Aranyvessző (Solidago) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Az előkelő, élénk színű és kevés karbantartást igénylő keverék a tökéletes trió számodra idén? Ne keress tovább! Az aranyvessző növényekben mindent megtalálsz, amit egy virágzó társában keresel – sőt még többet is!

Olvass tovább, hogy többet tudj meg ezekről a furcsa virágokról, és arról, hogy miért nem lehet rosszat tenni termesztésük és gondozásuk során.

A gyönyörű aranyvessző növények a Solidago nemzetséghez tartoznak, amely körülbelül 100-120 virágos növényfajt tartalmaz.

Ezek a virágok Eurázsia, Észak-Amerika és Dél-Amerika számos régiójában őshonosok. Többnyire lágyszárú évelő növények, amelyek a nyílt erdők széles skáláján nőnek, beleértve a szavannákat, a prériket és a réteket.

Az aranyvessző fajok mérete és általános megjelenése általában eltérő. Ezek a virágok világszerte igen népszerű dísznövényekké váltak bájos és könnyed stílusuknak, a szárazságtűrő képességüknek és a hosszú virágzási időszakuknak köszönhetően.

A termesztésben leggyakrabban használt fajták közé tartozik a Bog Goldenrod, Old Field Goldenrod, Seaside Goldenrod, White Goldenrod és a Zigzag Goldenrod.

 

Botanikai név Solidago
Gyakori név Aranyvessző
Növény típusa Lágyszárú évelő virág
Érett méret Átlagosan 45-150 cm magas
Napsugárzásnak való kitettség Teljes napsütés
Talajtípus Átlagos, közepes nedvességtartalmú, jól vízelvezető
A talaj pH-ja 5,5-7,5
Virágzás ideje Nyár végétől őszig
Virág színe Sárga
Őshonos terület Észak Amerika

 

 

Solidago
aranyvessző

Az aranyvessző növényről

 • Bár sok észak-amerikai az aranyvesszőt csak gyomnak tekintik, Európában tekintélyes kerti növények. Egyes fajok, például a S. rugosa „Fireworks” vagy a S. „Goldenmosa” elnyerték a tekintélyes Garden Merit Díjat.
 • Az aranyvessző növények nektárban gazdagok, így rendkívül vonzó táplálékforrást jelentenek a beporzók, például méhek vagy lepkék számára.
 • A méhészek sötét és erős mézet állítanak elő az aranyvessző növényekből, más nektárokkal kombinálva. Erős mézfolyás esetén azonban fűszeres és víztiszta egyvirágos méz jelenik meg.
 • A hagyományos orvoslásban az emberek ezeket a növényeket gyógytea készítésére használták. Ez a keverék nagyon hatékony volt a gyulladás, irritáció és húgyúti betegségek ellen.
 • Számos őslakos nagyra értékelte egyes Solidago fajok magvait. A magvakat nyersen vagy több hagyományos kulináris recept szerint főzve fogyasztották.
 • Gyökereik és fiatal leveleik is ehetőek. A múltban az emberek rágták az aranyvessző gyökereit a fogfájás enyhítésére, a nyers leveleket pedig a torokfájás kezelésére.
 • Az aranyvessző növények számos terápiás előnnyel rendelkeznek, segítik a bőrproblémákat, a kisebb sebeket, a légúti problémákat, a szezonális allergiákat, a gombás fertőzéseket, az ízületi gyulladást és a köszvényt, a görcsöket és az érzelmi nyugalmat.
 • Egyes helyeken szerte a világon az emberek az aranyvessző növényeket a szerencse vagy a szerencse szimbólumának tekintik. Az Egyesült Államok középnyugati részén az aranyvessző növények augusztusi virágzása arra emlékezteti a helyieket, hogy a gyerekek a nyári szünet után hamarosan visszamennek az iskolába.

