Anyósnyelv fajták – 13 csodás típus (képekkel)

Sokféle anyósnyelv létezik, és ebben a bejegyzésben a Sansevieria 13 gyönyörű fajtáját szeretnénk bemutatni. Technikailag már nem Sansevieria, hanem a Dracaena nemzetségbe tartoznak. Nézzünk meg ennek a szinte elpusztíthatatlan szobanövénynek néhány gyönyörű fajtáját.

 

 

HÁNY TÍPUSÚ ANYÓSNYELV LÉTEZIK?

Körülbelül 70 faj létezik, és a legtöbb/mind a Dracaena nemzetségbe tartozik.

A Sansevieria nemzetséget eredetileg Vincenzo Petagna nevezte el 1787-ben, hogy megtisztelje Pietro Antonio Sanseverino-t, aki a Chiaromonte grófja volt. Vincenzo Sanseverino kertjében látta ezt a növényt.

Az Asparagaceae növénycsaládba (spárga növénycsalád) tartoznak. Ez a virágos növénynemzetség (igen, virágoznak!) többnyire Afrikában, Madagaszkáron és Ázsia déli részén őshonos.

Ha különböző fajtákat és hibrideket is beleszámítunk, akkor természetesen jóval több, mint 70, de ebben a bejegyzésben meg szeretném osztani veletek a kedvenceimet. Tudom, hogy te is imádni fogod őket!

 

 

Anyósnyelv fajták, amelyeket otthon is termeszthetsz

Íme, a 13 kedvenc, amelyeket termeszteni lehet.

 

1. Dracaena trifasciata (Sansevieria trifasciata)

Dracaena trifasciata

Őshonos élőhelyén a Dracaena trifasciata akár 1,3 méter magas is lehet, de beltérben a legtöbb esetben valamivel alacsonyabb lesz. Ez egy sima anyósnyelv, amelyet mindenhol lehet látni.

Kemény, mint a szög, és mint minden anyósnyelv, túléli a gyenge fényviszonyokat is, de sokkal jobban szereti a világos ablakokat. Még azokat is, ahol néhány órányi közvetlen napfény éri.

 

2. Dracaena trifasciata „Laurentii”

Dracaena trifasciata „Laurentii”

Ez a Dracaena trifasciata faj „Laurentii” fajtája. Szép foltos a levelek közepén, gyönyörű sárga csíkokkal a levélszéleken.

Gyakran csíkos anyósnyelvnek nevezik.

Vedd figyelembe, hogy ha ezt a növényt dugványokkal próbálod szaporítani, a keletkező növényeken nem lesznek sárga jelzések a levélszélen, és visszaállnak a sima fajba.

 

3. Dracaena trifasciata „Moonshine”

Dracaena trifasciata „Moonshine”

Ennek a fajtának gyönyörű ezüstös-zöld levelei vannak. Ha ezt a növényt sötétebb helyen tartod, a lombozat sötétebb zöld színű lesz. A levelek természetesen sötétebbek lesznek, ahogy öregszenek.

A Sansevieria „Moonshine” 1993-ban elnyerte a Royal Horticultural Society’s Award of Garden Merit díjat.

 

4. Dracaena trifasciata „Bantel’s Sensation”

Dracaena trifasciata „Bantel’s Sensation”

Ennek a lenyűgöző, tarka fajtának keskenyebb levelei vannak, mint a legtöbb anyósnyelvnek, és jellegzetes fehér, függőleges csíkozása van a lombozatában. Akár 1 méter magasra is megnőhet.

 

5. Dracaena masoniana

Dracaena masoniana

A közismert nevén Bálnauszony növény vagy Mason’s Congo, a Dracaena masoniana hatalmas levelekkel rendelkezik, és minden gyűjteményben szép lesz!

Nem növekszik gyorsan, és a saját növényem körülbelül 1,5 évente hoz egy levelet.

 

6. Dracaena masoniana „Variegata”

Dracaena masoniana „Variegata”
forrás: https://houseofmonstera.com/

Ez a Bálnauszony növény tarka változata. Az alábbi képen mindkét verziót láthatod. Szépek a függőleges, halványsárga csíkok.

 

7. Dracaena ehrenbergii „Samurai Dwarf”

Dracaena ehrenbergii „Samurai Dwarf”
forrás: https://plantly.io/

Ez egy rövid növekedésű anyósnyelv, amely csak körülbelül 10-15 cm magasra nő meg. A levelek V alakot vesznek fel, és váltakozó mintázatban nőnek, ami eltér a legtöbb anyósnyelvtől.

Rendkívül lassan növekszik!

 

8. Dracaena angolensis (Sansevieria cylindrica)

Dracaena angolensis (Sansevieria cylindrica)

Úgy tűnik, hogy a Sansevieria cylindrica csak az elfogadott faj, a Dracaena angolensis szinonimája. Nem tudok lépést tartani a különböző besorolásokkal, de ez egy gyönyörű növény kerek, hengeres levelekkel, a legtöbb anyósnyelv lapos leveleihez képest.

 

9. Dracaena cylindrica var. patula „Boncel”

Dracaena cylindrica var. patula „Boncel”
forrás: https://candide.com/

Ennek a szokatlan anyósnyelvfajtának rövid, kövér, kerek levelei vannak, amelyek legyező alakúak. Idővel megtöltik a cserepet számos növénnyel.

Közismert nevén Tengeri csillag anyósnyelv, és néha Lándzsa orchideának is nevezik (bár nem orchidea).

 

10. Dracaena trifasciata „Hahnii”

Dracaena trifasciata „Hahnii”

Ezt általában Madárfészek-anyósnyelvek nevezik, és egy másik rövid növekedésű anyósnyelv, amely körülbelül 15 cm és legfeljebb 30 cm között nő.

 

11. Dracaena trifasciata „Golden Hahnii”

Dracaena trifasciata „Golden Hahnii”

Ez a „Hahnii” tarka változata, és milyen szép! Szép, alacsony növekedésű rozettákat alkot, szép, krémsárga szegéllyel a lombozaton.

Ez egy másik kedves, kicsi anyósnyelv, amelyet érdemes termeszteni, ha kevés hellyel rendelkezel.

 

12. Dracaena trifasciata „Whitney”

Dracaena trifasciata „Whitney”
forrás: https://homegardendeko.com/

Személy szerint szerintem ez az egyik legszebb anyósnyelv (bár még be kell szereznem egyet!). A mélyzöld központok egyediek és szokatlanok – és gyönyörű, világosabb jegyekkel rendelkeznek a levélszélen.

 

13. Dracaena „Fernwood”

Dracaena „Fernwood”

Ez a anyósnyelv a Dracaena parva és a Dracaena suffruticosa hibridje.