl hideg vízzel. Szobahőmérsékletű vagy langyos vízzel kell locsolni a gyökérsokk elkerülése érdekében. A páratartalom is fontos ennek az erdei növénynek.

Az egészséges fejlődéshez elegendő a 40-50% közötti páratartalom. Ha száraz éghajlaton élsz, helyezd a növényt vizes kavicsok tetejére, hogy elősegítsd a megfelelő nedvesség egyensúlyát.

A keringetett levegőt használó otthonok esetében fontos, hogy a növényt rendszeresen öntözzük, és párologtassunk is. Száraz téli levegő esetén működtessünk egy hideg párásítót abban a helyiségben, ahol a növényt tartjuk, hogy megakadályozzuk kiszáradását. A növényt a hideg és meleg levegőt eresztő szellőzőnyílásoktól távol kell tartani.

 

 

Az aszparágusz szaporítása

Az aszparáguszt nagyon könnyű szaporítani. Gyorsan növő és agresszív növény, amely rendszeres metszést igényel. A bokros megjelenés fenntartása érdekében a szárakat rendszeresen le kell vágni.

Ezekből a dugványokból új növények nevelhetők. A metszést és az átültetést tavasszal kell elvégezni, ez a legjobb időpont a növények szaporítására is. A cserépméret növelésekor vágj le egy kis gyökérlabdát a növény egy egészséges részéből, és helyezd friss földbe.

aszparágusz szaporítása

Az új cserép mérete csak 5 cm-rel legyen nagyobb, mint az előző, hogy segítsen megfékezni az agresszív növekedést. Új dugványok esetében ügyelj arra, hogy a gyökérlabda vagy a dugvány és a cserép pereme között legalább 2 cm hely maradjon.

Az aszparágusz gyökerei nagyon vastagok és húsosak. A vastagság miatt a növekedés során gyakran kiszorítják a talajt.

Ezeknek a növényeknek sok melegre és szűrt napfényre van szükségük ahhoz, hogy jól fejlődjenek. Trópusi növényként közepes páratartalmat és nedves talajt igényelnek a megfelelő növekedéshez.

A közvetlen vagy túl kevés a levelek lehullását okozza, akárcsak a túl száraz talaj. Bár általában az aszparágusz ellenáll a kártevőknek, a megfelelő páratartalom hiánya miatt télen pókatkák költözhetnek bele.

 

 

Összegzés

Ha egy mutatós, erdei növényt keresel szobakertedbe, az aszparágusz remek választás. Könnyen gondozható szaporítható, ami tökéletessé teszi a kis költségvetésből gazdálkodó otthoni kertészek számára.

Örökzöld növény, így egész évben üde színfoltja lesz otthonodnak. Amellett, hogy a növényt beltérben is elhelyezhetjük, a szabadba is ültethetjük, hogy erdei stílusú tájat hozzunk létre a város közepén.

Ezek az álpáfrányok szeretnek csomókban nőni, innen kapták a nevüket is. Az íves tollak könnyen felismerhetők, a fehér virágok és a piros bogyók pedig ünnepi hangulatot kölcsönöznek neki.

Sok kertész mellőzi az aszparáguszt, feltételezve, hogy kényes és nehezen gondozható növény. Ezzel szemben valójában gyorsan nő, és igen szívós. A kifejlett példányok akár a cserépben, akár a kertben nevelve szárazságtűrőek, ezért hálás választás kezdő kertészek és a veteránok számára egyaránt.

A dugványozás mellett a virágzás után megjelenő bogyókból is lehet új növényeket szaporítani. Ezeket a magokat vagy bogyókat el lehet menteni a tavaszi ültetéshez, illetve a növény gyökerét is lehet osztani átültetéskor.

Ez az eredetileg erdei növény a jó vízelvezetésű talajt kedveli a legjobban, hogy a gumós gyökerek sok nedvességet kapjanak anélkül, hogy átáznának.