 

 

Az Solidago jellemzői: Áttekintés

 • Az aranyvesszők az Asteraceae családba tartoznak, amely az egyik legnagyobb virágos növénycsalád. Ebben a családban más jól ismert fajokkal, például százszorszépekkel és napraforgókkal osztoznak.
 • Rizómákból vagy fás szárból nőnek, és széles magassági tartományban vannak. A fajtától függően ezek a növények elérhetik a 5 cm és 1,5 m közötti magasságot.
 • A lombozatjuk sima, zöldes és enyhén fogazott levelekből áll, amelyek emelkedő és néha felálló szárak felé kúszva jelennek meg. A levelek körülbelül 10 cm hosszúak és 2,5 cm szélesek.
 • Az aranyvessző növények virágzási ideje hosszú, nyár végétől ősz közepéig tart. Egyes példányok, mint például a S. rugosa „Fireworks” még mindig virágozhatnak, amíg az első fagy meg nem jelenik.
 • Virágzási időszakuk alatt ezek a növények apró, fényes és nektárban gazdag virágfejek számos és bőséges fürtjével rendelkeznek. Nyitott állapotban a virágok a világossárgától az aranyig különböző árnyalatokat mutatnak.
 • Az aranyvessző növények akkor hoznak gyümölcsöt, amikor virágzási időszakuk véget ért. Termései szárazak, szőrösek, hengeresek, szőrösek és egymagvúak.
 • Ezek a virágok kiváló kísérői lehetnek más virágos növényeknek, mint például a Crocosmia „Lucifer”, Helenium „Waltraut”, Rough Blazing Star, Russian Sage, Sedum „Autumn Joy”, Spotted Bee Balm, Tall Verbena és Wild Petunia.

 

 

gonldenrod virág

Az aranyvessző gondozása

Általánosságban elmondható, hogy az aranyvessző növényeket nagyon könnyű termeszteni és gondozni, mivel sokféle környezeti körülményt képesek elviselni. Sőt, nem lesz okod aggódni a váratlan behatolók miatt.

Úgy tűnik, hogy a kártevők és gombás betegségek legtöbbször kihagyják ezeket a virágokat. Kevés odafigyeléssel ezek a látványos haverok még sokáig a közeledben lesznek!

 

Fényigény

Ha azt szeretnéd, hogy aranyvessző növényeid szórványosan virágozzanak, a teljes napfény az, amire szükséged lesz.

Ügyelj arra, hogy ezeket a virágokat olyan helyen termeszd, ahol naponta legalább hat órányi erős és közvetlen fényt kapnak. Részleges árnyékban is jól boldogulnak, de a napsütés általános hiánya kevesebb virágzást eredményezhet.

 

Hőmérséklet

Az aranyvessző növények különféle hőmérsékleteket képesek ellenállni, bár inkább a közepesen meleg területeket kedvelik. A fagyos téli hónapokban ezek a szépségek szunnyadnak, és jövő tavaszig visszahalnak a földbe. A páratartalom tekintetében az aranyvessző növényeknek nincsenek különösebb igényei.

 

 

Az aranyvessző ültetése

Az aranyvessző növények termesztésének legnagyobb kihívása az, hogy hogyan döntsd el, hova fogod ültetni őket.

Amellett, hogy megtaláld a tökéletes helyet a növények számára, a karbantartás nagy része a levegő keringtetéséből és a nem kívánt területeken történő túlterjedés elkerüléséből áll. És hidd el, hajlamosak őrülten terjedni, különösen aktív növekedési időszakuk alatt!

Kültéri környezetben az aranyvessző növényeidnek kétévente egyszeri elosztásával és átültetésével szabályozhatod a terjedést. Ez az eljárás segít megakadályozni, hogy a növények teljesen kiépítsék a gyökérrendszerüket.

Ha azonban a kerted túl kicsi, bölcs dolog az aranyvessző virágaidat ágyásban vagy cserépben termeszteni, hogy korlátozd a növekedésüket/terjedésüket.

Amíg a talaj kiváló vízelvezető képességgel rendelkezik, az aranyvessző növények nem olyan válogatósak a termesztőközeg tekintetében. Még agyagos, sziklás vagy homokos talajban is megfelelően fejlődnek anélkül, hogy panaszkodnának rá.

Ügyelj arra, hogy kerüld a tápanyagokban vagy szerves anyagokban túl gazdag aljzatokat, mivel ezek elég nagy növényeket eredményezhetnek. Ha beltérben szeretnéd termeszteni az aranyvesszőt, keress olyan cserepeket, amelyek alján vízelvezető lyukak vannak, hogy elkerüld a túlnedvesedést.

A legtöbb esetben az aranyvessző növények rendes trágyázás nélkül is jól elboldogulnak gondozási rutinjuk során. Ennek ellenére további segítségre lesz szükségük, ha nagyon rossz talajban termeszted őket.

Az optimális növekedés érdekében minden évben tavasszal használj egy réteg szerves anyagot, például komposztot.

 

 

Az aranyvessző öntözése

Az aranyvessző növények gondozásának legnagyobb öröme, hogy fejlődésükhöz nincs szükség gyakori vagy rendszeres öntözésre. Általában ezek a virágok sokáig tűrik a szárazságot. Azonban a szokásosnál több vizet kell adni nekik, amíg meg nem telepednek új környezetükben.

A fiatal aranyvessző virágaidat hetente egyszer öntözd, hogy a talaj mérsékelten nedves legyen. Ezek a növények, miután megtelepedtek, általában egy év múlva, reflektorfénybe hozzák szárazságtűrő tulajdonságaikat. Hacsak nem olyan régióban élsz, ahol kevés a csapadék, egyáltalán nem igényelnek kiegészítő öntözést.

Az átázott körülmények vagy a túlöntözés elkerülése érdekében mindig ellenőrizd a talajt, mielőtt újra öntözöd az aranyvesszőt. Amikor az aljzat teljesen kiszáradt, szomjas növényeidet kellemes és mély áztatásban részesítheti.

A forró és száraz nyári hónapokban minden alkalommal öntözd meg őket, amikor a talaj tapintásra (5 cm mélyen) száraznak tűnik.

 

 

aranyvessző virág

Az aranyvessző szaporítása

Invazív természetük miatt az aranyvessző palánták nem kaphatók széles körben a piacokon vagy üzletekben. De van valami jobb – a nagyon anyai növények! Mint sok vadvirágfajt, ezeket a növényeket is erőfeszítés nélkül szaporíthatod magvak segítségével.

És ha nincs elég helyed több növénynek, ne aggódj! Mindig megmutathatod, mennyire törődsz a családtagjaiddal vagy barátaiddal, ha ajándékba adod nekik ezeket a szép virágokat.

 

Szaporítás magvakkal

Az aranyvessző növények magvakkal történő szaporítása abból áll, hogy az anyanövényről összegyűjtjük, majd friss talajba vetjük.

A szép eredmények érdekében 6-8 héttel az utolsó fagy előtt kezdd el a magvakat beltérben termeszteni, vagy tavasszal/ősszel vesd el közvetlenül a szabadba. Ha késő ősszel vagy kora télen veted el a magokat, a következő tavaszi melegben a csírázás jeleit mutatják.

Nem számít, mikor és hová ülteted az aranyvessző magját, a csírázás csak teljes napfény hatására következik be. Emiatt ügyelj arra, hogy a magokat közvetlenül a talaj felszínére vesd – anélkül, hogy az aljzattal lefednéd.

Időnként öntsd meg a magokat vízzel, hogy a talaj folyamatosan nedves legyen, de ne legyen vizes.

Miután az aranyvessző palánták megmutatják pompájukat és a gyökereik némi erejüket, átültetheted őket saját cserépbe. Ha a virágokat kezdettől fogva ugyanazon a helyen szeretnéd tartani, a magokat 30 cm távolságra vesd el, hogy megfelelő teret biztosíts az érett növények fejlődéséhez.

 

 

Következtetés

Az aranyvessző növények nemcsak kellemes és meleg színfoltot kölcsönöznek a környezetnek, hanem számos érdekes egészségügyi előnnyel is járnak.

Mi oka lehetne annak, hogy ne vedd fel ezeket a virágokat a gyűjteményébe? Minimális törődéssel, sok szeretettel és semmi gonddal hosszú ideig hűséges barátok lesznek.